Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Psykologi för Hundar och Hundbeteende
Psykologi för Hundar och Hundbeteende
Psykologi för Hundar och Hundbeteende
Ebook97 pages1 hour

Psykologi för Hundar och Hundbeteende

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kroppsspråk, uttrycksfullt och aggressivt beteende - Allt du behöver veta om hundpsykologi.

 

Har du problem med din hund och vet inte riktigt hur du ska hantera det? Kanske förstår du inte ditt djur ordentligt eller så vet din hund inte vad du vill säga till honom?

 

Hundens kroppsspråk är mångfacetterat och inte alltid tolkningsbart för oss människor. Den här guiden är i första hand avsedd att lära dig hundens språk och uttrycksbeteende så att du kan träna ditt husdjur på ett bra sätt. Detta fungerar nämligen bara om du förstår honom och inser vilka behov din vän har. På vägen dit lär du dig också mycket om aggressivt beteende, möjliga orsaker och lösningar på problem.

 

Dessutom lär du dig hur du kan påverka din hunds allmänna beteende och får en inblick i hundens psykologi så att ni båda kan få ett avslappnat och trevligt hundliv tillsammans.

 

Innehållet i boken är bland annat:

  • Hundens allmänna psykologi
  • Hundens kroppsspråk
  • Hundens uttrycksfulla beteende
  • Kontrollera aggressivt beteende
  • Impulskontroll hos hundar
  • Påverkan på hundars beteende

 

Hundens språk består av ljud, t.ex. skällande, och framför allt av kroppsspråk. Det är här som ansiktsuttrycken i den fyrbenta vännens ansikte kommer in i bilden, liksom de många gester som görs med huvudet, svansen och hela kroppen. Här är det bra att veta lite om hundens psykologi om du vill träna din hund väl och vill att den ska bli en lojal följeslagare.

 

Ha roligt och ha framgång med att läsa, surfa och lära dig.

LanguageSvenska
PublisherFinn Olsson
Release dateSep 22, 2022
ISBN9798215372029
Psykologi för Hundar och Hundbeteende

Read more from Finn Olsson

Related to Psykologi för Hundar och Hundbeteende

Related ebooks

Related categories

Reviews for Psykologi för Hundar och Hundbeteende

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Psykologi för Hundar och Hundbeteende - Finn Olsson

    Psykologi för Hundar och Hundbeteende

    Finn Olsson

    ––––––––

    D:\Downloads\Depositphotos_126747064_xl-2015.jpg

    Figur 1: Hunden gör sina favoritaktiviteter i vardagen

    Innehåll

    Förteckning över figurer

    Hundens allmänna psykologi

    Principer för hundpsykologi

    Fakta om hundpsykologi

    Kroppsspråk: Förstå hundens språk

    Vad vill din hund berätta för dig?

    Människans kommunikation med hunden

    Och hur pratar din hund med dig?

    Hundens uttrycksfulla beteende

    Valpens gester och ansiktsuttryck  - de första grunderna

    Ansiktsuttryck

    Gester

    Luten

    Doftsignalerna

    Hundens aggressiva beteende

    Hur du påverkar din hunds beteende

    Grunderna för utbildning

    Sammanfattning

    Hunden biter... vad händer nu?

    Träning av bettinhibition hos valpar

    Skäller hunden för mycket?

    Hjälp: Hunden håller på att växa upp

    Tiggeri vid bordet

    Ta emot besökare

    Lämna hunden ensam hemma

    Dagens höjdpunkt - promenaden

    Stresshantering: att känna igen och minska stress

    Glad hund

    Impulskontroll hos hundar

    Förteckning över källor

    Om den här serien:  Min hund för livet

    Förteckning över figurer

    Figur 1: Hunden gör sina favoritaktiviteter i vardagen

    Bild 2: Valpen gör sig väldigt liten.

    Figur 3 Det finns många kommandon och handsignaler

    Figur 4: Visuell signal "Sit

    Figur 5: Visuell skylt "Plats

    Figur 6: Visuell skylt Av.

    Hundens allmänna psykologi

    Har du bestämt dig för att ta emot en valp eller har du redan en fyrbent vän? Nu står du inför problemet att du inte förstår din hund eller inte riktigt kan tolka vad den vill säga dig. Eller tvärtom: Din hund förstår dig inte eller kan inte tolka vad du vill säga till den. Framför allt ska du komma ihåg att hunden har sitt eget språk och använder det. Ursprunget är vargen, eftersom alla hundar härstammar från den. Dessutom är en hund, oavsett vilken ras den har, fortfarande ett rovdjur. En hund tänker och känner på samma sätt. Du måste alltid ha denna bakgrund i åtanke. Hundens språk består av ljud, t.ex. skällande, och framför allt av kroppsspråk. Det är här som ansiktsuttrycken i den fyrbenta vännens ansikte kommer in i bilden, liksom de många gester som görs med huvudet, svansen och hela kroppen. Här är det bra att veta lite om hundens psykologi om du vill träna din hund väl och vill att den ska bli en lojal följeslagare.

    Det låter komplicerat, tycker du inte det? Det är faktiskt inte alls komplicerat. Enkelt uttryckt beskriver den faktiskt bara vad som får ditt husdjur att ticka inuti. Du bör kunna analysera och förstå din hunds beteende. Det är det enda sättet att lära sig att kommunicera på rätt sätt med ditt djur. Det är precis vad vi vill lära dig här, så att du kan förstå din fyrbenta vän på rätt sätt och använda denna kunskap för att lära honom allt han behöver veta.

    Som redan nämnts härstammar alla hundar från vargar. Vargen är ett rovdjur, och det är hunden också, trots att den har domesticerats av människan. Hunden har också bevarats från vargen eftersom den också gillar att leva i en flock och att det finns en hierarki där. Det högsta djuret är alfavargen. I förhållandet mellan hund och människa är människan naturligtvis alfa-djuret och hunden ska följa hans order. Om så inte är fallet kan det uppstå problem med hunden, till och med aggression. Detta kommer att diskuteras i ett senare kapitel. Därför är det så viktigt att fastställa regler och följa dem eller låta hunden följa dem och aldrig ändra dem. Men kom alltid ihåg att behandla din hund som en hund och aldrig förmänskliga den. Han är och förblir en hund och inte ett barn. Oavsett om du skaffar din fyrbenta vän som valp eller vuxen hund ska du från början lära honom att leva i en flock och att acceptera dig som flockledare. Så snart hunden kommer in i ditt liv kommer den antingen att se dig som en moderersättning eller se dig som ett alfa-djur för att skydda dig. Du behöver en bra balans mellan ömhet, kärlek och disciplin för att se till att din vän får en bra start vid din sida.

    Du bör till exempel aldrig låta din hund försöka dominera dig. Detta kan vara fallet med en valp om den vill hoppa på dig under leken. Detta får inte hända. Om det gör det, ta bort honom från dig och lägg honom försiktigt på rygg bredvid dig. Att ligga på rygg innebär att hunden är undergiven. På så sätt lär du honom att du är högre rankad än han.

    Tar din valp föremål från dig för att leka med? Återigen vill han dominera dig och du bör undvika detta. Ge honom lämpliga leksaker för hundar att leka med. Detta är den enda leksak han får använda. Om din hund ändå tar något från dig för att leka med, ge den ett tydligt nej så att den förstår att detta inte är önskvärt.

    Hundar får naturligtvis gärna klappas och få godis. Men överdriv inte din kärlek och ömhet. Ditt husdjur måste lära sig att förstå att belöningar endast ges när det har förtjänat dem. Om din hund utför ett beteende som du vill ha eller lyssnar på dina kommandon ska du belöna den med en godbit. Din hund kommer att associera belöningen med den handling han utförde och kommer att agera på samma sätt igen. På så sätt lär han sig att lyda dina kommandon.

    Du bör ta dig så mycket tid som möjligt för att leka eller promenera med din fyrbenta vän. Erfarenheter från hundpsykologi har visat att en hund har ett stort behov av att ha kontakt med sin referensperson, men också av att ha kontakt med sina artfränder. Om denna socialisering saknas kan beteendeproblem och olydnad uppstå senare.

    Din hund kommer alltid att söka sin egen fördel, oavsett vilken situation ni båda befinner er i. Men du kan använda detta beteende till din fördel. Dessutom är alla hundar mycket bra skådespelare. När det gäller att hävda sina egna intressen kan de glida in i helt nya roller för att nå sina mål. Du måste lära dig att förstå detta.

    Tror du till exempel att din hund beter sig illa just nu? Vänligen ompröva din åsikt. Kan det också vara så att ditt djur inte har förstått dig? Tyvärr är denna möjlighet den vanligaste orsaken till påstått dåligt beteende, eftersom missförstånd förprogrammeras i och med bristen på förståelse och den dåliga kommunikationen mellan människa och hund som blir följden.

    Din fyrbenta vän förstår inte innebörden av ett visst ord eller kommando. Han eller hon styrs främst av ditt tonfall, dvs. hur du tilltalar din hund. Dessutom är hundägare villiga att antropomorfisera sitt djur alldeles för mycket. Detta leder till ytterligare missförstånd och katastrofer. En hund är till exempel inte hämndlysten, den kan på sin höjd knäppa för en kort stund. Ditt djur kommer snabbt att glömma händelsen. Anta följande exempel på en situation som säkert redan har inträffat: Du går med ditt djur i koppel och det drar väldigt hårt i kopplet, så att du har svårt att hålla tillbaka det. Naturligtvis talar du till din fyrbenta vän, men förmodligen

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1