Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Bornholms Naturskole Grynebækken: og det der fulgte efter.
Bornholms Naturskole Grynebækken: og det der fulgte efter.
Bornholms Naturskole Grynebækken: og det der fulgte efter.
Ebook116 pages14 minutes

Bornholms Naturskole Grynebækken: og det der fulgte efter.

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Grynebækken" åbnede i 1986 med kraftig støtte fra den daværende Nexø kommune.

Stedet blev etableret som et økologisk institut, hvor der blev sat fokus på økologisk land- og havebrug, specialvæksthuse, dyrkning af planter i vand (hydroponik), recirkulerede anlæg til produktion af fisk og planter (aquaponik), økologisk boligbyggeri samt grøn spildevandsrensning.

"Grynebækken" blev kraftigt støttet i lokalområdet via en aktiv støtteforening, engagement fra de lokale skoler og som beskæftigelsesprojekt. Desuden blev "Grynebækken" besøgt af mange turister, og man stod for to internationale arbejdslejre. "Grynebækken" lukkede i 1995, da de lokale amtspolitikere ikke kunne se potentialet i at arbejde med grøn teknologi i 1980´erne. Nu, ca. 25 år efter, er der ved at ske nye tiltag på denne front med projekter som "Bright Green Island" og "Green Solution House" (GSH).

Etablering af GSH er i fuld gang. Status på byggeriet bliver vist frem ved Folkemødet i Allinge i juni 2014. På GSH er det meningen, at rense gråt- som sort spildevand til drikkevandskvalitet på de mikrobiologiske parametre, før genbrug. Dette søges opnået ved design af en modificeret "Levende Maskine". Hvis målet nås, er det meningen at genbruge det rensede spildevand i GSH til skyl i toiletter samt til brug i opvaske- og vaskemaskiner. Det rensede vand kan desuden bruges til vanding af udeområdet.

Det er hensigten at nå frem til en nøglefærdig løsning på "Det afløbsfrie boligområde". De tanker, der blev startet på "Grynebækken" for 25 år siden, ser nu ud til at leve videre.
LanguageDansk
Release dateFeb 15, 2014
ISBN9788771454062
Bornholms Naturskole Grynebækken: og det der fulgte efter.
Author

Ove Loland

Jeg har arbejdet med grøn teknologi i praksis siden 1978. Mit arbejde startede efter et studiebesøg på The New Alchemy Institute i Mass./USA. Jeg har siden arbejdet med at dyrke planter i næringsberiget vand (tilsat plantenæring, vand fra recirkuleret fiskeproduktion, vand fra et grønt rensningsanlæg. Udviklede i 1998 Det afløbsfrie køkken på Frederiksberg Økologiske Xperimentarium. Der blev vasket og og tøj i det samme vand i to år. Vandet blev renset til drikkevandskvalitet på de mikrobiologiske parametre før genbrug. Der var ikke tilslutning til offentlig vandforsyning ej helle til kloak. Med baggrund i dette design etableredes Det grønne, recirkulerede vaskeri, der åbnede august 2000 i Folehaven/Valby. Der blev her renset 15 tons vaskevand/døgn til drikkevandskvalitet på de mikrobiologiske parametre før genbrug. Der blev vasket i det samme vand i 5 år. Modtog i 2001 Dades Miljøpris (250.000 kr.) og EU-komissionens ARCA-pris (1. pris) i 2003 for designet bag de to anlæg. Rensede gylle fra 2001 - 2003 på to forsøgsanlæg i Jylland, her brugtes de samme design-kriterier som blev anvendt i Det afløbsfrie køkken og Det grønne, recirkulerede vaskeri. Til sidst i den to-årige forsøgsperiode lykkedes det at rense gyllen til drikkevandskvalitet på de mikrobiologiske parametre før udledning til naturen. Har siden 2007 arbejdet med at udnytte makro-alger (tang, ålegræs samt tagrør som basis for en produktion af biogas/biobrændsel.

Related to Bornholms Naturskole Grynebækken

Related ebooks

Related articles

Reviews for Bornholms Naturskole Grynebækken

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Bornholms Naturskole Grynebækken - Ove Loland

    bog.

    The New Alchemy Institute - 1978.

    Centralt beliggende i billedet ses det store specialvæksthus Arken, hvor man producerede fisk og planter på årsbasis uden brug af fossile brændstoffer.

    På hver sin side af Arken ses koblede Sol-algedamme, hvor man holdt tilapiayngel, der spiser grønalger. Fiskenes afføring og urin blev brugt som næring for grønalgerne.

    Man fandt ud af, at grønalgerne også producerer varme, derfor blev de en integreret del af væksthuset.

    Man lavede et forsøg om vinteren, hvor man placerede en Sol-algedam uden for, hvorefter man trak et stykke haveslange rundt om beholderen i toppen og bunden. Så placerede man en cylinder af fiberglas (Calwell) rundt om beholderen, hvorefter der opstod en isolerende luftlomme. På toppen satte man en dome (se senere). Ved en udetemperatur på - 21⁰C, var der i beholderen + 4 ⁰C - grønalgerne havde produceret varmen.

    Når en Sol-algedam startes med grønalger, er den lysegrøn,

    Senere bliver den, når lys og næring tilføres, mørkegrøn og uigennemsigtig.

    Vandet blev sendt fra den ene til den anden af de koblede damme ved hjælp af en såkaldt luft-løftepumpe, der blev drevet af en lille kompressor.

    Sol-algedammene blev brugt til opvarmning af Arken, som et af de mange elementer til passiv solopvarmning.

    Når vandet blev ledt fra den ene beholder til den anden løb det (i den spæde start) gennem et simpelt nylonstrømpefilter, hvor slammet fra bunden af beholderne blev fanget. Filtret blev renset efter behov og slammet sendt på

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1