Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ihmiset katsovat toisiaan
Ihmiset katsovat toisiaan
Ihmiset katsovat toisiaan
Ebook67 pages39 minutes

Ihmiset katsovat toisiaan

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ihmiset katsovat toisiaan on jatkosodan aikaiseen Suomeen sijoittuva pienoisromaani. Teoksen päähenkilöt, suomalainen ja venäläinen sotilas, joutuvat tilanteeseen, jossa sotaa käyvän yhteiskunnan säännöt menettävät merkityksensä ja henkilökohtainen moraali ylittää sotilaan velvoitteet. Mitä vihollisuus lopulta on, ja kuka sen saa määritellä kenenkin puolesta?

Teos sopii kaikille, joita vaietut kohtalot, ihmisoikeudet ja sodankäynnin etiikka kiinnostavat.
LanguageSuomi
Release dateDec 6, 2021
ISBN9789527473016
Ihmiset katsovat toisiaan
Author

Kim Myrsky Holopainen

Kim Myrsky Holopainen (s. 2002) on Tampereella asuva taideopiskelija, kirjoittaja ja historian ystävä, jota kiinnostavat erilaiset ihmisoikeuskysymykset, erityisesti vähemmistöjen näkökulmasta. Holopaista kiehtoo kielen ja kuvan, sanallisuuden ja visuaalisuuden yhdistely. Inspiraatiota hän hakee metsäkävelyistä, musiikista, elokuvista ja vanhoista valokuvista.

Related to Ihmiset katsovat toisiaan

Related ebooks

Reviews for Ihmiset katsovat toisiaan

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ihmiset katsovat toisiaan - Kim Myrsky Holopainen

    Kiitos Lea Pennaselle, Mimmi Riikoselle ja muulle Kustannus Z:n väelle uskosta ja luotosta tähän tarinaan. Kiitos kaikesta avusta ja opastuksesta, joita ilman tätä kirjaa ei olisi.

    Kiitos taittajalleni Mirkka Mattheiszenille tekstin ja kuvituksen saattamisesta kirjan muotoon. Kiitos tuesta teoksen ulkoasuun liittyvissä kysymyksissä.

    Kiitos Iidu Tikkaselle ja Sampsa Virkajärvelle avusta kirjan kuvittamisprosessissa ja näkemyksistä kuvituksen lopullisesta ilmeestä.

    Kiitos kaikille opettajilleni, erityisesti äidinkielen, historian ja kuvataiteen aineenopettajille kaikista tiedoista ja taidoista, jotka autoitte saavuttamaan.

    Kiitos perheelleni ja ystävilleni loputtomasta kannustuksesta ja innostuksesta, myötäelosta ja luovista ehdotuksista.

    Kiitos Titalle, henkilökohtaiselle esitarkastajalleni.

    Päivä kun yöks’ vaihtui jo,

    Tuli levoksi pien’ tuokio,

    Ovat unehen vaipuneet kaikki,

    Missä lämmön suo nuotio.

    Minä sinua taas muistelen,

    Näen poskellas viel’ kyyneleen,

    Vaikka taiston kentälle jäisin,

    Sinun kuvasi on viimeinen.

    – Elämää juoksuhaudoissa, san. Usko Kemppi

    Metsästä on löytynyt ryssä. Sitä ehdittiin pyöritellä ympäriinsä puolisen tuntia ennen kuin joku sai päähänsä laittaa sen minun kontolleni. Tehtävänäni on juoksuttaa vanki lähimpään kokoamispaikkaan, jonka ei pitäisi olla kovinkaan kaukana, sillä emme ole vielä varsinaisesti erkaantuneet muista joukoista. Suostuin lähes empimättä: pääsenpähän edes hetkeksi kauemmas rintamasta.

    Kun vanki lopulta tuodaan luokseni, en voi estää mielentilaani muuttumasta hermostuneeksi. Ryssä on minua päätä pidempi ja paremmin levänneen näköinen. Onneksi se on sentään suunnilleen yhtä nuori kuin minäkin. Huomatessaan minut se tuijottaa suoraan kohti, kasvot tyyninä ja ilmeettöminä, jopa rauhallisina. Nielaisen.

    Venäläinen asetetaan eteeni seisomaan. Vanhemmat sotilaat yrittävät varoitella, että älä päästä yllättämään, se on ilkeä kaveri se ryssänpoika, piippu niskaan jos ryttyilee, mutta minä en pysty oikein kuuntelemaan. Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi, joku tokaisee. Vatsanpohjassa muljahtelee ja kurkku tuntuu ahtaalle. Tunnen taputuksen olallani ja yritän hymyillä taputtajan suuntaan, mutta samalla suutun hieman. He kohtelevat minua hellästi vain siksi, että olen näin nuori. Pikkupoika, jolla oli jo hengenlähtö lähellä.

    Hengitän syvään. Pyöräytän hartiat paikoilleen. Kohotan ryhtiä. Vangin paidanliepeissä roikkuneet sotilaat irrottavat otteensa ja katsahtavat minuun päin kuin varmistaakseen, että olen yhä menossa. Ryssä tuupataan liikkeelle ja minä seuraan sitä, kivääri valmiina.

    Metsä on sulkeutunut tiiviisti ympärillemme. Olemme yhä niin lähellä lähtöpaikkaa, että vaimeita keskustelun ääniä voi vielä erottaa. Tahti on hidas siksi, että ryssä poukkoilee reitiltään jatkuvasti ja maleksii eteenpäin etanan tavoin. En ole viitsinyt puuttua asiaan kovinkaan rankoin sanktioin. Välillä olen kyllä tökkinyt ryssää selkään kiväärillä, mutta se tuntuu ärsyyntyvän siitä kovin herkästi.

    Hidastelijaa on toki helpompi pitää silmällä. En jaksaisikaan nyt leikkiä mitään ajojahtia. Toissapäiväinen yhteenotto vihollisen kanssa on liian tuoreessa muistissa, samoin eilinen marssi. Käteni ovat sentään lakanneet jo tärisemästä.

    Muistan tilapäisleirissä saamani ohjeentapaiset ja kiinnitän katseeni venäläisen niskaan. Ryssän hiukset ovat tavattoman tummat, lähes mustat. Ne kiiltelevät auringon paistaessa oksiston läpi ja värisevät tuulessa. Vaatteet lepattavat raajojen ympärillä, ne ovat ilmeisesti hieman liian isot. Hihoissa näkyy jotakin harmaata suttua.

    Astelemme pienen puron yli. Vanki varoo vasenta jalkaansa. Se ei näytä päällepäin pahalle, mutta mistäpä sitä tietää, voihan siinä olla kipeitä rakkoja tai lieviä murtumia. Ehkä ryssä on heikko mieleltään ja sietää huonosti kipua. Puron jäätyä taakse hoputan nilkuttajaa kiväärini kärjellä. Venäläinen ei reagoi mulkaisulla kuten aiemmilla kerroilla, vaan jatkaa mukisematta eteenpäin.

    Pienen tovin kuluttua se pysähtyy ja kääntyy varovasti minua kohti. Kohtaan harmaat silmät, jotka toljottavat alistuneen näköisinä. Sotavanki vilkaisee sivulleen, nykäisee hieman päätään ja katsoo taas takaisin. Se yrittää pyytää jotain. Ryssä toistaa

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1