Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Visdomshinder och visdomsnycklar: 24 saker att ha koll på om du vill vara klok
Visdomshinder och visdomsnycklar: 24 saker att ha koll på om du vill vara klok
Visdomshinder och visdomsnycklar: 24 saker att ha koll på om du vill vara klok
Ebook135 pages46 minutes

Visdomshinder och visdomsnycklar: 24 saker att ha koll på om du vill vara klok

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Att vara klok är inte alltid så lätt, det kan nog de flesta hålla med om. Och många gånger är det du själv som sätter upp hinder genom att "tänka fel” eller tro att du inte klarar av någonting. Tulsa Jansson ger här exempel på visdomshinder som kan stå i vägen för dig, men också visdomsnycklar – tips för att förhoppningsvis bli lite klokare.

Tulsa Jansson är filosof och filosofisk praktiker. Sedan 2011 driver hon företaget Philosophy at Work, där hon utbildar organisationer i filosoferandets konst. Hon är också grundare av och ordförande i Svenska Sällskapet För Filosofisk Praxis.
LanguageSvenska
Release dateDec 29, 2021
ISBN9789180004411
Visdomshinder och visdomsnycklar: 24 saker att ha koll på om du vill vara klok

Related to Visdomshinder och visdomsnycklar

Related ebooks

Related categories

Reviews for Visdomshinder och visdomsnycklar

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Visdomshinder och visdomsnycklar - Tulsa Jansson

    VISDOMSHINDER

    Visdomshinder är en term jag myntade i min förra bok Du har svaren! Filosofi till vardags, och kan ses som ett samlingsnamn på sådant som verkar begränsande för att vi ska kunna vara fullt ut kloka. De här begränsningarna kan bland annat ha fysiologiska, kognitiva, psykologiska, logiska och sociala förklaringar. Men de har alla gemensamt att de kan utgöra gupp på vår väg mot visdom.

    Övertygelser

    "Tvivel är inget

    trevligt tillstånd

    men att vara

    säker är absurt."

    Voltaire

    Jag var länge övertygad om att riktiga mountainbikes bara kunde vara blåa, röda eller vita. En person som jag litade på hade nämligen sagt det. Många år senare hamnar jag i en diskussion om mountainbikes. Och det är först när jag hör mig själv säga riktiga mountainbikes kan bara vara röda, blå eller vita, som jag fattar hur orimligt och galet detta påstående är.

    Vi går säkert alla omkring med liknande orimliga föreställningar och övertygelser och kanske vi inte heller vet eller minns hur vi fick dem. Men ändå är vi tvärsäkra på att något är på ett visst sätt. Tills vi börjar prata om det och ställs inför två förhållningssätt. Det ena är förnekelse av all annan input om saken, då man lite stött och till varje pris slåss för sin sanning. Det andra leder till tvivel och omprövning. Om det handlar om en djup övertygelse som ska omprövas (exempelvis att jorden är platt) krävs det stort mod och mycket energi att ens tänka tanken att det man hittills trott inte längre är rimligt.

    Dogmer

    Att vara dogmatisk betyder att man tror blint på en viss uppsättning regler eller är övertygad om att en viss sak är den enda rätta. Man håller fast vid en dogm.

    Oavsett om det kanske gäller religion, politik eller träningsformer är man okritisk och bergfast övertygad om något, och därför inte öppen för relevant input som skulle kunna förändra ens hållning. Att backa på eller förändra en djupt rotad övertygelse är att själv förändras, vilket kan vara hisnande och otäckt. Att inte våga ha dialog om, eller kanske ens kunna presentera något skäl för varför man tror så hårt på något, är att ha stannat framför ett visdomshinder som man inte vill, vågar eller orkar ta sig över. Att våga utmana ett sådant hinder behöver dock inte innebära att man sedan landar i att man haft fel.

    Självklart kan ens övertygelse visa sig vara rimlig och rätt efter en kritisk granskning, och då har man ju också vunnit viktig insikt och fått en ny grund att stå på.

    Om den svåra konsten med konsekventa övertygelser

    -Alla som inte är toleranta ska DÖ!

    Myten om sig själv

    "Jag upptäcker att jag konstant

    uppmuntras att plocka ut någon

    aspekt av mig själv och presentera

    den som en helhet, och därigenom

    dölja eller förneka andra delar

    av mig själv."

    Audre Lorde

    Visdom verkar hänga ihop med att ha ett öppet sinne. Att vara flexibel inför nya och kanske okända möjligheter. Och inget är svårare än att hålla ett öppet sinne till bilden av sig själv.

    I samband med bland annat anställningsintervjuer har det i flera decennier varit populärt att via frågeformulär analysera de sökandes personlighetstyper. I en av de mest kända av dessa tester fastställs vilken färg man är utifrån egenskaper som inspiratör, analytiker, ledare med mera.

    Jag har själv gjort en sådan test på en tidigare arbetsplats. Här sorterades jag och mina kollegor in i olika egenskapsfack. Eftersom frågorna inte var särskilt spännande så blev mina svar ganska vaga och gav inte heller någon balanserad bild av mig, inte ens som ögonblicksbild.

    Det som förvånade mig var mina arbetskamraters reaktioner på resultatet. Många var väldigt okritiska till testen och resultatet, och verkade ta det som ett facit på hur de verkligen var. Dessutom verkade många tycka att det var skönt att få en sådan definition på papper. Att få sorteras in i ett gult eller

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1