Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Vaders Geluk Ahoy: Alles over zwangerschap, geboorte, borstvoeding, kliniek tas, eerste babyuitrusting en baby slaap! (Zwangerschaps-Gids voor aanstaande ouders)
Vaders Geluk Ahoy: Alles over zwangerschap, geboorte, borstvoeding, kliniek tas, eerste babyuitrusting en baby slaap! (Zwangerschaps-Gids voor aanstaande ouders)
Vaders Geluk Ahoy: Alles over zwangerschap, geboorte, borstvoeding, kliniek tas, eerste babyuitrusting en baby slaap! (Zwangerschaps-Gids voor aanstaande ouders)
Ebook157 pages1 hour

Vaders Geluk Ahoy: Alles over zwangerschap, geboorte, borstvoeding, kliniek tas, eerste babyuitrusting en baby slaap! (Zwangerschaps-Gids voor aanstaande ouders)

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

"Over het boek" Vaders Geluk Ahoy: Alles over zwangerschap, geboorte, borstvoeding, kliniek tas, eerste babyuitrusting en baby slaap! (Zwangerschaps-Gids voor aanstaande ouders).

Het verloop van de zwangerschap in één oogopslag: Om de 40 weken tot aan de geboorte
Checklist ziekenhuistas: Ik pak mijn kliniek tas en dit alles moet worden genomen met mij
Checklist baby startuitrusting: Alle belangrijke dingen die de pasgeboren baby in de eerste levensmaanden nodig heeft
Evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap
Gezond en fit met baby buik door de vier seizoenen
Optimale voeding met babybuik: Belangrijk vitaminen, sporenelementen en mineralen
Soft baby slaap is niet kinderspel: Tips om in slaap te vallen en door te slapen in het 1e levensjaar
LanguageNederlands
Release dateFeb 19, 2019
ISBN9783749410002
Vaders Geluk Ahoy: Alles over zwangerschap, geboorte, borstvoeding, kliniek tas, eerste babyuitrusting en baby slaap! (Zwangerschaps-Gids voor aanstaande ouders)

Read more from Logan J. Davisson

Related to Vaders Geluk Ahoy

Related ebooks

Related articles

Reviews for Vaders Geluk Ahoy

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

8 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Vaders Geluk Ahoy - Logan J. Davisson

    veroorzaakt

    Het verloop van de zwangerschap in één oogopslag: Om de 40 weken tot aan de geboorte

    1ste tot 8ste week van de zwangerschap: lichaam en geest in andere (levens)omstandigheden

    In de eerste weken van de zwangerschap werkt het lichaam van de aanstaande moeder op topprestaties. Ook de emotionele balans kan door elkaar gaan lopen - lichaam en ziel komen in andere (levens)omstandigheden terecht.

    Met het moment van de bevruchting veranderen de hormonale condities in het lichaam van de aanstaande moeder. Het hele organisme van de zwangere vrouw past zich in zeer korte tijd aan de behoeften van de maag van de baby aan. Dit zorgt ervoor dat de geïnsemineerde eicel beter in de baarmoeder kan implanteren en dat de placenta zich ontwikkelt.

    Het vrouwelijke lichaam van de aanstaande moeder verandert

    Ook al zijn de eerste weken van de zwangerschap extern nog niet voldoende waarneembaar, er verandert veel in het vrouwelijk lichaam. Het bloed van de aanstaande moeder levert alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de vorming van de placenta en het snelgroeiende embryo. Om die taken toe te voegen, neemt de stofwisselingsroutine van de aanstaande moeder met ongeveer 10 tot 25 percenten toe, stijgt de bloedvloeistof met 30 tot 40 percenten. Voor sommigen heeft dit zichtbare gevolgen. Zo kunnen bijvoorbeeld de bloedvaten onder de huid zichtbaar worden. Daarnaast worden baarmoeder en baarmoederhals soepeler, terwijl de adolescentenbaarmoeder licht op de blaas van de zwangere drukt. De bloedtoevoer naar de vagina neemt toe, waardoor de schaamlippen iets donkerder worden. De vrouwelijke borst wordt steviger en zeer gevoelig. Vaak wordt de tepelhof ook iets donkerder en ontwikkelt een zachter gebied.

    Zwembad van emoties - plotselinge stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

    Ten eerste produceert de zich ontwikkelende placenta samen met de eierstokken verschillende hormonen: oestrogeen, maar ook de zwangerschapshormonen HCG en progesteron. Daarna, vanaf ongeveer de vierde maand van de zwangerschap, wordt de behandeling van de zwangerschapshormonen volledig door de placenta uitgevoerd.

    Hormonen als boodschappers stoffen van het menselijk lichaam controleren niet alleen verschillende processen in het vrouwelijk lichaam, maar hebben ook een sterk effect op het emotionele niveau van de zwangere vrouw. In de eerste jaren van de maag van de baby leidt hormoonproductie niet altijd tot een perfecte synchronisatie tussen de placenta en de eierstokken: de hormonale ups en downs kunnen bij de aanstaande moeder een afwisselend bad van emoties veroorzaken. Enthousiasme en prikkelbaarheid, hoge geesten en verdriet - de waaier van emoties kan zeer breed zijn. In de regel zal de hormonale toestand sterker worden in het tweede trimester van de zwangerschap en zal de stemming weer evenwichtiger worden.

    Nieuwe levenssituatie - verantwoordelijk zijn voor het leven van een kleine persoon

    Zeker niet alleen de hormonen van de aanstaande moeder kunnen de emotionele wereld tijdens de zwangerschap veranderen. Mama worden betekent een nieuwe rol en functie krijgen en lange tijd verantwoordelijk zijn voor het leven van een klein mens. Een groot aantal vragen komt voort uit de helderheid van het verwachten van een kind. Onzekerheid wordt af en toe vermengd met enthousiasme: gaan zwangerschap en bevalling goed? Zullen de nakomelingen gezond geboren worden? Hoe zullen partners en familie een standpunt innemen? Zal het geld genoeg zijn? Hoe kunnen jong talent, relatie en werk met elkaar worden verzoend?

    Met niet een paar koppels, de aankomende nakomelingen kondigt zich spontaan. Als gevolg daarvan moeten de huidige levensstijlen en toekomstplannen vaak worden heroverwogen en besproken. Dit vereist doorzettingsvermogen en compromisbereidheid, omdat de aanstaande ouders van tijd tot tijd op verschillende manieren met het nieuwe incident moeten omgaan en op een andere manier met toekomstige beslissingen moeten omgaan.

    Wat het lichaam van de aanstaande moeder nu nodig heeft aan vitamines

    De babymaagperiode verhoogt de behoefte van het menselijk lichaam aan vitaminen, ijzer, jodium, magnesium, calcium en vooral foliumzuur. Vitamine B9 is elementair voor alle celdeling en groeiprocessen. Een tekort aan foliumzuur kan ook leiden tot bloedarmoede, spijsverteringsproblemen en veranderingen in de slijmvliezen. Bij het ongeboren kind kan het de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg schaden (defect aan de neurale buis).

    Reeds in de vroege zwangerschap wordt een dieet met hoogbladerig zuur (fruit, groen en volkorenartikelen) aanbevolen. In overleg met de arts is het raadzaam tot aan de twaalfde week van de zwangerschap dagelijks 0,2 tot 0,4 milligram foliumzuur te blijven gebruiken (foliumzuurprofylaxe). Deskundigenverenigingen adviseren om foliumzuurtabletten vóór de bevruchting, uiterlijk na de zwangerschap, in te nemen.

    Een uitzondering op deze regel is dat als je een gezond leven leidt tijdens de maag van je baby, je de beste voorwaarden schept voor een goede ontwikkeling van het ongeboren kind. Zwangerschap is daarom een goede gelegenheid voor de aanstaande moeder en haar partner om na te denken over hun persoonlijke levensstijl. Hoe eet ik zelfs? Hoe zit het met nicotine- en alcoholconsumptie en het gebruik van medicijnen?

    Check-ups en kraampas

    Een gynaecoloog of verloskundige kan de eerste controle uitvoeren nadat hij zich bewust is geworden van de zwangerschap. De algemene gezondheidstoestand van de aanstaande moeder wordt gecontroleerd en de verwachte geboortedatum wordt bepaald. Alle resultaten van de onderzoeken worden in zwart-wit op de kraampas genoteerd. Het moederpaspoort is een zeer belangrijk document dat een zwangere moeder altijd bij zich moet hebben. In een noodsituatie geeft hij artsen en verloskundigen snel informatie die van vitaal belang kan zijn voor zwangere moeders en baby's.

    9e tot 16e week van de zwangerschap: Het vrouwelijk lichaam heeft zich nu aangepast aan de zwangerschap

    In de derde maand van de zwangerschap heeft het vrouwelijk lichaam zich inmiddels aangepast aan de zwangerschap. Ook misselijkheid en vermoeidheid nemen dienovereenkomstig af. De overgrote meerderheid van de zwangere vrouwen is zich nu min of meer op hun gemak.

    Het eerste echografisch onderzoek en daarmee het eerste beeld van het ongeboren kind

    Bij de komende controle worden de grootte en vorm van de baarmoeder gediagnosticeerd door het scannen van de buikwand. Daarnaast worden de groei en harttonen van het opgroeiende kind gecontroleerd.

    Dit is ook het moment waarop het eerste echoscopisch onderzoek plaatsvindt: nu kan de zwangere haar kind voor het eerst zien zwemmen en bewegen in het vruchtwater. Als de aanstaande vader aanwezig is bij het onderzoek, krijgt hij ook een eerste foto van het ongeboren kind.

    Externe veranderingen op het lichaam van de aanstaande moeder

    Veel aanstaande moeders vinden de eerste zwangerschapsgerelateerde fysieke veranderingen aantrekkelijk en sexy. De zwangerschapshormonen, het verbeterde bloedvolume in de bloedcirculatie en de verhoogde waterretentie zorgen ervoor dat de huid er levendiger, rimpelvrijer en rooskleuriger uitziet. De vrouwelijke borsten worden groter en omvangrijker, de buikomtrek neemt een beetje toe - maar niet zozeer dat het de dagelijkse routine of bij het liggen zou beïnvloeden.

    Oncomfort Ja of Nee - De meeste zwangere vrouwen voelen zich gezond en vol energie

    De meeste toekomstige moeders voelen zich fit en vol energie. Toch kunnen er ook in deze periode kleine kwalen optreden.

    Het voortplantingsorgaan, de baarmoeder, groeit en kan van tijd tot tijd zichtbaar worden door matig te trekken. Daarnaast drukt ze soms op de blaas zodat de zwangere moeder vaak de drang voelt om te plassen. Soms kan er urineverlies optreden als gevolg van extreem lachen, niezen of snel lopen. Dit is onaantrekkelijk, maar neemt vooral af in het midden van de zwangerschap.

    Ook verstopping en wind uit de darmen zijn vaak een bijwerking van de buik van de baby tijd. Het zwangerschapshormoon progesteron is hiervoor verantwoordelijk: het maakt niet alleen de baarmoederspieren los, maar ook de darmspieren. Hierdoor wordt ook de darmfunctie vertraagd. Daarom wordt een evenwichtige en vezelrijke voeding met vers fruit, verse groenten en volkorenproducten aanbevolen. Zwaargewichten en opgeblazen gevoel, zoals uien, peulvruchten en koolgroenten, kunnen zwangere moeders het beste vermijden. Langzaam voeden van de maaltijden, veel water drinken en voldoende bewegen, ondersteunt en bevordert de darmactiviteit.

    Bij ernstige klachten die verder reiken dan deze aandoeningen, mogen medicijnen alleen tijdens de zwangerschap worden ingenomen na overleg met uw arts. Dit geldt ook voor alle soorten kalmeringsmiddelen, vrij verkrijgbare geneesmiddelen en alle kruidengeneesmiddelen.

    Haaruitval & pigmentvlekken: Zwanger zijn van huid en haar

    Een hormoonafhankelijke haaruitval kan een van de bijbehorende symptomen van deze fase van de zwangerschap zijn. Behalve een gezond dieet en een goede hoofdhuidverzorging, kan er niets aan gedaan worden. Normaal gesproken neemt door hormonen geïnduceerde haaruitval na enkele weken weer af. Om u te troosten: In de tweede fase van de zwangerschap wordt de glamour van je haar vaak nog glanzender en krachtiger dan voorheen.

    Op dezelfde manier zijn sommige zwangere vrouwen hormonaal afhankelijk van donkerdere huidpigmentatie, voornamelijk op de tepels, dijen, oksels, mollen en sproeten. De huid kan ook ongelijkmatig verkleuren op

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1