Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Origami (Japanilaista Paperintaittelua)
Origami (Japanilaista Paperintaittelua)
Origami (Japanilaista Paperintaittelua)
Ebook119 pages58 minutes

Origami (Japanilaista Paperintaittelua)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Origami: Paperin taittamisen taito - Miten paperista luodaan ainutlaatuinen taide-esine.

 

Muistatteko sanomalehdestä taitellut pienet veneet, joita sitten uitettiin lätäköissä? Tai paperihattu, joka pelasti sinut siltä, ettei hiuksiisi roiskunut maalia, kun maalasit seiniä? Ja olet varmasti jossain vaiheessa antanut paperilentokoneen liukua luokkahuoneen läpi. Kaikki nämä hahmot, jotka olet tehnyt lapsena itsestäänselvyytenä, voidaan katsoa origamiksi.

 

Origami on japanilainen paperin taittelun taito. Vain yhdestä paperinpalasta, yleensä tähän käytetään erityistä origamipaperia, luodaan jännittävimmät hahmot liimaamatta niitä yhteen missään kohtaa tai leikkaamatta paperia. Näin luodaan perhosia, kurkia, kovakuoriaisia ja monia muita hahmoja, kuten laatikoita tai jopa kolmiulotteisia malleja. Mutta myös geometriset ornamentit tai jopa ihmishahmot voidaan muotoilla paperista taideteokseksi. Mahdollisia ovat yksiväriset mallit, jotka ovat varmasti helpompia tehdä, mutta origamilla voidaan valmistaa myös monivärisiä muotoja. Uusien tekniikoiden ansiosta jopa muoviset muodot ovat tulleet mahdollisiksi.

 

Kirjassa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Mitä origami on?
  • Historiallinen tausta
  • Tieteelliset näkökohdat
  • Origami nykyaikana
  • Taittotekniikat
  • Mitä paperia minun pitäisi käyttää?
  • Origami luvut aloittelijoille
  • Paljon kuvia ja ohjeita

 

Uppoudu japanilaiseen paperin taittamisen taiteeseen ja tutustu eri tekniikoihin. Jos et löydä sopivaa kutsulahjaa, mikset tekisi sitä itse? Isäntäväki on varmasti iloisesti yllättynyt, kun tuot mukanasi tällaista taidetta. Hauskaa lukemista, selaamista ja paperin taittamista.

LanguageSuomi
Release dateJan 19, 2023
ISBN9798215172650
Origami (Japanilaista Paperintaittelua)

Read more from Emilia Mäkelä

Related to Origami (Japanilaista Paperintaittelua)

Related ebooks

Related categories

Reviews for Origami (Japanilaista Paperintaittelua)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Origami (Japanilaista Paperintaittelua) - Emilia Mäkelä

    Origami (Japanilaista Paperintaittelua)

    Emilia Mäkelä

    Sisältö

    Origami (Japanilaista Paperintaittelua)

    Mitä Origami on?

    Historiallinen tausta

    Ensimmäiset kirjalliset ohjeet

    Rikkaan yläluokan taide

    Origami varhaisessa Euroopassa

    Origami lapsille 1800-luvulla

    Origami modernin aikakauden

    Tunnetut persoonallisuudet origami

    Origamin osat

    Klassinen Origami

    Origami koira

    Origami kala

    Nosturi

    Modulaarinen origami

    Origami laatikko

    Tulppaani

    Boxpleating

    Origami Loco

    Pureland

    Origami dinosaurus

    Kirigami

    Yksinkertainen pop-up-kortti

    Pop-Up-kortti, jossa on lootuskukka

    Kineettinen Origami

    Nautiluksen spiraali

    Rypistyminen

    Muut alueet origami

    Monikappaleinen Origami

    Iso alue

    Tessellations

    Wetfolding

    Origami-taiteen geometriset periaatteet

    Tieteelliset näkökohdat

    Origami nyky-yhteiskunnassa...

    ...harrastuksena

    ...ihmisten välisenä yhteytenä

    ...professuurina

    ...koulutuksessa

    Origami psykologiassa...

    ...meditaationa

    ...tyyneyttä jokapäiväiseen elämään

    Origami tänään: muutokset vanhoihin tekniikoihin

    Taittotekniikat

    Mitä paperia voidaan käyttää origamiin?

    Washi-paperi

    Chiyogami-paperi

    Origami aloittelijoille

    Taitto-ohjeiden esittäminen kaavioina

    Joidenkin yksinkertaisten origamimallien taitteluohjeet

    Perusmuodot

    Yksinkertaiset luvut taittaa uudelleen

    Lisää kuvaohjeita klassisille origami-hahmoille

    Loppusanat

    Lähteet

    Mitä Origami on?

    Olet varmasti kuullut termin origami ennenkin. Mutta tiedätkö myös, mitä sen takana on? Origami on japaninkielinen sana ja tarkoittaa taitettua paperia. Se kertoo oikeastaan kaiken: paperista taitellaan monenlaisia hahmoja. Tässä tekniikassa ei käytetä liimaa eikä saksia, ja se on origamin taidetta. Erityisen origamipaperin ansiosta on kuitenkin mahdollista luoda monivärisiä esineitä.

    Tulet yllättymään, koska olet varmasti törmännyt origamiin lapsuudessasi. Oletko koskaan tehnyt paperilentokonetta? Tällainen kone on varmasti jo lentänyt luokkahuoneesi läpi. Tunnet varmasti klassisen paperiveneen sekä sanomalehtipaperista tehdyn paperihatun, joka laitettiin päähän seiniä maalattaessa. Entä peli Taivas ja helvetti? Nyt tulee mieleen todellisia lapsuusmuistoja, eikö niin? Kaikki ne pienet askartelut, joita teit lapsena, eivät ole mitään muuta kuin origamia, koska teit paperihatun paperista.

    Luo esine tai lelu.

    Sillä välin origami on kuitenkin kehittynyt edelleen kaikissa tekniikoissa. Nykyään on esimerkiksi helppo tehdä kauniita veistoksia kostuttamalla työstettävää paperia. Ja kyllä... voit käyttää jopa saksia ja liimaa joihinkin tyyppeihin.

    Nyt olet utelias, miten tämä voi toimia? Selaa sitten tätä opasta pidemmälle ja tutustu paperin taittamisen eri tekniikoihin. Opi luomaan maagisia eläimiä tai geometrisia kuvioita.

    Sitä ennen saat kuitenkin käsityksen siitä, miten origami ylipäätään syntyi ja milloin ja missä sitä käytettiin ensimmäisen kerran todennettavasti. Origamipaperi on myös jotain hyvin erityistä, ja siihen sovelletaan erityistä valmistusmenetelmää. Aluksi voit käyttää myös tavallista paperia, mutta ajan myötä se ei enää riitä. Siksi saatte myös tietoa tästä hyvin erityisestä paperista täältä.

    Historiallinen tausta

    Kuten jo alussa mainittiin, tämä paperin taittamisen taito on peräisin Japanista ja Kiinasta. Sana origami muodostuu japanin sanoista oru ja kami. Edellinen tarkoittaa taittamista ja jälkimmäinen paperia, eli taittopaperia.

    Kauan ennen meidän aikakauttamme paperia valmistettiin ensimmäisen kerran muinaisessa Kiinassa. Voidaan olettaa, että ensimmäiset luvut kehitettiin ja valmistettiin tästä paperista ajanlaskumme ensimmäisellä tai toisella vuosisadalla. Mistä tämä johtuu, jää kuitenkin arvoitukseksi.

    Buddhalaismunkit toivat todennäköisesti kiinalaisen paperinvalmistuksen salaisuuden Japaniin noin seitsemännen vuosisadan lopulla. Siihen aikaan silkkiäistoukkien kotelot keitettiin ensin, sitten jauhettiin ja kuivattiin. Näin syntyi hyvin ohut mutta silkkinen kerros, joka piti nyt silottaa. Paperi oli valmis.

    Noin 1300-luvulla origamin taito kehittyi, mutta paperin taittamista harrasti vain hyvin pieni joukko ihmisiä. Origami ei ollut vielä kovin tunnettu, ja tarvittava paperi oli yksi ylellisyystavaroista, koska se oli kohtuuttoman kallista. Vasta 1500-luvun lopulla tästä käsityöstä tuli perinne, joka periytyi suvussa useiden sukupolvien ajan. Niinpä ajan myötä origamin taidon hallitsijoita tuli yhä enemmän ja enemmän. 

    Paperin taittamisen taito syntyi myös Egyptissä ja Mesopotamiassa melko itsenäisesti ja ilman Kiinasta tai Japanista peräisin olevia perinteitä. Tuon ajan Mesopotamia on nykyinen Irak ja Syyrian koillisosa.

    Täältä, noin 1500-luvulta, tämä paperitaide saapui ensin Espanjaan ja levisi sieltä hitaasti kaikkialle Eurooppaan.

    Alussa oli vain perinteisiä hahmoja. Esimerkiksi kurki on peräisin Japanista, ja pajarita, solmio, on peräisin Espanjasta. Uusia lukuja lisättiin vasta 1900-luvulla. Ne loi japanilainen Akira Yoshizawa, joka rikkoi vanhoja perinteitä uusilla luomuksillaan. Samaan aikaan syntyi järjestelmä, jonka avulla kokemattomat ihmiset pystyivät jäljentämään näitä kuvioita ymmärrettävien taitto-ohjeiden avulla.

    Paperista taitellut kurjet tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja niistä on tullut kansainvälisen rauhanliikkeen ja ydinsodan vastaisen vastarinnan symboli, koska japanilainen nainen Sadako Sasaki halusi taistella radioaktiivisen saastumisen aiheuttamaa leukemiaa vastaan taittelemalla kurkia. Hän oli Hiroshimaan pudotettujen atomipommien uhri. Sadako teki tämän, koska japanilaisen legendan mukaan jumalat suovat 1000 origamijuurikasta taittaneelle henkilölle toiveen. Hän teki jopa noin 1600 tällaista paperijuurikasta, mutta valitettavasti hänen origamitaiteensa oli turhaa, sillä Sadako kuoli vain 12-vuotiaana. Kurki on niin tärkeä Japanissa, koska sitä pidetään siellä pyhänä lintuna ja se on kyyhkyn tavoin rauhan symboli.

    Kuten jo mainittiin, paperinvalmistus helpottui ja ennen kaikkea halpeni ajan myötä. Tämän ansiosta paperin taittamisen taito levisi yhä laajemmalle. Origamitaiteen klassikkoina pidetyt hahmot on luotu niin sanotun Edo-kauden aikana. Tämä ajanjakso kesti vuodesta 1603 vuoteen 1868.

    Nyt paperin taittelu oli yhä enemmän harrastus kuin uskonnollinen tarkoitus. Näin keksittiin uusia hahmoja ja niiden taittotekniikat siirtyivät eteenpäin.

    Ensimmäiset kirjalliset ohjeet

    Japanissa origamista oli 1800-luvulle asti vain suullisia perinteitä, sillä maa oli eristyksissä muusta maailmasta. Tämän eristyksen aikana Japanissa tapahtui merkittäviä mullistuksia ja muutoksia japanilaisessa taiteessa.

    1700-luvun lopulla julkaistiin kirja, jonka uskotaan sisältävän ensimmäiset kirjalliset ohjeet paperin taittamisesta. Se on käännetty muotoon Kuinka taittaa tuhat kurkea. Tässä kirjassa on yksinkertaiset ohjeet siitä, miten kurki taitellaan paperista.

    1800-luvun puolivälin tienoilla julkaistiin toinen kirja, jossa kuvattiin noin 150 origamimallia. Tämä teos sisältää myös hyppysammakon, joka on tuttu kaikille origamin ystäville.

    Paperin taittaminen

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1