Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Henry Oliver Rinnan: - norsk hemlig agent för Tyskland
Henry Oliver Rinnan: - norsk hemlig agent för Tyskland
Henry Oliver Rinnan: - norsk hemlig agent för Tyskland
Ebook159 pages3 hours

Henry Oliver Rinnan: - norsk hemlig agent för Tyskland

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Den bok som du håller i är Henry Oliver Rinnan av författaren Thorbjörn Ofstad. Den rör sig om Tysklands ockupation av Norge och svekfulla norrmän som förrådde sitt eget land under världskrig nummer 2. Händelser i Bandeklosteret påverkade hela Norge, och var ett svek mot intet ont anande norrmän och s.k. ”jössingar.” Rinnan var en fälla som alltid slog igen och han var en psykopat, utan känslor för nån annan än sig själv. Som Napoleon, Stalin och Hitler var Rinnan en kort halvfigur, bara 161 cm lång.

Var fick Hitler makten ifrån? Och Rinnan? Frågorna besvaras i boken. Varför vågade ingen säga något om Rinnanligans framfart med mord, tortyr och repressalier? Läs inte boken vid midnatt!
LanguageSvenska
Release dateNov 23, 2016
ISBN9789175696317
Henry Oliver Rinnan: - norsk hemlig agent för Tyskland
Author

Thorbjörn Ofstad

Jag växte upp i en fattig norsk familj och jag minns att mina föräldrar nämnde Rinnan och tyskarna när jag var barn, men lät bli att ställa frågor om det för då sade de inget om det. Det är först som vuxen efter forskning i saken som jag skrev ner historien om de förfärliga ting som skedde i det ökända Bandeklosteret. Gestapo körde ut folk på arbetstjänst. Både mor och far. Mamma (nu 90 år) hade inget för att hon grävde upp potatis med bara fingrarna åt Gestapo och SS. Och var hon borta en dag kom Gestapo och hämtade och snuvig som hon var kastade de henne tillbaks ut i potatisåkern.

Related to Henry Oliver Rinnan

Related ebooks

Reviews for Henry Oliver Rinnan

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Henry Oliver Rinnan - Thorbjörn Ofstad

    jordelivet.

    Del 1

    Brott och straff

    TILL SAKEN: Henry Oliver Rinnan, alias Olav Wisth alias Bjarne Asp (1915–1947), bedrev angiveriverksamhet och hade även en bror som deltog litet i detta. Rinnan föddes i staden Levanger, Nord-Tröndelag. Hans far var skomakare Johannes Rinnan och hans mor Margit Johanne Kristansen. De hade en dålig ekonomi. Henry Oliver hade åtta syskon. Rinnan gifte sig redan som 21- åring och arbetade i en sportaffär, där han blev utsatt för en del löje. Men det saknades pengar i sportaffärens kassa och han blev avskedad.

    Fram till kriget hade Henry Rinnan sedan yrken som lastbilschaufför och bilförsäljare. Under den tyska invasionen april 1940 deltog han som frivillig chaufför åt det norska försvaret. På sommaren 1940 kom han i kontakt med representanter för Gestapo i Trondheim, och tog bland annat på sig kartläggningen av vapenupplag i Tröndelag och Möre för hundra kronori veckan – en rätt hyfsad betalning på den tiden. Hösten 1941 upptogs han i en illegal organisation i Trondheim och såg till att 50–60 personer arresterades. Han var redan då en fullfjädrad angivare och glödande nazist.

    Vintern 1942 fick han i uppdrag av Gestapo att ta reda på vilka det var som låg bakom de många flyktingtransporterna i fiskebåtar från Ålesund till London. Han löste det uppdraget till Gestapos stora belåtenhet. Fyrtiotre norrmän blev arresterade, varav minst aderton sköts. Efter detta fick Rinnan i uppdrag att bygga upp ett nät med avlönade agenter, och mycket snart organiserades den sk Sonderabteilung Lola upp med en personal på ca trettio per soner, med eget kontor och ekonomi, kartotek osv. Han anställde agenter som bedrev infiltrationsverksamheten och hade under tiden som chef, utöver huset på Jonsvannsveien 46, även en hemlig lägenhet på Brattörgata 12, Trondheim.

    I augusti 1941 flyttade Rinnan med frun Klara, en ett år gammal dotter och en fyraårig son in på andra våningen i Landstads vei 1, Rosenborg, Trondheim, som var en av nazisterna beslagtagen lägenhet som egentligen tillhörde Sverre Stöstad, socialminister i Nygaardsvold-regeringen, och som rymde till England efter den tyska ockupationen.

    Sonderabteilung Lola växer sig starkare

    En första uppgift blev att infiltrera flyktrutterna till Sverige. Det ledde till affären Majavatn då tjugofyra personer arresterades och avrättades och tio andra sköts som sonoffer. Detta hände den 18 oktober 1942.

    Vintern 1943 skedde förändringar i Sonderabteilung Lolas verksamhet. Från att endast vara en Gestapos säkerhetstjänst, började de själva med tortyr i skräckkabinettet på Jonsvannsveien 46, de hade också insatsstyrkor och säkerhetstjänst. Det blev en kraftig ökning i antalet agenter, många hemvändande soldater samt arbetslösa och desillusionerade frontkämpar. Rinnan deltog själv aktivt i förhör och tortyr i agenternas tillhåll, en rekvirerad villa på Strinda i Trondheim.

    Många har undrat hur en normalbegåvad ung man kunde begå sådana illgärningar som Rinnan gjorde sig skyldig till. De psykiatriskt kunniga under rättegången beskrev honom som en listig, brutal, hänsynslös, äregirig man och sade att tiden inom säkerhetstjänsten måste ha varit en grogrund där sådana egenskaper kunde ha vuxit och utvecklats. Jag besökte en kusin i Trondheim en gång på 80-talet. Vi skulle gå på kino och kom just nerför trappan när vi stötte på en lastgammal man. Min kusin kände honom väl. Han hette Sten Ingvar och han hörde att vi talade om Rinnan.

    Henry Rinnan, ja. – Jag var med på den rättegången, för en släkting hade ordnat så att vi fick vara med. Jag har alltid undrat över hur en sådan spenstig liten kille kunde sätta skräck i så många stora, starka norrmän, att en sådan liten fjant kunde topprida hela nationen Norge, det är ju minst sagti dummaste laget, sa Sten Ingvar och försvann runt hörnet.

    NUMMER ETT: Henry Rinnan dömdes för 13 mord. Foto: Norsk Landsarkiv

    TORTYRSTOL: På det Norska Rättsmuséet i Trondheim är ligans tortyrre skap utställda. Denna stol har en spik under sitsen som kan slås in i offret. De drack väldigt mycket och var ofta berusade när de övade tortyr, säger författaren Öyvind Skarsem.

    Foto: Lars Myhren Holand

    En leende Henry Rinnan som huvudperson i rättssalen.

    Foto: Norsk Landsarkiv.

    Vi var rädda för Rinnan allesammans. Det säger Trond Jardar Kvaale, den allra sista agenten i Rinnangänget som kunde berätta sin historia innan han avled. Rinnan sade till honom: "Jag är chefen för organisationen Lola, och jag erbjuder dig ett fint jobb. Det är polisarbete och vi ska arrestera kommunister», sade mannen med det mörka håret, den fina kostymen och täcknamnet Oliver Whist. (2) Mannens verkliga namn var Henry Rinnan, ett namn som ger kalla kårar i ryggen på flera generationer norrmän. I organisationen Sonderabteilung Lola ledde Rinnan sjuttio medlemmar, som med goda löner och Gestapos goda vilja infiltrerade och avslöjade namnen i den norska motståndsrörelsen. Och om agenterna inte lydde order så betydde det som regel döden…

    Välkommen till fest! Skylt i källaren där Rinnan torterade sina offer. Lägg märke till lien. Foto: Norsk Landsarkiv.

    Det var alkoholen som ledde Trond Jardar Kvaale till den redan då ökända bandledaren. I början av tjugoåren var Kvaale frontkämpe och polis. Men på grund av sitt beroende av alkohol och sin oförsiktiga hantering av vapen hade han förlorat jobbet. Efter en våt kväll i Trondheim hade han dragit fram pistolen – såsom han gjort flera gånger tidigare. Men mannen han hotade var ingen vanlig man. Per Fredrik Bergeen var medlem i Rinnanbanden, och anmälde Kvaale för Rinnan.

    I ett försök att ordna upp allting bad Kvaale om att få träffa Bergeens chef. Och nu fanns Kvaale alltså på plats i Jonsvannsveien 46 – Rinnanagenternas huvudkvarter, kloster och tortyrkammare – och fick erbjudande om ett arbete. Kvaale tackade ja, intet anande om att mannen han just skakat hand med var Henry Oliver Rinnan, den som skulle bli en av Norges mest hatade män. I åtta månader, fram till krigets slut, var Kvaale en av Rinnans allierade, ett avgörande han skulle komma att ångra resten av livet. I sju år satt han i fängelse på grund av sina ogärningar, men skammen blev han aldrig kvitt. Jag såg inget fel på honom den gången men kändes inte helt bra, berättar Trond Jardar Kvaale om sitt första möte med Henry Rinnan. Han är helt ärlig, antar jag.

    Den 21 november 2012 kom boken Rinnan-jaevel! ut. Där berättar Kvaale sin historia. Författarna Öyvind Skarsem (46) och Ola Flyum (51) fick intervjua den förre Rinnanagenten på ett villkor: Inget fick publiceras förrän efter

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1