Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Från valp till vuxen apportör
Från valp till vuxen apportör
Från valp till vuxen apportör
Ebook86 pages1 hour

Från valp till vuxen apportör

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Alla människor, som så önskar, borde ha en hund eftersom den är en fantastisk kamrat. Men det är inte bara meningen att hunden ska vara bra för sin människa. Människan ska också vara bra för sin hund. Den här boken riktar sig till dig som ska eller just har köpt en valp. Kanske din allra första! Från valp till vuxen apportör är skriven av författaren och kennelägaren Sofi Piehl och innehåller tips och knep för att få vardagen och träningen att fungera och samspela så att du och din hund kan få ut det bästa av er tid tillsammans. -
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateSep 8, 2021
ISBN9788726982756
Från valp till vuxen apportör

Read more from Sofi Piehl

Related to Från valp till vuxen apportör

Related ebooks

Reviews for Från valp till vuxen apportör

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Från valp till vuxen apportör - Sofi Piehl

    Förord

    Alla människor, som så önskar, borde ha en hund eftersom den är en fantastisk kamrat.

    Men det är inte bara meningen att hunden ska vara bra för sin människa. Människan ska också vara bra för sin hund.

    Boken riktar sig i första hand till dig som har en retriever.

    Den innehåller tips om hur du ska få vardagen att fungera enkelt samtidigt som du bygger träningen mot eventuella provstarter.

    När jag var 16 år började jag arbeta på en kennel som ibland hade uppemot 80 hundar, mellanpudlar och airedaleterrier. Därefter arbetade jag i USA, på landets då största dvärgpudelkennel med 300 hundar.

    Jag har i många år fött upp och ridit in hästar på hobbynivå och har alltid haft hund i huset, bland annat några golden retrievrar som jag gjorde tafatta provstarter med inom apporteringssporten.

    År 2002 skulle en god vän köpa en jaktlabrador. Hon sa:

    Köp en du med, så kan vi träna tillsammans.

    Jag är henne evigt tacksam för det.

    Många gånger har jag lagt ner mer tid på att fundera över hur jag ska få mina hundar att begripa vad jag vill att de ska göra än på själva träningen. Tänker jag ut rätt övningar, blir det rätt.

    Under senare år har jag därtill fått mycket god hjälp av två skickliga retrievertränare. Den ena är Guy Bennet, som finns i England med sin kennel Haverholme gundogs, och den andra är Anna Londré, som finns i Sverige med sin kennel Crosstrials.

    Under mitt yrkesverksamma liv arbetade jag i många år som journalist och skrev även ett antal böcker.

    När så Kristina Törnberg, en valpköpare till mig, sa:

    Vi gör en bok, du skriver och jag ritar, var saken klar.

    Hoppas att ni kommer att gilla den.

    Sofi Piehl / Pilens kennel / www.gullungepilen.se

    Att komma hem med en valp

    Den här boken riktar sig till dig som just ska, eller just har, köpt en valp. Kanske det är din allra första.

    Eftersom jag, som skrivit Från valp till vuxen apportör, har jaktlabradorer bygger boken i första hand på erfarenheter från samarbetet med just dessa fyrbeningar. Du kan förhoppningsvis ha lika stor nytta av boken om du valt att skaffa valp från någon av övriga apporterande raser.

    När valpen är åtta veckor är det dags att hämta hem den.

    Förväntningarna är höga, förmodligen finns där även en del farhågor.

    Om du har läst på om rasen vet du att du införskaffat en hund som har en nedärvd förmåga att vilja samarbete. Kommer du att kunna ta tillvara på den? Kommer allt att gå över styr? Kommer den att kissa ner halva huset, äta upp alla skor, försvinna efter ett rådjur i skogen?

    En liten valp för med sig mycket glädje och mycket oro, precis som ett litet barn.

    Om du inte haft för många mil till din uppfödare har du förmodligen redan hunnit hälsa på valpen några gånger innan det blivit dags för flytt till det nya hemmet.

    Nu är den alltså åtta veckor och du kliver innanför dörren till ditt hem med valpen i famnen. Eller kanske att den till och med tultar efter dig på sina små, snabba ben, hoppar över tröskeln och börjar se sig omkring.

    Låt den göra det.

    I lugn och ro.

    Låt den bekanta sig med sin nya miljö i egen takt. Sitt gärna en stund på golvet med den så att den känner att det är du och den. Men låt den sedan utforska sitt nya hem så självständigt som möjligt. Under tiden kan du dricka kaffe, laga middag, jobba vid datorn eller vad som helst.

    Lägg en filt på golvet, nära där du är, helst en filt som du fått med från uppfödaren och som luktar lite hemtamt för valpen.

    Om valpen börjar känna sig lite vilsen och gnälla, bry dig inte, drick ditt kaffe, laga din middag, knappa på dina tangenter och notera att efter en liten stund lägger den sig ner och sover i närheten av dig.

    Det finns ingenting som är så viktigt för en apporterande retriever som att hitta sitt eget inneboende lugn.

    Om den råkar kissa på golvet, torka bara upp. De första fyra veckorna är blåsan liten så valpen måste kissa ofta. Den som är påpasslig och tar

    ut valpen titt som tätt får den tidigt rumsren, den som är mindre påpasslig får torka kiss ett tag.

    Ett tips om du bor i lägenhet: Ta valpen under armen när ni ska transportera er ut till gården. Så länge du bär den kissar den inte.

    Passa på att träna in ett ord för rastningen. Säg kissa eller pannkaka eller vad du vill när valpen kissar. Det kommer du att ha nytta av i framtiden.

    Om den biter i skor och andra saker som finns på golvet, plocka bara undan dem.

    Ordna miljön så att blir enkelt både för dig och för valpen.

    Se till att det finns föremål på golvet som är tillåtna för valpen. Några mjukisdjur, några tuggben, en trasa som den kan släpa runt på.

    Om du har många sladdar eller andra saker som är helt olämpliga för små valptänder, göm dem bakom bokhyllor eller kompostgaller. Låt inte tv-kontrollen och mobilen ligga på ett lågt soffbord

    Försök att ha ditt hem inrymt så att du inte behöver säga: nej, eller aj aj. Bannor för alltid olust med sig, för såväl människor som djur.

    När natten kommer låter du valpen sova i närheten av dig, kanske på golvet nedanför din säng där du kan stoppa ner en hand till den.

    I morgon är första dagen på ert nya liv tillsammans, då kan ni också

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1