Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De raadsels van de nazi's
De raadsels van de nazi's
De raadsels van de nazi's
Ebook110 pages1 hour

De raadsels van de nazi's

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De Tweede Wereldoorlog is zonder twijfel een van de meest beschreven gebeurtenissen uit de geschiedenis. Duizenden boeken, honderdduizenden artikelen en ontelbare lezingen en documentaires schilderen de gruwelen van de oorlog, de strategie van de veldslagen en vooral de helden die gedurende de ergste oorlog aller tijden standhielden.Maar ondanks die enorme aandacht voor de oorlog blijven er altijd vragen over, ook voor geschiedkundigen.Naarmate de jaren verstrijken, doemen er naast de feiten fabels op. Stierf Hitler echt in de Führerbunker of ontsnapte hij naar Zuid-Amerika? Ligt het goud dat van slachtoffers van de Holocaust werd gestolen, nog steeds in Oost-Europese mijnen? En wat dreef de Duitsers tot nazisme, jodenhaat en megalomanie? In dit boek zoeken we naar de antwoorden.Veel leesplezier!-
LanguageNederlands
PublisherSAGA Egmont
Release dateSep 3, 2020
ISBN9788726461008

Read more from Alles Over Historia

Related to De raadsels van de nazi's

Titles in the series (13)

View More

Related ebooks

Related articles

Reviews for De raadsels van de nazi's

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De raadsels van de nazi's - Alles over historia

    De raadsels van de nazi's

    Copyright © 2019, 2019 Alles over historia and SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788726461008

    1. e-book edition, 2019

    Format: EPUB 2.0

    All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    SAGA Egmont www.saga-books.com – a part of Egmont, www.egmont.com

    De raadsels van de nazi’s

    De Tweede Wereldoorlog is zonder twijfel een van de meest beschreven gebeurtenissen uit de geschiedenis. Duizenden boeken, honderdduizenden artikelen en ontelbare lezingen en documentaires schilderen de gruwelen van de oorlog, de strategie van de veldslagen en vooral de helden die gedurende de ergste oorlog aller tijden standhielden.

    Maar ondanks die enorme aandacht voor de oorlog blijven er altijd vragen over, ook voor geschiedkundigen.

    Naarmate de jaren verstrijken, doemen er naast de feiten fabels op. Stierf Hitler echt in de Führerbunker of ontsnapte hij naar Zuid-Amerika? Ligt het goud dat van slachtoffers van de Holocaust werd gestolen, nog steeds in Oost-Europese mijnen? En wat dreef de Duitsers tot nazi’sme, jodenhaat en megalomanie? In dit boek zoeken we naar de antwoorden.

    Veel leesplezier!

    1. Hoe kwam hitler aan zijn einde?

    Op 1 mei 1945 zendt Duitsland een officieel bericht uit dat Hitler dood is. Zijn lichaam is onherkenbaar verbrand, en sindsdien gaan er geruchten dat de nazileider geen zelfmoord heeft gepleegd, maar tijdens de laatste oorlogsuren is gevlucht naar een plaats ver van Duitsland.

    Zelfs de grootste optimisten onder de Duitsers geloven niet dat de nazi’s nog een schijn van kans hebben om te oorlog te winnen – ook de Führer niet, al is deze ergste nachtmerrie ooit zíjn oorlog.

    De geallieerden rukken op en Stalins Rode Leger heeft Berlijn omsingeld, waar Hitler zich in een ondergrondse bunker heeft verschanst. Het regent granaten op de Duitse hoofdstad, maar hier, in de burelen van de Führer 10 meter onder de grond, veroorzaken de inslagen op de avond van vrijdag 27 april 1945, slechts een trilling.

    In zijn werkkamer staart Hitler voor zich uit – de nederlaag is nabij. De wonderwapens die het oorlogstij hadden moeten keren, voldeden niet aan de verwachting en zijn ooit zo trotse rijk is nu een natie in vrije val. Steden liggen in puin, geweersalvo’s galmen door de straten en het zal slechts een kwestie van dagen of uren zijn voordat de Sovjettroepen in de bunker zullen staan om de Führer op te pakken.

    Met de rug tegen de muur heeft Hitler grofweg drie mogelijkheden. Hij kan zich overgeven aan de vijand, wat de zwaarst denkbare nederlaag zou zijn voor een man met het ego en de trots van de Führer. Het laatste waar hij zin in heeft, is naar Moskou te worden gebracht, dood of levend, om te kijk te worden gezet voor een uitzinnig publiek. Ook zelfmoord is een optie – maar onder wiens leiding moet het nazi’sme dan worden voortgezet? Er blijft voor Hitler eigenlijk maar één aanvaardbare mogelijkheid over: op de vlucht slaan.

    Hitlers rechterhand, Martin Bormann, en het hoofd van de Gestapo Heinrich Müller hebben al een plan hoe Hitler kan ontsnappen aan de door oorlog geteisterde stad. Dat plan wordt op 28 april om 20 minuten na middernacht in gang gezet.

    Samen met Eva Braun verlaat de Führer de bunker en vlucht hij via de gangen van de U-Bahn richting de Hohenzollerndamm, een straat waar het transporttoestel Junkers Ju 52 klaar staat om op te stijgen. Het vliegtuig brengt Adolf Hitler en Eva Braun het land uit, via een flinke omweg naar de Canarische Eilanden. Hier gaan ze aan boord van een duikboot, die ze over de Atlantische Oceaan helemaal naar Argentinië brengt.

    Alleen Hitlers naasten zijn in de vluchtplannen ingewijd, en als de Sovjettroepen na de val van Berlijn de verkoolde resten van twee lijken vinden – die ze identificeren als Adolf Hitler en Eva Braun – is de grote verdwijntruc volmaakt. De doden zijn dubbelgangers van het paar, en niet meer dan pionnen in een listig spel, dat de hele wereld moet doen geloven dat de meest gehate man ter wereld eindelijk dood is. De vlucht uit Berlijn is een omstreden idee over het lot van Hitler. Het is beschreven in Grey Wolf: The Escape of Adolf Hitler uit 2011, en de schrijvers van het boek, Simon Dunstan en Gerrard Williams, zeggen te zijn uitgegaan van ooggetuigenverhalen en de documenten van diverse inlichtingendiensten.

    Russen zoeken overschot van hitler

    Geschiedkundigen doen het verhaal over Hitlers vlucht naar Argentinië af als nonsens, maar een onomstotelijk feit is dat Hitlers lot omgeven is door onopgeloste mysteries. Het lijdt echter geen twijfel dat de Duitse rijkszender op dinsdag 1 mei na 22.00 uur het Duitse volk heeft geïnformeerd: ‘Vanuit het hoofdkwartier van de Führer wordt meegedeeld dat onze Führer, Adolf Hitler – tot zijn laatste snik vechtend tegen het bolsjewisme – vanmiddag is gestorven in zijn hoofdkwartier in de Rijkskanselarij. Op 30 april heeft de Führer grootadmiraal Dönitz tot opvolger benoemd.’

    Onmiddellijk na de schokkende boodschap van Hitlers heldendood neemt de nieuwe leider van Duitsland het woord: ‘De Führer heeft mij aangewezen als opvolger. Ik ben me volledig bewust van deze verantwoordelijkheid en neem in dit noodlottige uur de leiding van het Duitse volk op mij. Het is mijn belangrijkste taak om Duitsland voor de verwoestingen van de bolsjewistische vijand te behoeden. Alleen daarom gaat de militaire strijd door’, zo spreekt Dönitz. Van de Duitse soldaten eist hij discipline en gehoorzaamheid.

    ‘Alleen als mijn bevelen zonder voorbehoud worden opgevolgd, kunnen chaos en de ondergang worden voorkomen’, waarschuwt hij. Maar het uur van de nederlaag is nabij, niets kan de Sovjettroepen die het hart van Berlijn binnenstromen, nog stoppen. De volgende dag, 2 mei 1945, geven de Duitse troepen in de hoofdstad zich over en leveren ze hun wapens bij het Rode Leger in.

    Iets na drieën in de middag van dezelfde dag neemt het Rode Leger de Rijkskanselarij in, en daarmee begint een reeks verwarrende incidenten die nog lang zullen doorwerken. En de grote vraag is: hoe kwam Adolf Hitler aan zijn einde? Gedreven door de overwinningsroes en in een naarstige poging om de hoofdprijs – het lichaam van Hitler – te traceren, kammen agenten van de inlichtingendienst van het Sovjetleger, de SMERSJ, de kapotgebombardeerde tuin van de Rijkskanselarij boven de Führerbunker uit. Hier vinden ze verschillende verbrande, toegetakelde lijken die over een heel gebied verspreid liggen.

    Een van de doden lijkt sprekend op Hitler en een foto wordt met veel bombarie gepresenteerd aan de wereld. Maar niet lang daarna halen de Russen bakzeil: nader onderzoek heeft aangetoond dat de gelijkenis slechts oppervlakkig is. Vooral omdat de overledene sokken met gaten draagt, moeten de agenten en hun team van specialisten hun mening over de identiteit van de man herzien. Op 4 mei 1945 boekt het team echter toch een succes: in een granaatkrater vinden de agenten de verkoolde restanten van een man en een vrouw. Hoewel de deskundigen verklaren dat het Hitler en Eva Braun zijn, beweert een officier dat ze het bij het verkeerde eind hebben. De agenten dekken de lijken daarom toe, maar de twijfel knaagt. Dus al de dag erna, 5 mei 1945, worden de weinige overblijfselen van de doden weer opgegraven, waarna een Russische onderzoekscommissie zich over de identiteit buigt.

    Omdat ze onherkenbaar verbrand zijn, is het een zeer moeilijke klus, en er zal technisch bewijs op tafel moeten komen. Een fragment van een kaakbot, enkele losse tanden en twee tandbruggen worden in een juwelendoosje gelegd, waarna de agenten in het diepste geheim op zoek gaan naar Hitlers tandartsassistent, Käthe Heusermann. De rest van de twee lijken wordt op bevel van de Sovjetdictator Jozef Stalin in houten kisten gelegd en begraven, eerst in een anoniem graf in een bos ten westen van Berlijn, en daarna herbegraven op een Russische legerbasis bij Maagdenburg.

    Zorgvuldig onderzoekt Heusermann de twee tandbruggen en identificeert een ervan als die van de Führer: ‘Dit is Hitlers gebit’ verklaart ze met stelligheid. Käthe Heusermann heeft zelf het notoir slechte gebit van

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1