Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Drengedage og dage som bydreng i Struer: En beretning om Per Stakroge Jensen
Drengedage og dage som bydreng i Struer: En beretning om Per Stakroge Jensen
Drengedage og dage som bydreng i Struer: En beretning om Per Stakroge Jensen
Ebook221 pages1 hour

Drengedage og dage som bydreng i Struer: En beretning om Per Stakroge Jensen

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

I denne bog fortæller Peer Stakroge om erindringer fra sit liv og opvækst i Struer. Bogen beskriver også en del lokalhistoriske fortællinger og lidt om de mennesker Peer har mødt som bydreng og gennem aktiviteter indenfor byens foreningsliv og lokalidræt. Bogen giver således læseren et indblik i hvordan livet var dengang og hvilke mennesker man kunne træffe rundtomkring i gader og butikker.

"I 1995 begyndte min far - efter opfordring fra min onkel Bent og mig, at skrive om sin barndom i Struer. Det blev en fin historie: En del af mine erindringer på godt og ondt, som blev printet i papirversion til familien m.fl. og endelig udgivet som bog i Juli 2021.

Far var god til at fortælle og skrive og da jeg gennem mange år har nedskrevet forskellige ting, dels om mig selv, men også om Struer, har jeg nu valgt at forsøge mig som skribent og bogudgiver og følge efter min far.

Første udgave af mine erindringer blev færdig til min 70 års fødselsdag i 2018 og min historie er nu rettet på enkelte punkter, og der er tilføjet lidt mere.

Bogen handler mest om mig, men også meget om mit liv som dreng i Struer. Jeg bringer dig en tur gennem byen - dens gader, butikker, virksomheder og enkelte personer, herunder også en del om øgenavne m.m. Der indgår også helt naturligt en hel del om sport hvor jeg selv har været aktiv i mange foreninger og sportsgrene. - God fornøjelse."
LanguageDansk
Release dateFeb 29, 2024
ISBN9788743086581
Drengedage og dage som bydreng i Struer: En beretning om Per Stakroge Jensen
Author

Peer Stakroge

Peer Stakroge, der igennem mange år har samlet på lokalhistorisk-materiale, er kendt i Struer som aktiv indenfor foreningslivet og lokalidrætten bl.a. kajaksporten hvor han er æresmedlem af Struer Kajakklub. Peer har siden han var dreng haft mangeartede ansættelsesforhold i byen og deltaget i diverse sportsgrene herunder boksning, fodbold, håndbold, roning og dans.

Related to Drengedage og dage som bydreng i Struer

Related ebooks

Related articles

Reviews for Drengedage og dage som bydreng i Struer

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Drengedage og dage som bydreng i Struer - Peer Stakroge

    Første udgave 21.01.19

    Første udgave 21.01.19

    Anden udgave 22.01.24

    Indhold

    Skolegang - og fritid m.m.

    Søndagsskolen

    Toilet i kælderen

    Møde med skomageren

    Men tilbage til mit job

    Rygning i øvrigt

    Oplæring i skomager faget

    Nye opgaver kommer til

    Den dag jeg kom galt afsted

    Tilbage til elektromekanikeren

    Nyt bekendtskab

    Avisdreng

    Tid til leg

    Julens Glæde

    På landet

    Det var blevet moderne at campere

    Morgenbrød

    Udbringning af købmandsvarer

    Jeg flytter hjemmefra

    Krigen

    En tur til udlandet

    En ny flytning

    Konfirmation

    Så skulle der regninger ud

    Opsætning af hegn

    Kaldenavne, kælenavne eller øgenavne

    Sport

    Idræt i Struer ca. 1955 - 1965

    Butikker m.m

    Store brande i Struer

    Lidt om mig

    Mit navn

    Billeder af 3 generationer

    Billeder af 2 generationer

    Bopæl

    Arbejde m.m

    Peer Stakroge - del af et stamtræ

    Bykort 1945 - 46

    Bykort 1970

    Navnebevis

    Bydreng i Struer og meget andet.

    Forord

    Efterfølgende var oprindelig tiltænkt mine børn, men skulle nogen have lyst til at læse med, skal det naturligvis være tilladt.

    Ideen til at skrive denne del af min livshistorie tog egentlig sin begyndelse af flere grunde.

    Ove Høyer havde skrevet bogen "DRENG I STRUER I TREDIVERNE" og da min egen færden i byen dengang jeg var dreng, blev genopfrisket da jeg ville cykle med Lotte rundt i byen med regninger for Elektriker Georg Christiansen, var jeg klar til at begynde historien.

    En anden grund var, at det var lykkedes mig at overtale min far til at skrive om en del af sit liv, og det er spændende læsning, men om min beretning også bliver spændende må tiden vise.

    I de indledende bemærkninger i min far’s historie står, at man i sit liv enten skal plante et træ eller skrive en bog. En bog bliver det nok ikke, men en forhåbentlig læseværdig historie. Vi har dog vi i vores lille familie plantet træer. Lotte, Lasse og Morten plantede hver sit birketræ i Borgerlunden den 1. maj 1985. Træerne har nr. 83, 84 og 85.

    Da Lotte skulle på sin første tur rundt i byen kørte jeg med. Det viste sig dog også, at jeg var bedre til at finde rundt, og jeg kunne især vise hende hvor man kunne benytte sig af en lille sti / smutvej eller en mindre gade som forbandt 2 større gader.

    Under turen rundt i byen fik jeg også mulighed for at fortælle om virksomhede og butikker m.m. som fandtes da jeg var bydreng.

    Samme historie gentog sig senere med både Lasse og Morten.

    Når blot det ikke tager overhånd, har jeg altid ment, at børn godt må havde lønnet beskæftigelse af en eller anden art, hvilket sagtens kan forenes med skolegang og lektielæsning samt tid til leg og sport.

    Ud over denne lyst til at nedfælde historien, er lysten til at lave noget, som andre måske kan have fornøjelse af at læse, opstået samtidig med min interesse for at samle lokalhistorie og billedmateriale om Struer. Jeg vil derfor forsøge mig som lokalhistorisk skribent, og håber nogen kan få glæde af at læse min beretning, en beretning, der hvis det går godt også vil medtage, hvad jeg har lavet, hvad jeg har oplevet gennem tiden, hvilke sportsgrene jeg har dyrket og en hel masse om mennesker jeg har mødt.

    Det er sandsynligt, at du ved gennemlæsningen vil støde på forhold, navne og lignende som jeg omtaler forkert eller har glemt. Her må du huske på, at det er nedfældet som jeg husker det.

    Jeg har således forsøgt at adskille tingene fra hinanden hvad jeg husker og hvad jeg tror jeg husker og hvad andre har fortalt mig. Men det primære var, at jeg fik lyst til at skrive om min tid som bydreng, og om mine oplevelser og iagttagelser som dreng i Struer En god lille By.

    Lad dig ikke forvirre at de tidsmæssige spring som kan forekomme, hvilket skyldes, at historien er skrevet over en lang årrække.

    Der kan også forekomme tekster / indslag som ikke er placeret helt korrekt, idet disse kan være kommet mig ihu på de mest mærkelige tidspunkter.

    Første udgave af mine erindringer blev færdig til min 70 års fødselsdag i 2018 og min historie er nu rettet på enkelte punkter, og der er tilføjet lidt mere.

    Bogen handler mest om mig, men også meget om mit liv som dreng i Struer. Jeg bringer dig en tur gennem byen - dens gader, butikker, virksomheder og enkelte personer, herunder også en del om øgenavne m.m. Der indgår også helt naturligt en hel del om sport hvor jeg selv har været aktiv i mange foreninger og sportsgrene.

    God fornøjelse.

    Skolegang - og fritid m.m.

    På grundlag af mine iagttagelser gennem min tid som bydreng i Struer, vil jeg forsøge at redegøre for dele af forretnings livet i Struer og måske også omtale enkelte personligheder, som jeg har mødt gennem min første kontakt med erhvervslivet i byen.

    Da jeg var knap 4 år gammel stiftede jeg første gang bekendtskab med Struer, idet jeg sammen med min familie flyttede fra Lindegade 9 i Ansager til Strandvejen 17 i Struer (1. Maj 1953).

    Angående min og mine forældres bopæl i øvrigt indtil dato se side 122.

    Jeg husker ikke så meget fra tiden på Strandvejen, men sneglene i gården kan jeg stadig se for mig.

    Det kunne dog også forekomme at de havde den frækhed at søge ind i baggangen, ja det kunne endda det ske, at der dukkede en op under køkkenvasken.

    I 1955 flyttede vi så til en bedre lejlighed i ejendommen Mundbjergs Alle 1 på 1. sal, og herfra begyndte min første kontakt med erhvervslivet.

    Jeg var beskæftiget som bud m.m. i perioden 1955 - 1967, og da vi i dag skriver 1. februar 1990 kan der meget vel være glemt en del, men hensigten med denne redegørelse er dog også mest for at tilgodese mit eget ønske om at bevare, og genopfriske minder fra mine drengedage, samt delagtiggøre andre (især mine børn) i "byens udseende" da jeg var dreng.

    Inden jeg går over til min beskrivelse af forskellige områder af Struer by, primært hvilke små butikker jeg kan huske, vil jeg indenfor de forskellige afsnit af byen tage udgangspunkt i de forskellige jobs jeg har haft, og som gennem tidens løb har været ret så mange, og som har ført mig rundt i "en dejlig by". Se side 123 og 124 vedr. arbejde m.m.

    Jeg indledte min karriere hos "Mutter Schjødt" på hjørnet af Mundbjergs Alle og Vestergade (Vestergade 33). Her blev jeg meget tidligt sendt i byen med brød, dog kun i de nærmeste gader da jeg kun var 6 år, men derudover var der altid et eller andet, som skulle ordnes i bageriet, det var dog mest oprydning og lidt rengøring.

    Rengøringen kunne blandt andet bestå i at skrabe plader rene, og her skulle der lægges kræfter i, men selv om jeg ikke var stor skulle arbejdet jo helst kunne godkendes, og af og til blev der også tid til lidt leg med vand m.m, så ganske sjovt var det også, og så faldt der jo af og til lidt drikkepenge af hos kunderne eller en kage hos fru Schjødt.

    En enkelt episode husker jeg tydeligt, idet den gjorde mig noget flov. Jeg skulle aflevere brød hos "FREMTIDEN" (på hjørnet af Vestergade og Nordvestvej), men havde ikke set mig ordentligt for, og da jeg ikke kunne læse, gik jeg ind hos "SLIK MAGNUS" (på hjørnet af Vestergade og Nørregade, altså et hjørne for tidligt), om Magnus havde lidt brød i sit varesortiment på daværende tidspunkt kan jeg ikke huske, men flov blev jeg i hvert fald.

    Når jeg omtaler varesortimentet hos Magnus, så er det fordi hans butik senere blev et yndet samlingssted for store skoleelever, hvor man kunne indtage en sodavand og en kage, hvilket jeg nok senere vil komme tilbage til.

    Ved lidt af en tilfældighed kom jeg senere i kontakt med indehaveren af Mejeriudsalget Vestergade 28, en dame hvis navn jeg ikke længere kan huske. Vi, min storebror og min mor skulle med toget til Varde for at besøge min mormor, og da min far var på arbejde (Struer Andels Svineslagteri), var der i dagens anledning bestilt en taxi til at køre os fra Mundbjergs Alle til Banegården. Uvist af hvilken grund udeblev den bestilte vogn, og da vi ikke selv havde telefon henvendte min mor sig til mejeridamen for pr. telefon at rykke for den udeblevne taxi.

    Denne kontakt gav mig senere et afløsnings job med udbringning af mælk m.m. Disse mine første småjobs gav mig et godt kendskab til det område, som jeg nu vil prøve at omtale eller beskrive ud fra en opremsning at små butikker og håndværkere m.m. som blomstrede i den vestlige bydel. Fortegnelse over butikker i Struer finder du fra side 104.

    Jeg har tidl. nævnt bager Schjødt, Vestergade 33 og mejeri udsalget Vestergade 28, men det var ikke de eneste muligheder for at købe mælk og brød. I ejendommen Vestergade 27 boede dengang bager Overgaard, hvis søn Mogens jeg senere skulle komme til at gå i skole med. Endnu et mejeriudsalg fandtes i Vestergade 44, netop "FREMTIDEN" som jeg tidligere har omtalt.

    På købmandssiden var området også godt dækket ind, idet Købmand Ole Nørgaard drev butik fra Vestergade 26 (så vidt jeg husker boede han privat Ølbyvej 20), i ejendommen Vestergade 29 drev købmand Prangsgård en lignende butik (hans private adresse var Bregnevej 4).

    Mindre end hundrede meter herfra mod vest finder vi den næste købmandsbutik nemlig købmand Hansen i Vestergade 43, hvis vi fortsætter mod vest finder vi den næste købmandsbutik på hjørnet af Holstebrovej og Ølbyvej, hvor købmand Christensen holdt til.

    Selv om Holstebrovej var en hovedvej, så var trafikken jo langt fra så tæt som i dag, men uden at jeg direkte kan huske noget herom, så er jeg næsten sikker på, at vi ikke måtte krydse vejen, hvorfor mit kendskab til den vestligste bydel først senere blev udvidet. Selv om der ikke var meget trafik, lykkedes det alligevel en af mine klassekammerater (Per Carlo Holler Jensen)

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1