Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.
”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.
”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.
Ebook142 pages1 hour

”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dagbog fra fiskeriinspektionstogt med krydseren ”Hekla” i 1905. Beskriver levende en nygift underskibsminørs 10 måneder lange togt. Et godt tidsbillede på den latente konflikt mellem fiskeriinspektionen og de kritiske islændinge.

LanguageDansk
PublisherSøren Nørby
Release dateNov 20, 2013
ISBN9781311713766
”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.
Author

Søren Nørby

Marinehistoriker med en forkærlighed for fotografier.

Read more from Søren Nørby

Related to ”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.

Related ebooks

Related articles

Reviews for ”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden.

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    ”Hekla” 1905. Dagbog ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December af Gustav Kragh Underskibsminør i Flaaden. - Søren Nørby

    HEKLA 1905.

    Dagbog.

    Ført paa Fiskeriinspektionstogtet til Island fra den 1’ Marts til den 15’ December

    af

    Gustav Kragh

    Underskibsminør i Flaaden.

    ***

    Kolofon

    Version: Transskribering af manuskript fra Forsvarets Biblioteks arkiv.

    ISBN: 9788799872640.

    Smashwords Edition.

    Fejl og mangler: Såfremt læserne af denne e-bog finder fejl eller mangler i den, vil jeg blive taknemmelige for at høre om det. Jeg kan kontaktes via noerby@gmail.com.

    ***

    Indhold

    1. Kommandoens Hejsning. Afrejsen. Færøerne. Ankomst til Island. (Dagene fra 1' - 10' Marts)

    2. Reykjavik. Havnefjord. Dyrefjord. Isafjord. (Dagene fra 10' - 20' Marts)

    3. Storm. Trawlarjagt. Westmannøerne. Sandvik. (Dagene fra 20' Marts - 6' April)

    4. Min Fødselsdag og Kongens Fødselsdag. Seydisfjord. Eskefjord. Berufjord. (Dagene fra 6' - 27' April.)

    5. Spedalskhedshospitalet. Flere Trawleranholdelser. Atter Seydisfjord. (Dagene fra 28'April - 16'Maj.)

    6. Hellisfjord. Min Debut som Journalist. (Dagene fra 16' Maj - 1' Juni.)

    7. Rejsen øen rundt med Ministeren. Øfjord. (Dagene fra 1' Juni - 17' Juni.)

    8. Gæster om Bord. St: Hansaften. Sviptur til Færøerne. Chefsskiftet. (Dagene fra 17' Juni - 7' Juli.)

    9. Thingvallasletten. Øfjord. Seydisfjord. Faskrudsfjord. (Dagene fra 8' Juli - 5' August.)

    10. Instruktionsskydning. - Protestmøder. - Tur til Færøerne. (Dagene fra 5' - 23' August)

    11. Togtets og Dagbogens kedeligste Blade. - Storm, Regn, Sne og Hagl. (Dagene fra 23' August - 4' Oktober.)

    12. Reydarfjord. Islænderne og Inspektionsskibets Chefer. (Dangene fra 5' - 27' Oktober)

    13. Kaptajn Schack takker. Atter Trawlerfangst. De sidste Dage paa Island. Afslutning. (Dagene fra 27' Oktober - 13' December.)

    ---0000000---

    Kort over Island.

    ***

    1. Kommandoens Hejsning. Afrejsen. Færøerne. Ankomst til Island. (Dagene fra 1' - 10' Marts)

    Krydseren Hekla.

    Hvis det ikke maa kaldes ærgreligt at blive udkommanderet med Islandsskibet paa et 9 - 10 Maaneders Togt, naar man som nygift Ægtemand gaar og føler sig allerbedst tilpas i sit lille hyggelige Hjem, saa ved jeg ikke, hvad der er ærgreligt. Og det er jo kun en ringe Trøst, at det maa være mange Gange værre for den unge Frue, der ikke som Manden kan søge at glemme Adskillelsen ved at se og færdes imellem alle de nye og storslaaede Naturskønheder, som paa et saadant Togt antagelig vil fæstne sig i hans Erindring.

    Jeg var i et meget trist Humør Onsdag Morgen Kl:6, den 1' Marts 1905, da jeg gik ned ad Trappen i Ungarnsgade Nr:6, hvor Hedvig stod og vinkede, lige saa længe jeg kunde se hende, - og maaske længere endnu. Morsomt var det jo heller ikke. Jeg havde faaet Udkommando med Krydseren Hekla paa Fiskeriinspektionstogt til Island, og skulde møde om Bord ved Kommandoens Hejsning, Kl:7 Fm.

    Naa, om Bord kom jeg, vi hejste, kastede los og stod ud af Flaadelejet for at rette Kompasser og holde Rullemønstringer oppe i Sundet. Den første Dag om Bord er som bekendt altid den værste paa hele Togtet. Besætningen er uøvet og for Størstedelen kommet lige hjemme fra Mors Kødgryder, - forvirrede og ubehjælpsomme er de i Vejen for alt og alle, staar og gaber som levende Spørgsmaalstegn, eller farer planløst om som Fluer i en Flaske, uden at kunne udrette andet end Ulykker, baade for sig selv og andre. Heldigvis er Underofficererne efterhaanden saa vante til hele denne Historie, at de - med Skibssergenten i Spidsen - viser Basserne til Rette paa en efter Omstændighederne tilpasset mere eller mindre blid, men altid bestemt og energisk Maade.

    Kaptajn C. G. Schack.

    Vor Chef var Kaptajn C.G. Schack, min tidligere Chef fra Guldborgsund 1900 og fra Hejmdal paa Middelhavet i 1903-04, en overordentlig elskværdig og behagelig Mand, som altid søgte at gøre Opholdet om Bord saa godt som muligt for saavel Mandskab som Underofficerer.

    Den øvrige Befalingsmandsbesætning var:

    Prltn. C.G. Amdrup, Næstkommanderende.

    - J.E. Bendsen

    - C.U.E.J. Baron Dirckinck-Holmfeldt

    Sekltn. N.K.H.F. Bonde

    Skibslæge N. Eeg Schou

    Maskinmester V.J.E. Bruun

    Undermaskinmester G.V. Hansen

    Proviantsforvalter S. A. Christensen

    Kanoner C.V. Schou

    Kanoner C.A. Hansen. Skibssergent

    Underkanoner Johan Møller

    - J. L. A. Dahl

    - L.G.V. Magnussen

    Overkonstabel A. Ousen

    - C.E. Sell

    Baadsmand H.J.C. Sørensen

    Underbaadsmand N. Petersen

    Overmatros J.F.H. Lund

    - E. C. Andersen

    Underskibsminør G.T.O. Kragh, Skibmand.

    Søminearbejder F. Kock

    -H.C. Rasmussen

    Tømmermand A. Nielsen

    Artilleriarbejder J.C. Teubner

    Hornblæser S.L.M. Kofoed

    - J.E.E. Norgreen

    Maskinassistent O.E. Kaas

    - L.F. Heller

    - N.O.C. Foged

    - H.J. Wolff

    -H. Molich

    - T.G.A.O. Ejlertsen

    - H.C. Rasmussen

    Overfyrbøder O. Olsen

    Underlæge A. Barfoed

    Jeg havde i Grunden faaet en ikke ringe Del Tjeneste om Bord; thi foruden min egentlige, Tilsynet med Skibets elektriske Materiel, var jeg Skibmand, gjorde Tjeneste som Underintendant og var Medlem af Skibets lille, men gode Orkester. Endelig optraadte jeg som Fotograf, saa det tegnede jo til, at jeg ikke behøvede at frygte for at komne til at savne Beskæftigelse.

    Jeg syntes, at Hekla var et godt og hyggeligt Skib at sejle med, det havde faaet indlagt elektrisk Lys overalt, havde faaet Trinbeklædning paa Skibssiden i Underofficersmessen, 3 Kakkelovne samt flere andre smaa, men velkomne Forbedringer. For at fremme Selskabeligheden i Messen paa det lange Togt, havde vi lejet et Orgel, og ved Hjælp af dette, samt 3 Mandoliner og 1 Harmonika ventede vi at slaa mange ledige Timer ihjel.

    For at vi kunde begynde Togtet paa en sømmelig Maade, kom Holmens Provst, Pastor M. Fenger, om Bord Torsdag Morgen Kl:8 og holdt Gudstjeneste. Resten af Dagen gik med de uundgaaelige Rulle-mønstringer. Det var Meningen, at vi Fredag den 3' Kl:2 om Eftermiddagen skulde afgaa direkte til Reykjavik; men om Middagen kom der Ordre fra Marineministeriet til at afsejle til Hatter Rev for at assistere med at trække en fremmed Orlogsmand af Grunden. Flaadeinspektøren, Viceadmiral Uldall, kom om Bord Kl:10 for at inspicere Skibet, og Kl:3½ lettede vi og stod Nord paa i Sundet. Inde paa Toldboden stod Hustruer og Kærester, - de vinkede og vi vinkede, - Musikken spillede: Der er et yndigt Land-, og hurtigt lagde vi København bag os. Lidt over 5 rundede vi Kronborg, og Kl:11½ ankrede vi ved den fremmede Orlogsmand, der viste sig at være det tyske Panserskib Mecklenburg. Ved Siden af det laa Panserskibet Wittelsbach, som i Fjor stod fast paa Halskov Rev, samt en Krydser. Chefen tilbød Assistance, der imidlertid blev afslaaet, og næste Morgen lettede vi og stod Nord paa til Frederikshavn, hvorfra vi skulde afsende Telegrammer. Vi fik Taage paa Vejen, og naaede først ind til Ankers Kl:7 om Aftenen. Næste Morgen lettede vi igen og stod Skagen ud. Vejret var godt, den Smule Vind, der var, havde vi i Ryggen. Mandag den 6' fik vi en ret svær Dønning, der holdt sig hele Dagen og generede vore søsyge Lægdsrullemænd meget. Næste Eftermiddag fik vi ved 2-Tiden Færøerne i Sigte, - det var Norderøerne, vi saa. Vi gik N.E. om Bordø og passerede tæt forbi Svinø og Fuglø. Det var Taage, saa Øerne præsenterede sig ikke som de kunde; men alligevel var det med Glæde, iblandet en vis vemodig Følelse, at jeg ved Synet af dem tænkte tilbage paa den behagelige og morsomme Tur med Guldborgsund, da vi i 1900 laa her oppe i 8 Maaneder.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1