Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Mindfulmama: -hur jag lärde mig älska kaoset  på åtta veckor
Mindfulmama: -hur jag lärde mig älska kaoset  på åtta veckor
Mindfulmama: -hur jag lärde mig älska kaoset  på åtta veckor
Ebook145 pages1 hour

Mindfulmama: -hur jag lärde mig älska kaoset på åtta veckor

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Hur många småbarnsföräldrar och andra personer finns det inte som håller på att gå under av stress? Vabbande i tid och otid, matvägrande barn och chefen tilldelar extra uppgifter. Du ska vara snyggt klädd, äta nyttigt enligt någon trendig diet, vara en bra sambo/maka/make/förälder, träna crossfit och självklart ha städat hemma, redo för middagar lagade från grunden med ekologiska varor. Inga färdiga köttbullar här inte!

Mindfulness, eller medveten närvaro, handlar om att leva i större medvetenhet om sig själv och det som finns i ens liv just denna stund. Och att acceptera att saker är som de är, särskilt sådant man inte själv kan påverka. Detta minskar stress och ökar fysiskt och psykiskt välmående.

Detta är en bok om hur en vanlig halvstressad småbarnsmorsa skulle bli medvetet närvarande förälder och livsnjutare genom att genomföra ett åttaveckors mindfulnessprogram.

Boken redogör för hur mindfulnessprogrammet kan genomföras för att hjälpa sig själv, samt de olika processer i kroppen som sker vid t.ex. stress och utmattning. Den beskriver vikten av sömn och återhämtning, samt bjuder på meditations- och yogaövningar.

Det är en bok om hur man kan lära sig älska kaoset på åtta veckor!
LanguageSvenska
Release dateJul 7, 2016
ISBN9789175695556
Mindfulmama: -hur jag lärde mig älska kaoset  på åtta veckor
Author

Katarina Anna Johnsdotter Hellman

Intresserad av människors tänkande och beteenden, samt fysisk och psykisk hälsa. Akademisk bakgrund med en beteendevetenskaplig utbildning med inriktning psykologi vid Mälardalens Högskola samt en medicine kandidatexamen i optometri vid Karolinska Institutet. Har arbetat med människor länge som leg. optiker men är just nu föräldraledig med liten bebis och passar då på att tillfredsställa den skrivarglöd som länge pyrt inombords.

Related to Mindfulmama

Related ebooks

Related categories

Reviews for Mindfulmama

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Mindfulmama - Katarina Anna Johnsdotter Hellman

    leende"

    Förord

    Börja dagen med ett leende har länge varit min devis. Men vissa dagar känns tuffare än andra. När jag vaknar alltför tidigt på morgonen och inte kan somna om fast jag är svintrött efter en natt när bebisen väckt mig varenda timme. Tankarna snurrar runt i hjärnan, både om oviktiga och viktiga saker. Även dagtid kommer de smygande ibland, och detta mitt bland all övrig vardagsstress. Mat skall lagas till övrig familj just när bebisen har somnat gosigt i famnen (och såklart vaknar om jag försöker lägga honom i sängen), leksaker och dammråttor samsas om golvytan och högarna med tvätt växer sig högre än Kebnekaise. Att älta tankar om och om igen, tusen gånger utan att det hjälper. Varför gör jag så? Släpp det och gå vidare liksom!

    Själv är jag oftast en ganska lugn person som inte stressar så mycket. Men jag vet att många känner höga krav på sig själva, allt ska vara så perfekt! Men många gånger tror jag att de allra flesta kraven kommer inifrån oss själva. Det är inte din kompis, kollega, make eller mamma som kräver att du ska ha allting perfekt. Det är du själv! Tankarna får dig fast då de drar iväg med din uppmärksamhet. Du fastnar i planerande, oro eller dagdrömmar.

    Jag kom att läsa om mindfulness, konsten att vara medvetet närvarande. Mindfulness är inget nytt på jorden, men har stigit i trend på senaste tiden. Det är ett sätt att förstå varför och hur man själv agerar. Jag är akademiskt utbildad inom psykologi, beteendevetenskap och kognitionsvetenskap och ville lära mig mer om mekanismerna vid stress och utbrändhet samt påverkan av motion, kost, medvetenhet etc., så jag passade även på att gräva mig in lite lätt i hjärnans funktion.

    Grundprogrammet för mindfulness, så som det grundades på University of Massachusetts Medical Center, löper över åtta veckor. Jag bestämde mig en januaridag mitt under min föräldraledighet för att genomföra ett sådant program.¹ För att dela med mig av mina kunskaper jag lärde mig under programmets gång, och för att hålla motivationen uppe att hålla mig till programmet, startade jag en blogg. En blogg som jag ville ha till grund för denna bok. En skrivarglöd och längtan efter att skriva en bok som jag länge haft, var nu på väg att förverkligas. Jag namngav bloggen, mig själv samt boken till Mindfulmama.

    Detta är alltså en bok om hur en helt vanlig halvstressad småbarnsmorsa skulle bli en medvetet närvarande förälder och livsnjutare. Om en inre resa där jag rensade upp lite i hjärn- kontoret. En bok med inslag från bloggen om hur jag skulle lära mig älska kaoset på femtiosex dagar.

    Häng med på resan!

    /Katarina Anna Johnsdotter Hellman

    Medveten närvaro

    Mindfulness; flum eller vetenskap?

    Vad är egentligen mindfulness, eller som det också kallas, medveten närvaro? Många tycker det låter flummigt och det finns många fördomar om mindfulness, utmattning och stress.

    Mindfulness handlar om att skaffa sig ett förhållningssätt att leva i större medvetenhet om sig själv och det som finns i ens liv just i denna stund. Att vara medveten och uppmärksam på sina upplevelser i nuet, stund för stund, och detta utan att döma eller värdera upplevelserna.

    Ofta är man inte helt närvarande i nuet, tankarna drar iväg till det förflutna eller till framtiden. Många fastnar i planerande, oro eller dagdrömmar. Det kan vara svårt att släppa taget om tankarna och du behöver träna upp din förmåga att medvetet styra uppmärksamheten till kroppen istället.

    Träna mindfulness kan alla göra i sin vardag, medan man gör vardagliga saker som att äta, borsta tänderna eller promenera. Gör man det till en vana att observera sig själv, utan att döma, blir man mer och mer medveten om de inre föreställningar och reaktionsmönster man har. När din självkännedom ökar blir det lättare att gå emot gamla vanor och göra nya val i stunden. Du kan också träna mindfulness genom yoga, meditation, tai chi eller liknande.

    Införlivar du mindfulness i din vardag så förstår du hur du agerar och varför, du underlättar för din beslutsförmåga, att göra nya val och ta nya steg i livet.² När du är medvetet närvarande minskar stressen, därför används mindfulness även inom sjukvården för att öka patienters hanteringsförmåga av t.ex. stress och smärta.

    Den psykiska ohälsan ökar snabbt i samhället och mindfulness har visats vara ett kraftfullt verktyg för att hantera stress, ångest och nedstämdhet. De flesta känner inte till det vetenskapliga underlaget eller de senare årens utveckling av forskningen om mindfulness.

    Bara under förra året publicerades det mer än sjuhundra vetenskapliga artiklar om mindfulnessbaserade metoder och dess effekter. Och cirka fyratusen vetenskapliga artiklar har hittills publicerats om effekterna av mindfulness enligt den svenske legitimerade läkaren Ola Schenström.³ Han är specialist i allmänmedicin och har arbetat i mer än trettiofem år som läkare, varav tjugo som chef för en vårdcentral i Luleå. Han har sett hur livsstilssjukdomarna drabbat allt fler och allt allvarligare. Schenström är utbildad i mindfulness av bland andra Jon Kabat-Zinn, medicine professor emeritus vid University of Massachusetts Medical School. Redan 1979 grundade Kabat-Zinn Mindfulness-Based Stress Reduction Clinic och 1995 grundades Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society.⁴

    Kabat-Zinn var den förste att inlemma mindfulness i modern västerländsk medicin. Sedan starten av kliniken 1979 har han framgångsrikt behandlat tusentals patienter med kronisk smärta och stressrelaterade sjukdomar genom sitt åttaveckors- program. Hans arbete har dragit mycket uppmärksamhet på grund av det goda resultat han kunnat visa. Hans deltagare har upplevt kraftig stressreduktion, ökad livskvalitet och fått bättre hälsa. Hans huvudsakliga forskningsområden har bland annat varit hur vårt sinne och kropp interagerar, hur man kliniskt ska applicera mindfulnessövningar samt programmet MBSRs (Mindfulness-Based Stress Reduction) effekter på hjärnan, immunsystemet, vid psoriasis, hos benmärgstransplanterade patienter och vid stress i olika arbetsmiljöer.

    Mindfulness är att vara medvetet närvarande i nuet, utan att värdera eller döma det vi upplever. Mindfulness handlar om att se det som är. Mindfulness ersätter förnekande och förvrängning med klarheten hos acceptans, vilket leder till visdom och bättre val.

    /John Kabat-Zinn grundaren av det första mindfulnessprogrammet

    Forskning visar på att mindfulness i olika varianter kan minska grubblerier, minska stressreaktioner, förbättra arbetsminnet och fokuseringsförmågan, samt ge mer nöjsamma kärleksrelationer.

    Både i vården och på ett flertal arbetsplatser

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1