Discover this podcast and so much more

Podcasts are free to enjoy without a subscription. We also offer ebooks, audiobooks, and so much more for just $11.99/month.

”Det mångsekteristiska Libanon”

”Det mångsekteristiska Libanon”

FromMänniskor och tro


”Det mångsekteristiska Libanon”

FromMänniskor och tro

ratings:
Length:
45 minutes
Released:
Dec 20, 2018
Format:
Podcast episode

Description

Veckans program handlar om Libanon, det är Människor och tros reporter Firas Jonblat som ger oss ett porträtt av sitt forna hemland. Mellan 1975 och 1990 drabbades Libanon av ett inbördeskrig som slet sönder landet. Granne sköt mot granne. Ibland av politiskt ideologiska skäl. Men för det mesta av rent gruppreligiösa skäl- ett så kallat sekteristiskt krig.
När freden till slut befästes den religiösa uppdelningen av landet, det var ett sätt att bevara den sköra freden. Men samspelet mellan landets religiösa mångfald, som kännetecknar Libanon sedan självständigheten på 40-talet, hackar väsentligt- det som en gång i tiden garanterade Libanons överlevnad anses numera orsaka en laddad polarisering mellan grupperna.
Libanons befolkning omfattas av ca 20 religiösa grupper. Fyra av dessa grupper betecknas som muslimer, 13 som kristna, judar utgör en mindre grupp, och druser en annan. Makten delas nu i fyra, först de tre större grupperna- sunni muslimer, shia muslimer och kristna maroniter, och sen en fjärde minoritetsgruppen druser.
Människor och tro berättar idag om libaneser och om deras försök att navigera och hitta sig själva i landets religiöst uppdelade hav.
Vi får träffa Nada som föddes i Italien men som flyttat till det sina föräldrars mytomspunna hemland. Nada El-Kurdi vägrar att få en religiös stämpel på sig utan vill bara vara Libanes.
Vi får även träffa tv-producent Salam Zaatari som skapat ett eget politiskt satirprogram, där han skojar om landets politiker och religiösa uppdelning.
Assaad Chaftari var en fruktad man- under krigsåren ledde han underrättelse operationerna i ett av landets största kristna miliser. När kriget tog slut insåg han vidden av sin egen förstörelse som han och andra krigsherrar orsakat det libanesiska folket. Då inledde han en kamp för försoning istället.
I programmet hörs också forskaren Aya Chamseddine som studerar socialekonomiska processer för unga libaneser.
Programledare och reporter: Firas Jonblat
Producent: Antonio de la Cruz
Released:
Dec 20, 2018
Format:
Podcast episode

Titles in the series (100)

Livsåskådningsprogrammet i P1 - programmet om religion, identitet och politik. Programledare: Linda Thulin Producent: Antonio de la Cruz, Reporter: Lollo Collmar och Thella Johnson, Programchef: Anders Backlund. Ansvarig utgivare: Louise Welander