Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Sodan vanki
Sodan vanki
Sodan vanki
Ebook170 pages1 hour

Sodan vanki

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Edesmenneen sotavangin karu tarina näyttää, millaiset haavat sotavankeus voi ihmiseen jättää.Kun Kannaksen puolustuslinja sortuu puna-armeijan suurhyökkäyksen edessä kesäkuussa 1944, Ville Skarp joutuu sotavangiksi. Metsätyömies Skarp marssii uuvuttavan matkan Neuvostoliittoon sotavankileirille, jossa häntä pidetään viisi kovaa kuukautta. Vaikka vapaus lopulta koittaa, järjestelmällinen kidutus ja muu kärsimys jättävät jälkensä mieheen loppuiäksi.Seppo Jääskeläisen vavahduttava historiallinen romaani pohjautuu tositapahtumiin. -
LanguageSuomi
PublisherSAGA Egmont
Release dateFeb 16, 2022
ISBN9788728203422
Sodan vanki

Read more from Seppo Jääskeläinen

Related to Sodan vanki

Related ebooks

Related categories

Reviews for Sodan vanki

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Sodan vanki - Seppo Jääskeläinen

    Sodan vanki

    Cover image: Shutterstock

    Kirja ilmentää aikaa, jona se on kirjoitettu, ja sen sisältö voi olla osittain vanhentunutta tai kiistanalaista.

    Copyright © 2001, 2022 Seppo Jääskeläinen and SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788728203422

    1st ebook edition

    Format: EPUB 3.0

    No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    www.sagaegmont.com

    Saga is a subsidiary of Egmont. Egmont is Denmark’s largest media company and fully owned by the Egmont Foundation, which donates almost 13,4 million euros annually to children in difficult circumstances.

    Kesäkuun kymmenes 1944

    Metsätyömies Ville Skarp näki unta.

    Hän loikoi selällään mäntykankaalla ja katseli tuuliselle taivaalle. Hahtuvaiset pilvenriekaleet mennä viilettivät työmaan yli vihaista vauhtia. Paksu pilvimassa ajoi takaa viimeisiä valkoisia rippeitä. Pieni osa valkorepaleista onnistui livahtamaan karkuun, mutta suurin osa jäi mustan seinämän syleilyyn. Kilpajuoksu vaikutti perin epätasaiselta. Taivaankansi punersi kuin tuskissaan. Aurinkoa ei näkynyt. Tuuli puhuroi maanrajassa kiivaasti ristiin rastiin. Taivaan palkeet olivat risaiset.

    Pihkan tuoksuun sekoittui pistävän inhaa lemua. Villen hajumuistiin nousi taannoinen kivityömaa ja räjäytysaineiden jälkikatku.

    Sivulta kuului teräviä räsähdyksiä, ihan kuin äitimuori olisi ratkonut vanhaa lakanaa matonkuteiksi rajuilla vetäisyillä. Ville käänsi päätään äänen suuntaan. Palstakaveri seistä jorotti leveässä haara-asennossa ja löi pitkiä käsivarsiaan kahakäteen ristiin. Raajojen lennähtäessä auki pihkaisen puseron hihat parahtelivat.

    Väinön molskikankainen pusakka oli tärkkääntynyt viikkokausien pöllimetsässä olosta niin törkyiseksi, että vaatekappaleen olisi voinut asetella kämpällä seisomaan nurkkaan itsekseen. Sitä ei tärpättipesukaan enää norjistaisi.

    Vänni jatkoi outoa temmeltämistään. Mies oli sekaantunut tahdistaan koska kurahdukset kuulostivat epätasaisilta.

    Viliä alkoi kumppanin kumma teutarointi naurattaa. Vänni ei koskaan malttanut olla paikoillaan, ei lepotauollakaan. Ei sillä nytkään kylmä ollut, kunhan vain reuhtoi levottomuuttaan ja väänteli naamaansa uskomattoman rumiin värneisiin kuin tuskissaan. Kaikkia hiton vipeltäjiä sitä sakkiin mahtuu ja työkavereiksi kotoutuu, Vili ajatteli puoliksi vihoissaan.

    Samassa Vännin iso suuvärkki levisi entisestään lähelle korville vedetyn lippalakin alta tursottavia pulisonkeja. Kohta sieltä tulee, Vili tuumi. Se kun on runoilijakin, tai paremminkin matkija, tyhjän hoheltaja.

    Vänni ryhdistäytyi huolimattomaan asentoon ja alkoi lausua käsi lipassa: »Rahaa raikuin repiytyy, tulollaan hirmu on tili. Tuonnenpana metsää niin sakiaa, jota kaataa Vänni ja Vili.»

    Väinö lotkautti levon, kumarteli muodollisesti ympärilleen messevä ilme hevosnaamallaan ja pysähtyi katsomaan kohti hyväksymistä oivallukselleen odottaen.

    Vilillä oli liian mukava asento suosionosoituksia ajatellen. Hän ei ollut huomaavinaan miehenkorston koiramaisen anovaa ilmettä, vaan yritti hitaasti hivuttaen kääntyä poispäin. Vartalo oli kovasta työstä tai kylmässä maassa makailusta niin konttaantunut ettei aikomus onnistunut.

    Pirun kiusanhenki, Vili mietti, niin kuin syy olisi ollut Vännin. Siltä ei saa rauhassa levätä.

    Tai eihän miehessä mitään vikaa ollut. Kyllä he toimeen tulivat isosta ikäerosta huolimatta. Oli tavattu linnoitustyömaalla talvisodan alla. Kumpainenkaan ei ollut siihen sotaan joutunut, Vänni ikääntynyttä raakkiuttaan ja Vili nuoruuttaan. Vili oli käynyt vakinaisensa välirauhan aikana. Sieltä päästyään hän oli tavannut Vännin välirauhan toisena keväänä samalla metsätyömaalla. Mies oli hänelle jossain mielessä eräänlainen savottaisä ja kaveri samassa persoonassa. Oma isäukko kun oli kuollut jo paljon ennen sotia.

    Ajatukset keskeytyivät kun toiselta suunnalta alkoi kuulua kummallista kuminaa, aivan kuin oltaisiin perunoita kaatamassa kuorman tyhjennyskouruun. Samassa Vili näki kuinka Vänni hyökkäsi asentokentän yli ääntä kohti – ja alkoi saatanan mieletön kusta lorottaa nuotion yllä roikkuvaan pataan!

    Vili muisti että astiassa kiehui läheisestä talosta ostettuja kananmunia. Mikäpä oli pöllimiehen ollessa nykyisin, kuin ainainen joulu, ja tienestit sitä mukaa, vaan nyt tuo tuhannen läyhäke meni tarpeilleen herkkujen päälle. On kokki, perkele!

    Vili yritti vääntäytyä voimalla jaloilleen keitosta pelastamaan, mutta tuntui kuin hänet olisi naulattu ketoon. Edes käsivarsi ei jaksanut nousta heristämään varoituksia.

    Vili yritti huutaa, vaan ääntä ei tullut. Halvaus? Ja muuan onneton vain lasketteli vesiään pataan kiinni pitelemättä ja käsivarsiaan jälleen ristiin huitoen. Vännin hartsaantunut pusero kurahteli kuin hidastettuna pitkiä ääniä ja kananmunat kelkkusivat vedessä mulskahtelun kasvaessa kovaksi ja teräväksi kohinaksi.

    Jalkapohjassa tuntui napakka isku. Vilin punoittavat silmät rävähtivät auki. Päkiän kipu siirtyi silmiin. Hän ei nähnyt mitään. Silmäluomissa tuntui samalta kuin silloin kun kyläseppä hitsasi sähköllä oja-auraa, ja Vili ei apurina ollessaan malttanut totella sepän varoituksia vaan tiirasi ylikirkasta valokaarta, ja myöhemmin silmissä oli kuin hiekkaa.

    Vili painoi ärtyneet luomet kiinni. Jospa se auttaisi.

    Toinen, entistä lujempi potku. Nyt sääreen. Kipu kohosi sykkivinä aaltoina aivoihin.

    – Potkimaanko sinä perkele rupesitkin! Vili karjahteli ja konkoili vihan voimalla jaloilleen nyrkki valmiina kaarilyöntiin.

    Ruskeapukuinen sotilas hypähti sivummalle ja kiskaisi konepistoolinsa liikkuvat osat taakse.

    – Kjadet julos! sotilas komensi. Miehen kellertävät hampaat olivat irvessä.

    Sotamies Ville Skarp heräsi tähän hetkeen ja nosti kätensä kohti taivasta. Sotilaat tuijottivat äänettöminä toisiaan. Villen mielestä pienen ikuisuuden jälkeen ruskeanvihreä vihollissotilas laski aseensa, nosti Vilin littanan repun maasta ja heilautti sen olkahankaansa.

    Vili vilkaisi äskeistä piiloaan. Kivääriä ei näkynyt. Punasotilas katsoi hänen ohitseen rintaman suuntaan.

    Eilisen rintaman, Vili muisti. Valkeasaaren puolustuslinjojen murruttua hän oli jäänyt ei kenenkään -maalle linjojen väliin. Eilinen oli ollut yhtä helvettiä ja kaaosta. Suurhyökkäys oli alkanut aamulla kello kuusi lentokoneiden pommituksella. Seitsemältä seurasi tykistökeskitys. Vili kopaisi vaistomaisesti kellotaskuaan. Sotilas karjaisi, nosti aseensa ja osoitti konepistoolin piipulla housunkaulusta.

    Vili hivutti kouransa varovasti taskulle ja veti kellon esiin. Vangitsija kurkotti ja kiskaisi kellon nopealla liikkeellä. Vitjat menivät mukana ja kiinnikerengas kiskaisi palan housunkaulusta irti.

    Sinne meni ainoa isänperintö, Vili ehti surra kuin tärkeämpääkin asiaa. Sotilas väistyi kauemmaksi, tutki kelloa, kuunteli, vilkaisi kohti, virnisti ja työnsi kellon taskuunsa.

    Samassa sotilas huomasi puukon. Käsi pyörähti käskevästi. Vili kääntyi ja näki sivuun heitetyn kiväärinsä. Sotilas kiskaisi puukon tuppineen vyöltä ja heitti sen metsään kuin työkalu olisi polttanut näppejä. Mies heilautti kättään etelän suuntaan. Vili alkoi askeltaa edeltä.

    Eilinen kurimus toistui vauhdilla Vilin päässä. Huumaavaa rytinää. Maa keinui. Seurasi koko päivän kestänyt tuhoamisammunta. Oma porukka peräytyi ja levisi. Vili joutui erilleen, oman onnensa varaan, ja asettautui mielestään hyvään piiloon hiekkanotkelmaan tiheiden havupuiden suojaan. Kivääri ja reppu olivat vielä mukana. Hän muisti asettaneensa repun päänsä alle. Uni oli tullut loppuunväsyneelle kuin musta huppu. Viimeinen muistikuva yöstä oli kaukaa kuulunut jalkaväkiaseitten rätinä.

    Nyt oli matka poispäin Suomesta. Takaa kuului hajanaisia laukaussarjoja. Vielä siellä joku pitää puoliaan, nousi mieleen toivorikkaasti. Vili käsitti joutuneensa partion nuottaan, jossain oli muitakin puna-armeijalaisia. Ei vihollissotilas voinut olla yksin liikkeellä. Ei ainakaan vankiensieppausretkellä eikä puhdistuksessa.

    Oletus piti paikkansa. Muutaman minuutin hiljaisen taivalluksen jälkeen saattomies vihelsi. Suoraan edestä puitten takaa ilmestyi kaksi sotilasta aseet tanassa. Ne olivat nuoria miehiä, melkein poikasia, kuten vangitsijakin. Sotilaat puhuivat kuiskaamalla. Yksi miehistä antoi aseensa toverilleen ja alkoi hermostuneen nykivästi tutkia Vilin taskuja. Ratsauksen sekaan tulivat ensimmäiset nyrkiniskut.

    Vilin taskuista ei löytynyt mitään kiinnostavaa. Syynääjä potkaisi, ja Vili työnnettiin rivakasti liikkeelle. Häntä juoksutettiin pari kilometriä välimaaston yli.

    Sota oli loppunut sotamies Ville Skarpin osalta. Sotavankeus odotti.

    Vangit koottiin suuremmaksi parttiaksi rintamalinjan takana. Vili joutui säilötyksi muiden mukana tyhjään korsutalliin. Päivän mittaan heitä haettiin yksitellen ensikuulusteluun. Vili unohtui. Hänen ensimmäinen yönsä kului tallissa. Uni oli katkonaista ja levotonta. Oli myös nälkä. Ruokaa ei tarjottu aamullakaan. Vankijoukosta eroteltiin marssikuntoiset. Suurinta osaa vangeista lähdettiin marssittamaan eteenpäin. Vili joutui pienempään joukkoon.

    Ulkomaille

    Meidät kerättiin jonkinlaiseen ryppääseen kovalla melulla ja metakalla, eikä potkuja ja lyöntejä säästelty.

    En saanut pahemmin rökkiini kun tein kuten käskettiin ja näytettiin. Siinä olivat hermot kireinä niin saattajilla kuin saatettavilla. Sitten sirankkaa alettiin marssittaa Kannaksen rantatielle päin, etelään ja ulkomaille. Hyvästi Suomi. Mitä oli edessä?

    Siinä oli sellainen puronliru kuin Pastorinjoki, joka ylitettiin tilapäistä nähtävästi panssarien ylimenoa varten tehtyä ponttoonisiltaa pitkin. Siitä tepsuttelimme jonossa kuin teuraalle vietävät kananpojat.

    Se oli heti alkuun synkeä saattue.

    Ne vankien ilmeet ja tunnetilat! Kuka puri hammasta, joku nuori poika nyyhki, muuan äijä höplötti rukouksen tapaista, mutta yleensä oltiin allapäin omissa oloissa.

    Tilanne oli sillä tavalla kireä ettei muistiin jäänyt paljoakaan yksityiskohtia, hiljaisina poikina vain mentiin minne määrättiin. Panin kuitenkin kesän tulon merkille, kun taivallettiin matalassa istutuskoivikossa. Lehti oli jo isolla kasvulla. Meidän lohko oli ollut sellaista möyhääntynyttä näreistä suorämettä. Ei siellä tullut kesän tuloa kovin huomioitua.

    Pirunmoinen pauhina saatteli matkaa. Maataistelukoneita, niitä stormoviikkejä joita maatalouskoneiksi kutsuttiin, mennä touhahteli yli matalalla ulvoen rintaman suuntaan ja takaisinkin, ja pojat kopsahtelivat etenkin marssin alussa hätäpäissään ja vaistomaisesti maihin, minä muiden mukana. Moottoroituja osastoja tuli vastaan. Ja sitä jalkaväen määrää.

    Valehtelisin, jos sanoisin ettei pelottanut. Moni muukin asia kuin lentokoneet. Hermostuneisuus tarttui miehestä mieheen. Me olimme kuin laumaeläimiä entisten yksilöllisten taistelijoiden sijasta. Jos joku vaikka vain kompastui, niin toiset lakosivat maaemon pintaan kuin käskystä siitä turvaa hakemaan. Aseeton mies on tosisodassa kuin itsensä hukannut. Se huuhkii, kuhkii ja pelästelee kuin pahasti kohmeloinen äkkinäisiä ääniä. Eikä sotavanki tiennyt tulevasta.

    Motorisoituja ja jalkaväkijoukkoja tuli vastaan menosuuntamme puolelta edestäpäin. Omat patterit eivät enää ampuneet, tai ainakaan lähelle ei tömähdellyt mitään. Tuli siinä väkisin mieleen, että nyt siellä takana mennään Viipuria kohti ja lujaa. Perääntyjä määrää suunnan ja hyökkääjä vauhdin. Eikä mitenkään naurattanut.

    Olin itse jo ikään kuin ulkopuolinen niihin tapahtumiin, irrotettu kokonaan tilanteesta, ja sama taisi olla tunnelma toisillakin. Siinä ei paljoakaan puhuttu, vaikka vielä voitiin ainakin kuiskia, oltiin vain kuin häpeissään, koska puolustus oli jäänyt toisten niskoille. Porukassa ei minun tietääkseni ollut loikkareita. Kaikki olivat harhailleita ja pakkopaikassa antautuneita sotilaita. Tilanne olisi ollut yliloikkareille liian kamala.

    Vankikaveria yritettiin auttaa, jos joku

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1