Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Historier fra Brønderslev - Bind 1: En lokalhistorisk samling med fortællinger
Historier fra Brønderslev - Bind 1: En lokalhistorisk samling med fortællinger
Historier fra Brønderslev - Bind 1: En lokalhistorisk samling med fortællinger
Ebook609 pages3 hours

Historier fra Brønderslev - Bind 1: En lokalhistorisk samling med fortællinger

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Der er skrevet og fortalt meget om byen Brønderslev, men ingen by uden borgere, iværksættere, handlende og os kunder. Det er den lille mand, der har gjort fabrikken eller forretningen stor, derfor har vi bestræbt os på at blande historierne så godt vi formåede ud af det der var tilgængeligt.
Historierne er fra efter vuggen kommet løbende i løbet af en hundrede års periode.
Vores bøger er fyldt med anekdoter og historier. Vi har ikke uden besvær måtte plukke en del historier fra, ellers ville bogen fylde hele bogreolen.
Vi fik idéen til bøgerne, efter at have læst nogle interessante historier på, Brønderslev Fortiden i billeder og tekst og straks efter vi havde læst disse historier, fik vi lyst til at lave en fed bog med nogle af disse anekdoter og hvorfor ville vi bruge vort otium på det. På Facebook, kan man kun med møje og besvær finde en gammel historie igen, efter lang tids søgen. Har man ikke titlen er historien pist væk, om føje år er historien måske forsvundet, hvem ved. Hvis disse historier går tabt, ville det være synd, for de er og har været en del af det Brønderslev vi kender i dag og som bør fortælles igen og igen, ikke kun til vores børnebørn, men også for din egen skyld.
Alle de første 600 sæt af 5 bind er udsolgt, hvorfor vi nu vil give mulighed for at kunne købe bøgerne i boghandlen og som E-bog. - Det er vort håb, at bøgerne må blive til stor glæde og hjælp, når du i familiens skød eller i vennekredsen drøfter hvem der en overgang var borgmester og om den og den havde forretning i Algade eller Bredgade eller måske Østergade. Hvem var det den almindelige borger mødte, når hun og han handlede dagligvarer I Brønderslev.

En pæn skare af dedikerede personer har flittigt bidraget med stof og kommentarer til bogen, hvilket vi er dybt taknemmelig for, ingen nævnt, ingen glemt. Vil du vide, hvem der har skrevet de enkelte historier må du læse bøgerne.
Brønderslev Historierne et blevet til igennem en lang periode måske over 100 år, men vores projekt tog 3 måneder.
LanguageDansk
Release dateDec 30, 2022
ISBN9788743085430
Historier fra Brønderslev - Bind 1: En lokalhistorisk samling med fortællinger

Related to Historier fra Brønderslev - Bind 1

Titles in the series (5)

View More

Related ebooks

Related articles

Reviews for Historier fra Brønderslev - Bind 1

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Historier fra Brønderslev - Bind 1 - Books on Demand

    Bind 1 Indholdsfortegnelse

    Forord

    Brønderslev Kommune

    Borger9700.dk

    Jeppe Bisgaard – Et spændende liv

    Agerbæk -Herremagasin

    Gamle annoncer og gamle forretninger

    At være ny kvindelig præst i Brønderslev- Gitte Lykke -

    Axel Andreasen – cykelhandler

    Hvis man har øjnene med sig – Kunst i Brønderslev

    Brønderslev Bank – Etableringen i 1896

    BI – Brønderslevs Fodboldklub / Stadionbyggeri

    BI 70års fødselsdag

    BI 100 år

    BOE – Elselskabet –

    Historien om Bo-Glas, Vinduespudseren der blev fabrikant

    Brødrene Langeland og Otto Christensen

    Brønderslev El-forsyning der blev til NORLYS

    Brønderslev Bank – 50års Jubilæum

    Brønderslev Cementstøberi –

    Historien Brønderslev fra bondeby til industriby Brønderslev

    Friluftsbad nu Svømmehal

    Brønderslev Gl. kirke

    Brønderslev Golfklub

    Brønderslev Gymnasium

    Brønderslev Handel – Kort fortalt, v/ Lars Bisgaard

    Brønderslev har gode muligheder

    Brønderslev Kirke – Den nye kirke

    100års Købstadsjubilæum – Kommunens historie

    Brønderslev Kro på Aalborgvej

    Brønderslev Lokalhistoriske Arkiv Brønderslev og Omegns

    Landboforening 50års jubilæum

    Brønderslevs Teglværker

    Brønderslev Tekniske Skole

    1 - Forord til Historier fra Brønderslev

    Hvorfor ebber min nysgerrighed ikke ud? Jeg brænder for min barndomsby Brønderslev og føler en dyb trang til, at få det hele med, så min historie bliver færdig og værd at læse. Mine drengeøjne og -ører fik ikke det hele med, så derfor har jeg brugt lidt af min visnealder på, at få sat de sidste hegnspæle på plads, så alt ser pænt og ordentligt ud. Pludselig, da jeg i 1965 var udlært, gik det op for mig, at jeg nærmest over stok og sten måtte forlade min hjemstavn, præcis som det var for så mange andre, blev jeg indkaldt til militæret for at aftjene værnepligt, jeg skulle tjene Kongen og fædrelandet – 2 år blev det til for mit vedkommende. Jeg kom aldrig tilbage til min barndomsby. Mit voksenliv blev forlagt til egne, jeg ikke vidste noget om. Værløse, Vedbæk, Gedhuslejren osv. Jeg fandt nye venner og etablerede familie. Nu, her i visnealderen, sidder jeg i Taastrup og læser om min dejlige fødeby, Brønderslev. En by, der er fattig på historiske minder, men rig på så meget andet, bl.a. gode hverdagshistorier og fortællinger af enhver art, som f.eks om fodboldhøjdepunkter, fester og meget mere. Anekdoter som Jens Otto og jeg synes fortjener at blive fortalt. Et liv uden gode minder og oplevelser må være et træls liv. Jens Otto Madsen, som er udgiver og tovholder på dette trebindsværk, har bedt mig skrive et forord til hans bog, hvilket jeg gør med glæde, men hvordan gør man det, når man ikke er litterat og ikke har gået på RUC, men uafbrudt har været aktiv i erhvervslivet. I gang fra tidlig morgen til sen aften, for derefter at gå direkte på Købmandsskolen i Kbh. for at lære alt det, man ikke fik med mens musikken spillede, meget blev forsømt – men det gick jo enddå, som den folkekære skåning, Edward Persson synger? Jeg synes bogen, som Jens Otto har sat sig for at bringe ud til jer, er værd at læse, fordi den indeholder så mange gode historier, som fortjener at blive læst og debatteret i din familie og blandt Brønderslevs borgere og hos dem, der på den ene eller anden måde har relation til byen eller vil flytte til Brønderslev.

    Historierne er mangfoldige og nogle har så meget krudt i sig, så de har givet anledning til nogle sjove kommentarer – det kan man vel kalde samarbejde? At skabe liv på en god måde, ved at dele med hinanden, det er vi mange, der synes om. Det er læserens og borgernes syn på byen, på handelslivet og på de mennesker vi omgav os med, du skal læse om og måske ikke helt så meget om, hvad Ruder Konge lavede før vores tid. Uden byens borgere, fabrikker, investorer og butikker ville Brønderslev ikke have været den vi kender i dag. Jeg blev født lige efter Danmarks befrielse og fik lov at opleve en by, som voksede sig større, kønnere og bedre end så mange andre byer, jeg har besøgt. Det gode ved Brønderslev er for mig, at jeg fik lov at finde mig selv i en by med knapt 10 tusinde indbyggere. Jeg så byen, fra begge sider af jernbanebommen, fra trappeopgangene i Søndergade, da jeg var avisdreng og fra frk.

    Helga Olsens udstillingsvindue i Nygade, hvor udsynet dog var ret begrænset på grund af tilduggede ruder. Jeg så en by, der var bundet til nogle regler og normer, som alle skulle overholde. Ganske vist havde man en medfødt evne til at give alle tilnavne, fordi der var så mange med samme fornavn, så for at vide hvem man talte om, blev der oprettet mange øgenavne. I Fredensbo hvor jeg levede i mine drengeår, havde vi en dame som fik tilnavnet flinke fru Jensen – fordi hun gav os sodavand i stedet for skæld ud, når vi ramte hendes køkkenvindue med bolden - det var vel ikke så dumt, eller hvad? Det samfund og sammenhold jeg fandt i Brønderslev, har jeg ikke sidenhen mødt. Pas på det, for det er nok værd at holde fast i. Jens Otto har knoklet for at få dette bogprojekt på benene, derfor fortjener han at få denne bog udgivet. Det er ikke venstrehåndsarbejde at lave en bog af dette omfang, man skal holde tungen lige i munden. Tænk at han kan gøre det og så til denne særdeles attraktive pris. Jens Otto er en ildsjæl, en ægte rigtig Vendelbo og det er jeg også. God læselyst!

    Dbh. Ove S. Johansen Taastrup

    Saltum, juni 2021

    TAK

    Til alle, der har bidraget med indlæg, historier, levnedsbeskrivelser, billeder m.m. til dette bogværk, som vi har navngivet Historier fra Brønderslev, skylder jeg en stor tak.

    Jeg er vel ophavsmanden til projekt ’bogudgivelse’, og jeg havde allerede skrevet en del historier om Brønderslev-virksomheder, som har været offentliggjort på Facebook. Min ide fødtes, fordi en for mig ukendt person Ove S. Johansen, Taastrup, var begyndt at lægge ting op på FB om virksomheder og forretninger m.m., hvilket jeg fandt ret interessant. Jeg begyndte at samle hans indlæg og få dem lavet til reelle historier pænt opstillet tekst og med billeder, og forelagde Ove ideen, som blev accepteret med svaret: Du må bruge alt, hvad jeg lægger på Facebook. Siden kom jeg også i kontakt med Tonny Bistrup, Brønderslev, som har hjulpet med korrekturlæsning og også lavet forskellige indlæg efterfølgende. Det er blevet til mere end 130 indlæg med små og store spændende fortællinger m.m.

    En stor tak skal lyde til Inger, Ove og Tonny for jeres stor hjælp i hele processen.

    Det glæder mig også, at du har købt bøgerne med Historier fra Brønderslev. Jeg håber, de vil leve op til dine forventninger.

    Tak til alle jer, der har købt bøgerne i alt 600 sæt. Det er en stor glæde for mig, at bøgerne er kommet ud til så mange Mange hilsner Jens Otto

    2 - Brønderslev Kommune

    Adresse: Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev · Telefon: 99 45 45 45

    Brønderslev Kommune er en kommune i Region Nordjylland efter Kommunalreformen i 2007 med 36.304 indbyggere. Allerede den 15. november 2005 blev kommunalbestyrelsen dog valgt.

    Kommunalbestyrelsen har 29 medlemmer

    Kommunesæde: Brønderslev

    Region:Nordjylland

    Areal: 633,38 km2

    Indbyggere: 36.177 pr. 2021

    Befolkningstæthed: 57 (Indbyg. pr. km²)

    Er: Et godt sted at leve. I Brønderslev Kommune er man tæt på det meste –i midten af Vendsyssel - med en direkte linje til beslutninger, forvaltning og det frivillige fællesskab. Her ser vi muligheder frem for begrænsninger, når vi sammen udvikler de kommunale tilbud, erhvervslivet, foreninger, vores landskab og lokalsamfund.

    Brønderslev

    Brønderslev Kommune

    Byrådet i Brønderslev Kommune består af 27 medlemmer og er valgt for perioden 2018 - 2021

    Brønderslev Byråd

    Mikael Klitgaard (V) - Borgmester

    Niels Vestergaard Salling (V)

    Lasse Riisgaard (V)

    Jens Andersen (V)

    Dennis Kvesel (V)

    Martin Bech (V)

    Klaus Riis Klæstrup (V)

    Lone Birkmose Lex (V)

    Margit Chemnitz (V)

    Jan Thaibert (V)

    Peter Stecher (C)

    Erik Sørensen (O)

    Carsten Ullmann Andersen (O)

    Eskild Sloth Andersen (A)

    Arne M. Jensen (A)

    Hildo Rasmussen (A)

    Bettina Bøcker Kjeldsen (A)

    Lene Hansen (A)

    Ole Jespersgaard (A)

    Peter H. S. Kristensen (A)

    Christen Bager (A)

    Johannes Trudslev (A)

    Poul Erik Andreasen (A)

    Steen Søgaard Petersen (J)

    Simon Aagaard (J)

    Line Vanggard Pedersen (Løsgænger)

    Lars Bisgaard Andreasen (Løsgænger)

    Brønderslev Kommune havde 100 års

    Købstadsjubilæum

    den 01.04.2021

    Her det sidste sogneråd i 1921 og Rådhuset før og nu, se billeder på næste side

    01.04.1921

    01.04.2021

    01.04.2021 Rådhuset i Brønderslev udvidet og med ny hovedinggang

    3

    www.Borger9700.dk

    Borger9700 blev dannet på en stiftende generalforsamling den 30. september 2013.

    Formålet var og er:

    At styrke, støtte og fremme Brønderslev byområde – en god bosætningskommune

    Brønderslev skal forblive en god, aktiv og spændende by at bo i/at bosætte sig i

    Erhverv og handel – at støtte op om at Brønderslev forbliver en god handelsby og en god erhvervsby

    Midtbyen – at arbejde for en forskønnelse af midtbyen samt at skabe liv og aktiviteter på Banegårdspladsen

    Brønderslev skal have et udbud af fritids- og kulturaktiviteter for børn og voksne

    Samarbejde meget bredt med bl.a. Brønderslev Kommune, Brønderslev Handel, foreninger m.fl.

    Borger9700-Bæredygtighed modtog i 2017 Brønderslev Kommunes Miljøpris for at have taget initiativ til bæredygtighedsfestivalen.

    Borger9700-Kultur modtog i 2016 Brønderslev Kommunes Kulturpris for initiativet til de mange forskelligartede arrangementer.

    4 - Et spændende liv

    med virke fra Brønderslev gennem 57 år

    Af Jeppe Bisgaard

    Jeppe Bisgaard f. 1941

    Henvendelse fra Jens Otto Madsen:

    Hej Jeppe, jeg er ved at lave en bog om Brønderslevs, virksomheder, forretninger, institutioner og de personer der har haft deres virke i byen, kunne du ikke tænke dig at være med? Svaret kom omgående, Jo det vil jeg gerne. Der skulle ikke megen betænkningstid til, men så kom alle problemerne.

    Hvad af alt det du har beskæftiget dig med, siden du for 57 år siden kom til Brønderslev, har interesse for en lidt bredere kreds af læsere. Svaret må blafre i vesten vinden, min far lærte mig: når du har sagt JA, må du også efterleve det JA, så nu kommer der en levneds beskrivelse, som hvis du som læser, ikke er interesseret i at læse den, kan du som en løsning rykke de sider ud af bogen!!!

    Barndom og opvækst

    Det hele startede for 80 år siden, jeg blev født 1941, i Nibe, de stolte forældre var Mor Magna, oprindelig fra Tornby ved Hjørring, Far Jens, oprindelig fra Haverslev i Han Herred, når jeg skriver stolte forældre, skyldes det, at jeg var barn nr. 4, og de tre første havde været piger, så nu kom der endelig en dreng.

    3 år senere blev jeg, ret sjældent for datiden, skilsmissebarn, idet min Mor og Far valgte at gå fra hinanden, far overtog hele børneflokken og i 1946 blev min far ansat på Aalborg Eternit fabrik, vi flyttede først til Frydendal i Aalborg, og efterfølgende til Visse for til sidst, i 1950, at flytte til Frejasgade 29, i Vejgaard.

    I 1947 startede jeg i Nøvling Skole, der dengang bestod af 2 klasser, første klasse for de tre første årgange og anden klasse for de 4 næste årgange, så måtte det også være på tide at komme ud af skolen og foretage sig noget fornuftigt, de lidt klogere børn kom på Elisabeth Brøndsteds privatskole i Aalborg, der kunne man så tage Mellemskole- og Realeksamen. Jeg husker de tre år i Nøvling skole som ret gode år, selv om griflerne peb på skiffertavlerne og blækket klattede på diktaterne, var der alligevel fredeligt og roligt, og når førstelærer Jensen og lærerinde frk.

    Jensen dikterede ro i klassen, så blev der ro.

    I 1950 flyttede vi som nævnt til Vejgaard, dengang Nørre Tranders Sogn, og jeg startede min skolegang på Vejgaard Vestre skole, og det var noget af en start, efter første skoledag kom jeg hjem med et blåt øje og havde endvidere opnået at få min første lussing, af lærer Conradsen.

    Det blå øje var vel meget naturligt, efter datidens normer, der kom en ny dreng i klassen, helt ude fra bøhlandet af, hvor stærk var mon han, en anden dreng fra klassen blev udpeget til at finde ud af det og efter lidt provokationer fra den drengs side, skulle det jo ende med et slagsmål og et efterfølgende blåt øje til en af os, og det blev i det tilfælde mig.

    Lussingen fra lærer Conradsen, var efter mine begreber, fuldstændigt ude i hampen, jeg havde, som jeg skulle, meldt min ankomst hos skoleinspektør J.E. Jensen, på hans kontor, en flink og rar mand, der bød mig velkommen til Vejgaard Vestre Skole. Efter de indledende øvelser pegede han ud af vinduet og fortale, at jeg skulle melde mig hos Malthilde Madsen i 4.A, det var lige over for inspektørens kontor i en parallel bygning, der gik under navnet den gamle Skole. Glad og frejdig begav jeg mig af sted for at finde frk. Madsen og 4 A, jeg valgte naturligvis den nemmeste og mest direkte vej. På stien mellem de to skoler, mødte jeg så bemeldte lærer Conradsen, frygtet af alle, viste det sig. Jeg hilste naturligvis høfligt, det havde jeg lært hjemme fra, men jeg blev mødt med ordene hvad laver den lille dreng her den sti her er kun for lærerne!!

    Jeg forklarede, at jeg lige var begyndt på skolen, og at jeg ikke kendte noget til hvilke stier eleverne ikke måtte betræder. Svaret kom omgående, skal den lille dreng svare igen og så kom kødhammeren, uden at jeg nåede at flytte hovedet, og slam, det sad alle 5 fingre på min venstre kind, så det var noget af en debut på Vejgaard Vestre Skole, der sikkert var som skoler var den gang. Lærere der aldrig havde behov for at slå for at få ro, og lærere der høvlede løs på eleverne med både lussinger og spanskrør.

    På Vejgaard Vestre skole kunne man den gang ikke gå længere end til og med 8. klasse, men da jeg nåede så langt, havde man på landsplan fundet ud af, at det måske kunne være en god ide´ at lave et 9.klassesforløb. Til at etablere et sådant forsøg udvalgte man Vejgaard Vestre skole og en skole på Lolland. Jeg tilmeldte mig det pågældende forsøg og startede i Danmarks første 9.klasse, den 1. april 1955. Forinden var der lavet en aftale mellem skolen og eleverne, der i korthed gik ud på, at hvis en elev fik en læreplads, kunne man forlade forsøget og hvis en elev fik 3 advarsler fra skolen, kunne de opsige samarbejdet. Da jeg den 3. maj, naturligvis uberettiget, fik advarsel nummer 2, vurderede jeg, at det måske var på tide at finde en lærerplads, det lykkedes og d. 15. Maj, 1955, startede jeg som Kolonial lærling hos købmand Robert Nielsen Herluf, Trolles gade i Aalborg Vest.

    Efter udstået læretid var der intet arbejde at få i Nordjylland så det blev København, Jeg skulle helst begynde mit nye job d. 1.Maj 1959 og måtte derfor bede min læremester om lov til at rejse, 14 dage før min læretid sluttede, hvilket for ham var OK.

    30. april 1959 gik turen, med det gode skib Jens Bang fra Aalborg til København, 18 år gammel og med mod på livet og spændt på hvad der ventede en ung nordjyde i Kongens København. Mit første job var hos en købmand på Utterslev Torv, det varede 45 dage, så blev jeg sagt op, det viste sig, at købmanden havde ansat en anden kommis, men han kunne først tiltræde 15 Juni, så min opgave var at fylde hullet ud det havde man bare glemt at fortælle mig, heldigvis var der masser af arbejde at få, så dagen efter jeg fratrådte hos købmanden på Utterslev Torv, begyndte jeg et nyt job i Koloniallageret Billigst, Nordre Frihavnsgade, på Østerbro, hvilket i øvrigt var et rent drømmejob, gode løn og arbejdsforhold Den første måned, efter jeg flyttede til København boede jeg hos min faster Ingrid i Livjægergade 16 på Østerbro, hvilket var meget rart, for at falde godt til. Senere lejede jeg et værelse i Herlev og til sidst et værelse i I.O.Olsensgade på Østerbro.

    Efterhånden nærmede sig tiden hvor jeg skulle på session, det skete naturligvis i København, der mente de, at jeg vil egne mig til at være luftværns artillerist og at Aalborg ville være et godt sted at sende mig hen, de anede ikke at jeg oprindeligt kom fra Aalborg, så den ide´ var jeg helt med på, det havde nok heller ikke hjulpet hvis jeg havde protesteret.

    Så den 1. juli 1960 startede min 16 måneders karriere hos Jydske luftværns regiment på Hvorup Kaserne i Nørresundby.

    Efter endt soldater tjeneste gik turen igen til København, oprindeligt havde jeg aftalt, at jeg skulle tilbage til Kolonial lageret Billigst, såfremt der var et job ledigt, desværre var situationen den, at både mine tre kolleger fra før soldater tiden og ham der havde afløst mig, alle stadigvæk var ansat og ikke havde planer om ændre på det, så jeg søgte i stedet et job hos købmand Foldberg Petersen, på hjørnet af Livjægergade og Holsteinsgade, hvilket viste sig at være en god disposition, da en af de kunder der kom (mere og mere) i butikken, var min senere forlovede og kone gennem mange år, Litten.

    Jeg boede på det tidspunkt på KFUMs pensionat, Valdemarsgade på Vesterbro, en af de øvrige der boede der, var en ung mand fra Aalborg, Per Sørensen, han var ansat i Stormgades Tæppelager, og vi fandt hurtigt sammen i vores fritid, da vi jo begge kom fra Nordjylland, Per nævnede ved flere lejligheder, at jeg skulle se at komme væk fra rosin piller branchen som kolonialbranchen dengang ofte blev betegnet, nej tæppe branchen var der mere gang

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1