Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De laatste geheimen van de tempeliers
De laatste geheimen van de tempeliers
De laatste geheimen van de tempeliers
Ebook107 pages1 hour

De laatste geheimen van de tempeliers

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Voor geschiedkundigen zijn de middeleeuwen nog steeds gehuld in mystiek. De bronnen vertellen over machtswellustige koningen en corrupte pausen, die heersen in een tijd waarin onderdrukking, honger en ziekte dagelijkse kost zijn. Maar er bloeien ook idealen op. Met een blind geloof in Gods woord gaan heilige ridderordes de zwakken beschermen. Het sterkst staan de tempeliers, die geliefd zijn en die hun eer hoog in het vaandel hebben. Maar volgens de geruchten hellen de ridders langzaam over naar de duistere kant.Gods dienaren sluiten verbonden met moslimheersers, ze voeren duivelse rituelen uit en de rijkdom stijgt ze naar het hoofd. En dan slaat op een dag de gevaarlijkste vijand van de orde toe – met fatale gevolgen. Dit is het verhaal van de ondergang van de tempeliers, het dagelijks leven van de orde en de zoektocht naar hun onmetelijke schatten.Veel leesplezier.-
LanguageNederlands
PublisherSAGA Egmont
Release dateSep 3, 2020
ISBN9788726460988

Read more from Alles Over Historia

Related to De laatste geheimen van de tempeliers

Titles in the series (13)

View More

Related ebooks

Related articles

Reviews for De laatste geheimen van de tempeliers

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De laatste geheimen van de tempeliers - Alles over historia

    De laatste geheimen van de tempeliers

    Copyright © 2019, 2019 Alles over historia and SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788726460988

    1. e-book edition, 2019

    Format: EPUB 2.0

    All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    SAGA Egmont www.saga-books.com – a part of Egmont, www.egmont.com

    De laatste geheimen van de tempeliers

    Voor geschiedkundigen zijn de middeleeuwen nog steeds gehuld in mystiek. De bronnen vertellen over machtswellustige koningen en corrupte pausen, die heersen in een tijd waarin onderdrukking, honger en ziekte dagelijkse kost zijn. Maar er bloeien ook idealen op. Met een blind geloof in Gods woord gaan heilige ridderordes de zwakken beschermen.

    Het sterkst staan de tempeliers, die geliefd zijn en die hun eer hoog in het vaandel hebben. Maar volgens de geruchten hellen de ridders langzaam over naar de duistere kant.

    Gods dienaren sluiten verbonden met moslimheersers, ze voeren duivelse rituelen uit en de rijkdom stijgt ze naar het hoofd. En dan slaat op een dag de gevaarlijkste vijand van de orde toe – met fatale gevolgen. Dit is het verhaal van de ondergang van de tempeliers, het dagelijks leven van de orde en de zoektocht naar hun onmetelijke schatten.

    Veel leesplezier.

    1. De ondergang van de tempeliers

    200 jaar lang vormden de tempeliers een machtsfactor van belang in de middeleeuwen – tot een berooide koning en een bange paus de orde uitroeiden. Nu zoeken historici naar de waarheid over de broeders, die steenrijk waren, toegaven de duivel te aanbidden en mogelijk in het geniep doorgingen.

    Op 18 maart 1314, aan het eind van de middag, brengt een boot twee mannen naar het eilandje Île des Juifs in de Seine. De zon gaat onder boven Parijs als de twee aan land worden gezet. Ze zien het vuur waar ze over een tijdje in zullen worden verbrand. De brandstapel is minder groot dan gebruikelijk in de middeleeuwen: hij bestaat maar uit een paar stukjes hout. En dat is niet voor niets. De mannen moeten langzaam branden, opdat ze tijd hebben om al hun zonden op te biechten. Als de vlammen aan hun benen likken, zullen ze hun ketterij bekennen voor ze oog in oog staan met God.

    Een van de mannen is Jacques de Molay, grootmeester van de Orde der Tempeliers. Die titel maakt hem op papier een van de belangrijkste dienaren van God en de aanvoerder van het sterkste leger van Europa.

    Maar in het 14e-eeuwse Frankrijk is niets wat het lijkt. De laatste zeven jaar heeft De Molay doorgebracht in de kerkers van koning Filips de Schone. Na te zijn gemarteld heeft hij de ergste misdaden die een christen kan plegen bekend: het aanbidden van andere goden en het uitvoeren van duivelse rituelen, waarbij zijn ridders op het kruis van Jezus hebben gespuugd en homoseksuele orgiën hebben gehouden. Nu moet De Molay branden voor zijn wandaden. Volgens bronnen worden hij en zijn broeder Geoffroy de Charny een paar uur lang geroosterd voor de dood hen bevrijdt. Het tijdperk van de tempeliers is voorbij.

    De ridders stonden bekend om hun dapperheid in de strijd voor het christendom, maar begin 14e eeuw lijken al hun verdiensten vergeten.

    In plaats daarvan heeft iedereen het over duivelaanbidding. De tempeliers zijn het slachtoffer van een samenzwering tussen de Franse koning en de paus, die de orde met wortel en tak willen uitroeien. Jacques de Molay is een pijnlijke dood gestorven, en hij neemt zijn kennis over de diepste geheimen, de relikwieën en de verborgen schatten van de orde met zich mee het graf in.

    In de 13e eeuw deelde de orde de lakens uit, maar nu is alles voorbij. Sinds het moment dat de grootmeester stierf, proberen historici de waarheid over de ondergang van de Tempelorde boven water te krijgen.

    Negen monniken worden machtig

    Het verhaal van de Tempelorde begint met negen berooide monniken, die de geest kregen en de christelijke pelgrims wilden beschermen die bij duizenden naar Jeruzalem kwamen.

    Op weg door het Midden-Oosten werden zij belaagd door moslims. Uit documenten uit die tijd weten we dat de Franse edelman Hugo van Payns in 1119 op audiëntie mocht komen bij de koning van Jeruzalem. Hugo vroeg toestemming om een orde van negen godvruchtige mannen in het leven te roepen om de christelijke pelgrims te beschermen. Reizen door het Midden-Oosten was levensgevaarlijk, en Van Payns was bereid tot het uiterste te gaan om de pelgrims in het Heilige Land te helpen.

    Zijn mannen zouden zwaarden krijgen, wat ongehoord was in een tijd waarin dienaren van God moesten bidden en het vechten aan echte ridders overlieten.

    Koning Boudewijn van Jeruzalem was onder de indruk van het vlammende betoog van Van Payns en zegde de negen ter plaatse een hoofdkwartier toe op de Tempelberg, een van de heiligste plaatsen ter wereld. De joodse koning Salomo had er volgens de Bijbel een tempel gebouwd voor de Ark des Verbonds met de tien geboden. Later ontleende de nieuwe orde van Hugo van Payns zijn naam aan de Tempelberg: de Tempelorde.

    Geruchten over geheime schat

    De eerste jaren van de orde zijn wat schimmig, maar volgens enkele bronnen huurden de ridders Franse metselaars en steenhouwers in om aan de slag te gaan op de Tempelberg. Al vanaf het begin wilden de tempeliers het werk geheim houden, en daarom gonsde het al snel van de geruchten rond de nieuwe christelijke orde. Waarom waren de broeders aan het graven? Werkten ze in opdracht van de paus? En wat deden ze op die berg?

    Binnen een paar jaar waren er tal van mythen in omloop. Er zouden schatten begraven liggen onder Jeruzalem en de ridders zouden heilige relikwieën van het christendom hebben opgegraven. In de gangen onder Jeruzalem zouden ze het kruis, de heilige graal en de lijkwade van Jezus hebben gevonden, en mogelijk zelfs de Ark des Verbonds.

    Waar de tempeliers echt naar groeven weten we niet, maar het staat vast dat er een tunnelstelsel onder de Tempelberg loopt. Dat ontdekte de Britse luitenant Charles Warren toen hij in 1867 de eerste archeologische opgravingen leidde in Jeruzalem. Ook toen al was de stad een religieus wespennest, en Warren en zijn soldaten van de Britse Royal Engineers hadden de grootste moeite om een vergunning te krijgen om in het gebied te gaan graven. Omdat de islamitische autoriteiten alleen toestemming hadden gegeven voor opgravingen rondom de Tempelberg, deed Warren alsof hij aan de voet van de berg bezig was, terwijl hij in het geheim horizontaal in de rots boorde.

    Daar stuitte Charles Warren op een aantal tunnels en ruimtes, en daarnaast op iets wat volgens hem de ruïnes van de Tempel van Herodes moesten zijn. Herodes was een vazalkoning van de Romeinen en had zijn tempel op de resten van de Tempel van Salomo gebouwd, die in 586 v.Chr. door de Babyloniërs verwoest zou zijn.

    Op basis van de stijl concludeerde Warren dat het om de Tempel van Herodes ging, en hij tekende een plattegrond van het gebouw. Ook ontdekte hij muren, waterputten en aquaducten uit de tijd rond het begin van de jaartelling.

    Helaas verstoorden de werkzaamheden van Warren de gebeden in de Al-Aqsamoskee op de top van de Tempelberg. De arbeiders werden aangevallen door boze moslims en Warren moest zijn opgravingen staken. Sindsdien willen archeologen de klus van Warren graag afmaken, maar vanwege de religieuze spanningen tussen joden en moslims is verder onderzoek onder en op de Tempelberg tot nu toe zo goed als onmogelijk geweest.

    Eén zin wordt fataal

    Niemand weet of de tempeliers in de eerste jaren echt iets gevonden hebben onder Jeruzalem. Het is wel bekend dat stichter Hugo van Payns na een paar jaar het fundament legde voor de bloeitijd van zijn orde van krijgsmonniken. Omdat de ridders de pelgrims in het Heilige Land te hulp schoten, werden ze in Europa binnen de kortste keren op handen gedragen. Verhalen over de dappere

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1