Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Tyskland återfött
Tyskland återfött
Tyskland återfött
Ebook108 pages1 hour

Tyskland återfött

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Tyskland återfött författades av Hermann Göring och publicerades för första gången i London i början av 1934. Boken släpptes enbart på engelska och var, med Görings egna ord, tänkt att “få presentera några av mina id&eacute

LanguageSvenska
PublisherLogik
Release dateMar 18, 2016
ISBN9789187339301
Tyskland återfött

Related to Tyskland återfött

Related ebooks

Related categories

Reviews for Tyskland återfött

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Tyskland återfött - Hermann Göring

    cover-big.jpg

    Tyskland

    återfött

    Tyskland

    återfött

    General

    Hermann Göring

    Preussens premiärminister

    Originaltitel: Germany Reborn (1934)

    © 2015 Logik Förlag

    Box 22120

    250 23 Helsingborg

    Första svenska utgåvan, första upplagan

    Översättning: Logik Förlag

    ISBN: 978-91-87339-28-8

    Uppgifterna i den nyskrivna inledningen kommer framförallt från biografin Göring, författad av historikern David Irving 1989 och utgiven på såväl engelska som svenska. Fotnoterna i boken är tillagda av Logik Förlag.

    För sakens skull skall det noteras att utgivaren inte har något som helst politiskt syfte med publiceringen av denna bok, eller bedömer vad som skrivits i den, utan anser att det är ett viktigt och på många sätt unikt historiskt dokument över en person, politisk rörelse och en politisk revolution som hade en oerhört stor påverkan under 1900-talet. För att inte riskera att hamna nära gränsen för den inskränkning av yttrande- och tryckfriheten som lagen om hets mot folkgrupp innebär har det tvingats att förändra ett fåtal av författarens ordval i kapitlet Min uppgift, det är dock ingenting som i stort påverkar det tidsdokument som boken utgör, utan är snarare ett desto större uttryck för yttrandefriheten i Sverige anno 2015.

    Goring-inlaga.jpg

    Vår framgångsrika jaktflygare överlöjtnant Göring - Vykort som spreds i massupplaga under första världskriget.

    Innehåll

    Inledning

    Förord

    Tysklands arv

    Kriget

    Upproret

    Versailles

    Weimar

    Finis Germaniae?

    Adolf Hitler

    Svart fredag – 9 november, 1923

    Laglydighetens taktik

    Ledaren

    Brünings regering

    Papens regering

    Schleichers regering

    Segern – 30 januari, 1933

    Min uppgift

    Att skapa en nation

    För lika rättigheter, ära och fred

    Inledning

    Hermann Göring är en av de absolut mest välkända ledarna för det nationalsocialistiska Tyskland. De allra flesta känner igen Göring vid första anblicken av en bild av honom. Vad många inte känner till är dock mer om vem denne man egentligen var. Likt många åsikter, uppfattningar och kunskaper kring denna period i Europas historia så är även åsikterna och kunskaperna om Hermann Göring starkt påverkade av krigsslutet och de segrandes perspektiv. Lika lite som att Adolf Hitler skulle ha uppfattats av den tyska befolkningen så som allmänheten generellt uppfattar honom idag, lika lite uppfattades Hermann Göring på det sätt som han ofta beskrivs idag. Det kan vara svårt att föreställa sig idag men oavsett vilken uppfattning man har om dessa herrar nu, så är det ett faktum att såväl Hitler som Göring under den tiden var oerhört uppskattade av den tyska befolkningen i stort, inte minst under perioden före kriget. Om Adolf Hitler under den perioden var den mest vördnadsfulle och respekterade av de tyska ledarna, så beskrevs Göring ofta som den mest älskade, en ledare som faktiskt var en del av folket. Göring var en man som trots sin position ändå kunde föra sig med både societet och arbetare, och dessutom kunde höja en bägare tillsammans med dem. Han sågs som hjälten från det första världskriget och som talaren som rörde åhörare till tårar vid otaliga massmöten.

    Göring var en kämpande själ som under hela sitt liv strävade efter att uppnå nya mål. Hans liv var inte utan problem och umbäranden, och att han hade sina brister var han väl medveten om och förde en aktiv kamp mot dem under hela sitt liv.

    Hermann Wilhelm Göring föddes den 12 januari 1893 i tyska Rosenheim och många av sina barndomsår spenderade han på slottet Veldenstein i närheten av Nürnberg. Slottet, med en över 900 år gammal historia bakom sig, gav Hermann en minst sagt storslagen plats att växa upp på bland borgens många torn, bergssluttningarna och de djupa skogarna. 1911 examinerade han med högsta betyg från Tysklands bästa officersskola: militärakademin i Gross Lichterfelde. Han fortsatte sin militära karriär och tog officersexamen i mars 1913. 1914 inställde han sig vid sitt regemente i väntan på det annalkande kriget. Under första världskriget ville Göring bli en del av flygvapnet och lyckades tillslut kämpa sig in bland dess stridande enheter, trots att han först hade nekats flygutbildning. Som jaktflygare blev Göring snart känd som ett av Tysklands absolut största flygaress. Han blev själv nedskjuten 1916 men var snart uppe i luften igen. Efter att den legendariske Manfred von Richthofen, Röde Baronen, nedkämpats blev Göring först utsedd till vice chef för Richthofeneskadern och strax därefter fick han befälet över densamma. Efter kriget hade Göring 22 bekräftade nerskjutningar av fientliga flygplan och i maj 1918 förärades han den högsta preussiska utmärkelsen: riddarordern Pour le Mérite. När kriget var förlorat utlovade han i ett tal: Vår tid skall komma igen!

    Efter kriget började han arbeta som pilot i först Danmark och sedan i Sverige. I Sverige träffade han Carin Fock som blev hans stora kärlek och som han senare skulle gifta sig med. I den stora krisen i Europa delade Carin Görings åsikt om att nationalsocialismen var den enda räddningen, och hon var under hela äktenskapet ett stort stöd för sin make. Till och med på sin dödsbädd insisterade hon att Hermann skulle resa från henne och till det kaosartade Tyskland efter att president Hindenburg kallat Göring och Hitler till ett möte för att diskutera deras förslag till lösningar på de problem som landet stod inför.

    Första gången som Göring såg Adolf Hitler var 1922. Det var i slutet av året som Göring deltog vid ett möte där Hitler höll tal, och han blev övertygad om att Hitler var Tysklands räddning. Han träffade honom strax därefter och inom kort fick flygaresset från första världskriget förtroendet att leda SA. De båda männen blev nära vänner och satt ofta och diskuterade sent in på nätterna i Carin och Hermanns lägenhet i München.

    Den 8-9 november 1923 gjordes ett försök att utropa ett nationalsocialistiskt styre i München, men revolten misslyckades och arton nationalsocialister samt fyra poliser dödades i striderna. Göring sköts i ljumsken och många trodde att han stupat. Över hela München spreds det ut att chefen för SA hade dödats medan Göring i själva verket hade lyckats klara sig undan och nu var på väg mot Österrike för att undgå att gripas och fängslas. Ganska snart insåg myndigheterna dock att han kommit undan, gränspolisen meddelades och Göring efterlystes på plakat som sattes upp i hela regionen. Vid Garmisch-Partenkirchen greps först SA-chefen, men han lyckades fly och ta sig in i Österrike.

    Den 13 november, fyra dagar efter att Göring skottskadats, fick han tillslut läkarhjälp i Österrike. Både han och Carin, som hade följt med på flykten, mottogs som hjältar av de allt fler tyska nationalister som hade börjat organisera sig i landet. Göring var svårt skadad och vårdades under lång tid innan han återigen var på benen, och det var under denna tid han blev beroende av det morfin som han hade fått av läkarna för att mildra smärtorna. Kampen mot morfinet skulle sedan bli svår. Under vistelsen på sjukhus besökte en mängd personer hjälten från Tyskland och bland besökarna kan bland andra Houston Stewart Chamberlain, Siegfried Wagner (son till den store kompositören) och Hitlers syster Paula nämnas.

    I maj var Göring så pass bra att han återigen kunde aktivera sig politiskt och han reste till Italien för att förhandla med fascisterna om samarbete och om ett lån som tyskarna hoppades kunna få till den politiska verksamheten. Tiden i Italien var Görings ekonomiskt svåraste period, alla hans tillgångar hade konfiskerats i samband med ett förbud mot NSDAP efter kuppförsöket. Under tio tröstlösa månader försökte Göring komma fram till ett positivt resultat i diskussionerna med fascisterna, men när han istället för klara besked enbart fick vaga muntliga löften

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1