Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De oorlog in Afghanistan: De oppositie van de USSR en de Mujahedin, 1979-1989
De oorlog in Afghanistan: De oppositie van de USSR en de Mujahedin, 1979-1989
De oorlog in Afghanistan: De oppositie van de USSR en de Mujahedin, 1979-1989
Ebook58 pages30 minutes

De oorlog in Afghanistan: De oppositie van de USSR en de Mujahedin, 1979-1989

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De oorlog in Afghanistan vond plaats op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, toen het Rode Leger, dat de communistische regering van Afghanistan was komen steunen, en de Mujahedin, geholpen door de Verenigde Staten, Pakistan en Saoedi-Arabië, op hun grondgebied slaags raakten. Tien jaar lang stond het land in brand. De USSR wilde het conflict niet internationaliseren, maar het spel van allianties bracht haar er onvermijdelijk toe, waardoor de Sovjet-Unie met lemen voeten verder verzwakte en Afghanistan werd meegesleurd in een moorddadige burgeroorlog waaruit de Taliban en de huidige islamitische terreurnetwerken zijn voortgekomen. Gorbatsjov kreeg steeds meer kritiek en kondigde uiteindelijk op 8 februari 1988 de terugtrekking van zijn troepen aan. Ontdek in minder dan een uur de geheimen van deze oorlog, de oorzaken, het verloop en de gevolgen ervan.
LanguageNederlands
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808605519
De oorlog in Afghanistan: De oppositie van de USSR en de Mujahedin, 1979-1989

Read more from Mylène Théliol

Related to De oorlog in Afghanistan

Related ebooks

Reviews for De oorlog in Afghanistan

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De oorlog in Afghanistan - Mylène Théliol

    INLEIDING

    Sinds 1947 wedijveren de Verenigde Staten en de USSR op politiek, strategisch, economisch en militair vlak. Deze twee grootmachten, met hun antagonistische ideologieën, zijn vastbesloten om de overhand te krijgen en proberen de verschillende landen van de wereld in hun respectievelijke kampen onder te brengen. In de jaren zeventig nam de invloedssfeer van de USSR toe door de vestiging van communistische regeringen in enkele Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Terwijl sommige landen in het Midden-Oosten, zoals Pakistan en Iran, om niet in een van beide blokken te worden opgenomen, de weg van het islamitisch radicalisme insloegen, waarvan de invloed de oproerige onrust in Afghanistan versterkte.

    Op 24 december 1979 kreeg het Sovjetleger het bevel het land binnen te vallen om een einde te maken aan de burgeroorlog tussen de communistische regering en de plaatselijke bevolking, die een einde wilde maken aan de sovjetisering van het land. Hoewel de militaire aanwezigheid van de Sovjet-Unie op Afghaanse bodem een antwoord was op de noodzaak om bijstand te verlenen aan de plaatselijke regering, zodat deze de controle over het land kon heroveren, mogen regionale en internationale geopolitieke kwesties niet worden vergeten en waren zij ook de aanleiding voor de interventie. Maar de daar uitgevoerde operaties houden geen rekening met de etnische en culturele realiteit van het land. Deze parameters waren cruciaal en hun onwetendheid versnelde de mislukking van het Rode Leger, dat niet wist hoe het Afghaanse verzet uit te schakelen. Als de USSR het conflict niet wil internationaliseren, zal het spel van allianties haar daar onvermijdelijk toe aanzetten, waardoor een Sovjet-Unie met voeten van klei verder verzwakt en Afghanistan wordt meegesleurd in een moorddadige burgeroorlog waaruit de Taliban en de huidige islamitische terreurnetwerken zullen voortkomen.

    KERNGEGEVENS

    •Wanneer? Van 24 december 1979 tot 15 februari 1989.

    •Waar? Afghanistan.

    •Strijders? De USSR en de Afghaanse communistische regering tegen het Afghaanse islamitische en traditionalistische verzet, gesteund door de VS, Pakistan en Saudi-Arabië.

    •Hoofdrolspelers ?

    °Ahmad Shah Massoud (1952-2001), commandant van de Panshir-commando's, geïntegreerd in de Jamiat-i Islami.

    °Boris Gromov (1943), hoge officier en later opperbevelhebber van het 40e leger van de Sovjet-Unie in Afghanistan.

    °Resultaat? Nederlaag van de USSR. De burgeroorlog gaat door in Afghanistan.

    •Slachtoffers?

    °In het Sovjet-kamp: 14.453 doden en 53.754 gewonden.

    °Aan de Afghaanse kant: ongeveer 1.242.000 doden, waarvan 80% burgers.

    POLITIEKE EN SOCIALE CONTEXT

    AFGHANISTAN IN DE GREEP VAN VOLKSOPSTAND

    Het doel van de Sovjet-interventie in Afghanistan was het steunen van het Afghaanse communistische regime tegen de volksopstanden die hadden plaatsgevonden sinds de invoering van de landcollectivisering in juli 1978, een hervorming die door de USSR zelf was geïnspireerd.

    Sinds de

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1