Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)
Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)
Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)
Ebook103 pages1 hour

Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Känna igen, förstå och läsa av människors olika personligheter med hjälp av personlighetsforskning och personlighetsporträtt.

 

Differentiell psykologi handlar om personligheten, som är dold och ett mysterium för resten av mänskligheten. Det är ett djupgående område som förklarar och rättfärdigar vissa beteenden hos vissa människor. Du behöver dock inte ha en magisterexamen i psykologi för att inte bara ta reda på din egen personlighet och testa dina styrkor och svagheter i enlighet med den, utan också för att hjälpa människor som går igenom en svår tid.

 

Den här boken är avsedd att hjälpa dig att förstå dina medmänniskor bättre och därmed förbättra ditt samarbete med andra. I dessa turbulenta och stormiga tider behöver människor ofta lite lättnad i sina egna liv. Detta kan vara fallet med differentiell psykologi, eftersom personlighetspsykologi ofta och särskilt tillämpas i vardagen. Det handlar i grunden om att hjälpa svårt sjuka människor som lider av en personlighetsstörning eller som har haft traumatiska upplevelser som har förändrat deras beteende och utseende.

 

I den här boken hittar du många kapitel som hjälper dig att lära dig mer om det mänskliga psyket:

  • Forskning om differentiell psykologi
  • Vad är personlighetspsykologi?
  • Typteori: Vilka personligheter finns det?
  • Uppväxt och miljöfaktorer
  • Med 8 illustrationer

 

Men med hjälp av personlighetspsykologi kan man få enorma fördelar även i arbetslivet, och den kan till och med vara till stor hjälp i familj och vänner. Vem har inte velat ta reda på sin chefs personlighet eller förstå varför den där arbetskamraten är helt annorlunda än de andra?

 

Köp boken nu och få ett första intryck av differentiell psykologi.

LanguageSvenska
PublisherFinn Olsson
Release dateSep 28, 2022
ISBN9798215141212
Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)

Read more from Finn Olsson

Related to Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)

Related ebooks

Reviews for Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Differentiell Psykologi (Differential Psykologi) - Finn Olsson

    Differentiell Psykologi (Differential Psykologi)

    Finn Olsson

    Innehåll

    Introduktion

    Differentiell psykologi

    Vad är det?

    Vad behöver jag den till?

    Forskning under åren

    Personlighetsutveckling

    Genetiska faktorer

    Miljöfaktorer

    Vägen till min personlighet

    Typteori - vilka personligheter finns det?

    Analytiker

    Diplomater

    Vakter

    Forskare

    Avslutande ord

    Bibliografi

    Förteckning över figurer

    Figur 1Alla har olika beteenden och mål på jobbet.

    Figur 2: Människor utvecklar olika temperament under sitt liv.

    Figur 3: Begreppet personlighet är tvetydigt.

    Figur 4: Stimulans-respons

    Figur 5Bättre förståelse för människor med hjälp av "emotionell intelligens

    Figur 6Familjen som en avgörande faktor för personlighetsutvecklingen

    Figur 7Negativa problem belastar psyket

    Figur 8Enneagrammet

    Introduktion

    En människas personlighet är så mångsidig och unik att varje person automatiskt har utvecklat sin egen personlighet under årens lopp. Från och med barndomen fortsätter vårt psyke att utvecklas permanent och vår personlighet slutar aldrig att växa. Detta skiljer oss inte bara från många av våra biologiska jämnåriga som inte har ett extraordinärt utvecklingsstadium, utan också från vårt eget kött och blod.

    Var och en av oss är helt annorlunda än grannen eller kollegan på jobbet och även inom vår egen familj och vänkrets skiljer vi oss avsevärt från varandra. Det är till exempel inte helt ovanligt att vi inte kommer överens med en viss grupp människor eftersom medlemmarna har en särskild karaktär, varav en del har en helt annan personlighet än vår egen och därför inte befinner sig på en nivå där en god kommunikation skulle kunna existera. Ordspråket "motsatser attraherar varandra" är därför inte alltid sant. Vi föredrar att leta efter likasinnade människor vars personlighet liknar vår egen och som vi kan identifiera oss med lika mycket som med oss själva eller vår egen personlighet. Vi vill hellre ha livliga samtal där vi delar samma åsikter än att ha häftiga debatter om ämnen som våra individuella personligheter tar in och bearbetar på helt olika sätt och som därför aldrig kommer att leda till en verklig överenskommelse i dessa samtal.

    Figur 1Alla har olika beteenden och mål på jobbet.

    Vi väljer varje enskilt skede i våra liv utifrån vår personlighet. Vi känner oss bara bekväma i vår arbetsmiljö om vi möter likasinnade människor som har samma syn på arbete som vi själva. En grupp vänner som vi psykologiskt sett inte passar in i, eftersom vi har fundamentalt olika livsåskådningar och därmed olika beteenden, kommer inte att hålla länge, även om det av någon anledning redan skulle ha uppstått en vänskap. Vi väljer alltså selektivt vilka skeden i våra liv vi vill ha genom faktorer som är djupt inbäddade i oss och som är svåra att ändra, särskilt när vi har uppnått en viss ålder.

    Men varför är det så? Vilka faktorer bidrar till att varje person är helt olika varandra? Hur växte personen upp och vilka yttre influenser upplevde en person som är helt annorlunda än du från grunden? Vad fick han gå igenom och vad fick han utstå för att hans personlighet skulle bli vad den är idag?

    Differentialpsykologin är nära förankrad i beteendepsykologin, som analyserar en människas beteende och inte bara pekar på skillnaderna mellan vissa människor utan också förklarar dem vetenskapligt och på så sätt gör dem tillgängliga för alla. Det handlar inte bara om en persons allmänna uppfostran och hur han eller hon har lärt sig vad som är fel och rätt, utan också om andra yttre faktorer och arv spelar också en stor roll för en persons beteende och tillhörande personlighet.

    Redan hos nyfödda barn kan man observera vissa skillnader jämfört med andra barn, som de faktiska föräldrarna inte har kunnat föreställa sig, eftersom de ännu inte har fått någon riktig utbildning omedelbart efter födseln. Det handlar alltså inte bara om yttre påverkan, såsom uppfostran eller erfarenheter som sinnet memorerar och bygger på, utan barnets utveckling har ofta också att göra med genetik, vars förutsättningar ärvts från föräldrarna och till och med från mer avlägsna släktingar. Det är inte för inte som det sägs att barn ofta blir precis som sina föräldrar och gör liknande misstag som deras genetiska släktingar gjorde i sin egen barndom. Precis som barn ser ut som sina föräldrar och ibland kan förväxlas med dem, är deras tankeprocesser också mycket lika nära släktingars. Detta är dock inte alltid sant heller, eftersom en personlighet är otroligt komplicerad och omfattande och föräldrarna kan inte alltid följa med i barnets utveckling. Ofta kan detta vara överväldigande och till och med förtvivlan kan uppstå eftersom ett barns sinne fortsätter att utvecklas utifrån triviala saker och på grund av detta utvecklar de en helt unik personlighet som ibland inte kan formas eller påverkas av föräldrarna eller vårdnadshavarna.

    Redan hos små barn kan man se hur deras egen personlighet växer fram. Vissa barn föredrar att leka i stora grupper och är därför högljudda, men det finns alltid vissa undantag som har utvecklat en stark kontrast till denna högljudda och temperamentsfulla personlighet och därför föredrar att vara tystare och kan också sysselsätta sig själva bra, t.ex. när de målar eller leker med en docka eller med byggklossar. Inom psykologin kan man därför skilja mellan extraverta (utåtriktade) och introverta (inåtriktade) personer. Skillnaderna mellan varje enskilt barn är nästan oändliga och även om det ibland inte verkar så i början och vissa barn är lika i sitt beteende, är de i grunden helt olika och därmed unika.

    Figur 2: Människor utvecklar olika temperament under sitt liv.

    Särskilt i skolan blir det här helt uppenbart vid någon tidpunkt. I den egna klassen bildas grupper av elever som är likartade till sin personlighet. Dessa är vanligtvis de mest populära grupperna, eftersom det finns vissa personligheter som särskilt ofta inte bara harmonierar med varandra och därför liknar varandra, utan också är mest representerade i mänsklighet och följaktligen procentuellt sett i skolans klasser. Ett barn som å andra sidan fick uppleva ödesdigra slag och trauman i tidig ålder kommer inte att hitta någon koppling till dessa grupper, eftersom han eller hon har en helt annan personlighet som har bildats som ett resultat av dessa dåliga erfarenheter. Kanske hade just dessa barn en gång i tiden ett mycket livligt sätt att tänka och agera, och de skulle förmodligen ha ingått i dessa populära grupper om deras psyke inte hade drabbats av dessa svåra ödesnedslag och därför hade förändrats fullständigt på kort tid. Man ser alltså gång på gång att vissa elever retas och retas just för att de är annorlunda, för att deras personlighet, karaktär och därmed också deras beteende har utvecklats annorlunda. Till och med barn som till exempel var med i en bra kompisgrupp och hade goda förbindelser med sin omgivning kan inom en kort tidsperiod bli förskjutna om deras beteende förändras på grund av yttre påverkan, till exempel traumatiska upplevelser, trots att de egentligen inte alls är ansvariga för detta och inte heller är skyldiga till att de reagerar som de gör efter sådana ödeshändelser.

    Men hur uppstår egentligen en egen, helt personlig personlighet? Vad måste föräldrarna göra för att deras eget barn ska bli precis vad de vill att det

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1