Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

KUGGAR och FIXARE!: DÅ - NU - FRAMTIDEN.
KUGGAR och FIXARE!: DÅ - NU - FRAMTIDEN.
KUGGAR och FIXARE!: DÅ - NU - FRAMTIDEN.
Ebook535 pages6 hours

KUGGAR och FIXARE!: DÅ - NU - FRAMTIDEN.

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Denna bok vill påvisa den avgörande betydelsen av KOMPETENTA KUGGAR OCH FIXARE i en internationell utlandsinsats.
För andra tidigare soldater och som erfarenheter för aktuella nya avsedda för insatser. För anhöriga som vill veta mera och för dem som i morgon ansvarar att rekrytera, organisera, utbilda samt insätta nya svenska och skandinaviska enheter.
Motsvarande den första mekaniserade förstärkta skandinaviska bataljonen år 1993 i konflikten/kriget i Bosnien.

Små KUGGAR vilka TILLSAMMANS i samarbete utgör de cirka 80 procent av den totala personalstyrkan som krävs inom samtliga funktioner för att förmå att understödja de cirka 20 procenten övriga i en militär organisation i ett konfliktområde.
Där de sistnämnda ofta hamnar i direkt livshotande situationer där dödligt våld förekommer. T ex under beskjutningar och hinder.

KUGGAR och PROBLEMLÖSARE som fortsatt alltid behövs, som
t ex i Ukraina I DAG, om än där i ett avsevärt större dödligt krig på grund av teknikutveckling och hänsynslöshet.
KUGGAR i nya internationella insatser I MORGON.
Och KUGGAR som behövts långt tidigare t ex i Kongo.
Liksom åren 1993-1994 och därefter, inom NORDBAT2 i Bosnien.

Alla KUGGAR och FIXARE med målet att kunna lösa enhetens utmaningar och med ett positivt RESULTAT, oavsett vad och var!

Genom oss 23 MEDFÖRFATTARE försöker vi i boken beskriva och måla vad som krävs, behoven och vilka människor tillika rekryterade soldater som utgör dessa otaliga KUGGAR och FIXARE.
ALLTID, oavsett var och när!
LanguageSvenska
Release dateNov 27, 2023
ISBN9789180807128
KUGGAR och FIXARE!: DÅ - NU - FRAMTIDEN.
Author

Torkel Karlberg

Torkel Karlberg jämte övriga 22 stycken Medförfattare var samtliga soldater i Nordbat2 BA 01 åren 1993 / 1994. I olika befattningar , med olika ansvar inom olika delar av den drygt 1200 personella styrkan och inom olika funktioner. Samtliga berättar personligt om sina egna UPPLEVELSER. Dessutom ges bakgrundsbeskrivningar och rena faktauppgifter om främst olika resursslag och deras nyttjande. Samt Råd, Tips, Förslag som gäller oavsett datum!

Related to KUGGAR och FIXARE!

Related ebooks

Related categories

Reviews for KUGGAR och FIXARE!

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    KUGGAR och FIXARE! - Torkel Karlberg

    Introduktion Hösten 2023.

    Denna bok har som syfte att: Belysa, Berätta och Bevara många av de avgörande insatser som KUGGAR och FIXARE med främst understödsuppgifter genomfört och fortsatt genomför under en konflikt.

    Sammanfattat och gemensamt memorerat och dokumenterat. Under: IGÅR, DÅ/30 år sedan – IDAG, NU/t ex Ukraina – IMORGON/Framtiden.

    Denna bokidé har gnagt på min sinnesfrid under 25 år. NU skall jag åtgärda detta! Boken tillägnas alla de FIXARE och KUGGAR som genom sina många personliga insatser skapade förbandet NORDBAT2 BA01 stridsvärde och uthållighet. Vilka sällan uppmärksammas i en internationell oviss konfliktinsats. Insatser som verkställs av de cirka 80% av soldaterna med uppgift att understödja de övriga 20% och även varandra. Ofta med individuella insatser utöver sin egen personliga normala förmåga.

    Speciellt alla de ca 750–800 soldater som löste allt understöd till de soldater vars huvuduppgift var/blev att längst ut på linan tvingas ta beslut om eldöppnande, våldsnyttjande och stridsinsats. För varje soldat i varje enskild situation från strid med motpart som skjuter på enskild soldat/oss som blir angripen. Oavsett anledning och plats. Som soldat inom NORDBAT2

    Under knappt ett års tid som det tog att skapa och genomföra det vi gjorde så har jag aldrig förr eller senare lärt mig och tillämpat min yrkeskompetens i så hög grad i ett så skarpt läge! Lärorikt, oöverträffat tröttande och med en djup tillfredställelse över att vi tillsammans har bidragit till att rädda liv, minska konfliktens omfattning lokalt och dess utbredning och att göra det jag/vi är utbildad för och till! Tillsammans med alla andra MEDARBETARE i Maskinen / den nordiska bataljonen BA01. Med många KUGGAR i hela systemet utan vilka det inte blivit något positivt resultat! Detta måste nu, innan allt glöms helt bort, tydliggöras på ett bra och gemensamt sätt! KUGGAR och FIXARE – vilka är de och vad åstadkommer dom?

    KUNNA /KOMPETENS- VILJA/KÄMPAGLÖD – ORKA/UTHÅLLIGHET-DJÄVLAR ANAMMA = LYCKAS ATT LÖSA UPPGIFTERNA! = STRIDSVÄRDET I STORT OCH SMÅTT!

    Anser Torkel Karlberg, som vet vad som behövdes -men var osäker på HUR och om vi skulle FIXA utmaningen!

    AVGRÄNSNINGAR och därtill kopplade läsvärda bokförslag jämte andra media.

    Organisation och uppbyggnad av NORDABAT2 / BA01 syftade till att kunna lösa de uppgifter vi initialt fick oss tilldelade. Ej de senare tillkommande efterhand, vilket innebar resursbrist. Huvudkunden är fortsatt i en arméorganisation av svensk modell att skyttesoldaten och gruppen – plutonen – skyttekompaniet skall kunna lösa sina striduppgifter och understödjas.

    Dessvärre blev alltför många av soldaterna i bataljonen beskjutna. Dimensioneringen kom därför att gälla alla soldater som kunde komma att hamna i en skarp stridssituation t ex granatbeskjutning och vid eldgivning. Ofta pga. att man råkade vara på fel plats vid fel tid!

    För den vetgirige läsaren finns ett antal förslag och hänvisningar som följer. Hänvisningar för att kunna berika sitt eget vetande om och insikten av vad en pansarskyttesoldat liksom en vakt- och eskortsoldat upplevde under sin tid i missionen. Även till delar gällande för andra KUGGAR med annan befattning inom BA01.

    För att kunna förstå miljön, kompetensen, behoven och olika upplevelser hos dessa soldater så rekommenderas följande böcker till läsning. De kan köpas via förlag eller bokhandel. Bokförslag skrivna av KUGGAR om hur de upplevde sin insatstid:

    -ALFA SIERRA. BA01-Nordbat2 i Bosnien-Hercegovina. ISBN-91-631-4870-6 Lars A Karlsson. Copyright 2004. Förlag: AK-Ronym. Tryck: Grafikerna Livrena Kungälv AB, 2004

    -ETT HALVT ÅR, ETT HELT LIV. ISBN-978-91-7697-004-1. Magnus Ernström Copyright. Förlag: Hoi förlag. Tryckt hos Scandbook, Falun 2016

    Personliga berättelser om hur olika chefskap och ledarskapet utövades eller hur hela insatsen upplevdes. Vill man försöka förstå mera övergripande hur KUGGEN chefen för Nordbat2 BA01 upplevde hela sin insatstid så finns detta att läsa i boken:

    -NÄR BALKAN BRANN. ISBN 978-91-86837-40-2. Ulf Henriksson. Tryckt hos Livonia Print, Lettland 2013. Utgiven av Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks Förlag och Ulf Henriksson 2023. Copyright.

    En övergripande sammanfattning av hela genomförandeprocessen av NORDBAT2 BA01 finns att ta del av i:

    Fort - och inte så fel. ISSN 0283–8400. Militärhistorisk Tidskrift 2020. Copyright Kungliga Krigsvetenskapsakademien och respektive författare. Ulf Henricsson och Alf Görsjö. Den kan beställas hos: kkrva.se/bookstore.

    Hur en vanlig dansk eller skandinavisk soldat kan bli en soldat som ytterst kan utöva den yttersta formen av våld i form av dödligt våld har omskrivits. Av den andre danske ställföreträdande bataljonschefen under BA01 och BA02. Under bland annat rubriken Dråpets anatomi. En bok på danska (lättläst). Gäller skandinaviska soldater i Nordbat 2 under många år.

    -Vi slår ihjel og lever med det. ISBN 978-87-7514-392-4. Tryckt i Köpenhamn 2012. Pocketbok. Lars R. Møller.

    Han skildrar också den strid som BA02 genomförde våren 1994 gentemot de bosnienserbiska ställningarna på och vid den så kallade Sockertoppen i nära anslutning till flygplatsen i Tuzla. Den höjd vilken bosnienserberna frekvent nyttjade för beskjutning av bland annat Nordbat2 och civilbefolkningen. Främst berättas om de danska stridsvagnarnas insats som organisatoriskt ingick i Nordbat2. Kopplingen till kriget i Ukraina av idag (hösten 2023) är också anmärkningsvärd och framgår sist nedan.

    -Operation Bøllebank - Lars Reinhardt Møller - pocket (9788711561935) | Adlibris Bokhandel

    Det finns en film om BA01 insats (från 2013) som rekommenderas, citat: Bör ses av alla för ren allmänbildning och svensk modern historia. Den är döpt till Shootbat och är 45 minuter lång. Återfinns under: Filmen om BA01. 2013-1213. BA01 från Mirakelfilm på Vimeo. https://cornucopia.se/2013/12/filmen-om-ba01/

    Det norska Nor Med Coy / det norska förstärkta fältsjukhuset med sitt Nor Heli Wing (norska helikopterdelen) som ingick i Nordbat2 har nu delredovisats i Norge som följer.

    -Krig i Europa - forsvaret på Balkan, 1992–2005| ARK Bokhandel. De to forskerne Håkon Lunde Saxi og Martin Lau Slåtten laget en unik fremstilling av Norges engasjement på Balkan fra 1992 til 2005.

    -Samt också skrivet tillsammans av de norska transportsoldaterna i Nor Med Coy: Den lange vegen. ISBN 978-1539708131. Utgiven av: CreateSpaceIndependentPublishingPlatform. (October 29 2016.) På norska.

    Kopplat till kriget i Ukraina idag och de danska stridsvagnarna. Historien upprepar sig och är dessvärre lika aktuell idag som då, för 30 år sedan vad gäller konfliktmiljö, typ av krigföring, mänskligt lidande och hänsynslösheten.

    Nu i Ukraina än mera brutalt än i Bosnien 1993-I en större omfattning och intensitet samt med en än dödligare teknikutveckling. Ett bevis på detta är tex att de stridsvagnar vi använde, de nyttjas idag i Ukraina. Och uppskattas uppenbarligen. Så, allt går igen, om än ännu värre! -Källa:

    https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/04/23/those-leopard-1-tanks-ukraine-is-getting-won-a-lopsided-victory-in-bosnia-in-1994-but-the-battle-easily-couldve-gone-the-other-way/?sh=b0d1bc7ab43a&fbclid=IwAR2GZxbYKCp1HF-M38V620WWnr29IZN1dLslDfyDXk6SLhtUVyFn6NvviNwWay. //David Axe Forbes Staff

    Innehållsförteckning

    Introduktion.

    Förord - Ulf Henricsson.

    1. Bokens syften. Medförfattare

    2. Inledning. En UTMANING.

    3. Uppstart och Förberedelser. Tidigt våren 1993. Två berättelser.

    4. VAD måste särskilt fungera? Vilka KUGGAR FIXAR. En berättelse.

    5. Organiserande av NORDBAT2. Start utbildning. En berättelse.

    6. Omgruppering. Samnordisk utbildning i Oxböl. En berättelse.

    7. Tilltransport genom Europa till Balkan. En berättelse, del 1

    8. Pancevo, en beklaglig tillvaro på en gudsförgäten plats. Två berättelser.

    9. Insatser i UNPROFOR-missionens område. Fler KUGGAR berättar.

    9.A Uppstart i Bosnien september 1993. Två berättelser.

    9.B Stabstjänst, Information mm. En berättelse.

    9.C Logistik. Förnödenhetsförsörjning. Fyra berättelser.

    9.D Logistik. Transporter, förbindelser, teknisk tjänst/reparationstjänst, rörlighet. Fem berättelser.

    9.E Rörlighet / Förbindelser. En berättelse.

    9.F Tillförsel BA01 förband januari 1994 och NSE etablering. En berättelse.

    9.G Som kompanichef. En berättelse.

    9.H Som funktionschef. En berättelse.

    10. Gnisslande kuggar.

    11. Utmaningar som löstes hur.

    12. Problemlösningar efterhand.

    13. Fler KUGGAR som FIXADE.

    14. Slutsatser och Grundvärden för UTHÅLLIGHETEN.

    15. Utvärdering av KUGGAR och FIXARE.

    16. Kapitel 16. Avslutning och UPPSKATTNING.

    Förord

    När insatsen i Bosnien Herzegovina organiserades fanns det gott om belackare. Svenska värnpliktiga duger inte utan omfattande kompletterande utbildning, förberedelsetiden är för kort var några argument emot insatsen. Dessutom var det farligt och risken att svenskar skulle dö bedömdes av många som stor.

    Inga av dessa föraningar besannades. Styrkan löste sina uppgifter över förväntan och fick många lovord internationellt. Det fanns flera orsaker till det. En var det mandat och förtroende dåvarande ÖB Bengt Gustafsson och arméchefen Åke Sagrén gav bataljonsledningen att organisera förbandet med frihet under ansvar. En ledningsfilosofi som vi tillämpade genom hela organisationen. Den militära termen för detta är uppdragstaktik, i civil verksamhet talar man idag om tillitsstyrning. I uppdragstaktik är målet det viktiga, inte vägen dit.

    Uppdragstaktikens kärna beskrivs klockrent i följande citat från ett reglemente från förra seklets början.

    "Den främsta ledaregenskapen förblir ansvarsglädjen. Den skulle förstås falskt om man däri söker egenmäktiga beslut fattade utan hänsyn till helheten, eller givna order som inte är korrekt följda och en besserwisser som tillåts ta lydnadens plats. Men i de fall den underställde måst säga sig själv att uppdragsgivaren inte kunde överblicka omständigheterna tillräckligt väl, eller där ordern blir passé genom händelserna, så är det den underställdes plikt att inte utföra eller korrigera erhållna order samt meddela detta till överordnad. För denne underlydande kvarstår det fulla ansvaret för att inte följa order".

    Frihet under ansvar är inte det samma som låt gå. Friheten skall vara stor men i vissa situationer måste kommandostyrning användas.

    Det finns mycken litteratur om uppdragstaktik som den bedrivits på högre befälsnivåer men i denna skrift får soldater och lägre befälsnivåer komma till tals och beskriva sina upplevelser.

    All verksamhet drabbas av friktioner och dessa skall helst lösas där de uppstår. Det tar en oändlig lång tid om alla beslut skall föras upp till högre nivå, den nivån har ofta heller inte den detaljkunskap som krävs för att lösa problemen i tid. Det spelar ingen roll hur kloka beslut det fattas på högre nivå om inte de lägre nivåerna kan omsätta dessa beslut till handling för att nå önskad verksamhet. Så gott som alla beslut genomförs av fotfolket.

    Den här skriften visar hur enskilda individers initiativ, kreativitet och ansvarsglädje fick verksamheten att flyta på trots att vi hela tiden drabbades av krigets dimma och dess friktioner. Åtskilliga gånger var jag djupt bekymrad över hur vi skulle komma ur svåra situationer.

    Nästan alltid kom besked från fältetdet är fixat chefen.

    Med en organisation där uppdragstaktiken fungerar kan chefen känna sig trygg och ägna sig åt de problem där hen bäst behövs. Så blev min situation och det är jag tacksam för.

    Läs, fundera och lär!

    Ulf Henricsson

    Chef BA 01 och f.d. Fördelningschef.

    1. Bokens syften samt Medförfattare

    I fredens tjänst, vilken var grund-och ursprungstanken för den nordiska gemensamma insatsen bör nog rätteligen kallas I den fredsframtvingande fredens tjänst – FÖR JUST SÅ BLEV OCH VAR DET! Fundering nu avseende Bosnien av idag september 2023 är: läget där är ju något lite bättre - utan krig i alla fall, men fortsatt ett ekonomiskt elände med t ex arbetslöshet och risk för att en ny bosnienserb vill förinta de oliktänkande i sitt grannskap – igen! Konflikten verkar vara lagd på is. Hur fort töar isen bort? Framtiden?

    Nordbat 2 BA01 löste sina huvuduppgifter, ibland med nöd och näppe och trots allt och förhindrade med mycket stor sannolikhet att minst 350 civila mördades redan under den första månaden. Utöver de ännu fler civila i hundratal som efterhand tack vare vår närvaro undgick att mista sina liv, av många skiftande orsaker. Så lyckades vi även, om än till blygsam del, säkerställa visst lokalt skydd liksom momentant sporadiska livsmedelsbehov.

    Detta till de värst lidande och även att bitvis understödja hjälporganisationers möjlighet att bistå civilsamhället. Liksom att öppna förbindelser för desamma. VI HJÄLPTE TILL! Långt utöver vad UN/UNPROFOR och vad de svenska / danska / norska regeringarna hade förväntat sig!

    VI DUGER DÅ DET GÄLLER!

    MEN FÖRST DÅ VI BLIR INSATTA KORREKT MED ETT RÄTT ANPASSAT STRIDSVÄRDE, vilket nu många av de KUGGAR tillika FIXARE inom NORDBAT2 BA01 löste inom sitt respektive ansvarområde och funktion. Om detta berättar några PERSONLIGEN, vilket framgår av och i de följande kapitlen!

    Bokens syften, struktur och medförfattarnas, KUGGARNAS personliga berättarbidrag.

    Boken har tre huvudsyften.

    A. Att vara en bok för alla de soldater med anhöriga som deltog i NORDBAT2 BA01 vilka bidrog som kuggar till att vi lyckades som vi gjorde. Upplevelser, erfarenheter och tips/råd!

    B. Att vara en bok som beskriver hur främst logistiken/underhållstjänsten inklusive teknisk tjänst samt fältarbeten måste samverka för att överhuvudtaget nå framgång. Rörlighet! Lärobok?

    C. Att vara en bok att ösa lärdom och erfarenheter ur då vi i Skandinavien ännu en gång skall kunna skicka ut gemensamma förband i internationell tjänst till ett konfliktområde. En delvis checklista inför nästa mission/uppdrag så att hjulet inte behöver uppfinnas igen?

    Samt förhoppningsvis att dessutom vara en kunskapskälla för den oinvigde att kanske kunna inse omfattningen av vad vi har att lösa för olika uppgifter i kris och krig framgent, oavsett var!

    Boken är i prioriterad mot att vara en UPPLEVELSEBOK, PERSONLIGT baserad och inte en faktabok i detaljer. Härav följer att eventuella småfel i form av platser, tider och detaljkorrektur kanske förekommer och tillåts, eftersom risken för att söndra en enskild berättares erfarenheter och egna upplevelser annars föreligger genom detaljkorrigeringar. Till exempel att vi genomgående i soldatmun kallar den finska pansarterrängbilen Patria 360 för enbart SISU. Initialt lär den kallats SISU Pasi XA 180, för att i en senare version kallas Patria Pasi. Detta är inte så viktigt och avgörande i denna bok.

    Betydelsefullt däremot är att läsaren skall i det längsta om möjligt känna sig delaktig i berättarens upplevelser och mentala och fysiska olika reaktioner och känslolägen. Hoppas det lyckas oss olika 23 st. författare!

    De flesta av fotona är av typen ursprungliga papperskort som vi försökt förbättra upplösningen på enligt förlagets önskemål. Det har inte lyckats i alla avseenden. Då året 1993 så var digitala foton oftast inte aktuellt. Därför är en del i boken förekommande foton ej perfekta, men beskriver ändå tillräckligt väl det som avses enligt bland annat bildtexter. De är såväl gemensamma som tilldelade mig för bokens bästa.

    Jag har också försökt att efterhand redovisa respektive berättares / medförfattares personliga erfarenheter sammanhållna och ej uppdelade. En annan uppdelning riskerar att röra till det alltför mycket! Medförfattarnas berättelser löper därför på efterhand, personligt framställda och sammanhängande. De följer i tidshänseende, som varande den röda sammanhållande tråden/ ledstången , hans/hennes redovisade erfarenheter.

    Dvs. initialt från Sverige våren – sommaren- hösten 1993. I en kapitelordning med olika tyngdpunkter och skiftande fokus. Om möjligt för att tillräckligt förståeligt och väl balanserat försöka följa vår gemensamma insats i Bosnien 1993/94 i tidshänseende, från start till mål . Även om de personliga berättelserna dessutom beskriver andra egna upplevelser under insatstiden i missionsområdet/ AO:t (Area of Operation). Inte helt enkelt att försöka förstå de många skiftande, överraskande olika händelser som rörde till det mesta för oss som var soldater i NORDBAT2 BA01 under 6–12 månader.

    Dvs en uppstart – förberedelsetid i Bosnien för vissa KUGGAR redan tidigt under våren 1993. Därefter organisation och utbildning i respektive skandinaviskt hemland och därefter gemensam utbildning i Danmark. Förflyttning genom del av Europa till Serbien och där fastna i Pancevo. Till Bosnien därefter och med insats i missionsområdet UNPROFOR/ Bosnien. Följt av avlösning/rotation och debriefing. Och avslutningsvis omfattande egna erfarenheter, tips, förslag och personliga reflektioner.

    Med olika fokus som exempel var/är att tidigt kunna skaffa sig underrättelser och information samt att någon måste vara på plats lokalt och förbereda hela förbandets ankomst. Sedan tilltransporten och NORDBAT 2/BA 01 styrkeuppbyggnad under hösten 1993 och därefter alla olika händelser och verksamheter i insatsområdet.

    Alltså blir varje berättelse allt mer skiftande efterhand vad gäller när de i tiden inträffar och vem som upplevt vad.

    Jag och vi hoppas att läsaren efterhand kommer att få en målande större insiktsfull bild av hur det var att utgöra en KUGGE och FIXARE där och då. Sådana KUGGAR som fortfarande tyvärr behövs i diverse olika konflikter och krig som pågått och som pågår! Jämför med Ukrainas kamp idag.

    EN Eskort-KUGGE, som ser – också DIG! Nordbat2 BA01.

    …. ingående i MASKINEN BA01, åren 1993–1994

    2. Inledning. En UTMANING

    KUGGARNA / FIXARNA! Svenskar, danskar och norrmän i Bosnien 1993–94.

    I fredens tjänst. Den första samnordiska förstärkta bataljonen i Bosnien i forna Jugoslavien åren med början åren 1993–1994.

    Med alltjämt gällande utvecklande internationella erfarenheter och aktuella likheter och lärdomar från då IGÅR/för 30 år sedan, ända intill IDAG/kriget i Ukraina och inför IMORGON/ var, när, hur nästa konflikt! Och med motsvarande behov även som medlem i NATO.

    Och framgent med lika och motsvarande BEHOV av kompetenta enskilda många KUGGAR och FIXARE!

    Det vill säga: JAG-et i LAGET!

    NORDBAT2 BA01, INNEBÖRD?

    EN VERKLIG UTMANING! HUR FIXAR MAN ATT EFTERHAND SKAPA STRIDSVÄRDET, LÖSER UPPGIFTERNA OCH VIDMAKTHÅLLER UTHÅLLIGHETEN?

    Utgångsvärden och övergripande bakgrund avseende behov över hela insatstiden för Nordbat2, BA01.

    Organisation och lydnadsförhållanden. Pansar(mek)skyttebataljon/Nordic battalion2, BA 01. 875 svenska soldater i en mekaniserad bataljon (Nordbat1 är i Makedonien/263 svenska soldater) + KVESK /Kampvognseskadronen /Danskt stridsvagnskompani inklusive TACP (Tactical Air Command Parties) /125 soldater. Alla med en svensk bataljonschef. Samt samordnade med även NorMedCoy/norskt fältsjukhus + Heliving/ norsk helikopterstyrka, totalt cirka 300 soldater. Totalt cirka 1265 soldater samordnade i den NORDISKA BATALJONEN2, BA01. Organisations- och utbildningstiden från och med våren 1993. Utbildningstiden del augusti och september. Insatstiden är september 1993 till april 1994. Därefter avlösning. Inom UNPROFOR (United Nations Protection Force) i forna Jugoslavien med HQ/Headquarter i Kroatien/Zagreb. Inom underorganisationen BHC dvs. Bosnia Hercegovina Command, med HQ i Kiseljak. Med ett flertal andra nationers bataljoner.

    UPPGIFTEN styr. Etablera fredad zon i enlighet med Säkerhetsrådets resolutioner 824 och 836 (=rätt att använda våld för att skydda …..). Stöd till distribution av hjälpsändningar. Stabilisera politiskt och militärt i ansvarsområdet. Etablera rörelsefrihet. Eskortera hjälpsändningar (främst UNHCR + ICRC och ECMM) dvs civila humanitära hjälp-/och stödorganisationer. Övervaka eldupphör och… Etablera Tuzla som fredad zon.

    Problemen blev dessutom att vi efterhand fick tilläggsuppgifter och divergerande uppgifter från olika hussar. ÖB / Regeringen / C UNPROFOR / C BHC. Vållade lojalitetsproblem för C NORDBAT2 liksom för oss funktionsföreträdare med ansvar för hur bland annat fördela de ringa resurserna vi hade, helt dimensionerade för eget bruk! Tilläggsuppgifter efterhand t ex: … Skydda befolkningen. Understödja civila sjukhus i stridszonen. Lösa ny uppgift på, före detta OS/Olympiska Spelen på berget Igman nära Sarajevo. Öppna konvoj-/ väg för hjälpsändningar tex Mario Road. Öppna Tuzla flygplats. Genomför del UNHCR transporter.

    UN mandatet för UNPROFOR: Enligt kapitel Vl (inriktning för vissa) – Vl,5 (blev det omgående) – Vll (i nödfall = ofta, alltför ofta!). Dvs Peace keeping /kapitel Vl till Peace Enforcement /kapitel Vll. De facto blev det på plats i Bosnien omgående våldsanvändning. Vi hamnade direkt i elden, bokstavligen. Peace keeping – Var då? Stridande parter: Bosnienkroater – Bosnienserber – Bosnier (Muslimer är en felaktig benämning).

    Hänvisning, utdrag. UN RESOLUTION 836 (1993).

    Acting under Chapter VII of the Charter of the United Nations,..-9. Authorizes UNPROFOR, in addition to the mandate defined in resolutions 770 (1992) of 13 August 1992 and 776 (1992), in carrying out the mandate defined in paragraph 5 above, acting in self-defence, to take the necessary measures, including the use of force, in reply to bombardments against the safe areas by any of the parties or to armed incursion into them or in the event of any deliberate obstruction in or around those areas to the freedom of movement of UNPROFOR or of protected humanitarian convoys;

    Läget: kulturellt, resurser/tillgångar, konfliktnivåer, relationer, konstateranden.

    Bosnien: Infrastrukturen kollapsat + humanitär misär + etnisk rensning på ett otäckt effektivt sätt. Dvs mörda mannen och sonen, våldta /massvåldtäkt av kvinnorna + bränn husen + massmord, skjut djuren samt fördriv övriga = de kommer aldrig tillbaka då! = säkert och oslagbart! Hjälporganisationer som ej lyckas att lösa sina uppgifter! Diesel är en svartabörsvara och saknas nästan helt och kostar 20 D-mark, motsvarande ca 50 svenska kronor litern, om man får tag på det. 1 kilo kaffe kostar 120 DM /ca 400 kronor. Folk svälter ihjäl och UNHCR transporter fungerar ej. T ex; En påse mjöl köpte en kvinna i Tuzla för sin vigselring i guld! Livsmedelsbrist i allt – ingen konstgödning alls. Värme finns ej och kolen räcker inte till mycket, eftersom man inte kan bryta den motsvarande behoven. NÖD överallt! Alltså i en miljö typ skarp KFÖ/Krigs-Förbands-Övning över flera månaders tid där man de facto beskjuts och tvingas att skjuta tillbaka för att kunna överleva!

    I en hotbildsmiljö i vår Sector North East avseende s.k. shelling med i snitt 500 detonationer om bla ca 20 ton skrot / dag. Samt beskjutningar av våra transportkonvojer, leave-konvojer och alla andra beskjutningar mot grupperingsplatser, fordon, personal och materiel lokalt. Verifierade totalt 137 stycken direkta beskjutningar, enligt filmen om BA01 efteråt. Krig råder!

    IDAG. Läget i Ukraina sedan februari 2022, går att i väldigt mycket jämföra med BA01 läge år 1993 i Bosnien. Om än där, i Ukraina, i en avsevärt värre och större grym och hänsynslös omfattning, med en utvecklad teknik tex drönare. Det känns otäckt lika vad avser miljön att verka i och i det mesta!

    Frågeställning; Skapa STRIDSVÄRDET – VILKET och UTHÅLLIGHETEN HUR?

    Läget i Tuzlaområdet den 3 september 1993. Hästkärra. BA01

    Lokal transport nära Tuzla. Diesel till?? VAR DÅ? BA01

    Grundbegrepp kopplat till KUGGARS och FIXARES olika befattningar och funktioner för UTHÅLLIGHET.

    För att bättre kanske kunna förstå hur/vad och varför KUGGAR och FIXARE agerar inom sitt ansvarsområde, så kan några grundläggande begrepp med förklaringar underlätta. De följande fokuserar särskilt på olika former av människans behov, speciellt i konflikter och hur behoven kan tillgodoses vad avser bl.a. underhållstjänst / logistik (Combat Service Support, Logistic´s) i olika former. Behov som under NORDBAT2 BA01 i möjligaste mån tillgodosågs och fortsatt tillgodoses idag och imorgon av just KUGGAR och FIXARE.

    Övriga begrepp framgår bäst av författarens Introduktion och de däri uppräknade böckerna och i deras mångfacetterade beskrivningar av personliga upplevelser, erfarenheter och slutsatser.

    Här följer några begrepp med förtydliganden. Utdrag från olika internetbaserade källor.

    -Underhållstjänst (amerikansk engelska:(Combat Service Support) omfattar vård av sårade och sjuka, reparation av skadad materiel ……………, tillförsel av förnödenheter, undanförsel av sårade och sjuka samt skadade och övertaliga förnödenheter med mera. Lägre förband (bataljon och nedåt) handhar sin egen underhållstjänst. Vid högre förband (brigad och uppåt) handhas underhållstjänsten av särskilda underhållstrupper. Underhållstjänsten ingår i den militära logistiken.

    -Underhållstjänsten kan indelas i: Underhåll och transporter; försörjning med förnödenheter. Ersättning av personal och materiel. Sjukvård av personal och reparation av materiel

    -I Sverige omfattar underhållstjänsten förnödenhetsförsörjning och teknisk tjänst. Förnödenhetsförsörjningen omfattar drivmedelstjänst, livsmedelstjänst, bränsle- och vattentjänst och fältposttjänst. Den tekniska tjänsten syftar till att understödja förbandens förmåga att lösa ställda uppgifter.

    -Underhållstjänsten är förbandets hjärta. Utan drivmedel stannar fordonen, utan ammunition är det omöjligt att strida. Det krävs teknisk tjänst för att underhålla fordon och teknisk utrustning. Människor behöver mat, vatten och sjukvård. En mycket viktig del av logistikförmågan är att se till att rätt sak är på rätt plats i rätt tid. Transporterna måste ske effektivt och smart, och för det krävs god trafik- och transportledning.

    Något förenklat beskrivet avseende logistik/underhållsledning och genomförande sammanfattat, gällande i Sverige samt tillämpat i Bosnien 1993 och framåt.

    a. I Sverige, och normalt sett även i NATO samt under UN- insatser, så benämns den logistik som hanteras inom bataljon som "Level/Line 1". Dvs att bataljon skall själv klara av att ta emot och understödja / underhålla alla soldater och system inom sin egen organisation. Den logistiska uthålligheten skall råda inom 1–3 dygn med egna resurser, alltså i vårt eget land! I Bosnien krävs en betydligt längre/högre uthållighet.

    b. Bakom bataljon så skall brigadnivån (dvs underhållsbataljonen i armen) göra motsvarande gentemot bataljoner och samtliga övriga inom sin egen organisation. Och benämns då som "Level/Line 2". Den logistiska uthålligheten skall vara inom 4–7 dygn med egna resurser för brigadens behov, alltså i vårt eget land! Detta kräver i sin tur analys och förutseende för att lyckas med. Ej tillräckligt i Bosnien för BA01.

    c. Bakom brigad så skall högre förband (olika finns, behovsanpassat) och i samarbete med det civila samhällets resurser göra motsvarande gentemot armen, marinen och flygvapnets förband. Samtliga övriga inom sin egen organisation och i samverkan och benämns då som "Level/Line 3". Den logistiska uthålligheten skall vara veckor, månader och ….? ….. om så krävs. Detta kräver i sin tur analys, förutseende och samverkan med Totalförsvaret i sin helhet för att lyckas. Jämför med de utmaningar Ukraina brottas med dagligen i hela samhället nu 2023 och sedan snart flera år tillbaka i dessa hänseenden.

    I Bosnien klargjordes i samverkan med UNPROFOR innan insatsen att NORDBAT2 BA01 skulle ansvara för sin egen Level 1 och organiserades och dimensionerades uthållighetsmässigt för detta under våren 1993.

    I samband med rekognosering i maj 1993 så framkom, minst sagt överraskande, att utlovat logistiskt stöd vad avser främst transporter (bataljonens initiala akilleshäl) i form av stöd från den belgiska transportbataljonen var helt inaktuellt. Överraskande och oförutsett. Olustigt!

    Plötsligt skulle BA01 utöver egen motsvarande Level 1 också överraskande och utmanande kunna säkerställa sina egna behov inom även Level 2. Detta upplevde vi som en mycket obehaglig kalldusch eftersom vi ej dimensionerat NORDBAT2 BA01 mot de behov som nu krävdes. Främst inom transportstödet men även till delar inom övriga tjänstegrenar typ drivmedels-, livsmedels-, sjukvårdstjänst. Bataljonen måste därför utökas och logistik-/ underhållskedjans olika länkar/funktioner, KUGGAR och FIXARE måste göra omtag på och en hel del omplanering och omorganisation likaså. Allt i syfte att kunna säkerställa den egna, främst den LOGISTISKA UTHÅLLIGHETEN inom Level 1 och stora delar av Level 2. Dessbättre var ju de skandinaviska hemländerna fortfarande en garant för att Level 3 fanns och skulle fungera.

    Ytterligare några begrepp bör också kännas till av en läsare för att öka förståelsen. Logistiken leds/så kallad Underhållsledning på:

    a. den så kallade Trossnivån inom bataljon/ BA01, alltså Level 1 av Stab- och Trosskompaniet som GENOMFÖR och följer upp kontinuerligt, i nära samverkan med samtliga tross- och underhålls - enheter inom övriga kompanier och motsvarande. T ex Heliwing och Normedcoy och Pansarskyttekompaniernas Stab- och Trossplutoner. Krav: särskild uthållighet anges inom varje tjänstegren och funktion.

    b. den så kallade Stabsnivån inom bataljon/ BA01/ S4 ansvarar till del för kontrollen av att Level 1 fungerar, beredd åtgärda vid behov. Ansvarar för att alla funktioner och tjänstegrenar säkerställer de behov mm som Level 1 har uppfyllt. Dessutom fick nu också stabsvägen ta ansvar för och säkerställa att bataljonens behov inom även Level 2 tillgodosågs! Detta var en stundtals övermäktig uppgift att lösa med egna resurser, vilket tydligt kunde mätas i förbandets rådande uthållighet under begreppet stridsvärde. Klassas inom skalan 1 - 5, där 1 är lägst och innebär oförmögen att lösa tilldelad uppgift.

    Ett bra exempel på hur olika ansvar fördelades inom BA01 logistik mellan olika KUGGAR är t ex livsmedelsförsörjningen. Där olika KUGGAR hade olika uppgifter beroende på om man var FIXARE i Level 1 eller Level 2 och ibland både och även stundtals mittemellan pga. läget där och då!

    Härav följer tämligen naturligt att referera till ett uttalande som följer: Citat: En bra logistiker behöver alltid ligga steget före och vara vass på att göra prognoser och antaganden. De behöver ha en god lägesbild över brigadens alla delar och förutse vad som behövs, var och när, för att striden ska vara framgångsrik. Logistiker måste vara väldigt duktiga på taktik, säger tidigare arméchefen Karl Engelbrektson. (2023). Fakta: 80% av BA01 soldater är verksamma inom logistikområdena.

    För vår egen del under NORDBAT2 BA01 i utlandet i internationell tjänst inom UNPROFOR 1993/94 så räckte det långt ifrån till att ligga steget före på bataljonsnivån. Vi alla KUGGAR måste ligga många steg före. Inom bataljonen 1–7 dygn men sedan tex veckor med transportplaneringen. 3,5 veckor med matbeställningar och mer än två veckor vad gällde SCABOS (SKANDINAVIEN – BOSNIEN) underhållsflygningarna- med laståsnan i form av propellerförmågan Hercules/Tp 84, från/till Norden – Balkan.

    Dessa utgångsvärden ligger till grund för varje KUGGES personliga insatser under BA01 för att NORDBAT2 överhuvudtaget skulle kunna överleva och helst också lösa sina uppgifter! Och för att kunna skapa sin egen UTHÅLLIGHET!

    Personlig uthållighet – fältmässig förplägnadstjänst/utspisning i egen regi. BA01. (Foto Ville Eklind)

    Fältmässigt byggd huvudförbindelse i terrängen i BA01 Area of Operation. (AO). BA01

    3. Uppstart och Förberedelser. Tidigt våren 1993

    Fokus: Information och underrättelser samt Duka för NORDBAT2. Två berättelser.

    BERÄTTELSE, inledande förord. (Samtliga inledande förord är C S4:s) Tidigast möjligt måste informationsunderlag om läget och parterna sammanställas och delges alla soldater och hemmafronten.

    Underrättelser om de stridande tre parterna och läget lokalt på Balkan måste utarbetas och delges snarast och därefter efterhand. Särskilt viktigt som beslutsunderlag.

    Lokala avtal och kontrakt enligt UN/UNPROFOR krav måste tecknas så snart missionsområdet fastställts. Alla möjliga former av att duka inför förbandets ankomst måste göras direkt alternativt behovet påkallas.

    Kompetenta KUGGAR och FIXARE för detta avdelas och beordras iväg med tydliga direktiv och order. Här följer två av sådana KUGGARS berättelser.

    Befattning: Stf C underrättelsedetaljen Enhet: Batstab Namn: Bengt Baldesten

    MIN BERÄTTELSE!

    En underrättelseofficers utveckling

    Skede 1, maj-höst 93. Förberedelser, utbildning, tillresa.

    När jag anlände till Strängnäs i juni 1993 för att tillträda befattningen som ställföreträdande chef för underrättelsedetaljen vid BA01 var det med en ojämn bakgrund i den tjänstegrenen. Åsikterna och förväntningarna om vad vi i underrättelsetjänsten skulle åstadkomma varierade. Brytningstiden mellan den tidigare formen av fredsbevarande verksamhet och den nya verkligheten bidrog till osäkerheten om vad som var önskvärt och tillåtet för oss.

    Själv hade jag vid den tiden formell utbildning i ämnet genom två kurser på Arméns Underrättelseskola i Karlsborg och uppfattat dem som lärorika. Jag hade också genomfört tre krigsförbandsövningar som underrättelseadjutant men aldrig tyckt mig ha tagit steget från teori till applicering. De B-styrkor och spelgrupper som fanns vid övningarna var aldrig i närheten av att göra det möjligt att följa uppmaningar om kreativitet när det gäller källor och indikatorer. Skolbokskunskaperna hade jag men det blev på BA01, några veckor efter ankomsten till insatsområdet, som jag kunde börja tillämpa dem praktiskt och det blev starten för en kontinuerligt lärande process som pågår än idag. Vissa saker lär man sig bäst på skolbänken och andra i verkligheten.

    Under förberedelseskedet handlade arbetet vid underrättelsedetaljen mest om att lära känna det blivande insatsområdet med hjälp av material från UNPROFOR och MUST. Vi var då två underrättelseofficerare som var placerade under förbandets samverkanschef i en gemensam detalj. Vi förmedlade kunskap vidare inom förbandet men producerade ingen egen. Vi noterade att personal från MUST förväntade sig att vi skulle rapportera till dem från insatsområdet samtidigt som FN-nostalgiker vid Swedint inte ville höra talas om något sådant.

    Skede 2, hösten 1993-våren 1994. Insatstiden i Bosnien.

    Vid ankomsten till insatsområdet möttes vi av förväntningar om arbetsinsatser, framförallt rapportskrivande, som i kombination med resurstilldelningen inte gav tid till någon egen insamling och bearbetning. Vi tog tag i situationen. Efter några veckor frigjordes vi från samverkansdetaljen och fick en tredje officer tilldelad som underrättelsechef samtidigt som rapportskrivandet minskade. Med det skapades förutsättningar för att inte bara administrera ett flöde av andras underrättelser utan även för att producera egna.

    Underrättelseanalysen började i Vareš, efter massakern i Stupni Do, när det fortfarande var mycket spänt i området. Jag var inte där under själva massakern utan anlände några dagar senare. Jag befann mig på det åttonde kompaniets förläggning där jag gick igenom tidigare rapporter och ställde frågor till en av tolkarna om den etniska profilen i de olika byarna runt om Vareš. Jag lade då märke till att Stupni Do som bosnisk by var isolerad och omgiven av enbart kroatiska byar. Jag lade också märke till att nyanlända kroatiska extremister hade observerats i Vareš några dagar före massakern och att en bosnisk flagga hade avlägsnats från en plats där den tidigare hade hängt intill en kroatisk flagga. Det hade också funnits flyktingströmmar i området.

    De lokala människorna anade att något var på gång. Åter i Tuzla började vi sammanställa data om etniciteten i bataljonsområdets samtliga byar. Syftet var att se om vi kunde identifiera fler isolerade byar som skulle kunna ligga i farozonen. Vi skapade också en första lista av indikatorer som senare skulle växa; nyanlända extremister, nedtagande av flaggor, flyktingströmmar och isolerade byar.

    Nästa steg i metodutvecklingen blev att börja samla in och bearbeta ekonomiska data. Idén till detta kom från den ställföreträdande bataljonchefen, överstelöjtnant Bengt Berlin, som hade fått flera uppgifter om till exempel lokala varupriser, handel över konfrontationslinjerna och de hyror som FN och andra organisationer betalar för sin närvaro. En studie av penningflödet förklarade en hel del. Det fanns aktörer som blev rika på kriget.

    Senare började vi också se mönster i beskjutningar, erövrande av terräng och i hur vår rörelsefrihet ibland begränsades.

    Ingen underrättelsetjänst är komplett utan delgivning. Utöver skriftliga rapporter och orienteringar genomförde vi underrättelseofficerare veckovisa genomgångar med stabs- och trosskompaniet samt åttonde kompaniet. Den här kontakten med soldaterna minns jag som mycket givande.

    Skede 3, vår 1994-nu. Avslut/LÄRDOMAR/erfarenheter.

    Hemkommen efter insatstiden tänkte jag tillbaka och formulerade flera egna lärdomar. Här ska jag bara nämna två av dem. En underrättelseofficer behöver tillbringa en hel del tid ute på fältet och delta i insamlingen för att bättre förstå förutsättningarna. Det är också viktigt att inte slentrianmässigt rapportera allt vidare som sanning. Vi borde själva ha ifrågasatt och kontrollerat rapporterna om lågflygande luftfarkoster över Bosnien som visade sig vara fullt tillåtna trafikflygplan på hög höjd över Serbien. Också den stora mängden rapporterade nedslag av artillerigranater skulle ha kontrollerats.

    2003 reste jag till Afghanistan för nio månaders tjänstgöring som underrättelseanalytiker vid den internationella brigaden i Kabul. Med erfarenheterna från Bosnien i bagaget såg jag från början till att planera för systematisk insamling och bearbetning av data samt till att röra mig ute på fältet åtminstone någon gång i veckan. Eftersom mitt ansvarsområde var den lokala polisen så handlade fältverksamheten om att följa med patruller i de olika truppbidragande ländernas ansvarsområden för att besöka polisstationer. Att få arbeta ihop med Gurkha-soldater var särskilt intressant.

    Det här var innan den stora svenska insatsen i Mazar-e Sharif började byggas upp.

    Egen PERSONLIG sammanfattning/råd/förslag/annat.

    Som underrättelseanalytiker

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1