Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Norges Arsène Lupin
Norges Arsène Lupin
Norges Arsène Lupin
Ebook43 pages35 minutes

Norges Arsène Lupin

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Påskaftonen 1974 utförde Reinar Ramberg sin första brottsliga gärning. Som i en kriminalroman lämnade han en privat sammankomst. Han simulerade att han var sjuk och förklarade att han måste dra sig tillbaka. Han körde till en äldre skeppsredarhustrus villa, där han visste att det fanns en del värdefulla Munch-litografier. Han kom in i huset genom att borra hål i en fönsterbåge. Genom hålet kunde han sedan haka av hasparna. Sedan återvände han till festen som om ingenting hänt."Detta är endast Rambergs första brott, men knappast det mest uppseendeväckande. Denna gentlemannatjuv såg stölderna han begick som en lek, eller ett stort äventyr. Han kontaktade även media anonymt, för att de skulle öka bevakningen av den mystiske rånaren som polisen jagade utan framgång. Här berättas det om Rambergs stöldturné, och misstagen som tillslut fick polisen att få upp ögonen för honom.I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateMay 27, 2019
ISBN9788726000153
Norges Arsène Lupin

Read more from Diverse

Related to Norges Arsène Lupin

Related ebooks

Reviews for Norges Arsène Lupin

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Norges Arsène Lupin - Diverse

    Norges Arséne Lupin

    Detta är ett rån, jag skjuter. Norges största rån! 200 000 kronor i belöning till den som avslöjar rånaren.

    De norska tidningarna hade gott om stoff under den tid landet hemsöktes av en gentlemannatjuv i Arséne Lupins stil.

    Rannsakan och dom

    Men nu — torsdagen den 17 juni 1982 — satt gentlemannen tyst och allvarlig och tog emot sin dom inför Eidsivatings lagmansrätt. Norges störste rånare, den 30-årige konsthandlaren Reidar Ramberg, förklarades skyldig till 17 väpnade rån och två försök till väpnade rån med ett sammanlagt byte av 12,6 miljoner kronor. Däremot frikändes han från åtal för grov stöld av fem Munch-litografier till ett värde av 750 000 kronor. Lagrätten fann att han inte handlat i vinningssyfte när han 1974 bröt sig in i Isabel Hvistendahls bostad och stal bilderna. Han förklarades emellertid skyldig till förskingring, eftersom han sålt tre av litografierna för 150 000 kronor.

    Reidar Rambergs kompanjon, den 30-årige konsulenten Per Egil Hansen, förklarades skyldig till fem rån.

    Straffen för denna nästan otroliga brottsserie blev 12 respektive sju års fängelse. Åklagaren hade yrkat på 14 respektive åtta års fängelse.

    Arséne Lupin

    Därmed sattes punkt för ett fantastiskt och enastående kapitel i norsk kriminalhistoria. Upptakten var ovanlig — eller kanske inte? Det hela började framför TV-apparaten, där historien om den franske mästertjuven Arséne Lupin flimrade förbi framför Reidar Rambergs ögon. Lupin levde i en tid då människan betydde något och var mer än ett nummer i raden. Konsthandlaren uppfattade tjuven som en gentleman. Han ville bygga upp en god tillvaro i en värld som han fann ond. Arséne Lupins metod var ett sätt att nå denna tillvaro.

    Påskaftonen 1974 utförde Reidar Ramberg sin första brottsliga gärning. Som i en kriminalroman lämnade han en privat sammankomst. Han simulerade att han var sjuk och förklarade att han måste dra sig tillbaka. Han körde till en äldre skeppsredarhustrus villa, där han visste att det fanns en del värdefulla Munch-litografier. Han kom in i huset genom att borra ett hål i en fönsterbåge. Genom hålet kunde han sedan haka av hasparna.

    Han lät två litografier hänga kvar. Det skulle också gentlemannatjuven Lupin ha gjort, eftersom det bodde en äldre kvinna i huset . . .

    Efter att ha gömt litografierna i sin moders lägenhet återvände Ramberg till sällskapet och fortsatte festen som om ingenting hänt.

    Några dagar senare ringde han Tönsbergs Blad och berättade anonymt om inbrottet. Han beställde helt enkelt pressbevakning.

    Det hela var en lek — ett äventyr. Varför inte återlämna bilderna som en gentleman — som Lupin?

    Ramberg funderade länge på detta, men fann inte något säkert sätt att göra det på.

    Han hade begått inbrottet för utmaningens skull: det visade att det var lätt att lura polisen. Nu skulle han göra ett nytt försök.

    Livrädd rånare

    Förklädd som officer i fotsid kappa hoppade Ramberg en natt i september 1974 över stängslet till sin gamla militärförläggning i Trandum och stal ett gevär, typ AG 3. Han kände till att vapnen stod placerade i

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1