Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Georges Lemaître: De oerknaltheorie en de oorsprong van ons heelal
Georges Lemaître: De oerknaltheorie en de oorsprong van ons heelal
Georges Lemaître: De oerknaltheorie en de oorsprong van ons heelal
Ebook40 pages16 minutes

Georges Lemaître: De oerknaltheorie en de oorsprong van ons heelal

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Georges Lemaître was een Belgische priester, astronoom en hoogleraar natuurkunde. Lemaître is vooral bekend vanwege de ontwikkeling van de oerknaltheorie, die nu algemeen aanvaard is en heeft geleid tot het ontstaan van een nieuw onderzoeksgebied: de kosmologie. Hij stelde voor dat het heelal zich uitbreidde vanuit een enkel punt, dat hij het "oeratoom" noemde. Hoewel een deel van zijn theorie - dat het heelal was samengeperst tot één atoom - sindsdien is weerlegd, was Lemaître een pionier op zijn gebied, en hebben zijn ontdekkingen de wereld van de wetenschap op zijn grondvesten doen schudden. In slechts 50 minuten ontdekt u hoe zijn daden ons begrip van onze wereld hebben gevormd en begrijpt u zijn grote invloed op de kosmologie en de natuurkunde. Dit eenvoudige en informatieve boek geeft een grondige bespreking van Lemaître's belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen, waaronder zijn oerknaltheorie en zijn theorie over de uitdijing van het heelal. Het bevat ook een volledige biografie, een waardevolle inleiding tot de politieke, sociale en economische context en een evaluatie van de impact van zijn werk, waardoor u alle essentiële informatie krijgt over deze pionier in de wetenschap.

Over Georges Lemaître : Georges Lemaître was een Belgische priester en astronoom die een van de beroemdste theorieën van de hedendaagse wetenschap creëerde - de oerknal - die de manier waarop wij de geschiedenis van ons universum beschouwen volledig veranderde. Lemaître bedacht de term "Big Bang" echter niet zelf - een van zijn critici bedacht de uitdrukking toen hij deze tijdens een radio-interview uitsprak om hem toegankelijker te maken voor het publiek.

LanguageNederlands
Release dateJan 20, 2023
ISBN9782808063906
Georges Lemaître: De oerknaltheorie en de oorsprong van ons heelal

Related to Georges Lemaître

Related ebooks

Related articles

Reviews for Georges Lemaître

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Georges Lemaître - Pauline Landa

    BELANGRIJKE INFORMATIE

    •Geboren: 17 juli 1894 in Charleroi, België

    •Overleden: 20 juni 1966 in Leuven, België

    •Belangrijkste verwezenlijkingen: diverse theorieën die vooruitgang mogelijk maakten in het onderzoek naar het heelal en zijn oorsprong, zoals die over de uitdijing van het heelal (1927) en het oeratoom (1931)

    •Impact van zijn onderzoek: de oerknaltheorie is nu algemeen aanvaard en heeft geleid tot het ontstaan van een nieuw onderzoeksgebied: de moderne kosmologie

    INLEIDING

    De mens heeft altijd getracht de wereld en, bij uitbreiding, het hem omringende universum te begrijpen. Door de eeuwen heen zijn er verschillende theorieën ontstaan, afhankelijk van de gewoonten van elke periode, en zijn er opvattingen over het heelal ontstaan die niet altijd in overeenstemming waren met de religieuze en politieke autoriteiten. Niemand had in de tijd van Galileo (Italiaans astronoom en natuurkundige, 1564-1642), die door de kerk werd veroordeeld vanwege zijn geschriften over het heliocentrisme, gedacht dat een Belgische priester, Georges Lemaître, verantwoordelijk zou zijn voor de oerknaltheorie, die nog steeds algemeen aanvaard is.

    Zijn hypothese van het oeratoom, voorgesteld in 1931, dateert het ontstaan van het heelal op 13,7 miljard jaar geleden. Lemaître theoretiseerde dat het heelal toen werd samengeperst tot één atoom - een deel van de theorie dat nu is weerlegd - dat door een kosmische schok in een groot aantal elektronen, fotonen,… kon uiteenvallen waardoor het universum ontstond zoals wij dat nu

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1