Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Katajanokka kello kymmenen
Katajanokka kello kymmenen
Katajanokka kello kymmenen
Ebook361 pages3 hours

Katajanokka kello kymmenen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Maana Santanen on kasveihin erikoistunut biologi, joka tekee surutyötä miehensä poismenon myötä. Santasen elämä kääntyy kuitenkin päälaelleen, kun hän osallistuu eräisiin Katajanokalla pidettäviin orkideaharrastajien juhliin. Yksi juhlien vieraista – leskirouva Granqvist – murhataan. Mitä erikoista Katajanokalla oikein tapahtuu? Miksi niin moni alueella on kiinnostunut orkideoista? Santanen päättää ryhtyä selvittämään, miksi Granqvist menetti henkensä ja kuka oli murhan takana."Katajanokka kello kymmenen" on aloitusosa Tuula Mai Salmelan jännittävään dekkarisarjaan. Seuraavat osat ovat "Syvyyden avaimet", "Uhrihärkä" ja "Lampi".Maana Santanen on biologi, kasvitieteilijä ja geenitutkija – sekä eräänlainen yksityisetsivä, jonka elämässä sattuu ja tapahtuu. Hyppää Maanan mukana jännittävään maailmaan, jossa ratkotaan rikoksia niin Helsingissä, Espanjassa kuin myös pienissä hämäläisissä kylissä!
LanguageSuomi
PublisherSAGA Egmont
Release dateApr 23, 2021
ISBN9788726461886
Katajanokka kello kymmenen

Related to Katajanokka kello kymmenen

Titles in the series (4)

View More

Related ebooks

Related categories

Reviews for Katajanokka kello kymmenen

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Katajanokka kello kymmenen - Tuula Mai Salmela

    www.egmont.com

    1

    Murtajat lepäsivät sohjoisessa satama-altaassa uskollisesti pareittain, keltaiset keltaisten ja siniharmaat siniharmaiden vieressä – kuten aina. Vaikka niitä katsoi korkealta, ne eivät kutistuneet.

    Nainen nojasi Laivastokadun kattohuoneiston lasiseinään ja tuijotti.

    – Urho, Sisu, Kontio, Apu on Varma, hän hoki vanhaa lastenlorua yhä uudelleen.

    – Tule pois! Käheä ääni naisen takaa jaksoi tolkuttaa. Naista yritettiin vetää käsivarresta taaksepäin.

    Nainen painoi otsansa tiiviimmin höyrystyvää ikkunaa vasten. Hän käänsi päätään sen verran että näki silmänurkastaan ruumiin. Se lojui yhä sikiöasennossa kasvihuoneen lattialla. Kasvihuoneen ja olohuoneen välinen verho roikkui puoliksi pois pidikkeistään ja kaartui pitkänä samettilaahuksena ruumiin ylle. Käsivarsi oli vääntynyt luonnottomaan asentoon, sillä se oli jäänyt puristamaan verhon kulmaa. Kiiltävänmustat hiukset olivat lennähtäneet viuhkaksi kasvoille, hiuksissa pilkotti valkoisia terälehtiä ja oksennuksen tahrimassa silkkiaamutakissa liiskaantuneita kukkia, juurimukuloiden kappaleita ja multaa.

    Rikoskomisario Kalle Sjöberg oli kumartunut ruumiin viereen. Mies nousi seisomaan ja silmäili otsa kurtussa lasiseinää. Ohueen villamekkoon pukeutuneen nuoren naisen siluetti toi mieleen tuulilasiin heittäytyneen perhosen.

    – Sinä siellä! Elina, mies nyökäytti päätään tumman tytön suuntaan, joka oli valunut istumaan olohuoneen takaseinää vasten.

    – Sinähän se olit, sinä teit ilmoituksen, vai mitä?

    Mustista meikeistään ja nahka-asustaan huolimatta tyttö näytti liikuttavan nuorelta. Risaisiksi leikatut hiukset ja hämmentynyt ilme vahvistivat vaikutelmaa.

    Tyttö alkoi räpytellä silmiään ja jauhaa kiivaasti purukumia.

    – Emilii. Emilii. Lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan.

    Tytön käheä ääni ei tuntunut sopivan yhteen siloisen olemuksen kanssa.

    – Joo. Minä se olin. Soitin poliisille.

    – Kuka tuo ikkunaprinsessa sitten on ja mitä hän täällä tekee?

    – Maana Santanen. Asuu Katajanokankadulla. Mä kutsuin Maanan tänne heti kun… kun mä löysin Mirvan.

    Sjöberg riisui muovihansikkaansa, tarkasteli pitkään käsiään ja virnisti sitten. – Ai se Santanen?

    – Just se, Emilii sanoi. – Maana Santanen ohjaa mun gradua, ja sen lisäksi –

    – Hän seisoo pahasti valon edessä, mies keskeytti tytön selostuksen. – Vie hänet kauemmaksi ja katso perään! Taitaa olla shokissa. Ambulanssimiehet ehtivät varmaan silmäillä häntäkin jossain vaiheessa.

    Vie kauemmaksi! tytön ääni särähti. – Hemmetti miten?

    – Maana! tyttö huudahti, kun huomasi että tämä oli kääntynyt jo puolittain huoneeseen päin.

    Kun Maana oli nähnyt ruumiin ensimmäisen kerran, kaikki oli alkanut kellua. Hän liikautti varovasti jalkaansa. Koron alla risahteli valkoinen perhoskämmekkä. Murskattuja kasveja lojui kaikkialla. Kasvit oli kiskottu väkivalloin ruukuistaan, kukat irrotettu varsistaan ja paiskottu pitkin huoneistoa. Pitkin olohuoneen parkettia lojui terälehtiä ja murtuneita kukkia kuin riehaantuneiden juhlijoiden ympärilleen viskelemiä konvehteja.

    Maana veti keuhkonsa täyteen ilmaa ja kiinnitti jälleen katseensa satamaan. Sateen raidoittamien lasiseinien takana lainehti helmikuinen meri. Yksittäisiä jäälauttoja, Korkeasaaren kallioiden kupeeseen iskostunutta jäätä; kylmää, liukasta, märkää. Märkää jäätä. Märkää lasia.

    – Akvaario, hän kuiskasi. – Akvaario… ansari… ansa.

    Samassa häntä tartuttiin olkapäistä. Kädet käänsivät hänet ympäri, takaisin huoneeseen päin. Hänen edessään seisoi mies, jolla oli tumma tukka sivujakauksella. Miehellä oli kiinteä katse. – Irikset kuin pensasmustikat, iriksissä valosuihkuja ja kipinöitä, Maana ajatteli.

    – Maana Santanen? Miehen ääni oli matala, hiekkaisen rahiseva, pehmeä. Sano nyt, sano minulle, Maana hoki ajatuksissaan: sano, että kaikki on vain silmänlumetta. Hän avasi suunsa. Huulet olivat kuivat ja kiinni liimautuneet.

    – Ei voi olla, Maana kähisi.

    Mies kumartui lähelle paremmin kuullakseen, tuoksui männynhavulle. Nahkatakkikin tuoksui, nitisi kuivasti miehen liikahtaessa. Nahkatakki, sininen ja harmaa.

    – Ei ole näin, Maana yritti porautua silmillään miehen pupilleihin. – Tietysti hän elää. – Eilenkin –

    Mies katsoi tuikeasti, puristi molemmin käsin käsivarsista niin että teki kipeää. Maana sulki silmänsä ja painautui huokaisten nahkatakin uumeniin.

    Kontio. Siniharmaa laiva.

    Mies antoi hänen olla. Irroitti sitten varovasti, rykäisi ja käänsi päätään oikealle.

    – Emilii!

    Tyttö, jonka olemassaolon Maana oli unohtanut, aineellistui taka-alalta ja tarttui vuorostaan Maanaa käsivarresta. Maana ravisteli käden pois mitään ajattelematta, mutta tyttö piti tiiviisti otteensa ja haki katsellaan miehestä tukea.

    – Ette kai ehtineet koskea mihinkään? Sjöberg tarkisti vielä.

    Emilii puisteli päätään ja ryhtyi luotsaamaan Maanaa ovelle päin. Vasta nyt Maana huomasi, että huoneistossa oli muitakin. Miehiä, joiden joukossa oli pari virka-asuista poliisia, useimmat pukeutuneet nahkatakkeihin ja tummiin housuihin. Hän katsoi taakseen. Pari etsivää oli ehtinyt kumartua vainajan puoleen. Heilläkin oli muovikäsineet ja he osoittelivat jotain toisilleen. Kaljuksi ajeltu vanhempi mies puhui vaimealla äänellä pieneen nauhuriin. Salamavalojen välähtely vihloi silmiä.

    – Mennään, Emilii liikehti kärsimättömästi.

    Ulko-ovella he olivat törmätä kahteen hintelään, sänkileukaiseen nuorukaiseen, joista toinen kantoi paareja. Miksi ne ovat aina tuon näköisiä? Maana ajatteli. Tai mistä minä tiedän.

    Porraskäytävässä haisi ummehtuneelta ja lattiavahalta. Maana vajosi ylimmälle rappuselle. Otsasuonissa sykki. Piukat, nahkahousut natisivat, kun Emilii istuutui hänen viereensä. Tyttö katsoi häntä oudoksuen.

    – Miten sä noin? Sinä? En olis kuvitellut – en olisi pyytänytkään sua tänne, jos olisin tiennyt.

    He istuivat pitkään hiljaa ja kuuntelivat oven takaa kantautuvia ääniä. Emilii rapisteli taskussaan, pisti uuden purukumin suuhunsa ja alkoi jauhaa sitä.

    Porrastasanteella ojenteli hohtavassa kupariastiassa iso selloviikuna. Maanasta tuntui hyvältä lepuuttaa silmiä sen tummanvihreissä lehdissä. Mutta ruukussa multa lohkeili kuivuuttaan, lehdet olivat laskeutuneet alaviistoon kuin nippu uupuneiden lepakoiden siipiä.

    Ovi rämähti auki, ja ambulanssimiehet kolistelivat paareineen ohi. Maana katsoi muualle. Äkkiä kaikki voima pakeni hänestä. Hän niiskahti.

    – Ettehän te piru vieköön edes tunteneet kunnolla! Emilii huudahti. – Ethän sä tavannut Mirvan kuin pari kertaa!

    – Et sinä voi kuvitella, Maana sanoi tukahtuneesti.

    Emilii tunki suuhunsa uuden purukumin. Hän mietti hetken ja poimi sitten käteensä Maanan velton käden ja annosteli siihen kaksi purukumityynyä. Maana sujautti ne suuhunsa. Ne maistuivat pistävänmakealle salmiakille. Piristivät, vaikka maku haihtui pian. Maana pureskeli mekaanisesti, nojasi kuumottavaa päätään käsiinsä. Hän oli tuntenut Emiliin ja Mirvan vasta muutamia päiviä ja nyt hän istui täällä. Hän yritti vähä vähältä päästä tukevalle maaperälle, vaikka tunsi vielä ajelehtivansa sumuisella ulapalla vailla suuntaa.

    – Orkideat, hän mutisi sitten. – Orkideat ja orkideoiden nimikkouhrit. Päivä laitoksella – talven ensimmäinen aurinkoinen päivä – jolloin hän oli antanut opiskelijoille tehtäväksi piirtää pistiäisen parittelun kämmekän kanssa.

    2

    Kolmisenkymmentä tuolia kirskahti lattiaa vasten. Eturivissä istuvat kallistuivat vaistomaisesti tuoleineen taaksepäin, joku alkoi hysteerisesti kikattaa. Maahan pudonnut pullo vieri kolisten salin poikki.

    Kasvitieteen laitoksen tuore assistentti Maana Santanen kohtasi opiskelijoiden auki rävähtäneet silmät. Hän kääntyi diaprojektorin säädin kädessään katsomaan takaseinälle heijastettua kuvaa ja hätkähti itsekin.

    Puoli seinää täyttävä hyönteinen kipristeli valmiina ponnahtamaan katsojan kasvoille. Nivelikkäät jalat venkoilivat kiukkuisina väkäsinä kitiiniruumiin molemmin puolin. Valtavissa verkkosilmissä törrötti siitepölymyhkyjä. Jokainen otuksen nysty, karva ja kynsi erottui ja teki kuvasta erityisen elävän.

    Suurennettu kärsäkäs oli eksynyt diakoteloon muun luentomateriaalin sekaan. Hetken Maana ja opiskelijat tuijottivat toisiaan hölmistyneinä kunnes joku naurahti, ja kaikki rentoutuivat.

    – Alkeellista tekniikkaa, Maana selvitteli kurkkuaan tietäen hyvin, että olisi saanut käyttöönsä laitoksen kannettavan tietokoneen ja sen ruudulta heijastettua taustalle laadukkaat ja tarkkarajaiset kuvat. Se vain olisi vaatinut paljon enemmän työtunteja samalla palkalla. Ja enemmän motivaatiota.

    Opiskelijat hymyilivät leveästi ja ottivat rennompia asentoja. Viihtymisessä ei näyttänyt olevan valittamista.

    Maana poimi lokerosta pari seuraavaa diaa ja tirkisteli niitä lamppua vasten ennen kuin asetti diaprojektoriin maariankämmekän edessä räpistelevän perhosen kuvan.

    – Tässä tikakontin kukkaan tuleva mehiläinen putoaa huulen sisään. Matkallaan se painaa heteitä ja saa siitepölyä mukaansa.

    – Väärä teksti, joku kailotti.

    – Näinhän onkin, Maana huomasi ja veti dian pois lokerosta.

    — Tai sama se, hän sujautti kuvan takaisin. – Näette periaatteen. On kämmeköitä, jotka tarvitsevat hyönteispölytystä. Pelkästään Euroopassa on 50 orholajia, joilla on omat erityiset nimikkouhrinsa, joiden pettämiseen laji on erikoistunut. Tässä – kuvassa hetkinen – kaskaspistiäisen koiras tekee paritteluliikkeitä kimalaisorhon kukassa. – Piirtäkää!

    Puhuessaan hän siirtyi ikkunan ääreen. Teki mieli avata parvekkeen ovi ja astua ulos hengittämään talvenraikasta ulkoilmaa. Onneksi kurssisalin ikkunat olivat kasvihuoneille päin. Aamupäiviin tuli lisää mielenkiintoa, kun saattoi välillä seurata Kaisaniemen kasvihuoneiden remonttia. Talot olivat kyyhöttäneet telineiden peitossa liian pitkään, vaikka kupolisali oli jo saanut ylleen uuden valurautarungon, puitteet oli maalattu raikkaan valkoisiksi ja puuosatkin kuulemma uusittu. Haurastuneiden lasien tilalle asennettiin parhaillaan uusia ruutuja ja lämpölaseja. Kukaan ei vielä osannut sanoa, milloin kasvihuoneet olisivat taas opetuskäytössä.

    Rähjäinen päivä olisi ollut omiaan retkeen valossa kylpeviin kasvihuoneisiin kukkivia orkideoita katsomaan. Nyt ne, niin kuin kaikki muutkin 1500 kasvilajia, oli raahattu pois. Hän oli ollut itsekin mukana irrottelemassa seinäköynnöksiä ja sitomassa tukia hentoihin mimosapuihin. Vaikka muutto oli hyvin suunniteltu, niin silti joku ulkopuolinen oli ehtinyt varastaa meskaliinikaktukset ja monta harvinaista orkideaa. Jos hän olisi sen arvannut, hän olisi raahannut dendrot ja lumikuningattaret kurssisalin ikkunoille. Kyllä ne muutaman viikon olisivat kestäneet.

    Maana kääntyi katselemaan ahkerasti piirtäviä oppilaitaan. Takaseinän kellon viisarit nytkähtivät tahmeasti eteenpäin. Jäljellä oli vielä vartti. Ettei valmisteltu materiaali vain lopu kesken? Improvisointi oli vihonviimeistä hommaa. Oli hänellä ollut sellaisiakin luentoja, jolloin hän innostui aiheesta niin, että aika ylittyi. Sen huomasi ensimmäisten opiskelijoiden luikkiessa niska kyyryssä ulos. Viikin ja Arabian laitoksille oli matkaa, ja jossain välissä opiskelijoiden piti ehtiä kahville ja soppajonoon.

    Tutkijan ura kasvitieteen laitoksella ei ollut ruusuilla tanssimista. Hän oli tähän saakka hoitanut vain sijaisuuksia. Tarjolla oli määräaikaisuuksia ja epävarmuutta, taistelua paikoista käytiin hampaat irvessä.

    Hän käveli verkkaisesti salin takaosaan, jossa vain haukoteltiin ja supistiin. Takariviin asettuivat tunnetusti vastarannan kiisket ja krapulaiset. Opiskelijoiden kiinnostus oli suorassa korrelaatiossa fyysiseen etäisyyteen opettajasta. Niin oli aina ollut ja tuli olemaan. Osa oppilaista karsiutui pois ensimmäisten lukukausien aikana, osa jatkoi kehnoin arvosanoin tai hakeutui suosiolla johonkin toiseen tiedekuntaan.

    Viis takarivistä. Muut ikuistivat tunnollisesti lehtiöihinsä orhon ja pistiäisen ilmavan parittelun.

    Saadakseen vaihtelua tunteihin Maana oli alkanut piirrättää oppilaillaan ja piirsi itsekin kukintojen, mukuloiden ja ilmajuurien poikkileikkauskuvioita kuoppaiselle taululle niin että liitu vinkui. Tapa oli periytynyt lukioaikaiselta bilsan opettajalta. Miksi ihmeessä kaiken pitäisi olla niin hiton nopeaa ja elektronista? Hartaan ja perinpohjaisen piirustamisen aikana opettaja saattoi voittaa aikaa, saada filosofisia oivalluksia, etäisyyttä omiin huoliinsa tai vain nauttia esteettisestä elämyksestä. Tämän hän oli ilmaissut opiskelijoillekin ensimmäistä syytä lukuun ottamatta.

    Hän kohtasi eturivissä istuvan nuoren naisen kajalilla terästetyn katseen. Tämä näytti seuraavan silmät loistaen hänen jokaista liikettään. Vanhanaikaista opettajan palvontaa. Tytön hapsuiseksi riivitty musta tukka ja maidonvalkoinen iho toivat mieleen jonkun ranskalaisen näyttelijättären. Fanny Ardant? Nuori Fanny Ardant sadistisen parturin jäljiltä?

    Katse vaivasi. Se kertoi ettei hän ollut vieläkään kotonaan kateederin takana. Luentosarjan mystinen suosio ei tehnyt oloa varmaksi – päinvastoin. Ilmoitustaulun lyhyt viesti ensin peruutetusta, sitten kuitenkin järjestettävästä kämmekkäkurssista veti salin täyteen, vaikka se korvasi vain pari helppoa kirjaa. Hyvä että kaikki pääsivät istumaan. Olivatko orkideat jotenkin muotia? Jollei sitten hänen dekkarinsa vaikuttanut asiaan. Pari vuotta sitten julkaistu esikoisteos ei ollut tosin noussut miksikään arvostelumenestykseksi. Tuskin moni edes osasi yhdistää hänen kasvojaan takaliepeen valokuvaan. Siinä hänellä oli hiukset kireällä poninhännällä, joka veti silmänurkat vinoon.

    Niin tai näin, oli onnenpotku päästä sijaistamaan sairaslomalle joutunutta kollegaa. Kukaan vakinaisista ei ollut halukas vetämään kämmekkäkurssia. Ei helvetissä, oli eräskin vanhempi tutkija sanonut. Eihän kämmekät ole kunnon kasvejakaan, vaan puoliksi sieniä. Tekevät mitä lystäävät, välillä lymyävät ketaleet vuosikaudet maan alla ja ilmestyvät esiin milloin sattuvat. Tutki nyt niitä sitten.

    Olihan se näinkin. Mutta kun hän oli jäänyt viettämään sapattivuotta Matin kuoleman jälkeen, hän ei ollut tiennyt joutuvansa maksamaan miehen kalastustarvikeliikkeen velkoja, korkoja ja lainojen lyhennyksiä. Koko viisivuotisen avioliiton ajan hän oli luullut, että Kalatuulella meni hyvin. Matti ei ollut vihjaissutkaan taloudellisista vaikeuksista. Sapattivuoden alussa Maanan mielessä oli käväissyt ajatus jatkaa sivutoimisesti Punavuoren liikkeen pitoa. Hän tunsi vieheet ja verkkojen silmäkoot, tiesi mistä oli edullista tilata täydennystä, mitä toimittajia oli paras välttää; oli kerran Matin pyynnöstä laatinut tuoteluettelonkin.

    Totuus oli valjennut pikku hiljaa, kun pankista oli lähetetty tiukkasävyinen käsky tulla setvimään konkurssipesää. Hän oli omavelkainen takaaja. Neuvotteluja ja inventaariota oli käyty tähän päivään asti eikä loppua ollut näkyvissä. Sapattivuotta ei voinut peruuttaa, koska tilalle oli ehditty ottaa nuori tutkimusharjoittelija täydellä palkalla. Kämmekkäkurssi toi sentään kipeästi kaivatut vuokrarahat.

    Eturivin opiskelijat retkottivat epämukavilla tuoleilla kuin pitkäkoipiset mollamaijat ja raapustivat lehtiöihinsä keskittyneesti. He poikkesivat muusta porukasta kuin brassiat hernepensaista. Ankaran graafinen tyyli, mustat vaatteet ja hiukset, lävistyksiä, niittejä, tytöillä tummaa huulipunaa… Hän oli saanut unohtaa ennakkoluulonsa, sillä kiinnostuneempia oppilaita oli vaikeaa kuvitella.

    Hän vilkaisi kelloa ja lähti viimeiseen nousuun. Sieniosaston ehtisi vielä käsitellä. Kaksi poikaa eturivissä puheli keskenään matalalla äänellä. Kajaltyttö sihisi vihaisena ja pamautti toista kansiolla päähän.

    – Sieni ottaa ravintoa lahoavasta aineesta ja kämmekkä puolestaan hyödyntää sientä. Paitsi seksihuijareita orhot näyttävät olevan myös siipeilijöitä. – Niin, tuota, Maana jatkoi varovaisesti. – Jos nämä asiat jotakuta erityisesti kiinnostavat, voin antaa kirjallisuuslistan.

    Kaksikymmentäneljä kättä kolmestakymmenestä nousi pystyyn. Hiusjuurissa kihelmöi. Hänellä ei ollut minkäänlaista listaa mukana, itse asiassa listan laadinta oli vasta suunnitteilla. Oikeastaan hän oli toivonut, ettei sitä olisi tarvinnut tehdä lainkaan. Hän katsoi opiskelijoitaan ja hieroi leukaansa.

    – Tuo seuraavalla kerralla, ikkunan vieressä istuva pyöreäposkinen tyttö ehdotti ja hymyili.

    – Niin. Niin tietysti, Maana huomasi ja tuijotti tytön Luonto-Liitto -paitaa. – Ensi tiistaina.

    – Perjantaina, tyttö sanoi ja hymyili vielä kauniimmin. – Silloin on seuraava tunti. Mä voin ottaa sitä ennen nimet.

    – Nimet?

    – Niiden, jotka haluaa listan.

    – Puhutko joskus vielä niistä tutkimusretkikunnista? Kaljuksi ajeltu hontelo nuorukainen salin keskiosasta nousi kysymään. Nousi kohteliaasti, vaikka olisi voinut kysyä paikaltaankin.

    – Jaa retkikunnista?

    – Niin! Amazonin ja Thaimaan ja –

    – Miksi? Maana kostutti kuivia huuliaan pakatessaan materiaalia kasaan. – Oliko aiheessa jotain erityistä, jota haluaisit täsmennettävän?

    Poika istahti pöydälle ja vilkaisi ympärilleen. – Eikun muuten vaan. Ne oli niin kovia juttuja. Se yhteiskunnallinen ja moraalinen puoli asiaa.

    Salissa mumistiin hyväksyvästi samalla kun pakattiin piirustuslehtiöitä kasseihin.

    Maanan silmät alkoivat loistaa. Trooppisten orkideoiden kulkeutuminen Eurooppaan oli ainoa asia, joka häntä tässä heimossa kiinnosti. Ja siinäkin oikeastaan ihmisen ahneuden mittasuhteet. Hän oli nähnyt paljon vaivaa materiaalin kokoamisessa, lukenut ääneen suoria sitaatteja retkikuntien matkapäiväkirjoista, ottanut selvää sukupuuttoon kuolleista ja uhanalaisista lajeista ja piirtänyt niiden kuvia kalvoille.

    Kellon viisari nytkähti ratkaisevaan asentoon, ja hän katkaisi virran projektorista.

    – Puhutaan retkikunnista myöhemmin, jos jää aikaa, hän puuskahti helpottuneena. – Tiistaina valaistaan lisää orhojen todellista luonnetta. Vaniljan poikkeuksellisuuden tuntien voidaan myös kysyä, mikä on lajin niin sanottu hyöty ihmisen kannalta. Nähdään tiistaina!

    Perjantaina! Luonto-Liitto -tyttö nauroi kävellessään kateederin ohi.

    Maana virnisti takaisin iloisesti kun taas yksi tunti oli takana. Verkkaisesti ohi kävelevien opiskelijoiden vilpitön vastahymy sai hänet räpyttelemään.

    – Piruko näitä riivaa, Maana mutisi itsekseen, istahti ja kulautteli lämmenneen vesilasin tyhjäksi. Sitten hän kumartui etsimään huulirasvahylsyä kassin pohjalta, tavoitti etsimänsä ja levitti rasvaa huuliin. Huulet kuivuivat aina jostain syystä korpuiksi luennon aikana.

    Viimeisen opiskelijan poistuttua hän venytteli nautinnollisesti. Kotona odottivat Laskentakeskuksen atk-liuskat keittiön pöydällä. Jo joitain vuosia kestänyt väittärinteko oli päässyt jälleen vauhtiin muutama kuukausi sitten. Kai se oli merkki siitä, että hän oli alkanut päästä henkisesti jaloilleen.

    Mennyt vuosi oli ollut pitkä musta tunneli, joka jatkui ja jatkui ilman toivon tuiketta. Velat ja yksinäisyys valvottivat, kaikki Matin kuolemaan liittyneet asiat. Epämääräisistä syyllisyydentunteista – vaikka kuinka perusteettomista – oli vaikea päästä eroon.

    Hän sammutti valot ja astui glyseriinintuoksuiseen porraskäytävään.

    Heti oven takana seisoi Heikura, laitoksen virkaa tekevä esimies. Varsinainen pomo oli puolen vuoden työmatkalla San Diegon yliopistossa. Heikura oli ilmeisesti ollut seuraamassa luentoa ja istunut – ovela vanha pieru – matalana takarivissä. Mies vaihtoi kärsimättömänä jalkaa, luuli kai että Maana jäisi nöyränä odottamaan kommentteja luennosta. Äijässä oli ripaus kurkkuun asti napitettua kansakoulutarkastajaa. Huonosti peitelty ärtymys teki pykimiä otsaan. Mies oli erikoistunut – kuinkas ollakaan – limaskoiden tutkimiseen. Maana nyökkäsi miehelle epäluuloisesti kiskoessaan takkia ylleen.

    – Santanen! mies rykäisi kireästi. – Puhelinaika minulle on tänään kahdentoista jälkeen, niin kuin tiedät! Arvaat varmaan aiheenkin.

    Maana tuijotti miehen tärisevää leukaa. Ei luento nyt niin surkeasti ollut mennyt. Joka tapauksessa hänellä oli varsinaisen esimiehen allekirjoittama määräyskirja ja tunteja toukokuuhun asti.

    Maana tyytyi nyökkäämään lähtiessään laskeutumaan portaita alas.

    – Psykologinen determinismi ei kuulu luonnontieteilijän repertuaariin, äijä huusi perään.

    Maana puraisi huultaan. Oliko tästä tulossa yksi huoli lisää muutenkin suureen huolten kokoelmaan?

    Linnén pysti porrastasanteella oli saanut aamupäivän aikana päähänsä voikukankeltaisen pipon. Joulun alla se oli tavan mukaan koreillut tonttulakissa ja sähkökynttilöissä. Kevään merkki oli tullut tällä kertaa liian aikaisin.

    Ulkoportailla hänen oli kuitenkin pakko siristää silmiään. Paksu pilvimatto, joka oli ollut paikoillaan lähes kaksi kuukautta, päästi vihdoin auringon esiin. Aivastutti. Maana kaivoi nenäliinan taskustaan.

    – Blessh you!

    Eturivin kajaltyttö nojasi seinään kirjapino sylissään ja hymyili. Samassa pilvimassa nielaisi vastasyntyneen auringon.

    – Voi ei! Maana ja tyttö sanoivat yhtä aikaa.

    Tyttö naurahti ja ojensi kätensä. – Emilii. Kirjoitetaankin Emilii vaikkei luulisi. Ajattelin, että voitaisiin kävellä yhtä matkaa kotiin. Sinäkin kuulemma asut Skattalla.

    Miten nuorella tytöllä voi olla tuollainen ääni, Maana ihmetteli mielessään. Ajat olivat muuttuneet, hän huomasi sitten. Omina opiskeluaikoinaan ei olisi tullut mieleenkään tulla noin vaan puhuttelemaan opettajia ja kävelyseuraa kysymään. Toisaalta ikäero hänen ja tytön välillä oli ehkä vain kymmenen vuotta ja risat.

    He kävelivät puutarha-alueen mäen alas ja astuivat portista pakokaasun hajuiselle Unioninkadulle. Hakaniemen ja Kaisaniemenkadun liikennevaloista selvinneet autoilijat kaahasivat Unioninkadun pitkää suoraa kuin hurmoksessa.

    Päästyään vihdoin ylittämään kadun he kääntyivät loskaiselle Siltavuorenpenkereelle. Pohjoisrannan kautta kotiin olisi vain runsaan varttitunnin matka. Maana käveli sen aina, oli sää millainen tahansa. Niin kai Emiliikin. Maana nautti Merihaan talojen silhuettien katselemisesta. Hanasaaren ja Sompasaaren nostokurkia törröttävät satama-alueet, öljysäiliöt ja roro-alukset – toinen punainen, toinen raikkaan vihreä – olivat ehtineet tulla tutuiksi talven aikana. Sataman avaran taivaan alla oli helppo hengittää.

    Rannassa uiskenteli sorsia. Ulsteriin pukeutunut mummeli ruokki niitä pullanpaloilla, joita hän oli murentanut valmiiksi Alkon muovikassiin. Linnut taapersivat hänen ympärillään, rohkeimmat nousivat jäiselle rantapenkalle asti.

    – Kiitos luennosta! Emilii kähisi – Hyvä diashow.

    Maana sekosi askelissaan ja yritti lukea tytön ilmettä, mutta tämä katsoi takaisin viattomin silmin.

    – Orhojen todellinen luonne – heheh! Puhuit vaan vähän levottomia. Kaiken maailman karvaiset huulet ja siitintukut. Jengi rupes käymään kuumana. Ville – yks mun kaveri – sanoi, että nyt on pakko lähtee illalla bailaamaan.

    – Tsjaa, Maana työnsi hämmentyneenä pastillin suuhunsa.

    – Sä vedät tunnin läpi sillai tosi coolina, tyttö jatkoi. – Sarkastisesti. Teet kuivakasta parodiaa muutamasta hajamielisestä proffasta… Tiedätkö että susta tehtiin sketsi oppilaskunnan pikkujouluihin? Yks kimuli esitti – tai siis yritti esittää sen. Se oli aika lailla sun tyylinen, tollanen hento ja vaalea. Veti vielä tukan pörröön ja pandapaidan päälle. Kaikki tunnisti heti kenestä oli kysymys. Muuten se oli aika köyhää, sun imitsiä on vaikea jäljitellä.

    Maana potki sohjoa edellään. Parodiaa… Kehitetty imago…

    Sitten hän purskahti nauruun. Heikura. Miehellä oli kieltämättä hieman hajamielinen tyyli, mutta yhdistää se nyt häneen.

    Hän hekotteli vielä Tervasaaren tienhaarassakin, vakavoitui vasta moottorivenekerhon laitureille tullessa. Kuten aina.

    Talven autioittamia parrukehikoita huuhteli hyhmäinen vesi. Maana sulki silmänsä hetkeksi. Viikkoa ennen Matin kuolemaa he olivat vielä soudelleet bongaamassa vesilintuja. Muisto kirpaisi yhä. Kerta kerralta kuitenkin hieman vähemmän. Kovia kokenut vene oli nyt viety talvisäilöön Herttoniemen satamaan. Se pitäisi myydä keväällä ja luovuttaa rahat pankille. Mieluummin hän olisi pitänyt veneen, mutta millä ihmeen keinolla, kun varaa ei ollut edes venepaikkaan?

    Halkolaiturin altaan täytti kymmenkunta eläköitynyttä puutroolaria. Kesät talvet ne seisoivat uskollisesti paikoillaan. Niistä osa oli harrastejahteina, osa ehkä asuntolaivoina. Reunimmaisen aluksen nimikyltin alle oli kömpelösti maalattu ristikkäiset Suomen ja Tanskan liput. Emma Vaaen, Maana maisteli nimeä. Nimet panivat mielikuvituksen liikkeelle. Hval, Havet, Inger-Marie. Rehja, Fylgja, Amanda, Oulujärvi.

    Aurinko liukui jälleen esiin. Pilven reuna väistyi hyvää vauhtia merelle. Taivas oli niin huikaisevan sininen, että rintaa ahdisti. He seisahtivat kuin yhteisestä sopimuksesta ja istuutuivat matalalle penkille Hvalin eteen. Sen pyöreät ikkunat olivat huurusta sameat, lumisohjo kannella koskematon.

    Aurinko loihti ilmoille kevään aavistuksen. Maisema muuttui moniulotteiseksi, ja sula vesi läikehti täynnä lupausta kuin uudenvuoden tina. Maana sulki silmänsä ja kuvitteli tervan tuoksun.

    Emilii kaivoi repustaan mustat lasit, asetti ne nenälleen ja käänsi kasvonsa aurinkoa kohti. Laseissaan ja pilkullisessa dalmatialaishuivissaan hän muistutti yhä enemmän Chabrolin elokuvan sankaritarta.

    – Sä tunnet varmaan kaikki maailman kasvit, kun osaat kertoa orkideoistakin tolla lailla, tyttö sanoi kaihoisasti.

    Maana liikahti vastahakoisesti.

    – Sattuu vain olemaan niin, että pidän enemmän ekonomisesta kasvitieteestä, hän sanoi vaivautuneesti. – Teen väitöskirjaa pavun geneettisestä muuntelusta. Valinnat on aina niin subjektiivisia, niin kuin tiedät, hän sanoi kiireesti.

    Opettajan rooli piti pihdeissään. Toisaalta hän piti Emiliistä. Tyttö tuntui heti tutulta, jostain syystä. Äkkiä hän tyrskähti nauruun. Hän muisti parhaan ystävänsä Even. Pavut ja Pukinmäki tämä oli sanonut.

    – Eve – eräs ystävä – moitti minua kerran, kun aloin puhua vuokraemännälle pavuista. Se oli silloin, kun olin ensi kertaa katsomassa asuntoa Katajanokankadulla, ja Eve oli mukana takaamassa että minä olen kunnon ihminen. Pavut tuo mieleen talikon, tallinalusen ja kumisaappaat, Eve oli pauhannut kadulla naama punaisena. Sinä olet nyt, sori vaan, täällä Skattalla! Jos olet mitenkään huomannut, täällä ei valtavasti intoilla harmaapavuista. Vuokraemäntä sattuu olemaan orkideankasvattaja.

    Emilii hihitti, otti repustaan kaksi colatölkkiä ja ojensi toisen Maanalle. Tölkkiä avatessaan Maana mietti, miten selittäisi tytölle motiivejaan.

    – Palkokasvit –, hän aloitti varovasti. – Niillä on aivan uskomaton ravintoarvo ja selkeä substanssi – toisin kuin ihmisen selviytymisen kannalta marginaalisilla kämmeköillä.

    Emilii kuunteli pää kallellaan. – Selkeä substanssi! Sä olet niin ihanan tieteellinen! Vaikka et näytäkään miltään tiedenaiselta.

    – Miltäs sitten? Maana naurahti.

    Emilii tirskahti. – Yhdessä baseball-leffassa, jossa oli Geena Davis, sen Geenan joukkueessa pelas ihan sun näköinen sieppari – paitsi että se piti koko ajan sellaista pitkälippaista lippistä syvällä päässä ettei silmiä näkynyt.

    Kaikenlaista! Maana puisteli päätään. Oliko hän itsekin opiskeluaikanaan ihannoinut jotakuta itseään vanhempaa opettajaa? Ei tullut ketään mieleen, paitsi menninkäisen näköinen Kanniston Artsi, jota kaikki tytöt rakastivat tämän vilpittömän

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1