Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Den där elden inom: -
Den där elden inom: -
Den där elden inom: -
Ebook260 pages3 hours

Den där elden inom: -

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Margareta Klingspor har länge drömt om att bli läkare, trots att det inte alls är självklart för en kvinna i 1930-talets Sverige. Hon kämpar på, men avslutar sina studier när det visar sig att hennes egen fästman, själv medicinstudent, tycker illa om att hon studerar. Så småningom blir han provinsialläkare i en liten by i Härjedalen, och hon ska vara hemma och ta hand om barn och hushåll. Men Margareta kan inte längre nonchalera sin inre vilja och drivkraft att vara andra människor till hjälp. Så hon påbörjar ett förändringsarbete i byn, främst för kvinnor och barn. Detta kommer att förändra både henne själv och byns invånare i grunden.-
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateDec 10, 2020
ISBN9788726694482
Den där elden inom: -

Read more from Karin Härjegård

Related to Den där elden inom

Related ebooks

Reviews for Den där elden inom

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Den där elden inom - Karin Härjegård

    Karin Härjegård

    Den där elden inom

    SAGA Egmont

    Den där elden inom

    Omslagsfoto: Shutterstock

    Copyright © 2013, 2020 Karin Härjegård och SAGA Egmont

    Alla rättigheter förbehålles.

    ISBN: 9788726694482

    1. e-boksutgåva

    Format: EPUB 2.0

    Denna bok är skyddad av upphovsrätten. Kopiering för annat än personligt bruk får enbart ske efter överenskommelse med SAGA Egmont samt med författaren.

    Förord

    när jag växte upp fick jag ibland höra talas om en del speciella händelser som hade ägt rum i min hemby kring tiden för andra världskriget. Det berättades om Margareta Klingspor, som kom till Hede i egenskap av läkarhustru, doktorinna, och som utförde storverk i byn. Jag fascinerades av dessa berättelser, men det var inte förrän jag blev vuxen som jag riktigt insåg betydelsen av det som denna kvinna hade gjort och åstadkommit, inte minst i rollen som ordförande i Hede Röda Korskrets. Hon blev också väldigt intressant för mig, eftersom det visade sig att hon hade varit nära vän med både Nanna Swartz och Hanna Rydh, kvinnor som jag har läst mycket om i mitt intresse för kvinnohistoria.

    Ja, jag blev oerhört tagen av Margareta Klingspor, och började fundera kring hur det kunde ha varit för henne att komma till en liten by i Härjedalen under den här tiden. Hur var det att flytta till Hede och vara en kvinna fylld av engagemang, förändringsvilja och den där elden inom? Hur togs en sådan människa emot? Min nyfikenhet var väckt, och jag började läsa på och sätta mig in i hur livet kunde vara. Jag fick också möjligheten att sitta ned och samtala med personer som hade funnits i Hede under den tid då familjen Klingspor bodde där. Jag talade med Kerstin Ljungberg, som gav mig värdefull information om hur det var att leva i Hede på 40-talet. Jag träffade Alma Olsson, som beskrev hur vardagen och tillvaron såg ut i andra världskrigets skugga, och vars syster arbetade som hembiträde hos familjen Klingspor. Jag hörde mig för med Konrad Nordström, som mycket väl mindes doktorn och doktorinnan, och kanske framför allt mindes pratet om dem.

    Sedan började jag skriva och ju mer jag skrev, desto mer levande blev hon för mig, och jag erkänner gärna att jag friskt har blandat berättelserna som jag har lyssnat till med mina egna fantasier. Jag vet egentligen ingenting om Margaretas och Wilhelms bakgrund, personlighet eller karaktärsdrag, jag vet ingenting om hur deras relation var, hur deras liv tillsammans var. Jag kan bara gissa att det inte var helt enkelt med ett äktenskap, där kvinnan inte riktigt passade in i mallen för hur en kvinna borde vara och agera.

    Jag har också valt att väva in fler människor i berättelsen, bland annat min kära mormor Anna. Jag ville få in ett mer ordinärt kvinnoliv i berättelsen, alltså ett sådant liv och en sådan tillvaro som de flesta kvinnor hade i en norrländsk by på den här tiden. Ett liv med barn, gård och djur, och med fäbodliv om somrarna. Jag insåg att min mormor också fanns i Hede under de här åren, och kanske hade de känt varandra, hon och Margareta. Jag vet inte.

    När jag har frågat min mamma Inger om den saken, så kan hon inte riktigt svara. Mamma är född senare, och har därför inga egna minnen av Klingspors, men hon minns att det emellanåt pratades om dem. Kanske mest om henne, Margareta, och att hon fick öknamnet Gula faran.

    Det är en aning typiskt, tänker jag, att när en kvinna uträttar så mycket i en by, som Margareta Klingspor faktiskt gjorde, så reduceras hon ändå till att bara vara doktorinna, och får dessutom nedlåtande öknamn, som just Gula faran. Jag tror att om det hade varit en man, som hade utfört allt det som hon gjorde, så hade han varit rejält omskriven, omtalad, och hade möjligen också fått en staty rest på torget.

    Den här boken är min hyllning till alla starka och inspirerande kvinnor genom historien, som på olika sätt har påverkat det samhälle som vi i dag lever i.

    karin härjegård

    Högsommar 1938

    Kapitel 1

    jag släcker lampan på flickans nattygsbord. Hon sover nu. Hennes andetag är långa och jämna. Jag stryker försiktigt med handen över hennes hår och viskar God natt, Birgitta, innan jag går ut ur hennes rum och stänger dörren efter mig. Det är alldeles tyst i huset. Jag gissar att Wilhelm sitter och jobbar uppe i sitt kontor och att Linnea, hembiträdet, som bäst håller på att avsluta sina sysslor för dagen. Jag behöver komma ut.

    I hallen drar jag på mig mina promenadvänliga skor och min gula kappa och går ut på förstubron. Jag drar in den klara kvällsluften och börjar sedan raskt gå vägen fram. Min kappa fladdrar och dansar över benen. Det är lördagskväll och kyrkklockorna har precis ringt in till helg, de har dånat över dalen. Jag går förbi det gråmålade huset där en hund skäller i ilska på gårdsplanen varje gång jag går förbi. Det är samma sak varje kväll. På andra sidan vägen breder en hage ut sig där korna tuggar sitt gräs. De glor på mig, så där som kor gör. Jag möter en man som kommer och bär en säck över axeln. Vi nickar mot varandra. Här råder en stillhet, en tystnad som närapå skrämmer mig. Ett liv så annorlunda det liv jag har lämnat.

    Det är som att befinna sig i en bubbla eller i en annan värld. Som om det som är verkligheten pågår någon annanstans, det vackra som verkligheten emellanåt erbjuder, baler, fester, museibesök, uppsättningar på Dramaten, men också allt det svåra som verkligheten innebär; hotet från Nazityskland inte minst, där en stor militär upprustning nu pågår, Hitler som har ogiltigförklarat Versaillesfreden och nu börjar föra en allt aggressivare utrikespolitik, nazisternas utrensningar bland politiska motståndare och förföljelserna av judarna. Ja, det finns en mycket svår och dyster verklighet, men det är som om den inte når hit trots nyhetsrapporteringar i radion och rubriker i dagstidningar. Som om detta är en annan värld, en värld inbäddad mellan fjällen och bland skogarna.

    Jag går över bron. Ljusnan blänker nästan svart i kvällningen. Under våra veckor här har vi behövt söka oss till skuggan så ofta vi har kunnat och promenerat under paraplyer för att komma undan solstrålarna. Jag har aldrig varit mycket för värme och hade trott att här uppe skulle somrarna vara svala. Så mycket jag inte visste.

    På andra sidan bron svänger jag till vänster och följer älven en bit. Hästarna har betat och det är enkelt att ta sig fram. Sonfjället reser sig mäktigt framför mig. Jag har gått den här stigen förut och vet att det finns en genväg upp till byn om jag kryssar genom skogen och över kohagen och uppför slänten. Jag är tacksam över det nya modet för kvinnor; att faktiskt kunna bära långbyxor. Inte är vi många som gör det, men för mig betyder byxorna frihet att kunna röra sig obehindrat. Jag tycker om att gå. Tycker om att gå fort.

    Jag tänker på livet i Stockholm. Vart jag än skulle, så gick jag. Jag förstod aldrig tjusningen i att bege mig ned under jorden för att åka tunnelbana. Att stängas in i den trånga vagnen som går mellan Slussen och Skanstull, när man i stället kunde färdas snabbt ovan jord i solsken och klar luft. Nog fick jag en del upprörda blickar när jag kom vandrande längs Stockholms gator klädd i byxa, nog fick jag klander från min mor när hon för första gången såg mig i något annat än kjol eller klänning, men just det har aldrig berört mig särskilt mycket. Byxan har varit för viktig för det och Wilhelm har aldrig sagt något nedlåtande om det, aldrig. Aldrig gett några nedlåtande blickar. Kanske för att han själv uppskattar att röra på kroppen, kanske för att han kan förstå frihetskänslan i att inte vara infångad av ett klädesplagg.

    Jag kämpar mig upp för den branta slänten och är snart uppe på kyrkogården. Jag står stilla i några sekunder och andas. Det är något med kyrkogårdar som tar tag i mig. Inte för att jag alls är religiös, men för alla gravstenarna som står uppradade, alla namnen, alla årtalen, alla hemligheter som döljs, all historia.

    Jag börjar stilla gå mellan gravstenarna och låter tankarna komma och gå och jag tänker på Marlene Dietrich. Hon, filmidolen, som skapade en sådan enorm uppståndelse när hon, för några år sedan, kom till Paris klädd i långbyxor. Det ryktas att högste polischefen bad henne lämna staden, när hon kom klädd just så. Jag ler lite när jag tänker på det, och fortsätter min promenad.

    Just då kommer några människor ut ur kyrkan. Jag kommer på mig själv med att stå och betrakta dem, de står i grupper och pratar lågmält med varandra. Männen har finkostymerna på och kvinnorna de långa kjolarna. Jag inser att det är de första kvinnorna jag har sett här, trots att jag nu har bott i byn i snart fyra veckor. Jag får plötsligt ögonkontakt med en av dem. Vi nickar hastigt mot varandra. Ett snabbt leende får jag från henne. Flyktigt, men ändå ett leende. Kvinnan ser ut att vara ett antal år yngre än jag själv, kanske runt trettio. Hon har svart hår uppsatt i nacken som en valk. Hon är kraftigt byggd. En kvinna som verkligen arbetar, tänker jag.

    När prästen också kommer ut genom porten skyndar jag vidare. En plötslig och ovan blygsel har smugit sig in i mig. Känslan liknar den som infinner sig då man smygtittar på någon. Känslan är att jag betraktar, inte är en del av, kanske inte ens är välkommen.

    Hallå!

    Jag vänder mig om då han ropar. Hans svarta kappa slänger för vinden då han med raska steg kommer efter mig. Han är lång och tanig.

    Ursäkta mig, säger han andfått, men jag ville gärna hälsa. Jag antar att detta är doktorinnan Klingspor. Jag talade med doktorinnans make igår.

    Jag sträcker fram min hand. Jo, det är jag.

    Mitt namn är Fritz Karlén. Jag är kyrkoherde i församlingen.

    Angenämt. Jag är till min förskräckelse på väg att niga men ändrar mig. Ser honom i stället så länge i ögonen att han slår ned blicken.

    Ja, jag hoppas doktorinnan ska trivas, och doktorn förstås. Det är en vacker bygd doktorsparet har kommit till, väldigt olik storstaden, får jag förmoda.

    Han harklar sig och fortsätter: En vacker kyrka har vi också att erbjuda. Byggd på 1700-talet. Välkomna hit någon söndag, så får doktorinnan också se vår vackra altartavla och dopängeln från 1735.

    Jag avbryter honom mitt i meningen: Tack. Jag är på väg att gå, när han åter igen hejdar mig.

    Jag bjuder gärna doktorn och doktorinnan på kvällsmat någon dag. Jag ska skicka min hushållerska, min syster Ester, till er med en mer formell inbjudan.

    Tack så mycket.

    Jag skyndar hemåt. Jag har varit ute längre än jag hade tänkt mig. Mitt planlösa flanerande om kvällarna har börjat bli till långa promenader. Snart skymtar jag det stora, vita stenhuset som visst ska vara vårt hem och nog står alla våra möbler där i de stora salarna, nog hänger våra gardiner i de höga fönstren, nog ligger min mors broderade dukar på borden, men vårt hem? Jag tänker nu, när jag öppnar ytterdörren, att detta hus inte äger något av den charm som vårt förra hem innehade. Våningen i Stockholm. Fönster mot Narvavägen. Fönster mot liv och rörelse, mot skratt och prat.

    Wilhelm sitter i biblioteket och läser. Han sitter skönt tillbakalutad i en av de nya fåtöljerna som vi köpte vid flytten. En eld sprakar i öppna spisen. Han ser så lugn och förnöjd ut. Skjortan uppknäppt i halsen, det ljusa håret som spretar åt olika håll. Han tittar upp från tidningen.

    Fin promenad?

    Ja, det är en skön kväll. Jag träffade kyrkoherden, han ville bjuda oss på middag någon kväll.

    Trevligt. Det är bra om vi lär känna lite folk här i byn.

    Jag går och lägger mig, känner mig trött ikväll.

    Jag känner hans besvikelse. Jag bär den med mig uppför trappan. Så många kvällar som vi har suttit tillsammans och läst och talat, men nu…

    Jag gläntar på dörren till Birgittas rum. Femåringen sover, jag hör hennes snusanden. Där jag står i dörren kan jag inte se hennes ansikte i mörkret, så jag går närmare. Jag rycker till i förskräckelse, när någon rör sig i rummet.

    Vem här? väser jag.

    Linnea ber tusen gånger om ursäkt.

    Jag ber så mycket om ursäkt, frun, men hon grät i sömnen. Jag stod och strök, när jag hörde hennes gråt. Jag kunde inte bara låta henne vara.

    Om jag hade varit minsta orolig för Birgitta hade jag naturligtvis aldrig gått på min kvällspromenad.

    Jag ber om ursäkt. Det ska inte upprepas.

    När jag stänger sovrumsdörren om mig och börjar klä av mig bankar mitt hjärta hårt, hårt. Det dåliga samvetet har en tendens att plocka fram sidor inom mig, som jag varken känner igen eller vill kännas vid. Skammen som dunkar vid tinningen.

    Kapitel 2

    morgonluften fladdrar in genom balkongdörren, när jag vaknar. Det är skönt, lakanet har klibbat fast runt mina ben. Wilhelm sätter sig på min sängkant, böjer sig ned och kysser mig på munnen.

    God morgon min vackra hustru, säger han teatraliskt och jag skrattar med. Ska vi be Linnea duka fram frukosten i trädgården?

    Ja, gärna.

    Jag är barbent under klänningen och Birgitta får lov att komma ut i bara nattsärken. De långa flätorna hoppar och dansar, när hon far fram över gårdsplanen. Hon springer till gungorna, gungar en stund, kiknar av skratt när farten gör sug i magen. Hon springer till bersån, där hon metodiskt har lagt ut sina dockor för att sova. Vi hör henne vyssja och vagga.

    Linnea lagar god mat. Vi är nöjda med henne på det stora hela, trots att hon ännu är ung och oerfaren; hon fyllde sjutton år strax innan hon tillträdde hos oss. Mitt första intryck av henne var att hon var ett barn. Kortväxt, späd, finlemmad. Allvarliga ögon som såg på mig, det ljusa håret bakåtstruket från ansiktet. Hon är dotter till en av bönderna i byn, Johan Larsson, och jag har förstått det som att gården de bor på ligger vackert uppe på Åsen.

    Det var flera som svarade, när vi hade en annons ute i lokaltidningen; Hembiträde sökes. Några av dem hade många års vana av dylikt arbete, men vi fastnade för Linneas svar. Det fanns något klokt och förståndigt över hennes sätt att skriva. Dessutom tänkte vi att det kunde vara bra för Birgitta med en yngre människa i huset. Vi får vara glada så länge vi får ha henne kvar, som Wilhelm sa, snart nog kommer någon trevlig ung herre och vill gifta sig med henne.

    Nu serverar hon våfflor med hallonsylt och grädde. Birgitta skrattar förtjust när Wilhelm stoppar in ett helt våffelhjärta i munnen med mycket sylt och grädde och smaskar med öppen mun.

    Men far, skrattar hon, men far…

    Det roliga tar dock slut fort. Jag ser besvikelsen i Birgittas ögon, när Wilhelm sansar sig och meddelar att han snart ska gå och arbeta.

    Hur ser din dag ut i dag? säger jag, som för att hindra honom ännu en liten stund.

    Mottagningen öppnar klockan halv tio.

    Och sedan?

    Sedan? Jag har mottagning hela dagen. Kanske ett och annat sjukbesök, men inget inbokat.

    Och själv?

    Jag har ingenting. Absolut ingenting.

    Ingenting? Du har en dotter som behöver dig.

    Stolen håller nästan på att vicka, när han hastigt reser sig och går i väg. Jag förblir sittande. Stirrar utan att se.

    Det är för varmt, klagar Birgitta och vill ta av sig nattsärken.

    Vi går in i stället, säger jag. Det är skönare inomhus.

    Vi går in i biblioteket. Det murriga rummet blir en stark kontrast till solljuset utanför fönstren. De mörka fåtöljerna, de mörka bokhyllorna ger rummet tyngd och jag blir gränslöst sömnig. Flickan sitter vid det lilla bordet och målar invecklade, färggranna teckningar. Jag är glad att vi köpte flera förpackningar kritor i Stockholm, för här finns inget sådant. Här får vi nöja oss med att köpa blyertspennor på Karlssons. Hon målar blommor, ser jag, och en himmel och en sol. Hon målar människor med glada munnar, men jag sitter i fåtöljen och läser Karin Boyes senaste roman Kris. Kontrasten till glada munnar. Tonåringens existentiella grubblerier. Sexualiteten, religiositeten, framtidsoron. Den modiga Karin Boye som vågar sätta ord på det förbjudna, det obeskrivbara. Som vågar formulera vad det är att vara ung kvinna, vad det innebär att vara kvinna i den här världen.

    Jag slumrar. Om och om igen faller ögonlocken ihop. Om och om igen fladdrar tankarna bort från Karin Boyes tonårstid till mitt eget liv. Till det som var mitt liv. Jag tänker på dagarna i Stockholm. Barnflickan som var uppe redan klockan halv sju för att ta hand om Birgitta. Själv steg jag upp ungefär samtidigt för att i lugn och ro kunna läsa Dagens Nyheter medan jag drack mitt kaffe. Läste varenda sida, jag ville inte missa något; de senaste nyheterna, både här hemma och ute i världen, börsens utveckling, det senaste läget i Europa, kulturevenemang, sporthändelser.

    Jag gjorde mig i ordning, hade en stor garderob och tyckte om att klä mig snyggt, tyckte om att stå framför spegeln och göra konstfulla frisyrer av allt det mörka, även om det så var vardag. När jag hade kontrollerat att allt var bra med Birgitta tog jag en rask promenad till ett konditori på Karlaplan, där jag och mina väninnor brukade träffas.

    Väninnorna ja, andra doktorinnor, någon juristhustru, någon rektorshustru. Tillsammans drack vi kaffe och samtalade, diskuterade. Jag var ofta den som drev frågor, som startade diskussioner. Nu har inkomstprövande barnbidrag införts i Sverige. Vad tycker ni om det egentligen? Och Sveriges riksdag inför mödrahjälp och skapar barnavårdscentraler, är det inte fantastiskt? Har ni hört att nu förlängs fullmaktslagen som ger Hitler diktatorsmakt i fyra år till? Diskussionerna var många och vindlande och skiftande. De andra sa ibland att det var som om jag brann.

    På eftermiddagarna ägnade jag mig åt mitt arbete inom Röda Korset. Jag engagerade mig med full kraft för utsatta kvinnor och barn i andra länder, men också här hemma i Sverige. Jag tänkte ofta att det jag gjorde var meningsfullt. Fyllt av mening.

    Wilhelm var nöjd med mitt arbete, men han tyckte att jag försummade flickan. Han tyckte att det var barnflickan som fostrade och präglade vår dotter. Om och om igen lades en förtärande tystnad över våningen som en följd av dessa samtal. Vid ett tillfälle, en sen kväll efter flera dygns tyst krig, sa jag:

    "Om det nu är så viktigt att vi själva fostrar vårt barn, varför gör då inte du det?"

    Varpå han hade skrattat hejdlöst. Jo, jag visste det också. Vissa saker var helt enkelt omöjliga, orimliga, befängda.

    En kväll,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1