Discover this podcast and so much more

Podcasts are free to enjoy without a subscription. We also offer ebooks, audiobooks, and so much more for just $11.99/month.

Ingen privatekonomi på gymnasiet och 14 lektioner per år i årskurs 7-9 | Med Elina Larsson | #210

Ingen privatekonomi på gymnasiet och 14 lektioner per år i årskurs 7-9 | Med Elina Larsson | #210

FromRikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet


Ingen privatekonomi på gymnasiet och 14 lektioner per år i årskurs 7-9 | Med Elina Larsson | #210

FromRikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

ratings:
Length:
67 minutes
Released:
Jul 21, 2021
Format:
Podcast episode

Description

En vanlig kommentar vi möter om privatekonomi är ”det här borde man lära sig mer om i skolan”. Problemet är att politiker har gett skolan och lärarna små möjligheter. På gymnasiet har man ingen undervisning enligt läroplanen överhuvudtaget om inte en passionerad lärare engagerar sig.

Jag skulle gissa att den stora majoriteten av oss får väldigt lite ekonomisk utbildning hemifrån. I grunden tror jag att anledningen är att många vuxna känner sig osäkra på ekonomi själva. Även om det kanske känns självklart att spara och investera för dig som följer oss, så är det långt ifrån alla som gör det. Det är bara ungefär 20 procent av den svenska befolkningen som sparar i aktier och ungefär 27 % av svenskarna har svårt med en oförutsedd utgift på 5 000 kr enligt Svea Ekonomi.

Som jag har förstått så är en av tankarna med den svenska skolan att den ska vara ”(klass)utjämnande”. Det vill säga att du som individ ska kunna få samma förutsättningar i livet som andra, oavsett dina föräldrars kompetens. Nu är ju tyvärr praktiken inte så enligt många undersökningar. Bland annat spelar ju t.ex. föräldrars egna utbildning och socio-ekonomiska status och möjligheter långt större roll än vad man kanske önskat.

Det leder till att skillnaden mellan olika barn när det gäller den finansiella bildningen blir väldigt stor. Eftersom vi har två små döttrar själva är skolan en viktig fråga jag engagerat mig. Bland annat har jag arbetat i fem år som huvudman för en ideell friskola, jag försöker delta i FinLits möten (ett nätverk av Gimi för att öka finansiella folkbildningen) och tillsammans med Charlie Söderberg skrev vi boken ”Gör ditt barn rikt” på ämnet.

I dagens avsnitt med Elina Larsson får vi en inblick i hur det ser ut i skolans värld idag för just ekonomi. Eller snarare den delen av ämnet ”Hem- och konsumentkunskap” som ska beröra ekonomi. Vi pratar om det olika ramfaktorerna som styr, hur sjukt lite timmar man har tillgängligt som lärare och hur man ska lära sig allt från hygien i kök, konsumenträtt och sparande på – i bästa fall 42 timmar – under 3 år i årskurs 7 till 9.

Jag och Caroline kommer att återkomma i kommande avsnitt vad man kan göra som förälder själv. För utifrån samtalet med Elina så landar tyvärr ansvaret på oss själva. Både att spara till barnen och spara med barnen. Vi har skrivit en del om det tidigare på bloggen bland annat nedan, men det finns mer att säga. Allt från att t.ex. leka med olika burkar, månadens aktie, veckopeng, appar för pengar och så vidare.

https://rikatillsammans.se/spara-ratt-och-latt-till-barnen/

I grunden handlar det om att inte försöka köra någon PowerPoint utan snarare försöker jag se det som att man kastar ut frön och sedan ser man vilka som tar sig. Ett annat tips är att hålla varje enskild session kort, jag brukar tänka att max-tiden är halva barnets ålder i minuter. Svårt för mig som är van att köra heldagsutbildningar… ?

Jag tror som sagt att det här blir ett ämne som vi får komma tillbaka till. Till helgen kommer ett dubbel-avsnitt om indexfonder och dessutom lite förhandstitt på tre nya indexfonder som kommer lanseras i Sverige i höst. Därefter blir det även en serie om investmentbolag, så jag och Caroline hoppas att vi ses snart igen.

Tack för den här veckan,
Jan och Caroline


Innehållsförteckning
====
00:03:46 - Ungas kunskap om ekonomi
00:09:14 - Kunskapsmål från Skolverket
00:12:24 - Hemkunskap har inte uppfattats som viktigt
00:15:19 - De vuxnas ansvar att lära barn
00:18:54 - Håll koll på dina rättigheter som konsument
00:21:50 - Tips för att lära sina barn
00:24:00 - Va medveten om dina rättigheter
00:29:11 - Hem- och konsumentkunskap i gymnasiet
00:32:43 - Mer privatekonomi i skolan?
00:36:52 - Skillnaden mellan skolan i Finland och Sverige
00:41:55 - Så lär man sig om privatekonomi
00:47:10 - Vuxenklar
00:53:39 - Se lärandet som en investering
00:56:31 - Utvärdera processen och resultatet
01:00:22 - Anpassningsförmåga är viktigt
01:04:30 - Ett pris för varje minut
Released:
Jul 21, 2021
Format:
Podcast episode

Titles in the series (100)

Sveriges största blogg och podd om privatekonomi. Hjälper dig bli rikare med ett bättre sparande. ? Varje vecka får du konkreta tips, råd, verktyg och inspiration för att du ska kunna ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Vill du komma igång med ditt sparande? Prova vår kom igång-guide på hemsidan. Den hälper dig att spara rätt och lätt Är du redan igång? Träffa andra likasinnade i vår community eller prova våra tips för att din ekonomi till nästa nivå. Varmt välkommen! Jan och Caroline