Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog
Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog
Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog
Ebook69 pages59 minutes

Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

In het midden van de 19e eeuw is Sicilië een arm eiland dat wordt gekenmerkt door totale wetteloosheid. Temidden van anarchie ontstaat een geheime broederschap van voormalige boeren en arbeiders. Deze ontwikkelen zich uiteindelijk tot het gevreesde misdaadsyndicaat Cosa Nostra. Een paar jaar later stroomden duizenden Italiaanse immigranten naar New York - en met hen kwam de Siciliaanse maffia.-
LanguageNederlands
PublisherSAGA Egmont
Release dateFeb 8, 2021
ISBN9788726752199

Read more from Alles Over Historia

Related to Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog

Related ebooks

Reviews for Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog - Alles over historia

    Amerikaanse maffia, prohibition-tijdperk en bendeoorlog

    Original title: Amerikansk mafia, forbudstid og bandekrig

    Original language: Danish

    Cover image: Pictorial Press Ltd / Alamy Stock Photo

    Copyright © 2019, 2020 Alles over historia and SAGA Egmont

    This work is republished as a historical document. It contains contemporary use of language.

    ISBN: 9788726752199

    1st ebook edition

    Format: EPUB 3.0

    No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    www.sagaegmont.com

    Saga Egmont - a part of Egmont, www.egmont.com

    1. BOEREN VORMDEN DE MAFFIA

    Rond 1850 was Sicilië een straatarm eiland waar totale wetteloosheid heerste. Struikroverij en doodslag waren aan de orde van de dag. In deze chaos ontstonden geheime genootschappen van voormalige boeren en arbeiders, die tot de misdaadorganisatie Cosa Nostra uitgroeiden.

    DOOR TOMAS REVSBECH HANSEN

    De zon brandde boven de vele plantages met bloeiende citroenen bij de hoofdstad van Sicilië, Palermo, toen baron Nicolò Colonna in de zomer van 1863 met paard en wagen de stad inreed.

    Zonder enige waarschuwing werden Colonna en zijn koetsier van alle kanten beschoten. Ze konden de schoten ontwijken, zochten dekking, trokken hun pistolen en beantwoordden het vuur. Een van Colonna’s opzichters, die toevalig in de buurt was, schoot met een jachtgeweer een van de aanvallers neer, waarna de rest vluchtte, hun gewonde kameraad met zich mee slepend.

    De baron deed geen aangifte van de overval. Hij was lid van het parlement en wist maar al te goed hoe ineffectief de politie van Palermo was. In plaats daarvan schreef hij de gebeurtenis op.

    BOEK HAALT KRANTENKOPPEN

    In zijn boek Openbare veiligheid op Sicilië beschreef Colonna hoe een geheim genootschap – bestaande uit boeren en opzichters van de plaatselijke landgoederen – de bevolking terroriseerde en onschuldige mensen vermoordde.

    De baron noemde de organisatie ‘de sekte’ om haar religieuze ontgroeningsceremoniën. Nieuwe leden zwoeren met een brandend heiligenbeeld in de hand trouw aan de sekte en waren aan strenge regels gebonden. Overtraden ze die, dan was hun doodvonnis getekend.

    Volgens Colonna was het genootschap in de jaren 1840 ontstaan om het hoofd te kunnen bieden aan de wrede machthebbers van Spaanse afkomst.

    Toen de Italiaanse nationalisten in 1860 Sicilië veroverden, steunde het genootschap hen in de hoop door een nieuwe verenigde natie amnestie te krijgen. Maar dat gebeurde niet en het

    genootschap koos ervoor zijn duistere activiteiten voort te zetten.

    Colonna’s boek was het eerste dat de aandacht vestigde op de Siciliaanse maffia, of Cosa Nostra. Het leidde tot verhitte discussies in het Italiaanse parlement, onder meer omdat Colonna beweerde dat diverse Siciliaanse politici direct betrokken waren bij het genootschap.

    Het verhaal werd in de kranten breed uitgemeten en de Italianen waren er vol van. Ze noemden het genootschap ‘la Mafia’, naar het populaire toneelstuk

    I mafiusi di la Vicaria (de gentleman-dieven van de Vicaria-gevangenis).

    Het stuk ging over gedetineerden in een gevangenis in Palermo, die ondanks hun criminele loopbaan rechtvaardige mannen van eer waren en opkwamen voor de zwakkeren. Het stuk, dat volle zalen trok, zette de maffia in een heel nieuw daglicht en maakte er een soort Siciliaanse versie van Robin Hood van.

    COLONNA LID VAN DE MAFFIA?

    Historici hadden zo hun twijfels over Colonna en zijn boek. Sommigen meenden dat Colonna zelf betrokken was bij de maffia en dus een onbetrouwbare bron was. Ze wezen erop dat zijn beschrijvingen van de ontgroeningen en regels zeer precies waren, alsof Colonna de maffia van binnenuit kende. Met zijn onthullingen wilde hij wellicht wraak nemen op de maffialeden die hadden geprobeerd hem te vermoorden.

    De historici zijn het er wel over eens dat de maffia waarschijnlijk onder de boeren en opzichters van de grote boerderijen en citroenplantages bij Palermo is ontstaan. In de 19e eeuw was het westen van Sicilië een achtergebleven gebied. De wet werd naar feodaal voorbeeld door de belangrijkste grootgrondbezitters gehandhaafd. Maar toen de criminaliteit en de sociale onvrede toenamen, moesten zij nieuwe maatregelen nemen ter bescherming van hun bezit. Ze gaven de boeren wapens en betaalden hen om hun bezittingen te bewaken.

    Toen het koninkrijk Italië in 1861 ontstond, verloren de grootgrondbezitters het recht de wet te handhaven, maar het ontbrak de jonge natie aan middelen om de welvaart op Sicilië te verhogen of de orde te bewaren.

    De armoede zette velen aan tot diefstal en struikroverij. Het aanstellen van particuliere opzichters leek dus een verstandige oplossing, maar de grootgrondbezitters ontdekten al snel dat ze hiermee van de regen in de drup kwamen.

    De gewapende ordehandhavers kregen door dat de grootgrondbezitters hen nodig hadden en wilden meer beschermingsgeld hebben. Maar toen de overheid daarop probeerde op Sicilië de orde te herstellen door de staat van beleg af te kondigen en het leger in te zetten, gingen de particuliere ordehandhavers ondergronds verder.

    Zo

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1