Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

En annan vändning: En kontrafaktisk historiebok
En annan vändning: En kontrafaktisk historiebok
En annan vändning: En kontrafaktisk historiebok
Ebook153 pages1 hour

En annan vändning: En kontrafaktisk historiebok

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Hur hade Sveriges historia sett ut om en historisk händelse hade tagit en helt annan vändning? I den här boken tar vi en närmare titt på just den frågan.

Boken riktar in sig på hur vår svenska historia hade kunnat se ut om Gustav Vasa hade blivit besegrad av Kristian II av Danmark. Detta är utgångspunkten, men sedan är det som står i denna bok helt och hållet påhittat, men är samtidigt grundad på verkliga på personer, vilka kan i denna kontrafaktiska historieskrivning kan i viss mån få helt andra titlar, eller namn.


Mycket av innehållet i boken kan skapa allehanda tankar, men grundprincipen ligger i att få läsaren att inse hur en viss händelse hade kunnat påverka vår moderna historia, samt hur våra egna liv hade kunnat kunnat varit annorlunda i vårt land Sverige.
LanguageSvenska
Release dateSep 29, 2023
ISBN9789180806374
En annan vändning: En kontrafaktisk historiebok
Author

Martin Andersson

Martin Andersson är förr den 21 februari 1990 i Kinnarp utanför Falköping. Han pluggar Kultarvsprogrammet på Göteborgs Universitet, men har bokskrivandet som en hobby. Har tidigare gett ut den kontrafaktiska historieboken "En annan vändning"

Related to En annan vändning

Related ebooks

Reviews for En annan vändning

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    En annan vändning - Martin Andersson

    Innehållsförteckning

    Förord

    Första delen: Vändningen

    Kungen gör sig av med Vasa

    Riksmötet 1543 i Kalmar

    Länge leve drottningen!

    Riksmötet som slutade i tragedi

    Andra delen: En ny era

    Adeln säger ifrån

    Den nye kungen

    När nationen fick stabilitet

    Tredje delen: Generationernas förvaltning

    Ännu en ny kung

    Ett Värmlands Pompeji

    Första kriget mot Danmark

    Omvälvning för kyrkan

    Slaget vid Varnhem – Lutheransk seger

    Fjärde delen: Den lugna tiden

    Carl X Johans första riksmöte

    Den första ståndsriksdagen

    Det rörs om i grytan

    Femte delen: tvära kast och slutet

    Johan V:s korta och händelselösa regenttid

    Danskarna angriper Sverige

    Sverige satsar på utrikeshandel

    Katastrofen vid Elfsborg

    Kungens hastiga död

    Förändringar i kungamakten

    Drottningens extravaganser

    Drottningen är död!

    Sjätte delen: En ny ätt tar vid på

    Riksmötet i Jönköping

    Sofia Magdalenas goda regenttid

    Drottningens besök i Danmark

    Den stora branden

    Hälsan börjar vackla

    Sjunde delen: Stora förändringar

    När man delade upp rikena

    Kuppförsöket mot kungen

    Det nordiska stormötet

    Åttonde delen: Mot garnändan

    När lågan brinner ut

    Revolutionära vindar

    Händelsens eftersmak, en ny författning

    Den första järnvägen

    Senare järnvägsprojekt

    Förbättring av folkhälsan

    Ståndsriksdagen avskaffas

    En skraltig kung

    Den tillbakadragne drottningen

    Drottningens vantrivsel botas

    Den siste av sin ätt

    Nionde delen: Mot moderna tider

    Mötena som gav en ny regent

    Oroliga vindar

    Attentatet i Stockholm

    Den skyldige hittas

    Kungen dör, leve drottningen!

    En jobbig början som blev bättre

    Ännu ett storkrig!

    Krigsslutet

    Tionde delen: In i vår tid

    Det katastrofala drottningbesöket

    Kungens goda relationer

    Sådan far, sådan son!

    Ett finskt avslut på livet

    Ändringar i riksdagen

    Kungaparets välgörenhetsarbeten

    Kungen tar pension

    Den nye kungen

    Några avslutande ord

    Förord

    Detta är ingen vanlig bok, utan detta är en som baseras på en tanke om hur Sveriges historia hade tagit för vändning om Gustav Vasa hade blivit besegrad av kung Kristian II (även kallad för Tyrann).

    Förmodligen hade historien tagit en helt annan vändning om detta hade skett, men den största frågan i sammanhanget är hur exakt det hade gått.

    Boken är skriven som en historiebok, som att dessa händelser verkligen har skett. Men försök att ha det på minnet att detta är bara en kontrafaktisk historiebok (det kallas i ett mera vardagligt språkbruk för alternativ historia).

    Så det om står här i har inte hänt, utan det berättar istället om något som kunde ha hänt istället.

    Jag hoppas ni ska gilla det som står här i, så jag säger bara, mycket nöje!

    Martin Andersson

    Första delen: Vändningen

    Kungen gör sig av med Vasa

    Det är i oktober 1522, det har gått nästan två sedan de hemska massakrerna i Stockholm (det man i folkmun kallar för Stockholms Blodbad). Kung Kristian II har sedan avrättningarna försökt fånga sonen till Erik Johansson, Gustav Eriksson från ätten Vasa.

    Nu, har han lyckats med det och hans män har fört honom upp till Stockholm, där han ska avrättas på Stortorget, likt sin far. Detta sker den 2 november 1522 och nu är all opposition som hindrat Kristian, blivit helt utraderad.

    Kungen känner att det har varit en jobbig tid, men han låter sig hålla en fest, en segerfest. På den festen kommer det mest bara danskar, vilket inte är så konstigt kanske. Men det är nu som konungen känner triumfens härliga sötma. Detta innebär att han kan regera över Sverige (med Finland), Norge och Danmark helt ostört.

    Efter detta kommer att skrivas en hel del nidvisor om hur dålig Gustav var i sitt försvar mot Kristian, detta är historier som har hållit sig ända in i våra dagar.

    Riksmötet 1543 i Kalmar

    Den 62-årige kungen börjar vid den här tiden känn att hans hälsa inte är som den ska. Detta gör att han kallar till ett riksmöte på Kalmar slott, det är 10 juli 1543. Med på slottet är hans två kvarlevande barn, döttrarna Dorotea och Kristina.

    Kung Kristian vill få igenom att hans döttrar ska ta över varsitt rike. Dorotea ska bli drottning över Danmark (med Norge och Island) och Kristina drottning över Sverige (med Finland).

    Man kanske snabbt kan räkna ut att det blir en lång diskussion (eller snarare debatt) som varar i hela fem dagar. I slutskedet börjar kungens tålamod att ta slut, och han ger de samlade ett ultimatum, annars accepterar de kungens förslag eller så blir det andra former av metoder.

    Beskedet från kungen fick de samlade vid riksmötet att göra en votering i frågan. Det var 47 personer samlade, från de olika delarna av Kalmarunionen. När man voteringen äntligen blev resultatet 26 röster för, 21 röster mot. Utfallet blev alltså att man skulle göra så som kungen hade föreslagit.

    Från den 16 juli var prinsessan Kristina den nya tronföljaren i Sverige. Detta firade man i så väl Stockholm som i Kalmar och Örebro, eftersom tronföljden var säkrad.

    Med det fanns dock personer som inte gillade att Kalmarunionen skulle bli uppdelad efter kungens framtida bortgång, och det var ingen mindre ärkebiskopen Gustav Trolle själv.

    Det som han direkt försökte göra var att få kungen stämplad som kättare. För att göra saken klar, kätteri var en av de allvarligaste anklagelser man kunde få. Men varför var ärkebiskopen emot att Kristina skulle bli nästa regent över Sverige?

    Orsaken låg i att Trolle tyckte att det såg mer eller mindre olämpligt ut att en kvinna skulle ta över tronen i framtiden. Man skulle kunna kalla ärkebiskopen för en fundamentalist i sammanhanget.

    Vad som gör saken underlig var att Trolle fick med sig fler på sin sida, en av dem var Hans Brask, biskopen i Linköping. En annan var biskopen i Skara, Sven Jakobsson (eller Sveno Jacobi på latin).

    Självklart fanns det personer som fick reda på det och meddelade omedelbart kungen. En av dem var Rikskanslern, Nils Gyllenstierna, och när kungen fick reda på det så blev han mer eller mindre rasande och beslöt sig för att kalla in Trolle och Jacobi upp till Stockholm. Nu befinner vi oss på våren 1544.

    På slottet Tre Kronor fick ärkebiskopen och biskop Jacobi verkligen sina fiskar varma av kungen. Den utskällning de fick sägs ha varit otrolig att höra.

    Detta ledde till att Trolle bad väldigt mycket om förlåtelse och förbarmande över både honom och Jacobi. Kungen sägs ha varit stenhård i fråga, men efter ett tag fick Trolle hans hjärta att mjukna lite, vilket var tillräckligt.

    Kungen mottog deras ursäkt, men han gav dem en varning att om de skulle göra en liknande sak igen, så skulle deras huvuden hänga mycket löst på deras halsar. Ord och inga visor med andra ord.

    Det lovade Trolle och Jacobi dyrt och heligt att de inte skulle göra någonsin igen. Men de skulle betala en viss summa pengar i böter också, hur mycket har man aldrig fått fram, men det lär sannerligen ha varit en högst symbolisk summa.

    När denna tvist var över så blev det åter stabilt i Sverige rent politiskt, men man kunde ju aldrig säkert veta i den tidsperiod som vi faktiskt befinner oss i. Men lugnt var det och det var inga fler interna konflikter på det sättet.

    Länge leve drottningen!

    I mars 1560 avlider kung Kristian II på Dragsholms slott på norra Själland, 79 år gammal. I och med kungens död så sker det som man hade bestämt 17 år tidigare, att prinsessan Dorotea blir regerande drottning av Danmark-Norge, medan Kristina blir regerande drottning över Sverige.

    Den 7 juni samma år krönts Kristina till drottning i Uppsala domkyrka, och det blir festligheter i dagarna tre. Kristina visar sedan ha goda kunskaper i svenska språket, hon talar det nästan helt flytande med bara några få detaljer som gjorde att man hörde att hon var från Danmark.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1