Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Israel Björklund: från Gävle och hans släkt under 1800-talet
Israel Björklund: från Gävle och hans släkt under 1800-talet
Israel Björklund: från Gävle och hans släkt under 1800-talet
Ebook343 pages1 hour

Israel Björklund: från Gävle och hans släkt under 1800-talet

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Min anfader - körsnären och pälshandlaren Israel Björklund
från Gävle och hans släkt under 1800-talet, är min andra bok. Den första heter, Präster i min släkt i Södermanland från 1500- till 1700-talet, utgiven 2020.

Den nya boken handlar om Israel Björklund som kom från Finland och flyttade till Stockholm där han utbildade sig till körsnär. I Stockholm träffade han sin blivande fru Gustafva. När Israel var färdig körsnär, flyttade han med fru och en liten dotter till Gävle, där han byggde upp en verksamhet på en gård på en plats, som idag tillhör den centrala delen av staden.
LanguageSvenska
Release dateJan 16, 2023
ISBN9789180802482
Israel Björklund: från Gävle och hans släkt under 1800-talet
Author

Gun Lundborg

Detta är min tredje bok. Min första bok heter: Präster - i min släkt i Södermanland från 1500- till 1700-talet, den utgavs 2020. Den andra boken heter: Min anfader - körsnären och pälshandlaren Israel Björklund från Gävle och hans släkt under 1800-talet, den utgavs 2022.

Read more from Gun Lundborg

Related to Israel Björklund

Related ebooks

Reviews for Israel Björklund

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Israel Björklund - Gun Lundborg

    "Vår gamla stad till båtnad och till ära

    vill vi vårt yrke alltjämt driva här,

    och burskapsedens trohet alltjämt är

    en tradition, som står vårt hjärta nära."

    Citat ur: Gefle handtverksförening 1757-1947, 1947, Gävle. Sista versen ur en text av Åke Hanaeus.

    Innehållsförteckning

    Förord

    Översikt över personer

    Israel Björklunds liv, fram tills han gifter sig

    Källor

    Gustafwa Öberg, född i Stockholm

    Källor

    Israel och Gustafwa

    Källor

    Gävle

    Israel och Gustafwas barn som vuxna

    Källor

    Israel och Gustafwas dotter Albertina Björklund

    Källor

    Johan Petter Nordgren

    Källor

    Albertina och hennes make Johan Petter Nordgren

    Källor

    Albertina och dottern Alma

    Källor

    Lars Petter Bäckström

    Källor

    Familjen Bäckström

    Källor

    Alma Gustafwa Bäckström

    Källor

    August Lundborg

    Källor

    Alma och August Lundborg

    Källor

    August och Matilda

    Källor

    Efterord

    Förord

    Jag har i många år tänkt att någon gång i framtiden ska jag skriva om släkten i Gävle. Det var på 1990-talet som jag höll på att släktforska i denna del av min släkt. Jag märkte då att det fanns mycket dokumenterat om körsnären Israel Björklund, tack vare att han var just körsnär och levde och utövade sitt yrke i en stor stad.

    Jag kommer ihåg, att när jag upptäckte styrmannen Nordgren i min släktforskning (svärson till körsnären Israel), så tänkte jag – så spännande det skulle vara om man någon gång i framtiden, skulle kunna få fram vilket eller vilka fartyg han hade mönstrat på – och nu har jag lyckats göra just det!

    Helt plötsligt för något år sedan, så insåg jag att jag kanske hade tillräckligt med material nu, för att göra en bok – jag behövde inte vänta längre, det var bara att sätta igång…

    Skepplanda i september 2022

    Gun Lundborg

    Gävle blev på 1800-talet på många sätt en stor stad, i fråga om handel och industri, i riket, på världshaven. Och mentalt i fråga om självtillit och framtidstro

    Citat från: Gävle på 1800-talet av Ulf Ivar Nilsson

    Översikt över personer

    I Krigsarkivets kartsamling finns denna karta över Tenala socken 1844. Ytter Pölkö ligger strax söder om Tenala kyrka. Bildkälla: Riksarkivet.

    Israel Björklunds liv, fram tills han gifter sig

    Israel föräldrar

    Israel Israelsson Björklund föddes den 12 och döptes den 13 juli 1788 i Ytter Pölko, Tenala som ligger i landskapet Nyland i Finland. Tenala som heter Tenhola på finska, är beläget cirka 10 mil väster om Helsingfors.

    Israels föräldrar var skräddaren Israel Henricsson Björklund och Maria Ericsdotter Nyman. Israels far Israel Henricsson Björklund, var född 1747 i Skogby bruk i Tenala. Modern Maria Ericsdotter Nyman var född 1756 i Ytter Pölko i Tenala, kanske att hon bodde kvar i sitt föräldrahem, när hon bildade familj med maken Israel.

    Faddrar till Israel Israelsson Björklund, född 1788, var enligt min tolkning av födelsenotisen: rusthållare Samuel Nyman, orten svårläst, rusthållarens hustru Maria Henricsdotter från Pölko, smedens son Carl Gustaf Berg och smedens dotter, Emerentia Berg från Pölko.

    Skogby bruk

    Skogby bruk i Tenala, som fadern Israel var född i 1747, var ett järnbruk. Det fanns en masugn där, som började användas 1688. På bruket tillverkade man tackjärn. Även tidigare generationer i släkten Björklund, arbetade på bruket.1904 lades bruket i Skogby ned. Byggnaden till masugnen är idag en ruin på platsen.

    Järnbruket i Tenala ägdes av familjen Hising i flera generationer. Familjen Hisings anfader Olof Hising som dog i slutet av 1500-talet, var son till en bonde på ön Hisingen i Bohuslän. Ön Hisingen är Sveriges femte största ö, halva Göteborg hör till ytan, till Hisingen.

    Födelseboken i Tenala, vid Israels födelse den 12 juli 1788 i Ytter Pölko. Bildkälla: digi.narc.fi

    Dödboken i Tenala 1797. Notisen för skräddaren Israels död syns i mitten av bilden. Bildkälla: digi.narc.fi

    Tenala

    Tenala församling, där Israel Björklund växte upp, var egen kommun fram till 1992. Orten blev då en del av Ekenäs stad. Tenala hör idag till Raseborgs stad (Raseborg är en kommun).

    Tenala med alla dess små byar, har idag en befolkning på cirka 2500 personer. Nästan alla pratar svenska. Man tror att det var svenskar som på 1100-talet som var de första invånarna i södra Finlands kusttrakter där Tenala ligger beläget. På 1300-talet så omnämns Tenala för första gången i skrifter, som man känner till.

    Finlands befolkning ökade stort under 1700-talet. Från 1725 till 1800, ökade befolkningen från 350 000 personer till 832 000. När befolkningen växte behövdes mer mark att odla på för att kunna föda invånarna. Man brände då ner skog och sådde sedan i askan, så kallat svedjebruk.

    Tenala har en kyrka som delvis är från medeltiden. Kyrkan är byggd av gråsten och räknas som en av Finlands vackraste medeltida kyrkor.

    Svår tid

    Israels far som var skräddare, dränkte sig i slutet av april1797, 42 år och 6 månader gammal. Israel var då nästan nio år, och yngsta syskonet, systern Gustava, född 1795, var ungefär ett och ett halvt år gammal, när fadern dog.

    Israel hade även syskonen:

    Eva Christina född 1773

    Anna Sophia född 1774

    Fredrika född 1776

    Elisabet Charlotta född 1778

    Eva Maria född 1779

    Albertina född 1781

    Juliana född 1784

    Alexander född 1785

    Christian född 1791

    Hedvig Lovisa född 1793

    Drygt hälften av syskonen dog redan som små. Alla barnen var födda i Ytter Pölko.

    Det var förmodligen mycket svårt för Israels mor att kunna försörja familjen efter att maken dog. Hon gifte aldrig om sig, så hon var ensam om att försörja sin familj. År 1804 bodde Israel inte längre kvar hos sin familj i Ytter Pölko, han var då ungefär 16 år gammal. Troligen var han tvungen att flytta för att hjälpa till med familjens försörjning. Tyvärr så står det inte i husförhörslängden vart han flyttade.

    Husförhörslängd (Rippikirjat) från 1792–1797 i Ytter Pölko, Tenala församling. Bildkälla: digi.narc.fi

    Husförhörslängd från Ytter Pölko, Tenala församling, 1798–1803. Det är den sista husförhörslängden i Finland, före hans flytt till Sverige, där Israel finns med som jag har kunnat hitta. Bildkälla: digi.narc.fi

    Karta över Finlands södra kust 1850. Den röda markeringen är Tenala. Till vänster ligger Åbo (Turku) och till höger Helsingfors (Helsinki). Bildkälla: Riksarkivet.

    Finland

    Finland var vid den här tiden en del av Sverige och så hade det varit sedan medeltiden. Sverige kom 1808 i krig med Ryssland och vid freden året efter (1809), förlorade Sverige Finland till Kejsardömet Ryssland. Rysslands kejsare, tsar Alexander I, blev då storfurste av Finland.

    Kung i Sverige vid denna tid var Gustav IV Adolf men han avsattes efter freden i en statskupp1809, Karl XIII, blev då Sveriges kung och eftersom han var gammal och barnlös, så blev året efter Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike kronprins i Sverige.

    Flytt från Finland

    Israel ska år 1809, enligt boken Gefle handtverksförening 1757–1947 av Åke Haneaus, ha flytt från kriget i Finland till Sverige. I boken står det om Israel: "Då Ryssland erövrade Finland år 1809 flydde han tillsammans med en för oss okänd man i båt över till Sverige och kom då direkt in till Gävle, där han för alltid slog sig ned som körsnär."

    Det stämmer inte som det står i texten ovan, att Israel skulle ha kommit direkt till Gävle från Finland, det är även oklart om det verkligen var så att han flydde från kriget 1809.

    Lärling

    Israel kom år 1811 till Storkyrkoförsamlingen i Stockholm, enligt husförhörslängden där, från Åbo i Finland. Han var lärling i Storkyrkoförsamlingen hos körsnär Karohl.

    År 1813 flyttade Israel från Storkyrkoförsamlingen, han står då som buntmakargesell (buntmakare är ett annat ord för körsnär). Det står inte varthän han har flyttat.

    Buntmakargesäll

    År 1816 bosatte Israel sig i Finska församlingen i Stockholm, tillsammans med sin tre år yngre bror Christian. Finska församlingen var till för dem som bodde i Stockholm och hade finskt medborgarskap, och för deras eventuella fruar och barn.

    Stockholm var huvudstad i Finland ända tills Finland

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1