Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Musta joki, kuoleman joki
Musta joki, kuoleman joki
Musta joki, kuoleman joki
Ebook330 pages3 hours

Musta joki, kuoleman joki

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Lapin sota, Tornion ympäristö. Suuren taistelun edellä joukkueenjohtaja Juntusen miehet ovat jännittyneitä. Onko heidän aika lähteä liikkeelle? Juntunen keskustelee nimittäin merkitsevän oloisesti toisen joukkueen johtajan kanssa.
Suurin osa joukkueen miehistä tuntee Juntusen jo rauhan ajoilta; johtihan Juntunen kotiseudullaan savottatöitä. Moni miehistä on ollut hänellä keikkatöissä. Nyt miehillä on kuitenkin edessään aivan erilainen tehtävä kuin metsätyöt. Tässä tehtävässä miesten rohkeus tulee todella punnituksi – ja varmaa on, etteivät kaikki voi selvitä siitä elossa.
LanguageSuomi
PublisherSAGA Egmont
Release dateJan 1, 2020
ISBN9788726356946
Musta joki, kuoleman joki

Read more from Jorma Kurvinen

Related to Musta joki, kuoleman joki

Related ebooks

Reviews for Musta joki, kuoleman joki

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Musta joki, kuoleman joki - Jorma Kurvinen

    Jorma Kurvinen

    Musta joki, kuoleman joki

    SAGA Egmont

    Musta joki, kuoleman joki

    Cover image: SA-kuva

    Teos on julkaistu historiallisena dokumenttina, jonka kieli kuvastaa julkaisuaikansa näkemyksiä.

    Copyright © 1982, 2020 Jorma Kurvinen and SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788726356946

    1. e-book edition, 2020

    Format: EPUB 2.0

    All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    SAGA Egmont www.saga-books.com – a part of Egmont, www.egmont.com

    Talvi

    – Ollaanko tästä nyt lähösä vai ei.

    Kerpon äänessä oli kireyttä, jonka toiset vaistosivat hyvin. He tunsivat sen omassa itsessäänkin. Yhtä keljulta tämä tuntui joka kerta, luultavasti tuntuisi vaikka lähtisi koko ikänsä.

    Ruskola vääntäytyi esiin jonon etupäästä ja mutristi naamaansa häntäpäälle – erityisesti Kerpolle.

    – Yritä nyt hillitä vähä ittijäs, hän sanoi. – Ehtiihän tuonne vähemmälläki.

    Toiset nauroivat rempsakkuutta tavoitellen. Jokainen yritti olla kuulematta hohotuksensa pingoittunutta sävyä.

    – Kerppo on ottanut haasteen Kesälältä, Haapala paljasti. – Ja on ainakin kolme ryssää jäljessä.

    Kerppo pyyhkäisi nenänpäätään kinttaanselkämykseen. Tämäkin ele paljasti epäsuhdan hänen käsiensä ja vartalonsa välillä: isokokoiset kourat jämöttivät pitkien laihojen käsivarsien jatkeena kuin rautamöykky puntarinvarren päässä.

    Mies ei yhtynyt tovereittensa huulenheittoon naapurijoukkueen suurisuisimman venkoilijan kuuluisasta sankaritöiden kirjanpidosta. Kerppo katseli korsun oviaukkoon.

    – Pitkään ne jumalauta jaksavat setviä muutamaa halkoa. Niin ku ei ennättäis palattuaki.

    Samaa tukikohtaa asustavan Kolmannen joukkueen johtaja oli äskettäin harpponut tuohtuneen näköisenä omalta korsultaan ja pyytänyt Juntusta, heidän joukkueenjohtajaansa, sisälle. Muutamasta kuulemastaan sanasta partioonlähtijät olivat ymmärtäneet, että kysymys oli naapurijoukkueen mottiurakasta.

    Pitkä kalpea alikersantti seisoi heti Kerpon takana, oman ryhmänsä kärjessä, ja hän jarrutteli purnaajaa:

    – Ei kysymys ole vain haloista. Ajattele pikkuisen itsekin. Jokainen on tiennyt, että Kolmas joukkue pistää Latvalaa silmään sen kuin kerkijää.

    Joko alikersantin sanat tai hänen huolellinen, jäykkä puhetapansa nostattivat ärtymyksen Kerpon kasvoille.

    – Oisit, Halvari, käyny kantelemasa.

    Suksisauvoihinsa nojaillut alikessu ojentautui suoraksi. Ennen kuin hän kuitenkaan ennätti vastaamaan kuului jonon keulilta isonenäisen, komean kersantin aavistuksen verran honottava ääni:

    – Oisivat pysyneet jossakin kohtuudessa, Kolmannenkin äijät, niin kukaan ei ois huomannut mitään. Mutta kun iikat eivät itse tee motin mottia, vaan pöllivät kaiken.

    Pienikokoinen pisamanaamainen mies vähän matkan päässä kersantista nauroi käheästi. Hän veti kinttaan kädestään ja pyyhki punertavaa hiustupsua vinossa olevan karvareuhkan alle sanoessaan:

    – Elä usko, Pernu, itekkää! Juntunen on ollu ensimmäisestä viikosta saakka selvillä Kolmannen systeemistä.

    Kersantti käänsi suksensa poikkisuuntaan.

    – Eihän tuota oltu itsekään, hän vastusti. – Minä luulen ettet, Laurila, sinäkään. Ne alkoivatkin sen verran viisaammin ensin.

    Laurila sai punaiset haivenensa piiloon.

    – Se on kysymys ihan eri miehistä ku sinusta ja minusta, kun ruvetaan puhumaan Juntusesta. Minä oon ollu siksi monta talvija sen savotoisa, että tunnen sen. Juntusta ei mettäsä petetä. Se on ihan varma. Sen verran kyyläki, että tietää hakkuut motin tarkkuuvella. Vai mitä sanot, Karvonen?

    Kysymyksensä Laurila esitti astetta kovemmalla äänellä. Karvonen oli huomattavasti nuorempi mies, mutta hänellä oli sukuvikana huono kuulo. Vähänkään Karvosta juonimpi mies ei olisi ollut päivääkään rintamalla.

    – On kai se, Karvonen vahvisti. – Yhenlainen perkele.

    Laurila etsi lisää todistajia.

    – Ohan täsä muitaki. Kiiskinen. Ruskola. Ja Kerppoki. Kai te jumalauta Juntusen tiijättä.

    Pyöreänaamainen, hörökorvainen Ruskola hymyili leveästi.

    – Ajomiehillä ei joo valittamista: Juntunen tykkää hevosista. Mutta sökönpelaajaksi siitä ei joo. Nykki ois voinu komentaa parin kierroksen tauon.

    Tumma, vankkarakenteinen Kiiskinen hieraisi niskaansa. Kinttaan ja hihansuun välistä näkyi tatuointi, sydän ja iso H.

    – Ei minullakaan oo valittamista. Mutta millää kopukalla Juntusen näkyviin ei kannata lähtä.

    Laurilan katse kääntyi Kerppoon. Tämä sylkäisi.

    – Minulla nyt on siitä vähäsen kokemusta. Samanlaisija kai ne kaikki herrat ovat.

    Laurila näytti tyytymättömältä.

    – Sanokaa minun sanoneen, että Juntunen ois tienny, vaikka sieltä ajettas erikseen jokkainen halko saman tien pataljoonaan. Näkkeehän se mettästä.

    Kolmas joukkue oli mottiosuuksiaan hakatessaan jallittanut valvojia viikkokaupalla. Kesälänkö idea lienee ollut. Miehet olivat todenneet, ettei pataljoonasta pistäytyvä ylikessu keskittynyt kuin mottien lukumäärään. Liekö metsästä mitään tajunnutkaan, kuului olevan kaupunkilaisia, siviilissä joku vakuutustarkastaja. Mies hutki leimuukirveen merkit muutamien halkojen päähän motissa ja katsoi systeemin varmaksi, mutta Kolmannen hiipparit kiskoivat merkityt halot pinoista, latoivat omia puitaan vähän pintaan ja esittelivät motit ominaan.

    Asia oli tullut ilmi vasta eilettäin ja Latvala oli epäilemättä hankaluuksissa joukkueensa tähden.

    Pernu ei antanut intoksessa periksi vieläkään. Hänessä oli aitoa pernulaista sitkeyttä, josta koko suku oli kuuluisa. Sen avulla Pernu oli rakentanut koko elämänsä: hankkinut vaikeina pulavuosina vakituisen paikan osuuskaupan autonkuljettajana, rakentanut yhteisen omakotitalon Haapalan Jaakon kanssa ja pistänyt pystyyn pesäpalloseuran, jota olivat alunperin vastustaneet sekä porvari- että tullilaisseurat, jotka menettivät sinne parhaat yleisurheilijansa. Jotkut sanoivat, että Pernun Ilmarin sitkeys auttoi naisjutuissakin. Ilmari jaksoi kysyä uudemmankin kerran ja lopulta naiset aina sortuivat kuvitellessaan, että mies oli nyt sitten tosissaan.

    – Olishan nyt sitten ainakin Kesälän pitänyt tietää, kersantti purnasi. – Melkein Juntusen lähimpiä naapureita.

    Kolmannen joukkueen Kesälä oli naapuripitäjän miehiä niin kuin Ensimmäisen joukkueen johtajakin. Vaikka Kesälä maalausurakoitsijana ei joutunutkaan Juntusen kanssa tekemisiin metsähommissa, hänen olisi luullut sentään tuntevan Juntusen tarkan maineen.

    – Ne luottivat siihen, ettei Juntunen sekaannu Latvalan asijoihin, vaikka huomaiski, Ruskola puntaroi. – Meikäläinen ei jois kyllä kuvitellukkaa, että Juntusta huijataan mettähommisa.

    Joukkueen miehistä suurin osa tunsi Juntusen jo rauhan ajoilta. Naapuripitäjässä asuva metsäherra johti savotoita laajalla alueella piirissään ja oli tehnyt monenlaista yhteistyötä näittenkin miesten kanssa. Ruskolan Esko, ison talon poikamies-isäntä, oli ollut ajomiehenä Juntusen savotoillakin, vaikka suurimmaksi osaksi oli harrastanut leveranssikauppoja omista metsistään niin kuin Rimpiläisen Erkkikin, joka kuitenkin oli tämän lohkon mottimestari. Rimpiläisenkään ei olisi tarvinnut kulkea savotoissa toimeentulon vuoksi, mutta hän oli perso rahalle ja niin kova työntekijä ettei aika kulunut kotitalon keskitalvella pakostakin hiljenevissä töissä. Ja kun Rimpiläinen lähti liikkeelle palstallaan, tuli motteja yleensä kaksi kertaa se määrä kuin naapureissa. Mutta pitkiä olivat päivätkin: Ruskolan Esko oli ennättänyt katsoa jo monta kierrosta sököä kämpillä, kun Rimpiläinen vasta lopetteli työurakkaansa.

    Latvajokivarren pienempien talojen isännät tunsivat Juntusen parhaiten. Heille metsätyöt merkitsivät ratkaisevaa rahantuloa. Kiiskisen Eino oli ehkä ainoa poikkeus, hän hankki rahansa muuraamalla. Hän oli merille lähdettyään ollut toista vuotta muurarinhommissa Amerikassa asti ja teki semmoisia takkoja, että häntä haettiin naapuripitäjiinkin, kun tuli kysymys paremmasta muuraamisesta. Renkipojasta aloittaneella Kiiskisellä oli yksi pitäjän kauneimmista taloista, ja sanottiin, että sosialistihenkisellä muurarilla oli pankissa paljon enemmän lompsanriivettä kuin useimmilla pitäjän kiihkeimmistä porvareista. Niinpä Einoa olikin hänen meriltä palattuaan yritetty mukaan niin kirkkokuoroon kuin suojeluskuntaankin, mutta hän oli näyttänyt kaikille tatuointia ranteessaan. Iso taidokas hoo ihon pinnassa tarkoitti että meriltä palaaja kuului vain Hilkalle.

    »Minä oon ollu sen verran tuolla maailmalla, että ossaan nauttia kotona olosta», Kiiskinen torjui kirkonkylältä kuiskutellut tarjoukset ja keskittyi talonsa kunnostamiseen.

    Laurila ja Karvonen olivat Juntusen vakituisinta sakkia, ja Kerppo aina silloin kun sattui pääsemään mukaan. Juntunen nimittäin pakkasi katsomaan keitä otti työmailleen ja keitä ei. Periaatteessa hän varoi kommunisteja, ja aivan erikoisesti Kerpon Irjan ruokakuntaa. Irjalta itseltään hän oli kerran kysynyt, miksi kerppolaiset eivät lähteneet maasta, jossa kaikki oli huonoa, maahan, jossa kaikki oli hyvää, kun kerran tiesivät sellaisen.

    Monta kertaa oli Laurila saanut puhua pitkään ennen kuin Kerpon Aarolle oli järjestynyt töitä, edes niiksi muutamiksi päiviksi:

    »Mikä muu se saattaa olla, Aaro-parkakaan, ko kommunisti? Irja on iskeny sille aatetta päähän siitä lähtien ku se on ruvennu kävelemmään ja mettäyhtiöt ovat teheneet parraansa osoittaakseen pojalle äitin puhheet oikeiksi. Niinko sinäki nyt taas …».

    Juntunen oli epäillyt Kerpon työpanostakin:

    »Minä olen ainakin kahdesti yllättänyt sen tientekohommissa kirja kädessä istumasta kannon nokassa …».

    »No joo, se saattaa olla vähä kirjahtava», Laurila oli myönnellyt. »Mutta kun sitä niittenki raukkojen pitäis ellää täsä maalimasa.»

    Laurila itse oli Juntusen suosiossa: oikea punatukkainen metsäpiru, kun lähti painamaan palstansa nurkalta, ihan eri kaliiperia kuin Rimpiläinen, mutta taisteli tämän kanssa tiukasti mottimestaruuksista. Juntunen tiesi kyllä Laurilankin poliittiset kallistumat, mutta niistä ei syntynyt mitään kitkaa, sillä Laurila piti aatteensa ominaan. Niin piti Karvonenkin, mikäli hänellä mitään poliittisia intohimoja olikaan. Karvosen ajatuksia elämänmenosta tiesi tuskin Laurilakaan, puhumattakaan nyt siitä, että Karvosen lankomies, Holma-Antti, olisi ollut niistä selvillä.

    Holma kuului kirkonkyläläisiin ja oli mestarismiehiä. Niin reilu tyyppi kuin Antti olikin, hän tuskin oli kovin innokkaasti pyrkinyt vaimonsa veljen sisimpiä ajatuksia utelemaan. Latvajokivarresta Ketunperältä oli kirkonkylälle kymmeniä kertoja pitempi matka kuin kilometreistä päätellen olisi kuvitellutkaan.

    Sen tiesivät parhaiten ne muutamat harvat, jotka olivat pystyneet noista vaatimattomista lähtökohdista ponnistamaan pitkälle, Heikkilän Martti esimerkiksi. Hän oli yhdestä Ketunperän pienimmistä mökeistä, mutta oli lukenut maisterismieheksi. Eikä Martista olisi oikeisiin töihin ollutkaan, hän oli kasvanut pelkkää pituutta ja tullut jotenkin herraskaiseksi; kaupunkilaisäitinsä vaikutustako lie ollut. Pienellä palkalla nyysäsi niitten kirjojensa kanssa, miehinen mies, ja täällä sotahommissakin oli pelkkä korpraali. Olisivatko tienneet sen poliittisista mielipiteistä, sotaherrat, Viipurissa saakka, kun eivät pistäneet sitä edes aliupseerikouluun. Tai sitten sen vuoksi, kun Martti ei ollut mikään sotilas. Katsoivat ne siihenkin. Vänrikkihän Tervosen Heimostakin oli heti tehty, vaikka se oli vain ylioppilas. Mutta Tervonen oli nuoruudestaan huolimatta aivan eri miehiä kuin kirjamaisteri. Se oli kulkenut kirkonkylällä saakka pesäpalloa pelaamassa ja ollut joukosta kaikkein parhaita. Kylällä oli joskus ihmetelty, että oliko Heimon kaltainen poika ollenkaan Tervosen Hanneksen tekoa, mutta ehkä hän oli tullut enemmän äitiinsä.

    Halvarin Kaarlo oli Ketunperän pojista kolmas, joka oli lukenut itsensä irti jokivarsiniityistä. Vanhemmat eivät kyenneet mitään oppikouluja pojalla käyttämään, mutta kauppakouluun he olivat hänet toimittaneet ja niin hänestä tuli oikein porvariosuuskaupan varastonhoitaja. Ja hienon vaimonkin hän sai: Inkeri oli kuin koru siellä kirkonkylän päämyymälän tiskin takana, puhumattakaan siitä kun hän lottapuvussaan seisoi laulamassa kirkkokuorossa. Enemmän herrasväen näköisiä Halvarit olivat kuin nimismies rouvansa kanssa, Halvarilla itsellään kravattikin aina kaulassa. Ketunperän koulun opettaja oli sanonut, että Halvarin Kaarlon näköisestä pojasta ei tule milloinkaan kommunistia, olkoot kotona toiset mitä hyvänsä. Opettajahan sen tiesi. Sillä oli kirja, jossa oli kuvia erilaisista rotu- ja ihmistyypeistä, ja Halvarin Kaarlolla oli aivan selvästi jalostuneet arjalaiset piirteet. Ja kuulakkaan vaalea pohjoismaalaisen iho.

    Ihosta puhuessaan opettaja oli vilkaissut kuin tahtomattaan Kapasen Leeviin. Kapasen veljekset olivat tummia ja vierasmaalaisen näköisiä. Liekö heissä ollut mustalaisvertakin, parin polven takaa, akat vähän muistelivat niin. Vaikka paikallaanolevaa sorttia pojat olivat, Leevikin pysynyt Niskalan tiilitehtaalla töissä kansakoulusta päästyään. Enemmän mustalaisverta Kerpoissa oli, jos elämänmeininkiä katsottiin, Kerpon Artussa varsinkin. Ikänsä se mies oli sählännyt hevoskaupoissa.

    Kapasen Leevi oli palvelusaikana pantu lääkintäaliupseerikouluun, eikä turhaan, sillä häntä oli kehuttu kovasti pataljoonassakin, johon hänet oli siirretty, ja täällä Ensimmäisessä joukkueessa oli Juntusesta tärkeää saada Leevi aina mukaan jos oli kysymyksessä vähänkin pitempi partiomatka. Vaikka muuten Kapanen ei ollut sen paremmin tuttu Juntusen kanssa, sillä hänen ei ollut koskaan tarvinnut hakea leipäänsä puun juuresta.

    Sen vuoksi Kapanen ei nytkään ottanut osaa keskusteluun Juntusen metsäsilmästä. Mutta Pernu kyllä otti, vaikka tiesi asiasta ihan yhtä vähän:

    – Minä olen edelleenkin sitä mieltä, että Kolmannen jätkät pilasivat ahneudellaan hyvän idean, olkoon Juntunen mikä selvänäkijä tahansa. Sopivan varovaisesti toteutettuna ne oisivat selvitelleet sillä urakkansa keväänkorvalle saakka ilman mitään rähinöitä.

    Joukkueen metsämiehet nauroivat.

    – Niinhän sitä luulis, Laurila vastusti. – Meistäki näyttää jokkainen auton tuolla tien päällä samanlaiselta. Mutta sinä näät heti mikä letukka tai hoppa se on. Samalla tavalla Juntusen silmä ottaa joka paikkaan mettäsä.

    – Ja vielä pahempaa se on, kun sen lopulta tajuaa joku Latvalan tapainen kaveri, joka ei tiedä metsän päälle mitään, mutta on luottanut omiin miehiinsä, Halvari muistutti. – Sen jälkeen rupeaa joukkue näyttämään kerrasta kokonaan toisenlaiselta. Ainakaan minä en antaisi sitä anteeksi enää milloinkaan.

    – Jos ne nyt ovakkaa ihan lakki kourasa anteeksipyytelemäsäkää, Kerppo epäili.

    Siitä ei päässyt syntymään enää inttoa. Miesten mielenkiinnon vei oven narahdus komentokorsun suunnalla.

    Nyt ovi avautui.

    Jono valpastui miesten nähdessä Juvosen, joukkueenjohtajansa toisen lähetin.

    – No, tuleeko tästä lähtöä vai ei? Pernukin hermostui.

    Juvonen lähti häntä kohti. Lähettien, niin kuin Juntusen omatkin sukset olivat vähän sivummalla muutaman metrin päässä jonon kärjestä. Toinen lähetti, Halkola, seisoskeli siellä odottelemassa.

    Rimpiläisen kohdalla Juvonen pysähtyi. Satayhdeksänkymmentäsenttisen alikersantin ja hintelärakenteisen Juvosen välille oli syntynyt ammattitoveruudesta kasvanut ystävyys. Rimpiläinen oli koko suunnan kiistaton mottimestari ja Juvonen puolestaan metsäkoululainen, puolivalmis tulipiippu.

    – Niillä on paskahomma vielä halkojensa kanssa Kolmannessa. Latvala oli tykänny kyttyrää, kun kukaan ei puhunut mitään sille.

    – Kuinka pitkään ne aikovat jauhaa tuolia? Kerppo vaati kireästi. – Ja me seistään suksilla.

    Pernun niska punertui ja hänen iso nenänsä kääntyi jonon jälkipään suuntaan. Kersantti oli joustava kaveri mutta omasta kunniastaan arka. Hän haistoi syytöksen kitkua Kerpon sanoissa.

    – Minä ainakin odotan mieluummin tässä kuin rupean eestaas kouhottamaan, hän sanoi. – Sinä voit tehdä mieles mukaan.

    – Paljon kiitoksia, herra kersantti … Mitenkä on, Laurila?

    Punatukkainen mosuri heilautti kättään kuulemisen merkiksi, mutta nojasi tukevasti kainalokuoppiaan sauvoihin.

    – Minä seison vaikka iltaan saakka tässä ennen ku rupijan kuuntelemmaan Juntusen vaakkumista. Mikä tässä on hätänä.

    – Mennee kyllä hyvvää sökönpelluuaikaa ihan hukkaan, Ruskola vastusti. – Mutta sota vaatii uhrisa.

    Joukkueenjohtajan lähetti pysähtyi uudemman kerran varajohtajan kohdalle. Hän puhui Pernulle, mutta tarkoitti sanansa koko remmille:

    – Ovat ne siellä halkoasiansa puineet, mutta Juntuselle tuli puhelu. Hirvimaa siellä soittaa, että ne kunnanäijät ovat jo nyt tulossa.

    Tunnelma sähköistyi. Mottihuolet siirtyivät Kolmannen joukkueen murheiksi.

    Pitkäraajainen, jollakin tavalla suolla tarpovaa kurkea muistuttava mies, joka oli nojannut sauvoihinsa hankeen tuijotellen kuin ulkona kaikesta muusta, nosti päätään.

    – Missä saakka? hän sanoi.

    Miesremmi nauroi.

    – Heräsihän se kirjamaisteriki, Kerppo piruili. – Heikkilä oottaa sitä pappija pitämään iltahartauven.

    Kerposta piittaamatta Heikkilä tuijotti lähettiin.

    – En minä tiijä, Juvonen otti pakkia. – Kohta kai se kuullaan. Vaikka oisivat perilläkin. Ainakin Juntunen kauppasi niitä Toiselle joukkueelle.

    Heikkilä veti suutaan hymyyn.

    – Sehän vois Juntunen joutua luopumaan tästä retkestä, hän sanoi.

    Jonossa alkanut supatus katkesi siihen.

    Kukaan ei pitänyt Heikkilää minään huippusotilaana, mutta kaikki arvostivat hänen älyään. Heikkilällä oli vainu nenässään.

    Kiiskinen otti lakin päästään niin kuin hänelle olisi äkkiä tullut kuuma. Ranteen tatuointi näkyi kokonaan vanhan seilorin keskittyessä sitomaan reuhkan korvuksien nauhat lujemmalle. Kiiskisen ajatukset olivat kuitenkin muualla:

    – Ei kai se kouhake kieltäyvy ottamasta vastaan niitä.

    – Seki onnistuu kyllä Juntuselta, Laurila kähisi.

    Molempien miesten äänet olivat tummasävyiset, Kiiskisellä kuin koulutettu basso, Laurilalla kurkkutautisen helppoheikin ääni. Nyt erottui molemmissa orastavan pettymyksen aiheuttama mollisointu.

    – Juntunenhan tekee niin kuin käsketään, Halvari sanoi kirjakielellä.

    Heikkilä hymähti. Kukaan ei sanonut mitään ääneen, mutta Halvarin silläkin hetkellä jollakin tavalla herraskaiselta vaikuttavaan olemukseen luodut silmäykset puhuivat sitäkin enemmän. Alikersantti oli ilmeisesti ommellut uudet natsat viimeisimmän alusvaatteiden vaihdon jälkeen. Niiden valkeus paljasti, että kalsareista puuttui nauhat ainakin toisesta lahkeesta.

    Korsun ovi narahti.

    Miesjoukko ojentautui suoraksi. Huokaus kohosi pitkästä jonosta: Juntunen tuli ulos kaulukset auki, avokäsin ja ilman lakkia.

    – Lähtö siirtyy ainakin parilla tunnilla, hän sanoi Pernulle. – Sieltä on tulossa se lähetystö tänne … Laitetaan vetimet niin, että päästään sitten liikkeelle pitempiä kuppaamatta.

    Pettymys mykisti joukon.

    – Mehän suunniteltiin, että lämmitetään niille sauna, Pernu sanoi viimein.

    – Kyllä, jos olisivat tulleet ensi viikolla niin kuin oli sovittu.

    – Meillä ois ollu vastojaki, Kiiskinen sinnitteli.

    Juntusen teräväpiirteisillä kasvoilla käväisi hymyntapainen. Hänen katseensa kulki jonon päästä päähän.

    – Kyllähän se minulle sopii. Nakataan se lenkki päivässä eestaas, yöpymättä missään välillä. Onko vapaaehtoisia?

    Juntunen kysyi sen vittuillakseen. Hän tiesi yhtä hyvin kuin kaikki muutkin, ettei joukossa ollut kuin kolme neljä miestä, jotka pystyivät siihen. Ei tässä mitään kurikkoloita oltu.

    Korsun ovi Juntusen takana avautui. Täydennysmiehenä viikko sitten tullut puhelinpäivystäjä kurkisti raosta.

    – Herra luutnantti!

    Poika oli herroitellut ensimmäiset päivät Pernuakin.

    Juntunen kääntyi.

    – Komppanianpäällikkö soitti uudestaan, herra luutnantti. Partiomatkaa on siirretty vuorokaudella eikä korpraali Haapala lähde sinne ollenkaan. Pataljoonan esikunnassa on jotakin kiireellisiä töitä.

    Jonon häntäpäässä miehet rupesivat kääntämään suksiaan.

    – Sinä kuulit, Pernu, Juntunen totesi. – Ruvetaan lämmittämään sitä saunaa ja valmistautumaan vieraitten vastaanottoon. Sieltä tulee tiettävästi kansanhuollon johtaja, valtuuston varapuheenjohtaja ja kirkkoherra, ja niillä on mukanaan joku oululainen toimittaja.

    – Oisivat mieluummin panneet sen lukkarin ku papin, Ruskola moitti. – Minä oisin pelannu siltä sököllä sen tekosiveän muijan.

    Juntunen rykäisi.

    – Kun tänne nyt kerran jäädään ottamaan vastaan vieraita, niin minä odotan teiltä kaikilta asiallisuutta niiden tullessa. Jatkakaa!

    Joukkueenjohtaja veti korsun oven jäljessään kiinni.

    Punapää-Laurila heilutti suksisauvaansa Ruskolalle.

    – Yritä muistaa, Esko, että Juntusen muijan veli on pappi.

    – Oikein tosissaan? Ruskola epäili. – Missä päin?

    – Muistaakseni Raahesa. Mutta ei se nyt siellä oo. Se on josaki rintamalla. Samoja sotilaspoikija ko Juntunenki.

    Tukikohdassa oli maattu jo pari vuotta. Sen korsut olivat mukavia ja tilaakin oli runsaasti, kun edellisenä kesänä oli tehty yksi korsu lisää. Vanhimpaan mahtui tiukan tullen koko joukkue ja siellä vietettiin talvisin kaikki yhteiset tilaisuudet, joulut sun muut.

    Tähän korsuun joukkue kokoontui ottamaan vastaan vieraat, joita komppanianpäällikkö itse oli lähtenyt opastelemaan. Retkue tuli hevosilla ja ohjattiin ensiksi Juntusen korsuun tulokorvikkeelle. Sen jälkeen oli joukkueen vuoro.

    – Ovat tulossa, ilmoitti korsun ovensuussa vahtia pitänyt Dahl. – Katopa sinä, Holma, ketä ne nyt ovat. Minä en ole näitten kanssa enemmälti kaveerannut, kun se Helvi hoitaa meillä nämä herra-asiat.

    Holma tunsi tietenkin kaikki tulijat, kun oli itsekin mestarismiehiä kirkonkylältä.

    – Just ne, jotka Juntunen sanoikin. Rummukainen ensimmäisenä, Tirro sitten ja luultavasti se lehtimies ennen pappia.

    Rummukainen oli käynyt tukikohdassa ennenkin. Hän oli työväenyhdistyksen sosialidemokraattinen puheenjohtaja ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja. Hän oli herroittunut jo itsekin saatuaan jonkun pikkuviran kunnasta, mutta yhä hän silti oli kaikkien suosima leppoisa sovunrakentaja, jota toiset viskaalit pitivät mielellään mukanaan joutuessaan liikkumaan maajalassa.

    Tirro oli edistyspuoluelainen, kouluja käynyt isäntämies ja kunnallispoliitikko, josta oli tehty kansanhuollon johtaja. Kokoomuslaisen papin tunsivat joukkueen kaikki miehet entuudestaan. Laitinen oli ollut kirkkoherrana jo parikymmentä vuotta.

    – Hirvimaa siellä siirtyy keulille, Dahl selosti ja vetäytyi Holman kanssa oviaukolta.

    Pernu valpastui, sammutti tupakan ja jäi tuijottamaan ovelle. Hän arvasi oikein: komppanianpäällikkö tuli ensimmäisenä ja pysähtyi muutaman askeleen

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1