Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Hovawart
Hovawart
Hovawart
Ebook210 pages2 hours

Hovawart

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Hovawart: En arbetshund med mycket kärlek

 

Hovawart - vilken vacker hund. Namnet på den här rasen är lika graciöst som dess yttre utseende. Men vad betyder det?

 

I den här guiden får du veta. Här får du veta allt om denna arbetshund. En Hovawart har mycket speciella egenskaper som du definitivt bör lära känna innan hunden flyttar in hos dig. Dessa speciella egenskaper kräver också en speciell livsmiljö, utan vilken en Hovawart inte skulle känna sig bekväm.

 

Dieten ställer inga särskilda krav, men här får du lära dig hur en hälsosam hunddiet ser ut, och inte bara med det klassiska burk- eller torrfodret. Du får information om ett eller annat hälsoproblem och om vissa förebyggande åtgärder för att undvika att allvarliga sjukdomar uppstår.

 

Innehållet i boken är:

  • Hundrasen Hovawart
  • Uppfostran av en Hovawart
  • Hälsa och näring
  • Vård av Hovawart
  • Karaktär, utbildning och mycket mer
  • Många illustrationer


Och hur man underhåller en Hovawart ... vad är lämplig aktivitet för en sådan speciell hund? Du får så mycket information om detta i den här guiden att du kommer att behöva en hel hunds liv för att prova allt. Men efter den första Hovawart kanske en andra kommer att följa ...

 

Ha så kul med läsningen!

LanguageSvenska
PublisherFinn Olsson
Release dateJan 16, 2023
ISBN9798215422472
Hovawart

Read more from Finn Olsson

Related to Hovawart

Related ebooks

Reviews for Hovawart

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Hovawart - Finn Olsson

    Hovawart

    Finn Olsson

    Innehåll

    Introduktion till

    Hovawart - Rasporträtt

    Hovawart - Historien

    Yttre utseende

    Karaktären

    Den känsliga idrottaren

    Brukshund är lika med familjehund?

    En arbetshunds uppgifter

    Anskaffning av en valp

    Hitta en välrenommerad uppfödare

    Vanliga misstag när du köper en valp

    FCI och VDH

    Flytten till ett nytt liv

    Vilka tillbehör till valpen?

    I hemmet

    Utanför

    Chuck

    Vård

    Nödsituationer

    Juridisk

    Användbar

    Den stora dagen

    Näring

    Torrfoder eller våtfoder?

    Hemlagad mat

    Torrfoder eller våtfoder?

    Kött, fisk eller vegan?

    Torrfoder

    Våtmat

    Slutsats torrfoder vs. våtfoder

    BARF

    Vegetarisk/vegansk kost

    Vad hunden inte får äta

    Godis - men använd dem med omdöme

    Utbildning och träning av hunden

    Utbildning i respekt

    Respektlöshet mot andra hundar

    Odisciplin, skällande och aggressivt beteende

    Inskolning av valpar och hundar

    Den allmänna utbildningsutrustningen

    Halsband eller bröstsele?

    Att välja rätt koppel

    Dra i kopplet

    Belöningar och godis

    Valpens gester och ansiktsuttryck

    Guide för återvinning

    De första kommandona - Sitt!, Ner!, Av!

    Hur man tränar "Sit

    Plats

    Hämtning

    Indisciplin

    Överdriven skällning

    Rädsla för att köra bil

    Envishet

    Hållandet av en brukshund

    Hovawart - en arbetshund

    ...också en familjehund?

    ...eller för nybörjare?

    Vård och omsorg

    11. tips för förvärv

    Utveckla vårdrutiner

    Skötsel av hud och päls

    Ögonvård

    Öronvård

    Tandvård

    Skötsel av tassarna

    Trimning av klor

    Den friska hunden

    Infektion med parasiter

    Maskar

    Loppor

    Fästingar

    Kvalster

    Sjukdomar i mage och tarm

    Diarré

    Kräkningar

    Förgiftning

    Typiska sjukdomar hos en Hovawart

    Hälso- och sjukvård

    Vaccinationer

    Kastrering/sterilisering

    Medicinskåp

    Utbildning av en arbetshund

    Grundläggande kommandon

    Positiv förstärkning

    Dominans och påföljder

    Socialisering

    Sysselsättning för en brukshund

    Spel för Hovawart

    Avancerad utbildning

    Hur blir hunden stentränad?

    Utbildningsproblem

    Boorish beteende

    Hjälp - Hunden förstör allt

    Förtroende och band

    Avslutande ord

    Källor

    Om den här serien: Min hund för livet

    Introduktion till

    Hovawart - en riktig skönhet bland hundraserna. Den var en gång uppfödd som gårdshund, men är i dag mycket populär som familjehund. Vare sig den är blond eller svart är den här rasen fängslande med sin sanna skönhet. Han är dock inte nödvändigtvis en nybörjarhund, eftersom han behöver en självsäker och erfaren ägare vid sin sida. Han kommer att skapa ett starkt band med sin familj, för Hovawart är en mycket social och sällskaplig hund. Han älskar sällskapet med sin flock mer än något annat. Hovawart behöver mycket utrymme, helst en stor trädgård som han kan vakta. Han är inte lämplig för en lägenhet i en liten stad. Han känner sig inte heller bekväm i en kennel, eftersom den här rasen behöver ha sin fria gång. Har du utvecklat ett intresse för en Hovawart och tror att du har hittat rätt hund? Läs vidare så får du veta mycket mer om denna verkligt vackra ras.

    Hovawart - Rasporträtt

    Som rasnamnet antyder är Hovawart en gårdsvakt. I det mellantyska språket står termen hova för gård, medan wart avser en vakt. Rasnamnet kom till på grund av dess egenskaper. Hovawarten har dessa egenskaper än idag och är därför en utmärkt vakthund. Den är dock inte aggressiv på något sätt och kan även fungera bra som familjehund.

    Hovawart - Historien

    Denna ras är fortfarande relativt ung. Uppfödningen började officiellt 1922, men Hovawarts fanns långt tidigare.

    Förr kallades de hovewarts, vilket betyder väktare av gården och egendomen. Redan på 1200-talet nämndes Hovawart i en lag där det stod: En hund kallas hovewart, som vakar över någons hus och gård dag och natt .... (Citat från Origin & History of the Hovawart på www.hovawart.org). Stöld av en sådan hund bestraffades med 10 gulden i böter och en likvärdig ersättningshund måste tillverkas. Beskrivningen av dessa hundar, som vaktade gårdarna för några hundra år sedan, är ganska konsekvent, men det finns inga uppgifter om hur rasen faktiskt såg ut. Det är dock tänkbart att det redan då fanns stora likheter med dagens Hovawart. Det finns en målning från år 1869 som visar en hund med ett mycket likartat utseende som dagens Hovawart. Dessutom visas avkomman från denna tik, som till och med visar färgstrecken i dagens rasstandard.

    Den målinriktade aveln inleddes dock inte förrän 1922. Hovawart-Verein für Deutsche Schutzhunde e. V. grundades med målet att bevara och rekonstruera en medeltida gårdshund. För att genomföra detta projekt hittade och valde man ut hundar som var typiska för rasen i Harzbergen och Odenwald, och man var övertygad om att de skulle uppfylla denna standard.

    Under detta år skapades naturligtvis också Hovawarts stambok. Den första kullen som vi har registrerat här var en avkomma från en uppfödare som då redan hade gjort sig ett stort namn: Curt König. Kullen bestod av fyra valpar och anses vara den officiella början på Hovawart-uppfödningen.

    Dessa första avelshundar korsades med Newfoundlands, Kuvasz herdehundar och fårhundar. Senare avlades hundar in i dem som hade en del av Leonberger. Genombrottet skedde troligen 1932, eftersom en kull från det året gav en svart hane med namnet Castor. Den blev Hovawart-rasens paradnummer och användes systematiskt för vidare avel. Efter många försök och ansträngningar skapades slutligen rasen dagens Hovawart. Den erkändes officiellt 1937 under Reichsnährstandens gröna vecka.

    När andra världskriget tog slut fanns det bara några få avelshundar kvar och den dåvarande rasklubben upplöstes. Några få uppfödare fortsatte dock att föda upp utan hjälp av en erkänd rasklubb. Småningom bildades olika nationella grupper, som dock också producerade olika typer av raser. Dagens Hovawart skulle dock inte längre existera utan dessa modiga uppfödare som inte sparade någon möda.

    Först 1948 bildades Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e. V. (Rassezuchtföreningen för Hovawarthundar), där de olika nationella grupperna slogs samman. Denna rasklubb är nu medlem i VDH.

    Yttre utseende

    Hovawart kännetecknas av en medelstor storlek. Kroppen är något överlång, medan huvudet däremot är ganska starkt utvecklat. Damerna har dock ett mycket smalare huvud på halsen. De slappa öronen har formen av en triangel.

    Hovawart-hannen kan nå upp till 44 kg kroppsvikt, medan tiken når upp till cirka 30 kg. Könen skiljer sig också avsevärt i storlek: hanen kan bli upp till 70 cm, medan honan slutar växa vid cirka 65 cm.

    I rasstandarden anges tre färgvarianter. Hovawart föds upp i färgen svart. Här kan det finnas små vita markeringar på bröstet och tårna samt på svansspetsen.

    Dessutom finns den här rasen även i blond färg. Även här är det tillåtet med små vita markeringar, precis som i den svarta varianten.

    Hovawart föds också upp i den svarta färgen. Här är grundfärgen svart, men den är genomsatt av blonda markeringar. Dessa ska tydligt kunna särskiljas från grundfärgen. Dessa markeringar får dock inte förekomma överallt i pälsen, utan endast på mycket specifika ställen. Dessa markeringar börjar på huvudet under näsryggen och går runt läpparna till halsen. Ovanför ögonen finns det blonda prickar i pälsen som liknar ögonbrynen. Hovawart har också blonda markeringar på fram- och bakbenen. Dessa sträcker sig till magen.

    Det är framför allt pälsens struktur som gör Hovawart så vacker, vilket är anledningen till att den blir alltmer populär, eftersom pälsen är lång och vågig.

    Karaktären

    Hovawart har en medfödd förmåga att vakta hus och gård. Därför är han utrustad med en mycket uttalad skyddsinstinkt. För att kunna utföra denna uppgift måste han också ha ett stort självförtroende. Som ägare måste du kunna motverka dessa rasrelaterade egenskaper för att kunna hantera honom.

    Den här rasen är dock inte alls aggressiv, utan snarare en mycket tillgiven följeslagare. Hovawart har en sund misstro mot främlingar, vilket beror på hans starka skyddsinstinkt. Även om han bevakar sitt revir mycket väl är han ändå välbalanserad och har en stark nerv. Ingenting kan göra honom så lätt upprörd.

    Som ledare för flocken kan du dock ställas inför flera försök att ta ifrån dig ledarskapet. På grund av sin starka karaktär kommer en Hovawart alltid att testa hur långt han kan gå med dig. Du måste därför ha ett lika självsäkert uppträdande gentemot din hund så att den inte tar kommandot från dig vid något tillfälle.

    Visa dig aldrig osäker eller obekväm inför en Hovawart. Han kanske tolkar det som att du är rädd och vill skydda dig. Då kommer hotfullt och aggressivt beteende i förgrunden.

    Hovawarten är dock ett tydligt flockdjur och behöver social kontakt med sin familj. Trots sitt livliga temperament är han lämplig som familjehund om förutsättningarna i hans miljö är de rätta, eftersom han är en mycket tillgiven hund. Att leva med barn är inget problem så länge han behandlas med respekt.

    Du måste själv agera som en respekterad person och bygga upp ett förtroende och ett gott band till din fyrbenta vän. Då har du en lojal och trogen följeslagare som också håller ett öga på din egendom. Den starkt utvecklade skyddsinstinkten kommer bara fram när du vill ha den och kräver den.

    ––––––––

    Den känsliga idrottaren

    Hovawart föddes upp som en arbetshund och är också erkänd som sådan. Därför är den mycket aktiv och behöver hållas sysselsatt. Om du vill äga den här rasen bör du vara lika aktiv och sportig. Dessutom kräver ett sådant yrke mycket tid från din sida. Du måste kunna förena detta med dina yrkes- och familjeförpliktelser.

    Det finns många möjligheter att hålla din Hovawart sysselsatt inom hundsporten. Här kan han också använda sin genetiskt betingade arbetsglädje. Men eftersom Hovawart också anses vara mycket intelligent kan han använda den lika bra för att tänka.

    Du kanske vill fundera på att utbilda dig till räddningshund. Men träning som spårnings- eller skyddshund skulle också vara lämplig. Din fyrbenta vän kommer säkert att ha mycket roligt här, och det kommer du också att ha. Detta samarbete kan säkerställa och fördjupa ett bra band till din hund.

    Hovawart kännetecknas av en känslig karaktär. Dessutom är han mycket tillgiven. Dessa egenskaper gör det möjligt för dig att hålla hans medfödda skyddsinstinkt i schack och få honom att förstå när det är tillåtet och när det är olämpligt.

    Brukshund är lika med familjehund?

    En brukshund har medfödda förmågor som ingen annan levande varelse kan mäta sig med. Varje ras har specifika förmågor som ständigt förbättras genom avel. Användningen av sådana brukshundar är mycket varierande och kan t.ex. vara i bevaknings- eller polistjänst. En ledarhund eller sökhund är också en brukshund.

    Alla brukshundar är extremt intelligenta och villiga att arbeta och lära sig. Din Hovawart är inget undantag. Det är därför du måste se till att hålla och sysselsätta djuren artanpassat, annars kommer din fyrbenta vän snabbt att bli okontrollerbar.

    Om du vill göra din Hovawart till en familjehund behöver han fortfarande sina rasspecifika uppgifter. Annars kommer han att separera sig från dig och din familj och kommer inte längre att känna behov av att tillbringa tid med dig och gosa med dig. Det är troligare att han drar till sig uppmärksamhet genom oönskat beteende. Detta kan till exempel visa sig i ett destruktivt raseri. Du kommer att få veta mer om detta senare.

    Alla hundar är därför inte lämpliga som familjehundar, men de kan säkert leva som familjehundar så länge deras personliga behov beaktas och respekteras. För en Hovawart behöver du mycket tid, bör vara idrottsligt lagd och visa intresse för hundsport. Då kommer en Hovawart också att gosa med dig och bli glad när du är där för honom.

    En arbetshunds uppgifter

    Beroende på rastyp kan en brukshund ha olika uppgifter.

    Det finns till exempel så kallade vakthundar som självständigt bevakar en flock av lantbruksdjur utan hjälp av en människa och som också skyddar dem mot rovdjur i nödsituationer.

    Till de hundar som används för boskapsskötsel hör till exempel följande raser:

    Pyrenéerhund

    Maremma Abruzzo Sheepdog

    Komondor

    den sydryska Owtscharka

    den centralasiatiska Owtscharka

    den kaukasiska Owtscharka

    Kuvasz

    Kangal

    De har alla en imponerande storlek och ett lika imponerande utseende. De kan också fatta egna beslut och är i stort sett oberoende av människor. Dessa egenskaper är också mycket viktiga i de hårda områden där de används och där de ska garantera säkerheten för en hjord.

    Olika jakthundar hör också till brukshundraserna. De används främst för jakt, men även här har varje ras sina egna uppgifter. Den ena är lämplig för rumsjakt, den andra för att hämta det jagade viltet. Ytterligare andra följer spelets gång särskilt väl.

    Till jakthundar hör följande raser:

    den tyska trådhåret

    tysk långhårig

    tysk korthår

    Münsterlänningarna

    pekaren

    inställaren

    retriever

    den tyska Bracke

    taxen

    beaglen

    Alla dessa raser har i sin tur specifika egenskaper som gör dem till en bra och framgångsrik jakthund.

    Vakthundar ansvarar för säkerheten i huset och på gården. Din Hovawart är en av dem, eftersom han föddes med en utmärkt skyddsinstinkt. Följande raser är med i hans led:

    Berner Sennenhund.

    den stora schnauzern

    boxaren

    den stora dansken

    Akita

    Rhodesian Ridgeback

    Bullmastiff

    den tyska schäferhunden

    Rottweiler

    Dobermann

    Dessa raser kräver en artanpassad sysselsättningsmöjlighet om de inte ska användas som vakthund.

    Naturligtvis kan även andra raser användas som arbetshundar. En officiell brukshund är en hund som har genomgått lämpliga tester. Den genetiska grunden bör dock finnas för motsvarande användningsområde så att hunden kan klara av sitt arbete och sina uppgifter.

    Anskaffning av en valp

    Du har nu bestämt dig för att skaffa en Hovawart-valp. Detta är definitivt ett bra val om du har möjlighet att hålla och uppfostra en sådan ras. Nu är det dags att leta efter en lämplig uppfödare. Det finns mycket att tänka på här, eftersom inte alla kennlar håller vad de lovar i början. Därför bör du vara försiktig så att du inte hamnar hos en valphandlare som bara är ute efter insidan av din plånbok.

    Hitta en välrenommerad uppfödare

    För att hitta en erkänd uppfödare av Hovawart-rasen bör du först ta en titt på VDH:s webbplats. Här finns alla uppfödare listade och du kan också se om valpar erbjuds för närvarande eller om en kull är nära förestående.

    Uppfödaren av en hundras bör tillhöra en hundklubb som är medlem i Tyska Kennelklubben. Då kan du med stor säkerhet anta att kenneln endast erbjuder erkända och därmed friska valpar.

    Så om uppfödaren du har valt har VDH-sigillet är det första hindret undanröjt och du kan boka ett möte för visning med lugn och ro.

    Vid ditt första besök där tar du ändå en kritisk titt. Vilket intryck har du av uppfödningen? Är anläggningen ren och välskött och ser den likadan ut vid framtida besök? Hur ser hundarna ut? De ska vara välvårdade och inte se försummade ut. Dessutom måste valparna kunna gå till sin mamma utan hinder. Och sist men inte minst: Hur många raser föds upp här? Om det finns fler än tre kan du anta att uppfödaren lägger lite tid på avel och valpar som växer upp. Detta är till stor nackdel för kullen, eftersom en god socialisering med människor inte

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1