Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

De där tyskarna
De där tyskarna
De där tyskarna
Ebook192 pages2 hours

De där tyskarna

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Är du intresserad av Tyskland? Det borde du vara eftersom Tyskland är det enskilda land som utövar störst politisk och ekonomisk påverkan på det svenska samhället. Hur kommer det sig att Tyskland som 1945 var slaget i spillror har kunnat anta en supermakts skepnad? Vad kännetecknar tyskar och tysk kultur? Ett folk och en kultur som möjliggjort en geopolitisk klassresa vars motstycke saknar samtida jämförelse. De där tyskarna är boken som ämnar besvara dessa frågor.
LanguageSvenska
Release dateJan 19, 2022
ISBN9789180274845
De där tyskarna
Author

Andreas Aretis

Andreas Aretis är född och uppvuxen i Uppsala. Han har bedrivit universitetsstudier i geografi och tyska och dessutom bott och verkat i Tyskland. Till vardags arbetar han som lokförare.

Related to De där tyskarna

Related ebooks

Reviews for De där tyskarna

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    De där tyskarna - Andreas Aretis

    1. Introduktion till en motsträvig supermakt

    Förstrött greppade jag tag i min Siemenstelefon och slog numret till taxi.

    – Välkommen till taxi!

    – Ja, hej, önskar beställa en bil till imorgon bitti. Klockan 07:00 gärna.

    – Det går bra. Vart ska du åka någonstans?

    – Till Resecentrum.

    – Då väntar taxin på dig imorgon klockan 07:00.

    – Det är uppfattat. Tack och god natt!

    Kombinationen av sömn- och vätskebrist ihop med en vanvettig lång arbetsdag pockade oumbärligt på min uppmärksamhet genom huvudvärkens förbannelse. Jag drog ut byrålådan och plockade ut två saker. Dels en blyertspenna tillverkad av Staedtler med vilken jag skrev ned taxitiden samt lite annat på en papperslapp, dels en liten pappersask fullproppad med Aspirin tillverkad av Bayer AG. Tablettens öde förseglades när den fick genomgå sitt livs sista upplevelse genom att åka vattenrutschkana via strupen ned till magsyrans destruktiva mörka värld.

    John Blund kom med en hastighet som hade fått vilket Formel 1-stall som helst att bli grön av avund. Sömnpulvret verkade ögonblickligen och neutraliserades först när Siemenstelefonens ilskna signal fick mig att rycka till.

    – Öhh, ja, hallå!

    – Jag ringer från taxi. Du hade beställt till klockan sju. Står på gatan. Är du på väg?

    Med en kraftansträngning lyckades jag få ögonlockskanterna att öka avståndet till varandra med några mikrometer.

    – Självklart, jag håller på att låsa dörren och är snart där, fick jag fram sluddrandes.

    – Det är lugnt, ta din tid, meddelade föraren mig följt av en kort skrattsalva.

    Jag satte mig upp, visserligen trött men lättad över att jag fått valuta för Aspirinpengarna. Handleden pryddes av ett sjutton år gammalt armbandsur av märket Tissot vars punktlighet och pålitlighet aldrig någonsin sviktat. Uret avslöjade att dygnet var drygt sju timmar gammalt och det var dags att utan dröjsmål bege sig av hemifrån.

    Eftersom jag skulle åka tåg är det legitimt att klä sig bekvämt tänkte jag under det att jag hoppade i min Pumaträningsoverall och kastade Adidasväskans rem över vänster axel. Frukost var dessvärre inte möjligt längre p g a försovandets regim. Utomhus duggar det och gråa moln gör ultraviolett strålning mindre skadlig. Ett dovt motorljud gör mig uppmärksam på en Mercedes vars förare inväntar min ankomst.

    Efter att kontanter och kvitto bytt händer gick jag med skyndsamma kliv mot övergångsstället som reglerade gångtrafiken mittemot Resecentrum. Ett monotont tick-tick ackompanjerat av ett ihållande rött ljus byttes lika hastigt som väntat till ett grönt sken och tick-tickets puls höjdes. Det var nu dags, enligt SWARCO:s trafikljus, att under några sekunder relativt säkert korsa Kungsgatans domän.

    Tiden var knapp och tåget var förmodligen redan klart för avfärd när jag skyndade mig mot rulltrappan som skulle assistera mig och min språngmarsch till plattformen. Rulltrappan var dock avstängd och dess tillträde försvårades av någon slags avspärrning försedd med orangea reflexer och en dekal med skriftlig information. Dekalens budskap förberedde mig, om än ovilligt, på en språngmarsch uppför stentrapporna utan någon som helst hjälp av teknikens under. Dekalen bad om ursäkt för att rulltrappan ännu var ur funktion. Som skäl angavs att man fortfarande väntade på reservdelar från Tyskland.

    – Tåg mot Stockholms Central via Arlanda, tag plats, förkunnade tågvärden i tågets högtalare.

    Jag kastade mig in i pendeltåget tillverkat av Alstom i Tyskland och drog en suck av lättnad. När vi började rulla iväg fiskade jag upp en Haribopåse ur fickan och stoppade en liten godisnalle i munnen för att fira att jag hunnit. Äntligen är jag på väg tänkte jag för mig själv.

    Frågar man gemene man på gatan om de kan nämna något tyskt företag skulle det inte förvåna om en majoritet skulle uppge en biltillverkare. Det stämmer att landet är berömt för sina bilar som har ett högt anseende världen över, kanske det allra högsta. Shejkerna och rika prominenta krösusar över hela världen »kör ju alltid Merca« har vi hört mer än en gång. Men att Tysklands eller snarare den tysktalande världens varuutbud, bortsett från Namibias kanske, omfattar en hel del som den moderna människan svårligen skulle klara sig utan är troligen inte lika känt.

    Hur kommer det sig att landet som år 1945 var slaget i spillror och dessutom beskylldes för de värsta krigsövergreppen i modern tid kunnat anta en supermakts skepnad? Frågan är inte enkel att tillfredsställande besvara. Trots det är det denna boks ambition till läsekretsen. Den vänder sig till dels germanofiler, dels de som inte reflekterat över tyskarnas till dags dato tilltagande påverkan och ökande dominans, inte bara i Europa utan i hela världen.

    Innan diskussionen kan börja är det dock nödvändigt med en släng förkunskaper i Tysklands realias förtydligande värld. I centrum står Tyskland som i boken ivrigt refereras till. Men även Schweiz och Österrike förtjänar sporadiska omnämnanden och kommentarer.

    Tyskland är en federal stat och därför är dess centralmakt inte lika mäktig som exempelvis dess svenska motsvarighet. Den lagstiftande makten i Tyskland består av två olika kammare. Dels förbundsdagen, vars 631 ledamöter härstammar från politiska partier åtnjutandes minst fem procent av rösterna vid allmänna val, dels förbundsrådets 69 ledamöter som representerar de sexton olika förbundsländerna i Tyskland. De sexton förbundsländerna tilldelas antal representanter efter befolkningsstorlek. Flest invånare har Nordrhein-Westfalen och förbundslandet har sex representanter i förbundsrådet. Det befolkningsmässigt glesaste förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern representeras av tre ledamöter. Österrike och Schweiz är även de styrda av federala statsskick med två kammare vardera eftersom centralmakten fått ge efter till förmån för förbundsländernas, eller kantoner som de kallas i Schweiz, självbestämmande.

    Tabell 1: Parlamentsöversikt mellan de tre tysktalande länderna och Sverige.

    Ett demokratiskt styrelseskick består givetvis inte enbart av politiker utan även av ett juridiskt element som ser till att lagar efterlevs. Men för resonemangets skull är det viktigaste att förstå skillnaden mellan å ena sidan centraliserat styrelseskick, å andra sidan decentraliserat styrelseskick.

    Sverige är en monarki. De andra tre har en förbundspresident som statschef. Men i exempelvis Tyskland har denne ingen rejäl makt utan ämbetets uppgifter är snarare ceremoniella och representativa i likhet med den svenske monarken.

    Det högsta ämbetet med politisk makt i Tyskland är förbundskanslerns. Ofta till vardags endast benämnd kansler. Kanslern beslutar bland annat om antalet ministrar i regeringen och är även innehavare av den s k riktlinjeskompetensen. Det vill säga kanslern bestämmer vilka politiska frågor som hör till dagordningen och var regeringsarbetets tyngdpunkt ska förläggas.

    Tysk förbundsnivå befattar sig med politik inom tre områden, nämligen försvar, utrikespolitik och atomenergi. Förbundsländerna själva däremot beslutar i en mängd frågor såsom utbildningsväsende, skatter och polisen för att nämna några.

    För vissa utbildningar såsom farmaceuter, läkare och jurister krävs en statsexamen vilket innebär att utbildningen ger behörighet att arbeta över hela Förbundsrepubliken. M a o yrken som innebär att den utbildade har en statlig tjänst eller ett yrke som regleras av staten.

    För att ytterligare understryka Tysklands decentraliserade karaktär kan förbundsländer indelas i stadsdelsområden (tyska: Bezirke). Stadsdelsområden kan sedermera indelas i stadsdelar (tyska: Ortsteile). T ex består förbundslandet Berlin av flera stadsdelsområden. Ett av dessa heter Friedrichshain-Kreuzberg. Kreuzberg är en av två stadsdelar i stadsdelsområdet. Lokal politik skiljer sig ofta åt från en stadsdel till en annan trots geografiskt korta avstånd.

    Bild 1: Exempel på Tysklands federala statsskick (författarteckning).

    Tysklands läge i Europa är centralt och landet har inte mindre än nio grannländer. Även Schweiz och Österrike ligger centralt på den europeiska kontinenten. Visserligen är inte tyska ett världsspråk. Däremot är språket ett viktigt regionalt språk och det finns knappt 100 miljoner människor vars modersmål är det tyska. Vetenskapliga publikationer författas flitigt på tyska vars antal endast överträffas av engelskspråkiga akademiska motsvarigheter.

    Att Tyskland är Europas och Europeiska Unionens (EU) ekonomiska lokomotiv och det land som utövar störst politisk påverkan på den gamla kontinenten är idag vedertaget. Möjligen är fransmännen av annan åsikt, men det finns en anledning att Angela Merkel, förbundskansler till dags dato år 2021, av många kallas världens mäktigaste kvinna.

    Vi ska inte förvånas över att Europeiska Centralbankens (ECB) huvudkontor ligger i Frankfurt am Main och att hårdvalutan Euro (€) räknar ECB som sin hemvist. I samma stad, vars arkitektur snarare påminner om nordamerikanska storstäders, trängs Deutsche Bank och Commerzbanks skyskrapor sida vid sida. Dessutom hör Frankfurts värdepappersbörs till en av de största i hela världen. Frankfurts flygplats är en av de största och viktigaste i Europa. Lufthansa, ett av världens största flygbolag, har Frankfurts flygplats som internationellt nav.

    Tyskland är medlem i flera internationella sammanslutningar. Bortsett från redan nämnda EU och ECB även NATO. Trots sin ringa storlek jämfört med grannjätten är även Schweiz ett land med högt internationellt anseende. Mer än trettio internationella organisationer finns representerade i Genève (tyska: Genf). Här finns bland annat Röda Korset och Förenta Nationerna (FN) representerade. I stadens närhet finns dessutom CERN (Europeiska organisationen för kärnforskning) vars partikelfysiklaboratoriums storlek inte överträffas av ett enda i hela världen. Genèves och Schweiz attraktionskraft är klart avundsvärd med tanke på stadens respektive landets ringa storlek.

    Till skillnad från Tyskland och Österrike har Schweiz valt att stå utanför EU och fortfarande prasslar och skramlar franken och rappen i schweizarnas fickor. Mark och schilling däremot hör i Tyskland och Österrike det förgångna till.

    Bild 2: Tyskland är de tydliga gränsernas land. Hitom skylten krävs ingen

    simkunnighet. Bortom den avkrävs badgäster däremot simfärdigheter (författarfoto).

    Bild 3: I stadsdelsområdet Mitte uppmärksammas eventuella besökare på vad

    man bör ha i åtanke vid besök på en av stadsdelsområdets parker. Hundar är

    förbjudna på parkens lekplats. Vid snö och halka beträder man parken på egen risk

    (författarfoto).

    2. Två Tyskland blir ett

    Sagt der Ossi zum Wessi: «Wir sind ein Volk».

    Darauf der Wessi: «Wir auch!».

    Att sammanfatta Tysklands hela historia låter sig inte göras i en handvändning. Men i och med andra världskrigets slut och Tysklands kapitulation 1945 inleddes en period fram till 1990 som än idag har en icke obetydlig relevans för landet. Året innan krigsslutet beslöt de fyra blivande segermakterna Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannien och USA att Tyskland skulle delas upp i fyra zoner som de fyra skulle förvalta var för sig. Även

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1