Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Gruppen som grogrund: en arbetsmetod som utvecklar: -
Gruppen som grogrund: en arbetsmetod som utvecklar: -
Gruppen som grogrund: en arbetsmetod som utvecklar: -
Ebook147 pages1 hour

Gruppen som grogrund: en arbetsmetod som utvecklar: -

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Det är i skolan som framtiden byggs. Av våra barn.Vi som arbetar med barn, vi vidrör framtiden."I "Gruppen som grogrund", en av de viktigaste böckerna för pedagoger, ges verktyg för hur man kan arbeta med personlighetsutvecklande övningar med barn i grupp Metoden presenteras, tillsammans med tydliga exempel från verkligheten. Olika övningar finns också tillhanda, som kan anpassas och varieras efter grupp och situation. Syftet med metoden är att hjälpa barn att hitta en egen identitet, öka sitt självförtroende och känna trygghet. I gruppen utvecklas en positiv atmosfär, som hjälper barnen att känna sig accepterade."Gruppen som grogrund" vänder sig främst till pedagoger som som arbetar med barngrupper i förskolan samt låg-, och mellanstadiet.-
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateJun 1, 2020
ISBN9788726245301
Gruppen som grogrund: en arbetsmetod som utvecklar: -

Related to Gruppen som grogrund

Related ebooks

Reviews for Gruppen som grogrund

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Gruppen som grogrund - Gunilla O. Wahlström

    Gunilla O. Wahlström

    Gruppen som grogrund

    En arbetsmetod som utvecklar

    SAGA Egmont

    Gruppen som grogrund: en arbetsmetod som utvecklar

    Omslagsfoto: Shutterstock

    Copyright © 1993, 2020 Gunilla O. Wahlström och SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788726245301

    1. E-boksutgåva, 2020

    Format: EPUB 2.0

    I denna digitala nyutgåva av en pedagogisk klassiker rekommenderas det att referera till kapitelrubriker och övningsnamn istället för sidnummer.

    Denna bok är skyddad av upphovsrätten. Kopiering för annat än personligt bruk får enbart ske efter överenskommelse med Saga samt med författaren.

    Förord

    Under mitt arbete i den svenska grundskolan sedan 1965 har många vindar blåst: nya läroplaner, engelskan har kommit och gått på lågstadiet, ny lärarutbildning, och begrepp som dialogpedagogik och flumpedagogik har tidvis dominerat diskussionerna. Det anmärkningsvärda är i hur liten grad nya läroplaner och pedagogiska strömningar påverkar den dagliga verkligheten i skolan.

    Den oerhörda tyngd som ligger i skolans tradition, och vad detta betyder för både lärarnas och alla före detta elevers trygghet, kan vi bara ana. Förändringsarbete är ett vanskligt företag. Redan Machiavelli uttryckte det:

    Det finns

    ingenting så svårt att ta itu med

    ingenting så vanskligt att leda

    ingenting så osäkert i framgång

    som att söka en ny tingens ordning.

    Den som förändrar får nämligen som

    motståndare alla dem som lyckats väl i de

    gamla spåren

    och endast ljumma försvarare i dem som kan

    tänkas fungera i det nya.

    Machiavelli (1467-1527)

    I mitt arbete på lågstadiet får jag ideligen påminnelser om hur olika förutsättningar barnen har, då de kommer till skolan, då de befinner sig i skolan, och då de lämnar skolan. Både dagligen och i ett livsperspektiv. 1981 genomgick jag en utbildning i Kalifornien, och den handlade om helhetssyn på barnet i skolan. Inte bara så att man inkluderar fostran i de pedagogiska uppgifterna, utan att man lägger grunden för möjlighet till inlärning hos barnet genom att hjälpa dem till en sund och stark självkänsla.

    Jag möts då och då av följande kommentar från lärare, då jag talar om att hjälpa barnen att växa i självförtroende:

    "Ja men de kan ju inte få ett bra självförtroende, om de inte kan mycket."

    För mig är det precis tvärt om. Om barnet har fått en tydlig bild av sig själv och kan tycka om den bilden, om det tror på sin egen förmåga, och upplever sin situation i skolan som trygg, dvs. det känner att det är tillåtet att misslyckas, då kan barnet använda hela sin kapacitet till inlärning. Och det var väl det som var meningen …

    Under 70-talet skedde en kraftig ökning av ungdomskriminalitet och drogmissbruk i Kalifornien. Man tillsatte en grupp med uppgift att utreda om det fanns något som var gemensamt för alla dessa vilsekomna ungdomar. Det visade sig att samtliga saknade

    Identitet

    Självförtroende

    Trygghet

    Man utarbetade ett program för att hjälpa dessa ungdomar att hitta sin identitet, att bygga upp sitt självförtroende och att känna trygghet. Man använde sig då av den lilla gruppen som metod. Framgångarna var så stora, att man började fundera på att arbeta förebyggande med små barn.

    Så föddes Tribes - en program för inlärning och personlighetsutveckling. Det är i grund och botten ett drogförebyggande program, men den stora vinsten är att en utveckling sker såväl av barnen/ungdomarna som av gruppen som sådan.

    Många av tankarna och erfarenheterna jag kommer att redovisa i denna skrift kommer från metoden Tribes. Jag har också hämtat inspiration och kunskap från England. Conflict Management and Mediation hette en utbildning som jag deltog i 1990 i London. Den konflikthanteringsmetod man använder i medling bland barn och vuxna kommer från kväkarnas arbete, som i hög grad är inriktad på förebyggande fredsarbete. Det vill säga: konfliktlösning på hemmaplan.

    Det arbetssätt som presenteras i det följande passar utomordentligt i en samverkan mellan förskollärare, lärare, fritidspedagoger och andra pedagoger. Det stämmer väl med helhetssynen och den respektfulla omvårdnaden som präglar de pedagogiska programmen, och den stämmer väl med intentionerna i vår nya läroplan:

    Den nioåriga obligatoriska grundskolans huvuduppgift är att förmedla bestående kunskaper och grundläggande värden, såsom respekt för människans värdighet, individens frihet och integritet samt en omsorg om den som har det svårt…

    Skolans ska överföra viktiga värden och ge de unga en slags etisk kompass och en moralisk kompetens…

    Inget barn ska behöva känna sig otrygg i skolan eller riskera att utsättas för kränkande behandling…

    Skolan ska stärka barnen och ge nästa generation en framtidsoptimism att bygga vidare på…

    Det är i skolan som framtiden byggs. Av våra barn.

    Jag vill tacka alla er som inspirerat mig till att skriva boken. Jag tackar min familj som hjälpt mig att bli den jag är. Tack Ed och Barbara Tonningsen. Tack Karin för stöd och uppmuntran. Tack alla vänner för er närvaro.

    Jag tillägnar boken åt alla mina barn:

    Max, John, Sara, Henrik, Martin, som aldrig fick börja att växa.

    De barn jag varit stödmamma åt.

    Alla mina hundratals elever.

    Det är av er jag har lärt mig det mesta.

    Vi som arbetar med barn, vi vidrör framtiden .

    Lund i augusti 1993

    Gunilla O. Wahlström

    Inledning

    Denna bok vänder sig till pedagoger som arbetar med barngrupper, framför allt i förskolan och på låg- och mellanstadiet. Många av övningarna i bokens senare del kan också användas i vuxengrupper, men i vissa fall vinner man då på att anpassa övningarna till vuxennivå.

    Boken är till största delen en manual, en arbetsbeskrivning hur man rent praktiskt kan gå tillväga när man arbetar personlighetsutvecklande med barn. Det bästa är om man kan gå en kurs och tillägna sig synsättet, öva förhållningssättet och själv uppleva hur det känns. Behovet av en bok, av ett arbetsmaterial, uppstod redan från början i de studiecirklar som jag själv hållit. Metoden är emellertid så tydlig och enkel, att man med ledning av arbetsbeskrivningarna i boken mycket väl kan arbeta på egen hand.

    Det som är grundläggande behov för barn är också viktigt för vuxna. Det gick upp för mig i sin fulla styrka, när jag märkte vad som hände i vuxengrupperna i mina studiecirklar. Närheten och värmen växte. Innan vi skiljs åt efter en kurskväll, säger alla några ord om hur det känns just nu. En av mina kursdeltagare uttryckte det så här, när hon kommit till kursen stressad och sliten:

    När jag kom hit kände jag mig som en trasa. Nu känns det som om jag är inlindad i bomull.

    Många av oss behöver då och då känna att vi är omslutna av värme och mjukhet. Om arbetslaget kan uppleva samhörighet och trygghet, då blir den gruppen en kraftkälla. Då kan jag få hämta den näring och inspiration jag behöver, när jag behöver. Samtidigt kan jag få inspirera andra och ge kraft när de behöver.

    Det är min övertygelse att detta arbetssätt fyller ett speciellt stort behov i dessa dagar, då ett nytt samarbete tar sin form mellan olika yrkeskategorier. När ett samarbete ska inledas, är det väsentligt att den nya gruppen får bli en grupp. Varje grupp har ett syfte och en uppbyggnad. Om vi bortser från uppbyggnaden, dvs. relationerna och kommunikationen inom gruppen, är det svårt att nå fram till syftet.

    Den första delen av boken utgör teoridelen, och är viktig som bakgrund och som grund för arbetet. Det allt övergripande syftet är att hjälpa barn att hitta sin identitet, ge dem förutsättningar att växa i självförtroende och att uppleva miljön som trygg.

    Man börjar att arbeta med barnen i storgrupp. Det är bra om den gruppen inte är större än 12-15 barn. Syftet är till en början att barnen i den stora gruppen ska lära sig varandras namn, lära känna varandra och förstå och kunna tillämpa normerna som sedan blir grunden för arbetet i den lilla gruppen.

    Nästa steg är att bilda de små grupperna. Som framgår av texten bör de vara fasta. Även sedan man gjort indelningen i smågrupper, inleder man med fördel med en övning i storgrupp. Det finns även några få övningar då barnen arbetar i grupper om tre eller fyra. Då använder man sig inte av de små fasta grupperna. Sammanhållningen i den lilla gruppen blir ofta stark, och detta är ju avsikten. Det kan dock vara värdefullt att då och då låta barnen samarbeta med någon som inte tillhör deras lilla grupp. Man får vara vaksam på att sammanhållningen inte blir så stark att det blir en polarisering mellan grupperna, och att barnen upplever att det är vi och dom.

    Övningarna är i stort sett grupperade så att de övningar som passar äldre barn kommer mot slutet. För övrigt ligger de inte i någon bestämd ordning. Det är min erfarenhet att man prövar sig fram. Du kommer säkert att modifiera vissa övningar så att de passar din barngrupp bättre. Säkert kommer du också på egna övningar eller variationer på mina övningar när du påbörjat arbetet.

    När man börjar är det bra att välja de övningar som verkar enkla. Du ser vilket syfte det är med varje övning, och vilken åldersgrupp den lämpar sig för.

    Försök att få med flera, pröva övningarna i en grupp vuxna pedagoger. I en studiecirkel kan man tillsammans uppleva hur det känns, och på det viset vara bättre förberedd när man arbetar med barnen.

    Även i vuxengrupperna brukar det hända att tryggheten växer, individerna blommar ut när de får

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1