Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Kiestingistä Viipuriin: Isäni Jouko Vaheen sotatie
Kiestingistä Viipuriin: Isäni Jouko Vaheen sotatie
Kiestingistä Viipuriin: Isäni Jouko Vaheen sotatie
Ebook122 pages55 minutes

Kiestingistä Viipuriin: Isäni Jouko Vaheen sotatie

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Aihe
Kyseessä ei ole sankaritarina, vaan hämmentävä kuvaus siitä, miten myöhempi isäni, 19-vuotias hämmentynyt raumalaispoika astui ilman sotilaskoulutusta palvelukseen Oulun läänissä muodostettuihin joukkoihin ja sai kunnollisen sotilaskoulutuksen vasta sodan päätösvaiheessa, minkä jälkeen hänet kotiutettiin suoraan upseerikoulusta. Mainittavaa suunnitelmallisuutta tästä järjestyksestä on vaikea löytää.

Sodan merkittävin menetys suvulle oli isäni sisaren Kirstin kuoleminen tuberkuloosiin syksyllä 1944 sodan NL:a vastaan jo päätyttyä. Tuberkuloosin hän oli ilmeisesti saanut sotaponnisteluihin liittyneessä työpalvelussa.

Aiheen käsittely
Isäni kirjoittama teksti, jota kokonaisuudessaan ei ole missään julkaistu, on kursiivilla. Mukana on mm. kuvaus joutumisesta saksalaisten Stukien tahattoman pommituksen kohteeksi. Aiheen rajaus on vaativa tehtävä, sillä yhden suomalaisen rykmentin vaiheista tiedotti jopa Hitlerin päämaja. Toisaalta kirjoittamassani tekstissä pyritään katsomaan yleisen ja yksityisen välistä suhdetta, yhden miehen ainutkertaista elämää historian detaljina.

Tutkimuksellisia ansioita
Kirjallisuudessa on yleensä korostettu saksalaisten sotilaitten kelpaamattomuutta korpisotaan. Vähälle huomiolle on jäänyt se, että paremminkin syynä oli joukkojen liian pieni määrä ja ripottelu laajalle alueelle ilman reservejä tai riittävää ennakkotietoa tiestöstä. Lopputulokseksi jäi, että yksi suomalainen rykmentti, jossa isäni palveli, pääsi paljon pidemmälle kuin suurvallan kaksi armeijakuntaa.

Saksalaisten joukkojen vähäisyys johtui suomalaisten käsityksestä, ettei pohjoisilla tiesuunnilla voinut huoltaa yli kahden divisioonan voimia tiesuuntaa kohti. Käsitys oli väärä, koska 1944 syksyllä pohjoisessa oli Suomella, Saksalla ja NL:lla yhteensä puoli miljoonaa miestä ja saksalaisilla varastoja jopa liiaksi asti.

Oheisaineisto
Isäni jäämistössä on useita kymmeniä valokuvia, joukossa mielenkiintoisia kuvia ilman aiempaa julkisuutta. Upseerikoulun oppilasmateriaalia on skannattu näytteeksi. Karttoja on kolme.
LanguageSuomi
Release dateNov 12, 2018
ISBN9789528006572
Kiestingistä Viipuriin: Isäni Jouko Vaheen sotatie
Author

Juha Vahe

Kirjoittaja Juha Vahe on päähenkilön Jouko Vaheen poika ja kokenut tietokirjailija ja historiantutkija. https://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Vahe

Related to Kiestingistä Viipuriin

Related ebooks

Reviews for Kiestingistä Viipuriin

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Kiestingistä Viipuriin - Juha Vahe

    Kiestingistä Viipuriin

    Kiestingistä Viipuriin

    Sisällysluettelo

    Alkusanat

    Alkuperäisaineisto

    Isäni tausta

    Vapaaehtoisten asema kesällä 1941

    Sotatoimet pohjoisessa 1941

    Jouko Vahe: PITKÄ TOUKOKUU 1942, kirjoitettu 1977

    Koulutus asemasodan aikana

    Kesä 1944

    Niinisalon Upseerikoulu 1944

    Jouko Vaheen sotatie, tiivistelmä

    Kotiutus ja internaattikoulu

    Sota sosiaalisen muutoksen moottorina

    Isäni suhde sotaan

    Loppusanat

    Kirjallisuuskatsaus ja lähdeluettelo

    Valmistusmerkinnät

    Kiestingistä Viipuriin

    Kiestingistä Viipuriin

    1941 – 1944

    Isäni Jouko Vaheen sotatie

    Juha Vahe

    © 2018 Juha Vahe

    Kustantaja: BoD - Books on Demand GmbH, Helsinki, Suomi

    Valmistaja: BoD - Books on Demand GmbH, Norderstedt, Saksa

    ISBN: 9789528006572

    Sisällysluettelo

    Alkusanat

    Alkuperäisaineisto

    Isäni tausta

    Vapaaehtoisten asema kesällä 1941

    Sotatoimet pohjoisessa 1941

     Strateginen tilanne

     Vuoden 1941 hyökkäyksen strategiset tavoitteet pohjoisessa

     Pohjois-Suomessa käytössä olleet voimat

     Operatiiviset vaihtoehdot päästä strategisiin tavoitteisiin

     Suomalaiset ja saksalaiset joukot

     Ensimmäinen JR 53:n kokema suuryllätys

     Toinen yllätys

     Marraskuun 1941 hyökkäys

    Jouko Vahe: Pitkä toukokuu 1942, kirjoitettu 1977

     Tausta

     Henskelikukkula

     Kommpania Ormala pikkutakkisillaan

     Teltta Sernitsalammen maastossa

     Hälytys!

     Korpraali Paavo Väänänen, lestadiolainen

     Vastaisku

     Sehän on majuri!

     Suon hinta

     Rykmenttien tuho

     Vieras portti

     Viimeinen kukkula

     Korpraalin muisto

    Koulutus asemasodan aikana

    Kesä 1944

    Niinisalon Upseerikoulu 1944

    Kotiutus ja internaattikoulu

    Jouko Vaheen sotatie, tiivistelmä

    Sota sosiaalisen muutoksen moottorina

    Isäni suhde sotaan

    Loppusanat

    Kirjallisuuskatsaus ja lähdeluettelo

    Alkusanat

    Sellainen käsite kuin jääviys on olemassa. Eräitä selityksiä haluaisin kuitenkin antaa. Itseni lisäksi tuskin löytyy toista henkilöä, joka aihetta paremmin tuntisi.

    Isäni kirjoitti sotaa koskevat muistelman katkelmat aikoinaan itsenäisesti 1970- ja 1980-luvuilla enkä niihin ole puuttunut. Hänen kuoltuaan 1988 päätin, että otan yli 20 vuoden hajuraon ennen kuin alan niitä lukemaan ja ratkaisussani olen pysynyt.

    Seuraavassa tekstissä isäni esiintyy vain päätösten kohteena, objektina. Hän ei taistelussa johtanut yhtäkään miestä ja rivimiehenä häntä ei sen kummemmin palkittu. Hänelle myönnetty 2. luokan vapaudenmitali (VM 2) oli tavallisin viime sodissa myönnetty kunniamerkki. Se, että hänet kotiutettiin upseerikoulusta vänrikkinä, johtui osittain hänen koulutaustastaan. Jo keskikoulun käynyt oli potentiaalista upseeriainesta.

    Alkuperäisaineisto

    Lähteitten osalta valitettavinta on isäni äidin Aino Vaheen ratkaisu hävittää isäni (ja hänen veljensä Keijon) sodasta lähettämät kirjeet, asia, jota jo isäni valitteli. Armeijan määräysten mukaan kirjeissä ei saanut ainakaan täsmällisesti käsitellä sotatapahtumia, mutta paremman puutteessa nekin olisivat tuoneet isäni muisteluihin yleisellä tasolla tiettyä jäntevyyttä.

    Vasta kirjoitustyön loppuvaiheessa ilmeni, että varsinaiselta rintamassaoloajalta 1941 - 1942 asti isäni vanhempi veli Kauko oli säilyttänyt Joukon kirjeitä. Mukana oli myös kirjeitä ennen rintamalle lähtöä Raumalta Poriin, jossa Kauko oli työssä Satakunnan Kansan toimituksessa.

    Isäni tekstit on sähköiseen muotoon muuttanut Kaukon pojanpoika KTM Ristomatti Vahe, jolle esitän työstä sydämelliset kiitokset.

    Isäni ja minun lähteenä käyttämistä sotapäiväkirjoista on syytä huomata naapurikomppaniasta 9/JR 53 peräisin oleva tieto, että kesän 1941 tapahtumat kirjattiin paperille muistinvaraisesti vasta syksyllä (Sipola, s. 6.).

    Isäni meni Raumalta sotaan ilman sotilaskoulutusta joukkoihin, jotka perustettiin toisella puolen Suomea. Sodan jälkeen tulivat limittäin opiskelu, työ ja perheen perustaminen paikkoina Turku, Helsinki ja Rauma. Etäisyydet joukkojen perustamispaikkoihin vaikuttivat siihen, ettei yhteyksiä asetovereihin juurikaan ollut.

    Vasta 1970-luvulla isäni alkoi selvittää sotavaiheitaan. Vuonna 1942 Jelettijärvellä käydyt kelirikkotaistelut olivat paikallinen kokonaisuus, joita isäni pystyi paremmin hahmottamaan, kun takana oli silloin jo 8 kuukauden asepalvelus. Jelettijärvestä hän kirjoitti hallitun kokonaisuuden 1977.

    Kyseisenä aikana häntä kiinnosti myös Turtolan mottina tunnetut vaiheet hyökkäyssodan ajalta 1941. Turtolan motti oli kuitenkin kahdellakin tavalla hankala kokonaisuus.

    Ensinnäkin yhden suomalaisen rykmentin vaiheista tiedotti jopa Hitlerin päämaja, joten aiheen rajaus Hitleristä rivimieheen oli vaikea tehtävä – ja on sitä yhä edelleenkin minulle. (Toisaalta kirjoittamassani tekstissä pyritään katsomaan yleisen ja yksityisen välistä suhdetta, yhden miehen ainutkertaista elämää historian detaljina.)

    Toisekseen isäni saapui Turtolan mottiin niihin aikoihin, kun motista vetäytymistä alettiin suunnitella. Hänen pyrkimyksensä hahmottaa hänen suoran kokemuspiirinsä ulkopuolella olleita asioita oli ilmeisen vaativa.

    Nämä ongelmat näkyvät hänen kirjoitelmissaan vuodelta 1987. Samaan aikaan, kun kirjoitukset ilmestyivät paikallislehdessä, isälleni sattui onnettomuus, joka vaikutti hänen toimintaansa loppuvuoden ajan. 1988 alussa hänen vointinsa huononi, hän joutui syövän takia kahteenkin leikkaukseen ja kuoli huhtikuussa 1988 66-vuotiaana ilman, että sai sotamuistojaan koottua.

    Isäni kirjoitusten lisäksi käytössäni on ollut valokuvia, hänen silloisessa Sota-arkistossa tekemiään muistiinpanoja ja otattamiaan valokopioita sekä kirjeenvaihtoa eräitten asetoverien ja vakinaisen väen evp. upseereitten kanssa.

    Isäni tausta

    Isäni syntyi Raumalla 1922 Aino ja Vihtori Vaheen toiseksi vanhimmaksi lapseksi. Kaikkiaan perheeseen syntyi neljä lasta. Isoisäni toimi Rauma-Repolassa (UPM) ja sen edeltäjäyhtiöissä sähköasentajana ja vaimo oli kotirouva. Kaikki neljä lasta kävivät oppikoulua, minkä mahdollisti se, että isoisäni oli osakkaana Suojärvellä sijainneessa Kausen sahassa, joka menetettiin talvisodassa 1940 ja mihin isäni oppikoulunkäynti loppui. Kausen sahan menestys perustui siihen, että Suojärvelle rakennettiin rautatie vasta 1927. Koska uittomahdollisuudet olivat heikot, puuraaka-ainetta sai todella halvalla ja rautatie mahdollisti sahatavaran kuljettamisen maailmalle. Yrityksen kassanhallinta oli hieman omaperäistä, sillä suuri osa varoista kulki pääosakkaan Wihtori Kausen nahkakassissa käteisenä ja kirjanpito lienee ainakin osittain ollut akkojen puuhaa (Kause, s. 75, 87, 136). 

    Välirauhan aikana isäni oli em. UPM:n edeltäjäyhtiössä työtodistuksen mukaan konttoristina, isäni omien sanojen mukaan lähinnä juoksupoikana.

    Vapaaehtoisten asema kesällä 1941

    Ennen talvisotaa asevelvollisuuden suorittaminen oli

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1