Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Personlig utveckling
Personlig utveckling
Personlig utveckling
Ebook144 pages2 hours

Personlig utveckling

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Den här boken är till för dig som känner att du vill utmana dig själv för att våga mer, få mer gjort på jobbet och mer kraft över för ökad livsglädje.

Boken är en hjälp till en livslång förändring som handlar om personlig utveckling och om att ta kontroll över ditt eget liv. Innehållet fungerar lika bra privat som för din professionella tillvaro. Att införliva innehållet i ditt liv kräver både tid och tålamod.
LanguageSvenska
Release dateSep 16, 2019
ISBN9789178515455
Personlig utveckling
Author

Björn Jonsson

Björn Jonsson har en lång erfarenhet som personalchef, är NLP-utbildare och coach. Är numera pensionär och tar periodvis på sig uppdrag som föreläsare och coach inom näringslivet.

Related to Personlig utveckling

Related ebooks

Reviews for Personlig utveckling

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Personlig utveckling - Björn Jonsson

    Innehåll

    1.0 Inledning

    1.1 Förord

    1.2 NLP och mental träning

    1.3 Några ord om författaren

    1.4 Inlärd hjälplöshet

    2.0 Grundantaganden

    2.1 Kartan är inte verkligheten

    2.2 Jag har ansvar för mina tankar och mitt tillstånd och därför även för mina resultat

    2.3 Att ha möjlighet att välja är bättre än att inte ha det

    2.4 Kropp, tanke och känsla är tre delar av samma system

    Helhetsmodellen

    Varför det är viktigt att själv kunna påverka sitt sinnestillstånd

    Tanken

    Kroppen

    Tanken, kroppen och känslan hänger ihop

    2.5 Innebörden av kommunikation är det gensvar du får

    Vad är syftet med kommunikationen?

    Kommunikation är en av våra viktigaste färdigheter.

    Konsten att lyssna

    Assertiv kommunikation

    Rapport

    Följa och sedan leda

    Kalibrering

    Kongruens

    Proaktivt språk

    Retorik

    Förberedelser inför anförandet:

    Tips på innehåll

    Disposition

    2.6 Det finns inga misslyckanden, bara feedback

    2.7 Mästerskap kan kopieras

    2.8 Det förflutna är inte lika med framtiden

    2.9 Alla beteenden har en positiv intention

    2.10 Om du vill förstå – handla

    3.0 Begrepp

    3.1 Fyra olika inlärningsnivåer

    3.2 Tre grundstenar

    3.3 Neurologiska nivåer

    3.4 Associerad och dissocierad

    3.5 Viljan kontra fantasin

    3.6 Humorns betydelse

    Humor

    Leendet

    Känslor smittar

    3.7 Ge och bli framgångsrik

    3.8 Ditt personliga varumärke

    3.9 Metamodellen

    4.0 Verktyg

    4.1 Förankring

    4.2 Perceptuella positioner

    4.3 Disney-modellen

    4.4 Johari-fönster

    4.5 NÖHRA-modellen

    4.6 Personlighetsstilar

    4.7 Paretos lag – 80/20-regeln

    1.0 Inledning

    1.1 Förord

    Den här boken är till för dig som känner att du vill utmana dig själv för att våga mer, få mer gjort på jobbet och mer kraft över för ökad livsglädje.

    Boken är en hjälp till en livslång förändring som handlar om personlig utveckling och om att ta kontroll över ditt eget liv. Innehållet fungerar lika bra privat som för din professionella tillvaro. Att införliva innehållet i ditt liv kräver både tid och tålamod.

    Vanans makt är stor, och vardagen kommer i kapp. Framgångsfaktorn ökar om du börjar ta dig an uppgifterna och övningarna i boken. Försök få till stånd en gradvis förändring, och börja med att ersätta gamla vanor med nya. Börja träna på att tillämpa kunskaperna i olika situationer. Det är först när du börjar tillämpa kunskaperna som du får nytta av innehållet. Precis som när du lär dig spela gitarr krävs det inledningsvis lite extra för att komma i gång. När du sedan börjar lära dig spela kommer du att uppleva glädjen med dina nya färdigheter.

    När du läser boken får du större utbyte av innehållet om du läser med avsikten att lära ut. Min egen upplevelse är att jag lär mig mer på ett djupare plan om jag läser något i avsikt att lära ut det jag läser. För att kunna förklara för andra, krävs att jag själv förstår det som ska förklaras. När jag sedan försöker lära ut möts jag kanske av olika frågor och funderingar som i sin tur ökar min egen förståelse, och min inlärning ökar. Insikten om att du själv ska förmedla det du är med om under ett utbildningsprogram till andra, gör att du blir mer fokuserad och aktiv under utbildningsdagarna och kommer att fundera på hur kunskapen ska kunna omsättas i din egen verksamhet. Du deltar då i programmet som blivande lärare i stället för som »passiva« elever.

    1.2 NLP och mental träning

    NLP står för Neuro Linguistisk Programmering. Neuro- står för hjärnan, och uttrycket som helhet syftar på hur den organiserar våra liv med hjälp av språk (-linguistisk) och hur detta styr våra beteenden (programmering). Det jag tycker är intressant med NLP är att det är en väldigt pragmatisk modell.

    Grundarna Richard Bandler och John Grinder funderade på varför vissa psykologer fick bra resultat medan andra psykologer med ett helt annat sätt att ta sig an patienten kunde jobba år ut och år in utan märkbara resultat. I stället för att studera det som inte fungerar och varför det finns psykiska sjukdomar ställde Richard Bandler och John Grinder sig frågan vad som skiljer människor som gör något med lätthet, elegans och fulländning, från dem som inte gör det. Svaret sökte de genom att studera Virgina Satir som arbetade och blev omtalad som en duktig psykolog inom området familje- och systemterapi, Fritz Perls som utvecklade gestaltterapin samt Milton Erickson som gjorde sig känd som en av de bästa hypnosterapeuterna.

    Som jag har fått det berättat för mig kom Richard Bandler till Santa Cruz i Kalifornien i början av 1970-talet för att studera matematik. Han blev inneboende hos en gestaltterapeut och började i samband med detta också studera psykologi. Han kom efter hand i kontakt med John Grinder som då var professor vid universitetet med specialisering på lingvistik. De tog sig an psykologiska problem med ett nytt angreppssätt och började studera strukturen kring subjektiva upplevelser. Deras ansats mottogs inte speciellt positivt av andra psykologer. Richard Bandler uttalade sig vitt och brett om psykologer och menade att det var oetiskt att behandla en patient i flera år utan att kunna visa på tydliga förbättringar. Han liknade det vid att lämna in en bil på verkstad utan att få den tillbaka. I dag används Bandler och Grinders kunskaper inom allehanda områden. Kunskaper som till stor del är praktiskt tillämpbara används ofta inom kommunikationsområden som coaching och försäljning, men också inom prestationspsykologi och ledarskap. När jag tar del av material som används vid säljträning upptäcker jag ofta att det kommer från studierna som gjordes av Milton Erickson.

    I övrigt har jag hämtat kunskap från området mental träning. Det är främst material som utvecklats av Lars-Eric Uneståhl, legitimerad psykolog och fil. dr. i psykologi. Lars-Eric Uneståhl började på 1970-talet hjälpa framstående idrottare med mental träning. Området utvidgades senare till att även gälla andra grupper, exempelvis säljare och ledare. Lars-Eric Uneståhl har gett ut över hundra böcker, kassetter och cd-skivor med inriktning på mental träning.

    1.3 Några ord om författaren

    Jag heter Björn Jonsson. Jag är gift med Christina, och vi har två vuxna söner och tre barnbarn. Både Christina och jag var väldigt unga när vi bildade familj. Jag var 21 år när vi fick vår förste son, som heter Jens. Tjugo månader senare fick vi vår andre son, som heter Stellan. Många har frågat mig hur det var att bilda familj i så unga år. Barnen blev en självklar del av livet.

    Jag har bara positiva minnen från den tiden. Även om vi hade brist på pengar kände jag mig aldrig fattig. Vi hade det vi behövde: kärlek, bostad och mat.

    I min professionella roll har jag en grundutbildning som ekonom. Mitt första jobb var som banktjänsteman på Sparbankens låneavdelning. Sedan sålde jag hus under en period, och därefter jobbade jag som kamrer på Lantbruksnämnden. I rollen som kamrer blev jag personalansvarig för en grupp medarbetare, något som väckte mitt intresse för personalfrågor.

    Jag fick då upp ögonen för en distansutbildning som leddes av Lars-Eric Uneståhl och som gavs via Örebro högskola. Kursen hette Personlig kompetensutveckling genom mental träning, även kallat PUMT. Jag läste sedan en fortsättningskurs som Lars-Eric Uneståhl anordnade som benämndes Person-, team- och ledarutveckling, men då via Skandinaviska Ledarhögskolan som han hade startat i Örebro. För att fördjupa kunskaperna läste jag därefter på min fritid olika distansutbildningar vid Umeå universitet, bland annat i arbetspsykologi, organisationspsykologi och ledarskapspsykologi.

    Jag är certifierad av INLPTA International NLP Traniners Association, samt utbildad mental tränare.

    Jag bytte ganska snart yrkesinriktning. Efter min period som kamrer blev jag i början av 80-talet personalchef på Västerbottens lantmän, och sedan 1994 fram till december 2018 har jag varit verksam som HR-chef vid Norrmejerier. Jag ingick i företagsledningen på Västerbottens lantmän samt på Norrmejerier under hela min anställningstid på båda företagen. Är numera pensionär och periodvis tar jag på mig uppdrag som föreläsare och coach inom näringslivet. I min roll som HR-chef har jag genomfört ett antal ledarutbildningar och fungerat som gästföreläsare på Umeå universitet. För att genomföra bra ledarutbildningar och föreläsningar krävs att jag håller mig uppdaterad med det som skrivs i ämnet. Eftersom det skrivs mycket kring ledarskap är det inte möjligt att följa allt som kommer ut. Stundtals har jag haft som ambition att lyssna på en föreläsning per dag via nätet. Genom åren har jag hunnit läsa en hel del böcker och lyssna på en massa föreläsningar.

    Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och värderingar. Jag tror inte på tanken att ensam är stark. En av mina grundvärderingar är tanken att ge och dela med mig av min kompetens. Hjärnan behöver tränas, något som sker när jag delar kunskap med andra, och ju mer jag använder den, desto bättre och effektivare blir den. Det är i samarbeten med andra som storverk kan uträttas. Det är viktigt att vara nyfiken och öppen för nya synpunkter. Inte sällan uppstår lärandet när man minst anar det – det kan vara i möten med människor som har helt andra erfarenheter. Det är också en av anledningarna till att jag ägnat så mycket tid åt ideellt arbete, ofta riktat till unga människor.

    Jag tror också på tanken att ge, men inte för att få utan i grunden enbart för att ge. Resultatet blir då ofta att vi får det vi ger. Om vi ser andra blir vi sedda, om vi bekräftar andra blir vi bekräftade och så vidare. Glöm inte att grundinställningen ska vara inte för att få, utan enbart för att ge. På samma sätt upplever jag i mitt arbete kopplat till personlig utveckling att jag får mer än jag ger. Jag växer i möten med mina adepter och i samband med mina kurser i ledarutveckling.

    Jag har under många år arbetat ideellt med olika uppdrag mot bakgrund av mina grundvärderingar som handlar om att ge. En del av det ideella arbetet har bestått av att under en femårsperiod fungera som styrelseledamot i KFUM Umeå, varav det sista året som ordförande. KFUM är en idéburen organisation som arbetar med att skapa möjligheter för unga människor. Jag har nu lämnat uppdraget för att kunna ägna mer tid åt min familj och utveckla mina intressen, som bland annat gäller att skriva den här boken.

    1.4 Inlärd hjälplöshet

    Jag växte upp under tidigt 1950-tal i Umeå. Min pappa jobbade som tulltjänsteman och mamma inom sjukvården. Om något i hemmet eller i sommarstugan skulle fixas köptes tjänsterna in från en lämplig hantverkare, något som gick i arv till mig. Jag och min hustru har haft eget hus i många år. För c:a 10 år sedan flyttade vi till

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1