Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De Koude Oorlog: De 45-jarige strijd tegen het communisme
De Koude Oorlog: De 45-jarige strijd tegen het communisme
De Koude Oorlog: De 45-jarige strijd tegen het communisme
Ebook73 pages42 minutes

De Koude Oorlog: De 45-jarige strijd tegen het communisme

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Het is onmogelijk de moderne Europese geschiedenis te begrijpen zonder eerst de Koude Oorlog te begrijpen. De spanningen tussen de VS en de USSR, de twee grootmachten die uit de Tweede Wereldoorlog zijn voortgekomen, hebben de tweede helft van de 20e eeuw gedomineerd, hebben geleid tot een reeks brutale proxy-oorlogen en hebben de planeet aan de rand van een kernoorlog gebracht. De botsing tussen twee diametraal tegenovergestelde systemen, kapitalisme en communisme, verdeelde de planeet terwijl elke partij er alles aan deed om de superioriteit van haar eigen manier van leven te bewijzen. In slechts 50 minuten leer je over de oorzaken van dit grote ideologische conflict en begrijp je de diepgaande invloed ervan op het wereldwijde geopolitieke landschap, met gevolgen die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn. Dit eenvoudige en informatieve boek biedt een grondige bespreking van veel van de belangrijkste gebeurtenissen van de Koude Oorlog, waaronder de bouw van de Berlijnse Muur, de Cubaanse Raketcrisis en de Vietnamoorlog. Het bevat ook een waardevolle inleiding tot de sociale en politieke context, biografieën van sleutelfiguren, waaronder Joseph Stalin en Harry S. Truman, en een onderzoek naar de jaren na het einde van het conflict, waardoor u alle essentiële informatie krijgt over deze cruciale periode in de geschiedenis.
LanguageNederlands
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808605502
De Koude Oorlog: De 45-jarige strijd tegen het communisme

Related to De Koude Oorlog

Related ebooks

Reviews for De Koude Oorlog

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De Koude Oorlog - Xavier De Weirt

    INLEIDING

    De Tweede Wereldoorlog eindigde met de overgave van Japan op 14 augustus 1945, de dag na de atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kwamen sterker uit het conflict, terwijl Europa bloedeloos achterbleef. De twee grootmachten probeerden een akkoord te bereiken om de wereldvrede te organiseren, maar er ontstonden al snel spanningen tussen deze politieke en economische regimes, die haaks op elkaar stonden.

    Van 1947 tot 1953 verdeelde een eerste fase van confrontatie tussen de twee supermachten Europa en Azië in twee politieke en militaire blokken. De gezamenlijke controle van kernwapens heeft echter het begin van een algemeen wereldconflict voorkomen. Vanaf dat moment braken in de marge van een gesloten Oost-West-ruimte gewapende conflicten uit, met miljoenen doden tot gevolg. Russen en Amerikanen wedijverden op hun destructieve mogelijkheden en voerden een indrukwekkende wapenwedloop, waardoor de voorwaarden werden geschapen voor het bestaan van een gestabiliseerde bipolaire wereld. Maar toen in 1962 de Cubaanse raketcrisis uitbrak, werd een kernoorlog tussen de twee grootmachten ternauwernood afgewend. Hierdoor ontstond het idee dat een strengere controle op de militaire arsenalen noodzakelijk en zelfs dringend was.

    In het midden van de jaren zestig vertoonde de hegemonie van de twee grootmachten enkele barsten. De dekolonisatie, de opkomst van nieuwe spelers, economische moeilijkheden en de harde kritiek van de wereldopinie ondermijnden de fundamenten zelf van het Amerikaans-Sovjet condominium (het soevereiniteitsrecht dat door meerdere staten op een grondgebied wordt uitgeoefend), waardoor een fase van ontspanning tussen de twee blokken noodzakelijk werd.

    Aan het eind van de jaren zeventig deden nieuwe spanningen de vrees voor een wereldoorlog weer oplaaien. De invasie van Afghanistan door Sovjettroepen in december 1979 stortte de federatie in een ernstige sociale, politieke en economische crisis. Toen Michail Gorbatsjov in 1985 aan de macht kwam, dacht men dat het einde van de oorlog met de VS nabij was. Maar de laatste pogingen om het Sovjetapparaat te hervormen leidden tot verdeeldheid binnen de Communistische Partij, terwijl socialistische economieën over de hele wereld begonnen in te storten. De Sovjet-Unie stortte uiteindelijk in 1991 in, waarmee een einde kwam aan de Koude Oorlog, die verstrekkende gevolgen had en de toekomst van de wereld zou bepalen.

    CONTEXT

    DE UNIE VAN BEVOEGDHEDEN

    In juni 1941, midden in de wereldoorlog, werd een grote alliantie gevormd tussen landen die ideologisch volledig tegenover elkaar stonden. Om de middelen te bundelen die nodig waren om Hitlers Duitsland te verpletteren, besloten het Groot-Brittannië van Winston Churchill (1874-1965) en de Verenigde Staten van Franklin Roosevelt (1882-1945) samen met de Sovjet-Unie van Jozef Stalin oorlog te voeren. Samen dwongen ze nazi-Duitsland tot overgave op 8 mei 1945. De drie grootmachten moesten toen onderhandelen over de verdeling van de macht over de wereld, de prijs die Duitsland zou moeten betalen voor de tijdens de oorlog veroorzaakte schade en vooral over het herstel van een vreedzame wereldorde.

    HET ONTSTAAN VAN NIEUWE MACHTSVERHOUDINGEN IN 1945

    De Verenigde Staten

    De Verenigde Staten waren de grote winnaar van de Tweede Wereldoorlog. Dit land heeft geprofiteerd van de oorlogseconomie en zijn bruto nationaal product is sinds zijn toetreding het conflict in december 1941 met 220% gestegen. De Amerikanen hadden ook een uiterst efficiënt leger, zowel personeel als qua technologie. Het was de enige natie die atoomwapens bezat, ontwikkeld met de hulp van Nazi wetenschappers en soldaten een paar jaar eerder. Hun financiële gezondheid was zodanig dat de Verenigde Staten aan het einde van het conflict ongeveer 50% van de industriële wereldproductie en een derde van de wereldexport voor hun rekening namen. Hun doel op korte termijn was demobilisatie van

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1