Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Rasmine: Erindring - en slægtshistorie
Rasmine: Erindring - en slægtshistorie
Rasmine: Erindring - en slægtshistorie
Ebook118 pages1 hour

Rasmine: Erindring - en slægtshistorie

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Jeg blander fagtekst og fantasi. Om at komme i berøring med en lang række begivenheder i det 20. århundrede. Fødselsstiftelsen, 2. verdenskrig, livet efter.

Rasmine vokser op under svære vilkår og vi følger hende og hendes familie i en tid, hvor verden var under stor forandring.

En slægtshistorie som griber fat omkring mange hændelser.
LanguageDansk
Release dateNov 23, 2020
ISBN9788743064268
Rasmine: Erindring - en slægtshistorie
Author

Dorte Susanne Jessie Sørensen

Min viden og interesse omkring at skrive denne faktion/fiktion roman, har jeg fået via mit arbejde med slægtsforskning, som foregik gennen intense 7 år, hvor jeg måtte udarbejde og søge i arkiver, tilbringe mange timer på vores bibliotek med snuden i microfilm, gamle aviser, bøger kom også ned fra hylderne, internettet var ibrug. Jeg fik stor interesse for historie og begivenheder fra gamle dage mange andre oplysninger omkring slægt og slægters bånd tonede lige så stille frem for mig.

Related to Rasmine

Related ebooks

Related articles

Reviews for Rasmine

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Rasmine - Dorte Susanne Jessie Sørensen

    Jeg blander fagtekst og fantasi

    Om, at komme i berøring med en lang række

    begivenheder i det 20´århundred

    Fødselsstiftelsen, 2 verdenskrig, livet efter....

    Du følger en ung pige

    Rasmine

    Indholdsfortegnelse

    Forord

    Indledning

    1939, Isvinter og mere i vente..

    MADS KRISTIAN...

    Sømand Oskar Albertus Rasmussen...

    Lille Morten ...

    Noget være drømmeri..

    Emma, Oskar Albertus Rasmussen og lille Albert Oskar...

    DET NYE STED

    Alle de gode døde og en Hemmelighed

    Emma tænker tilbage...

    Oskar Albertus død

    DE FINE FOLK

    KRIG

    SOFIA

    i starten af krigen...

    Sofia væk...

    Efterkrigen...

    Emma´s slemme krig...

    Rasmine 20 år...

    Rasmine og Eigil Vindegaard

    Rejsen, Nyborg – Korsør, December 1946

    Ændrede planer..

    Eigils forældre...

    Helsingør togturen...November 1946

    Ankomsten..

    De gule huse...

    Velkommen...

    Vi forbinder os med fortiden...

    Brevet...

    Begravelse i Fredens..

    Stiftelsen..fødeafdelingen på Riget

    Julen 1946...

    Januar 1947, hverdag for de fleste

    Antoniehus Midt Januar 1947

    Flyttekassen.

    Februar 1947

    Påsken

    Kongen er død

    Arnold og Ruth...

    Elfina Emma Nielsen

    Afslørende breve...

    Afsted mod Hillerød.... Juni 1947

    Helsingør kalder...

    1948..det trækker op til konflikter

    Rasmine og Albert Oskar...

    Nu er det sommer i Danmark...

    Forord

    Min viden og interesse omkring at skrive denne faktion/fiktion roman, har jeg fået via mit arbejde med slægtsforskning, som foregik gennem intense 7 år, hvor jeg måtte udarbejde og søge i arkiver, tilbringe mange timer på vores bibliotek med snuden i mikrofilm, gamle aviser, bøger kom også ned fra hylderne, internettet var i brug.

    Jeg fik stor interesse for historie og begivenheder fra gamle dage mange andre oplysninger omkring slægt og slægters bånd tonede lige så stille frem for mig, eks. Hvor boede min oldefar? Ja så måtte jeg på tur til det sted for at se det og få ham ind under huden. Det store spørgsmål var jo så: hvilket sted, hvad var stedets historie og så undersøgte jeg jo også det, inden jeg igen langt om længe kunne vende tilbage til det egentlige udgangspunkt. På samme måde og med det i min erindring, gik jeg i gang med denne fiktive historie om en ung pige og hendes familie.

    Sådan arbejder jeg, hvert lille skridt tager lang tid og min nysgerrighed gør, at jeg er nød til at undersøge det hele, før jeg føler jeg kan skrive om det.

    Et enkelt ord eller sætning sætter brat et stop for mit skriveri, for jeg skal lige undersøge hvad...! og så går den slagne gang igen.

    Jeg håber, at du vil få glæde af min bog, den handler ikke decideret om min familie og så måske alligevel!

    I små vendinger eller sætninger der popper de op. Historierne stødte jeg på undervejs i processen. Nogle gange var det som om min bog styrede mig og ikke omvendt, ang. i hvilken retning vi nu skulle gå.

    Måske du vil få lidt viden, omkring hvad din slægt gennemgik eller så i gamle dage? måske du bare vil gå i gang selv, med at finde aner og finde ud af, hvor de egentligt kom fra? Måske du selv en dag vil skrive en bog om gamle dage om din oldemor.

    Der er rigeligt med emner at tage fat på.

    Rigtig god fornøjelse med mit drama i min roman, i min faktion og fiktive slægtshistorie.

    Indledning

    Hun blev født i Odense i 1925, ned til Odense Havn og kanal. Hun følte at noget skulle der snart ske. Hun havde fulgt alle bådene og skibene fra sit vindue på førstesalen og havde gennemlevet modgang i en tidlig alder, men også fremgang og kærlighed havde krydset hendes vej op gennem livet.

    Det var midt i 2 verdenskrig, det satte af gode grunde en stopper for noget nyt!

    Mange år senere sad hun og tænkte over livet igen, denne gang i en helt anden by, på en anden Ø så at sige.

    Hun havde set, følt, hørt, fulgt og mærket det meste. Hendes liv var gået igennem en udvikling de fleste i dag nok ville havde været hende forundt senere misundt, som man jo så ofte siger; Dengang ville jeg godt havde levet eller man siger, ej det er bedre nu! Og det var bedre nu rigtig meget bedre nu. Emma og Oskar var fjerne personer i hendes liv og alligevel var de jo kød og blod, forældreblod.

    1939, Isvinter og mere i vente..

    Året var 1939, det var koldt udenfor vinduet, vinteren var kommet som et slag på ruden og hele natten havde det føltes koldt i rummet. Rasmine som lå der i sin seng placeret under vinduet ud mod gaden, oppe under taget, hørte skibenes tuden i morgen mørket.

    Det skulle blive den koldeste vinter længe, men det vidste hun ikke noget om nu. Hun skulle bare op og i tøjet og ned til kakkelovnen og lægge brænde i komfuret, hele huset var koldt om morgenen og omlidt ville hendes mor kalde på hende,- kalde om hun ikke kunne komme med en kop kaffe og tænde op.

    Der var krigsudbrud og tingene var ikke, som det var engang. Hendes tøj var syet af hendes mor og hun havde selv lagt en del anstrengelser i tøjet for ikke helt at forfalde. Hendes mor havde sagt: man kan gøre meget selv i disse tider, hvilke tider hendes mor talte om, kendte hun ikke betydningen af. Tweeddragt med figursyet blazer og en stram nederdel, så var hun klædt på til arbejde. Håret blev redt glat og et par spænder holdt lidt, på de hårsprayet lokker i siden af ansigtet. Hun var 14 år og på vej til det fine hus, hvor hun arbejdede. Hendes job var stuepige for en fin dame og hendes mand. Et arbejde Rasmine egentlig ikke ønskede, men hun og hendes mor havde brug for pengene.

    Hendes mor Emma, var fra en generation født i år 1900, født før velfærdsstaten. Tuberkulose og stor børnedødelighed, havde gjort hendes mor syg og Rasmine, til næsten enebarn. Rasmine havde været stærkest og overlevet dem alle. Hun vidste ikke at hendes mor´s hemmeligheder ville forfølge hende så længe som de gjorde.

    MADS KRISTIAN...

    Hendes storebror, som var 2 år ældre end Rasmine var gået bort, dog ikke af sygdom men i en ulykke på cykel året før. Han blev 15 år og hun savnede sin storebror meget, hans milde smil og fine latter.

    Mads Kristian var blevet bragt ind på Odense Amtssygehus, efter at været påkørt af en automobil. Han havde været på vej hjem fra sit arbejde på havnen, da bilen ramte og han faldt i krydset, mellem Wilhelminevej og Skibhusvej. Han døde kort efter på hospitalet. Kredslæge Kaas havde fortalt at der intet var at gøre, han så medlidende ud, da han leverede beskeden. Hendes mor Emma var knust og Rasmine var ulykkelig, men ingen spurgte til hendes velbefindende.

    Hendes mor blev aldrig helt sig selv efter dette ulyksalige uheld og Rasmine selv, måtte ud og finde et job hurtigst muligt, finde ud af sine følelser, selv finde ud af de spørgsmål, hun måtte rende rundt med i sit hoved. Hun havde en fattig barndom som af gode grunde blev kort, en barndom som mange andre børn havde på den tid, glædesløs og udsigtsløst.

    Som barn arvede man typisk tøj fra søskende eller anden familie og da hun nu ikke havde nogen søskende fik hun ofte tøj fra kirken eller gode naboer.

    Selv om det ikke altid var den rigtige størrelse lykkedes det altid hendes mor, at få det til at passe med indsyninger og oplægninger.

    Hun havde været alene et års tid nu med sin mor og hun havde sparsom fritid og lidt frihed.

    Hendes kære far var gået bort, få år før Rasmine stod der i sin figursyet blazer og skulle

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1