Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Rukkaset ja kukkaset
Rukkaset ja kukkaset
Rukkaset ja kukkaset
Ebook321 pages3 hours

Rukkaset ja kukkaset

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kun Maila Winter muuttaa Hartolasta Helsinkiin tyttökouluun, hänelle aukeaa kokonaan uusi maailma. Helsinki on 1800-luvun lopulla vielä kohtalaisen pieni kaupunki, mutta pienelle Mailalle kaupunki on täynnä kaikenlaista kiinnostavaa. Koulu sijaitsee idyllisesti Bulevardilla. Mailan luokka ei ole mikä tahansa luokka – samalle luokalle on sattunut tyttöjä maan vaikuttavimmista suvuista. Miten Maila sopeutuu opiskelemaan hyvin rikkaiden perheiden lasten kanssa? Mitä elämä mahtaa Mailalle tarjota, kun aikaa kuluu?Rukkaset ja kukkaset on kirjailija Maila Talvion omaelämäkerrallinen romaani, joka vie lukijan tutustumaan viehättävään 1800-luvun lopun Helsinkiin.-
LanguageSuomi
PublisherSAGA Egmont
Release dateFeb 16, 2022
ISBN9788728132166
Rukkaset ja kukkaset

Read more from Maila Talvio

Related to Rukkaset ja kukkaset

Related ebooks

Reviews for Rukkaset ja kukkaset

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Rukkaset ja kukkaset - Maila Talvio

    Rukkaset ja kukkaset

    Cover image: Kirjailija / Author Maila Talvio

    Salon Strindberg, kustantaja 1910–1919 / Salon Strindberg, publisher

    Helsinki, Suomi / Finland, 1910-luku / 1910s

    Organisation: Finnish Heritage Agency

    Collection: Historian kuvakokoelma

    Inscriptions: Maila Talvio, kuvan alalaidassa / at the bottom

    Salon Strindberg, kuvan vasemmassa alalaidassa / at the bottom left

    Inventory ID: HK19480920:35

    https://finna.fi/Record/museovirasto.D2E138A498369EAA57D4AC3DE3263C4C

    Other cover images: Shutterstock

    Kirja ilmentää aikaa, jona se on kirjoitettu, ja sen sisältö voi olla osittain vanhentunutta tai kiistanalaista.

    Copyright © 1947, 2022 SAGA Egmont

    All rights reserved

    ISBN: 9788728132166

    1st ebook edition

    Format: EPUB 3.0

    No part of this publication may be reproduced, stored in a retrievial system, or transmitted, in any form or by any means without the prior written permission of the publisher, nor, be otherwise circulated in any form of binding or cover other than in which it is published and without a similar condition being imposed on the subsequent purchaser.

    This work is republished as a historical document. It contains contemporary use of language.

    www.sagaegmont.com

    Saga is a subsidiary of Egmont. Egmont is Denmark’s largest media company and fully owned by the Egmont Foundation, which donates almost 13,4 million euros annually to children in difficult circumstances.

    Pieni Mar’

    V ähäisen papintalon kammarissa jokeltaa lapsi, Maarianpäivän aikoihin Mariaksi kastettu, tavoitellen kaikkea sitä riemullista ja sykähyttävää, mikä tulee ulkoa: ääniä, tuoksuja, valoja, vauhteja! Tuuli tuutii ikkunaharsoa, puunoksa tuutii lintua, ikkunasta kirmaa kultasäteitä.

    Lapsi kirkaisee ilosta. Hän tahtoo tuulen, hän tahtoo linnun, hän tahtoo kultasäteet! Lintu ei saa mennä pois!

    Kultasäteet juoksevat peiliin ja kiehuvat ja sihisevät siinä — lapsi tahtoo peilin!

    Ja taasen hän kirkaisee ilosta ja sätkyttelee käsiään ja jalkojaan.

    Kukkuu! sanoo lintu. Lapsi jokeltaa vastaan, huhuaa, huutelee ja tavoittaa käsiinsä ikkunaharsoa. Mutta se vain hulmuaa kultalankojen luona eikä tule sätkytteleviin käsiin.

    — Kukkuu!

    — U-huu! huutaa lapsi kaikella äänellään ja nauravalla suullaan ja pysähtyy odottamaan.

    Mutta ei ketään tule. Isot ihmiset yhä vielä kyyköttävät mullan ääressä. He olivat siinä jo silloin, kun panivat lapsen nukkumaan. Saisivat jo tullakin. Pienen ihmisen tekee mieli riipaista peilistä kouransa täyteen auringonsäteitä. Hän tarttuu vuoteensa laitaan, pääsee pystyyn, näkee suuren sinisen avaruuden, näkee suuren vihreän nurmilaattian ja ihmiset siinä kyyköttämässä. Hän ravistaa sängyn laitaa, hyppelee, huutaa, nauraa ja sätkyttelee jokaista jäsentään.

    — Vuojille… vuojille… vuojille! ääntää pieni ihminen voimansa yltäkylläisyydessä ja kokee outoja iloja ja uusia riemuja. Näin ääntävät isot ihmiset, kun he laulavat. Tällaista se on: vuojille… vuojille! Pieni ihminen täyttää äänellään huoneen ja tuon suuren sinen, jonne lintukin meni.

    Jopa tulevat isot ihmiset. Pieni ihminen näyttää heille heti uutta taitoaan: hän laulaa heille ja samalla täyttää vuoteensa leikkivine askelineen ja siivenlyönteineen. Vuojille… vuojille..!

    Mutta isot ihmiset eivät naurakaan. He seisahtuvat säikähtyneinä. Aijaijai…

    — Kahtokaa… Kahtokaa… Ei se elä, kun noin laulaa.

    — Laulaa ennenkuin puhua osaa. Ei se elä kauan.

    Hyvät ihmiset kyyköttävät vuoteen ääressä, hartioitaan huojuttaen ja hiertäen multaa käsistään.

    — Mistäs laps’ on saanut korviinsa tuommoisen laulun? Voi nyt tokii minkämoisen ruman laulun: »vuorille, vuorille pyssyjen kanss’»… Sellaista se on kun viedään laps’ kuulemaan mitä miehet tuvassa laulavat.

    — Laulaa ennenkuin puhua osaa. Kuolee se, muistakaa minun sanoneeni. Kuolee se…

    — Uolee, uolee, kuolee, vuojille, vuojille!

    — Ei saa, ei saa! Eihän lapset toki laula vuorista ja pyssyistä. Pienet lapset laulavat Jumalan enkeleistä.

    Ei ollut enää kukkulintua, mutta oli variksia, kun lapsi jo pääsi kävelemään ulkona ja hänellä oli jalassa omat kengätkin. Isot ihmiset eivät enää kyyköttäneet pihassa mullan ääressä. Siinä oli nyt kukkia. Isot ihmiset leikkasivat keltaisia heiniä, jotka olivat niin korkeat, ettei pientä tyttöä näkynyt niiden takaa, kun hän lapsenpiikansa edellä taapersi polkua metsään päin. Kun kuitenkin käveleminen oli huonoa, otti piika hänet syliinsä ja he tulivat niin suureen metsään, ettei näkynyt yhtään taloa ja ylhäällä sinessä kulki jotakin outoa ja peloittavaa. Näin kaukana ei pieni ihminen ollut vielä koskaan ollut. Puutkin suhisivat itkettävästi. Mitä ne olivat nuo isot, tuolla korkealla? Lapsen pää painui piikatytön olkapäälle turvaa etsien. Pilvethän ne siellä olivat, eihän lapsi nyt nähnyt niitä ensi kertaa. Mutta mitäs tämä oli?

    Heidän edessään aukealla oli musta savupiippu ja nokinen uuninsuu. Kivistä ja hirsistä oli tehty tupa, mutta hirsistä oli tullut kekäleitä ja oven aukolla kasvoi niitä korkeita ruohoja, jotka polttavat käsiä ja paljaita jalkoja. Varis huusi pahasti. Lapsen suupielet vapisivat, hän kävi kiinni hoitajansa polviin ja pidätti itkua. Ei ollut milloinkaan ollut näin pahaa oloa. Tämä hirvitti enemmän kuin pimeä yö.

    — No mikäs nyt tuli? Polttiko nokkonen? Tässähän on vaan Pimeänpirtin torpanpaikka — tätäkös laps’ nyt säikähtää? Hävisivät tästä pois, kun köyhtyivät, ja sitten paloi kaikki, silloin kävi niin kova tuuli. Mennään kotiin, ei laps’ itke. Kuka nyt säikähtää raunioita.

    Tuo viimeinen sana ja kaikki mitä hyvä lapsenpiika oli sanonut tuntui murskaavan pienen ihmisen. Hän tarrautui vapisevin käsin hoitajansa polviin ja hänen itkunsa — pienen lapsen parku — vihloi yli hyljätyn tienoon kauas metsiin.

    — No, ei itketä, ei itketä. Pääsiväthän ne ihmiset muualle asumaan. Mennään kotiin, mennään.

    Pääsiväthän ne ihmiset muualle… Mennään kotiin, mennään…

    »Koti» sanaa kuunteli pieni ihminen nyt ensi kerran, korva painettuna nuoren hoitajattarensa ohimoa vastaan, ja kun tyttö pellonpientareelle päästyä laski lapsen nurmikkopolulle, tunsi lapsi olevansa turvan takana, nähdessään tutut rakennukset ja kaivonvintin. Ja koirakin tuli, Ami-koira!

    — Ei enää itketä. Kotonahan ollaan. Tämä on lapsen koto. Laps’ on niin väsyksissä. Kallistetaan pää omaan vuoteeseen. Ollaan kotona.

    Kotona. Kotona.

    Jo näin hyvin kaukaisessa lapsuudessa koti sisälsi pienelle ihmiselle parasta kaikesta mitä oli olemassa. Suurimmaksi onnettomuudeksi hän vaistosi sen, että joku oli joutunut pois kotoa. Pimeänpirtin väki oli joutunut.

    Yöllä hän saattoi havahtua raunionäkyyn ja tuskasta huutaa. Ja kun hän päivälläkin ajatteli ihmisiä, jotka köyhtyivät ja »joutuivat pois», niin hänen täytyi juosta yksikseen itkemään. Ja kun kyökin ovelle tuli kerjäläisiä, niin hänen mieleensä johtui, että olivatko nämä heitä.

    Lapsenlikka ei väsynyt häntä lohduttelemasta. Hän puhalteli väsymättä »pipiin» paikkaan, kun lapsi valitteli sormea tai varvasta, ja vakuutteli, ettei enää koskaan mennä ckaalle. Kerran sanoi lapsenlikka:

    — Mar’, kuuleppas, se laulu on tällainen:

    Herrat ja koirat män’ mehtää ja kävit he vuorille,

    Vuorille, vuorille pyssyjen kanss’.

    Ja se nuorin ol’ kaikista kaunein…

    — Vuojille, vuojille..! lauloi lapsi riemun vallassa vastaan, mutta lapsenlikka lauloi veisua pitemmältä ja siinä puhuttiin käärmeestäkin, joka käveli kahdella jalalla ja jolla oli kultainen kruunu.

    — Käärme — kotipihan piirissä oli käärmeellä kaksi aluetta missä se asui: kaksi kiviriuttaa, yksi kummallakin puolella tietä. Tänne ei saanut mennä, se oli kielletty kaikkien mahdollisten rangaistusten uhalla. Mutta käärme tuli joskus ulos suurten terävien kivien raoista, leikitteli ruohikossa ja makasi auringonpaisteessa portaiden edessä. Mitähän olisi tapahtunut jos siihen olisi koskenut? Se nähtiin, kun koira kävi koskemassa ja haukkumassa: käärme puri ja koira tuli kipeäksi. Se ei osannut ottaa edes lypsymaitoa, pullo piti panna hampaanrakoon ja kaataa kurkkuun. Moneen päivään ei Ami-koira hypellyt, ei sittenkään, vaikka kissa, Pekka, kellitteli sen edessä ja käpälällään löi korvalle. Pekka oli vasta tämänkeväinen poikanen. Pekka oli musta, rinta valkoinen. Vanha Pekkakin oli ollut musta. Kaikki edellisetkin sisäkissat olivat olleet Pekkoja, mutta niissä oli ollut aivan harmaitakin. Navettakissat olivat aina Mirrejä. Oli kerran ollut hyvin iso Mirri, joka toi kotiin jäniksenkin. Niin, ja sehän se tappoi rappujen edestä käärmeen. Mutta tämä Mirri katosi, ei kuulunut, vaikka kauempanakin käytiin huutelemassa. Se oli ollut niin erinomainen rottakissa. Mutta sillepä ei kelvannutkaan kuin omahankkima ruoka. Ei se koskenut paistettuun eikä keitettyyn, piti olla verestä ja omaa pyydystämää.

    Tämä nykyinen pieni Pekka on kaikkien talonväkien yhteinen lelu. Sen ottaa kirk’herrakin polvelleen, silitellen sitä ja kuunnellen sen hyrinää, istuessaan keinutuolissa, kun lepäilee aterian jälkeen. Lapset retuuttavat kissaa vuoronperään, ja tämä Mar’ sen aina tahtoo vuoteeseensa, vaikka se on lapsen niin raapinut, että kädet ovat arpia täynnä. Mahtaako milloinkaan tuo syvä arpi huulestakaan parantua! Mutta mitäs tapahtuikaan kun tässä eräänä iltana pastorska tuli sanomaan lapsille hyvää-yötä ja vanhemmille jo opetti ehtoorukoustakin: Mar’ oli jo nukuksissa ja kissanpoika hänen rintansa päällä kyttäili valtimonlyöntiä lapsen kaulalla. Käpälät koukussa niin että kynnet kiilsivät se hyökkäsi tykkivään suoneen! Mar’ huusi, sävähtäen valveille, hänen äitinsä tarttui kissaan ja paiskasi sen menemään. No niin, sen enempää ei tapahtunut, mutta olisihan kissa voinut runnellakin… Kotoiset eläimet pidettiin pienessä papintalossa hyvänä. Sekä suuremmat että pienemmät ihmiset kallistuivat punaraitaiselle matolle, kun kissa tavoitteli lankakerää, puri ja potki sitä, tai Ami ja Pekka teutaroivat leikin ja tappelun vaiheilla. Hirveätä leikkiä harrastivat isot pojat— omat ja naapurin pojat — kun ärsyttivät sisäkissan ja navettakissan tappelemaan. Mikähän ääni mahtaisi rumuudessa vetää vertoja tappelevien kissojen kiljunnalle ja mourunnalle. Panee se vaan käärmeetkin vapisemaan onkaloissaan ja rotat pakenemaan pesistään. Karvatukot lentelivät ja kuonot menivät haavoille, kun nämä tiikerin sukulaiset iskivät toisiaan vastaan, poikien yhä usuttaessa ja koiran etäämpänä haukkuessa. Ja välittivätkö pojat kielloista, kun olivat makuun päässeet. Kissatkin jo olisivat uupuneet, mutta pojat eivät hellittäneet.

    — Kirk’herra tulee!

    Silloin pojat päästivät hurjistuneet eläimet käsistään, sitaisivat pörrö jään järjestykseen, siirtelivät kaatuneita tuoleja pystyyn ja paikoilleen ja olivat laupiaan näköisiä.

    — Me vaan leikimme Seedanin taistelua.

    Kirk’herra ei torunut, kysyi vaan tiesivätkö pojat sitte kuka siinä Sedanin taistelussa pääsi voitolle. Tiesivät he toki sen. Tuo Kökkölän Aukusti oli käynyt Koskipään kartanossa ja herran-huoneen seinällä nähnyt Napoleon III:n ja hänen keisarinnansa kuvatkin.

    Kissat nuolivat haavojaan kukin haarallaan. Ne olivat nyt käyneet niin aroiksi, etteivät päästäneet pientä tyttöä likellekään.

    — Sellaista se sota on! sanoi Aukusti astuessaan ihmettelevän lapsen ohitse, rantaan, mistä saatiin kaloja ja krapu- ja. — Niin nuolevat sitten haavojaan ihmiset jos kissatkin.

    Täällä laulettiin sellaista lauluakin, jossa sanottiin:

    Se kaunis ja ihana franskojen maa

    Nyt saksoilta vallattu on…

    Sitä hyräilivät piiat kun olivat saattaneet karjan pihan piiristä, tai kun olivat kyykistyneet lehmän taakse lypsämään, ja sitä lauloi nyt Kökkölän pitkä aatelisnenäinen poikakin, jota pitäjän herrasnaiset pitivät sotapäälliköksi syntyneenä. Sisällä salissa laulettiin vielä sellaistakin laulua jossa kuului pyssyjen laukauksia. Isot sisaret soittivat nämä laukaukset pianolla ja pieni Mar’ odotti niitä kesken soittokappaleen, odotti pelon vallassa. Hänelle oli selitetty, että se johon laukaukset ammuttiin, kaatui eikä enää noussut ylös, sillä hän oli kuollut. Hän oli puolalainen ylioppilas. Pieni Mar’ ei osannut puhua niin paljon että olisi kysynyt. Mutta hänen tuli vilu ja silmät pimenivät. Minkätähden ylioppilaan piti kaatua? Piff-paff! paukautti tuleva sotaherra, pilkatakseen pelkuria ja löi kätensä yhteen, juostessaan hänen ohitseen. Mar’ nyhtäisi kaksin käsin yrttejä viereltään ja viskasi sotaherran perässä. Mar’ oli suuttunut…. Sisaret soittivat myöskin pianolla kovin kaunista kappaletta, jonka pitkät sävelet juhlallisesti kaikuivat kuin huilusta. Kaukana vierailla mailla kuuluivat paimenet huiluttavan korkeilta vuorilta tätä laulua niin että laaksot ja vuoret raikuivat.

    Vuojille, vuojille! muisti Mar’ laulua, jota oli laulanut ennenkuin osasi puhua. Vaan eihän hän vieläkään osannut — aina sitä naurettiin, ettei hän oppinut ärrää. Kun kylän emännät tulivat asioilleen papintaloon niin he aina sanoivat: mikäs sinun nimes’ on? Mar’ painoi alas päänsä eikä vastannut, kun tiesi että häntä nyt taas naurettaisiin. Kerrankin tuli monta emäntää ja he toivat paljon mansikoita niin että pöydät olivat punaisina ja niiden hyvä haju sekaantui savuun joka tuli ikkunoista, kun suomaita poltettiin ulkona.

    — No, sano nyt! Ma-ma-ri-a! Katsoppas nyt — mitäs nämä ovat? Sano, että marjoja! Saat tästä koreasta tuokkosesta, kun sanot. Mei’än lapset kävivät marjassa, että heidän äitensä veisi tuliaisiksi Savelan pienelle Marialle. Jeesuksen äiti oli hänkin Maria. Sanoppas Loviisan korvaan: »Maria.» Sanoppas että: »Juurikkoja.» Tulette kesällä mammasi kanssa Juurikkojan Loviisaa katsomaan. Meidän lapset noukkivat kauniita vattuja. No, sano: »Loviisa!»

    — Loviisa.

    — Ahahaha, kun tuli ihan puhtaasti. Ja tulee se vielä »Mariakin». Se tulee tuolta marjatuokkosesta.

    — Onko se Ma…? onko se tuokkosessa?

    — On, se on putkahtanut sinne. Huuda oikein lujaan… Se on se ärrä joka tekee kiusaa. Meidänkään Malviina ei vielä saa sitä ärrää, vaikka jo on iso tyttö. No, koetetaankos nyt…

    — Ma-ma-ija.

    — Älä pane iitä — pane ärrä. Ota se Maria täältä tuokkosesta…

    Pieni Mar’ näki pöydät täynnä mansikkatuokkosia, niiden haju täytti suut, silmät ja sieraimet ja palavien suoturpeiden savu tuntui pyörryttävänä päässä, mutta naurava Juurikkoj an Loviisa piteli yhä tuokkostaan hänen edessään ja toisteli: »Maria» on tässä tuokkosessa, ota se siitä…

    Lapsi ponnisti rintansa syvyydestä asti:

    — Maila!

    — Maila — senkös laps nyt sieltä sai. Kyllä se siitä vielä Marjaksikin muuttuu. Ei pidä itkeä…

    Emännät hymyilivät ja lohduttelivat. Heidänkin lapsissaan oli ollut sellaisia, j otka vasta myöhemmin oppivat puhumaan puhtaasti. Mikseikös tämä »Maila» soveltunut vaikkapa koiran nimeksi, yhtä hyvin kuin Amikin.

    Mutta Juurikkojan Loviisan marjatuokkosesta noussut nimi pääsi ihmeesti kotiväen suosioon, vaikka Mar’ kiukutteli sitä vastaan. Kiukuttelun täytyi kuitenkin lakata, kun pappa itsekin alkoi huudella »Mailaa» eikä Mariaa. Kerrankin hän, keinutuolissa istuen sanoi: »Maila, tuo papalle Pekka.» Jos vaan Kökkölän pojat olisivat lakanneet virnistelemästä. »Maila seh» sanoi Aukusti ja katsahti pöydän alle ikäänkuin siellä olisi ollut villakoira. Jännittävää oli nähdä, mitä sanoisi lapsen kummirouva, Eekun armo, joka aina vaunuilla tai kuomireellä ajoi Savelan papintaloon.

    Kävi kohahdus läpi talon kun tieltä, matkan päästä, alkoi kuulua nelipyöräisten ajopelien tulo, tai hopeatiukujen helinä. »Eekun vaunut!» kuului hätääntyneesti kautta talon, pastorska ja sisäpiika vaihtoivat äkkiä vaatetta, lapset juoksivat ikkunaan, koira haukkui pihalla. Posket kuumina pastorska sai esille hopeakannun ja parhaat kahvikupit, eivätkä koskaan hänen sisäpiikansa oppineet kyllin kohteliaasti auttamaan Eekun armoa alas ajopeleistä. Aina oli armon suupielissä ylpeä tyytymättömyys, kunnes hänen oma opetettu ja kultanappinen ruotsalaispuheinen kuskinsa sai auki vaunun oven ja, käsivarresta tukien emäntäänsä, auttoi hänet maahan. Ja usein sattui vielä niinkin, että juuri siihen hänen tielleen osui lasten kömpelöitä leikkikaluja. He hyvästi tiesivät, että heidän käpykarjansa ja puupalikkansa kuuluivat kyökin rappujen vaiheille! Tämän mahtavan kummin ristimänimi oli Sohvia eikä hän enää toisi mitään lahjoja sellaiselle kummilapselle, jolla ei ollut oikeaa kristillistä nimeä.

    Eekun armon ympärillä kävi aina salaperäinen kohina, sillä hän käytti pelkkää silkkikangasta eikä kukaan tietänyt kuka hän oikeastaan oli, tai mistä hän tuli — tai tiedettiinhän se, että hän tuli Ruohtin maalta ja kirkkoherra ehkä tiesi enemmänkin, mutta hän ei mitään puhunut eikä häneltä kukaan olisi uskaltanut kysyäkään. Kirk’herra Winter oli ainoa, joka uskalsi sanoa Eekun rikkaita ja suurellisia ihmisiä vastaankin. Eikä hän sen paremmin kohdellut heitä kodissaan kuin hän kohteli pitäjän isäntiä ja emäntiä. Pieni Mar’ oppi aikaiseen tietämään, että hänen suhteensa Eekun armoon oli toinen kuin kaikkien muiden lasten. »Tante Sophie» oli hänen kumminsa ja toi hänelle usein jotakin makeaa, jota lapsi tiesi odottaa jo kun häntä puetettiin hänen parhaisiin vaatteisiinsa ja pakotettiin kankeat uudet kengät jalkoihin, jotka kesän aikana olivat vapaasti paisuneet ja suurentuneet. Kun hän sitten syvään niiasi kummille, äidin vielä sitaistessa tukkaa taaksepäin, niin kummi hetken piteli hänen päivettynyttä kättään, puheli pari sanaa, joita ei lapsi ymmärtänyt ja ojensi hänelle tuoksuvan käärön. Lapsi muisti toki kiittää niinkuin oli opetettu, mutta sitten hän vain odotti hetkeä, jolloin pääsisi avaamaan koreita papereja ja silkkinauhoja. Joskus tuli esiin pitsiesiliina, joskus suklaalaatikko, joskus nukke, joskus kiiltokuvakirja. Aina tuoksuivat käärepaperit voimakkaan suloiselta niin, että koko lastenkamari oli kuin yrttitarhamaa.

    Kirk’herran täytyi illalla pitää auki akkunaa. Hän ei sietänyt näitä hajuja.

    Joskus toi Eekun armo mukaansa molemmat poikansa. Vanhempaa pidettiin hyvin kauniina ja hän oli saman ikäinen kuin papintalon vanhin tytär Anni. Nämä samanikäiset lapset lähetettiin puutarhaan keinumaan. Ei enää puhuttu siitä mistä Eekun armo leikillä oli puhunut silloin kun Carl ja Anni ensi kerran olivat kohdanneet toisensa. He olivat silloin pikkuisia taapertelijoita, ja kun rouva Sophie edellään työnsi poikaa tyttöä kohden, sanoi hän, osoittaen Annia, joka äitinsä turvissa niiaili tulijoille: katso Carl, tässä on sinun pieni kaunis morsiamesi — meneppäs nyt ja suutele häntä. Ja äiti päästi irti Annin ja Carl tuli hänen luokseen ja suuteli häntä keskelle suuta. Eekun armo oli sillä kertaa ollut erittäin hyvällä mielellä ja alentunut olemaan kaikille ystävällinen. Joitakin vuosia myöhemmin Anni ja Carl istuivat puutarhan keinussa ja puhelivat »farbror Abergin» metsäkoirasta, joka oli englantilainen. »Farbror Åberg» taas oli yksi niitä Ruotsinmaalta tulleita vanhoja herroja, jotka oleilivat Eekun alarakennuksessa ja joita sanottiin »kavaljeereiksi». Lasten aikaisempaan kohtaamiseen ei kukaan kajonnut, vaikka molemmat muistivat suudelman. Suuren kummilahjansa Eekun armo toi kummitytölleen kerran palatessaan Tukholmasta. Kauniissa punaisessa nahkakotelossa nähtiin valkoista silkkiä ja tummansinistä samettia sekä häikäisevän kiiltäviä hopea-esineitä. Ja veitseen, lusikkaan ja haarukkaan oli kaiverrettu »Maria W.» Mutta ainahan lapset keksivät lapsellisia nimiä — niinkuin tämäkin »Maila» — jotka sitten unehtuivat. Ikävää vaan oli, että tante Sophien lahjat niin lyhyen ajan saivat olla omistajansa näkyvissä. Kaikki Savelan lapsille tuotu kauneus hävisi peräkamarin laatikkoon, tullakseen esiin vain kun lapset sairastivat tai kun oli joulu. Siellä oli suuri nukke Tyyra, jonka mummo oli Ruusulle tuonut Kaukaasiasta, missä kävi tervehtimässä veljeään, sotaherraa. Ruusukaan, jonka oma Tyyra oli, ei saanut pidellä sitä kuin lyhyen hetken, Maila tietysti vain katsoa, kuinka se lepäsi laatikon pohjalla tyhjän karamellitölkin ja suklaarasian, helmikenkien ja mamman silkkiliinan seurassa. Ah, kuinka Maila toivoi aikaa, jolloin hän olisi niin suuri, että saisi koskea näihin kiellettyihin ihanuuksiin. Joko hän on suuri, kun tulee joulu? Ei — siihen menee monta joulua.

    Ylemmäisten emännät tapasivat joskus tyttösen laulamassa väentuvan rappusilla. Ja sen jälkeen he alkoivat pyytää häntä laulamaan. Juurikkojan Loviisa lirutteli suurella äänellä virsiä eikä mikään lintu lirutellut niin pitkään ja niin lujaan kuin tämä uskollinen kirkossakävijä. Taivaan linnut pelkäsivät kun hän korotti äänensä, ja pieni Mar’, jonka piti laulaa hänen vierellään, kävi hyttyseksi ja lopulta pyrki pakoon.

    Kirk’herrakin tuli joskus kuuntelemaan, kun Mar’ yksiksensä lauloi »Onpa taivaassa tallella lapsillekin».

    — Maila, tule papan polvelle.

    Lasta ujostutti kun hänet tavattiin laulamasta ja tultiin kuuntelemaan. Vielä pahempaa oli, kun käskemällä käskettiin laulamaan ja uhkaava vihtakin aina oli kyökin ovenpielessä. Ei, se ei ollut siinä leikin vuoksi.

    Kerran kesällä tuli isonpappilan Riku-herra sisarensa Lilly-ryökinän kanssa Savelaan ja, kun salissa oli oltu ottamassa kahvia, sanoi olevan asiaa kummilapselleen. Mar’ tavattiin leikkimästä toisten lasten kanssa tuvan edessä nurmessa ja ylioppilas-kummi tuli pienten apilankukkien poikki lasten luo ja ojensi Marialle käärön, joka putosi hänen käsistään ja särki leikkinavetat ja ryytimaat. Kangas oli horsmankukkien ja angervojen värinen — ai! Ai kuinka kaunis! Lapsi ei huomannut kiittääkään.

    — Se on kummilahja, se on Marian ihan oma.

    Vieraat olivat jo lähdössä, kun Mar’ huomasi, ettei ollut kiittänyt. Hän tuli hyppien nurmikon poikki, raahusti kangasta sylissään ja lauloi täyttä suuta: Vuorille, vuorille pyssyjen kanssa! Ei Eekun armon hopealusikka eikä kuvakirjat eikä Tyyrakaan olleet tehneet niin riemullista vaikutusta kuin tämä horsman- ja angervonkukkien värinen kangas. Siitä tehdään Mailalle leninki — se on kummilahja! Mutta nyt lähestyi isojen ihmisten katseista päättäen se hetki, jolloin lapsen oli erottava kankaasta. He tutkivat sitä ja se oli koreaa villatyykiä. Mutta siihen oli jo nurmesta tullut läiskä, ja nyt oli parasta, että kangas meni laatikkoon Tyyran luo. Ja samassa ruvettiin puhumaan, että siitä voitaisiin saada vaatetta isommallekin ihmiselle, kun sitä oli näin paljon. Lapsi vaistosi vaaran, huusi kiihkeästi, että hän kasvaa, hän kasvaa pian, eikä kangasta tahdottu saada hänen käsistään. Mamma kuitenkin puhui hellitellen, talutti Marian salaperäisen laatikon luo ja lupasi, että lapsi joka päivä pääsisi katsomaan kangasta.

    Epäily isojen ihmisten tarkoituksista oli ensi kerran pahasti koskettanut hänen tuntoaan, ja kun he pyysivät häntä syliinsä tai tahtoivat laulamaan, niin hän repi esiliinaansa ja juoksi pois. Mutta mikä olikaan tämä ruma kangas, joka yhtäkkiä ilmaantui ruokasalin pöydälle? Isot ihmiset kehuivat sitä kauniimmaksi kuin Mailan kangas olikaan, ja tyttönen ymmärsi nyt selvään mikä oli tarkoitus. Hän piti puoliaan minkä jaksoi: ruma, paha! Maila ei huoli!

    Vähää ennen joulua tuli kirje Jyväskylästä, missä isot sisaret olivat koulussa. He kysyivät kauniisti eikö Maila luovuttaisi kangastaan, sitä kun nyt siellä tarvittaisiin Lusiajuhlaan. Mar’ tiesi tuskittelemisensa turhaksi, isot ihmiset tekivät mitä tahtoivat. Kummisetä oli selvään sanonut, että kangas on Marian ihan oma, mutta nyt ne ottavat sen häneltä ja varmaan antavat sijaan sen ruman!

    Aivan niin kävikin. Se ruma ruohonpäinen tuotiin laatikosta pöydälle, leikattiin siinä ja sovitettiin Marialle. Se oli silkkaa pumpulikangasta eikä mitään villatyykiä ja se neulottiin niin suurin saumanvaroin, että varmaan tarkoitus oli kiusata Mariaa pitämään se elämänsä loppuun asti. Hameeseenkin tuli puolen kyynärän helmakäänne. Mutta mitä sanoisi Riku-setä? Niin, mitä sanoisi Riku-setä? Entä jos hän määrääkin, että hänen kankaansa on annettava oikealle omistajalleen! Olisiko mamman sittenkin ollut paha mieli siitä, että oli pienelle lapselleen tuottanut sellaisen surun? Mamma neuloi tähän Marian uuteen hameeseen taskun. Ja sehän oli jotakin! Ei milloinkaan lapsella ollut sellaista ollut! Se oli suuri kuin ison ihmisen sukka ja Mar’ antoi pukea puvun ylleen vain tämän taskun vuoksi, johon oli hauska työntää kätensä… Mutta olisihan siihen kauniiseenkin kankaaseen voinut tehdä taskun! Ei koskaan, ei koskaan, hän unohtaisi, että se oli häneltä viety! Pahoja olivat olleet.

    Ei saa enää kiukutella. Laps’ panee taskuun tämän kauniin vehnäpullan. Ja sitten ei enää puhuta siitä kankaasta.

    Tähän tapaan mamma lopetti keskustelun siitä horsman- ja angervonvärisestä kummilahjasta, jonka isonpappilan Rikusetä

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1