Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Tornem Jesús als pobres
Tornem Jesús als pobres
Tornem Jesús als pobres
Ebook98 pages1 hour

Tornem Jesús als pobres

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Tot l'Evangeli. Els pobres tenen dret a rebre tot l'Evangeli. Aquest és el missatge que el llibre que teniu a les mans ens ofereix, a partir de la reflexió d'un grup de cristians que porten anys dedicats de diverses maneres al servei dels pobres. La tasca cristiana envers els qui pateixen per la pobresa i l'abandó és sens dubte un dels testimonis més creïbles i indiscutibles de la força de la fe i del seguiment de Jesucrist. Aquest llibre, però, ens convida a reflexionar sobre el fet que a vegades aquesta tasca es redueix només a l'ajuda i a la resposta a les necessitats materials i no sap, o no gosa, o potser no troba necessari, oferir allò més valuós que es pot oferir, i que precisament té els pobres com a primers destinataris: l'alegria de Jesucrist, la seva presència viva. I ens conviden a avançar per aquest camí. Oriol Xirinachs (Barcelona, 1935) és capellà de la diòcesi de Barcelona i membre de l'Associació de Preveres del Pradó. Tot el seu ministeri com a capellà l'ha exercit en barris obrers i populars, alhora que ha estat membre actiu en organitzacions en el món de la marginació i en tasques de pastoral social.
LanguageCatalà
Release dateJun 1, 2016
ISBN9788498057584
Tornem Jesús als pobres

Related to Tornem Jesús als pobres

Titles in the series (91)

View More

Related ebooks

Reviews for Tornem Jesús als pobres

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Tornem Jesús als pobres - Oriol Xirinachs Benavent

    La col·lecció Emaús vol oferir llibres

    de lectura assequible que ajudin

    a viure el camí cristià en el moment actual.

    Per això porta el nom d'aquell poble

    cap a on anaven dos deixebles desesperançats

    quan es van trobar amb Jesús,

    que es va posar a caminar al costat seu,

    i els va fer entendre i viure

    la novetat de l'Evangeli.

    Oriol Xirinachs

    Tornem Jesús als pobres

    Col·lecció Emaús 132

    Centre de Pastoral Litúrgica

    Director de la col·lecció Emaús: Josep Lligadas

    Disseny de la coberta: Mercè Solé

    Il·lustració de la coberta: © Cesc

    Il·lustracions interiors: © Agustín de la Torre Zarazaga

    © Edita: CENTRE DE PASTORAL LITÚRGICA

    Nàpols 346, 1 – 08025 Barcelona

    Tel. (+34) 933 022 235 – Fax (+34) 933 184 218

    cpl@cpl.es – www.cpl.es

    Edició digital setembre 2016

    ISBN: 978-84-9805-758-4

    Qualsevol forma de reproducció, distribució, comunicació pública o transformació d’aquesta obra només pot ser realitzada amb l’autorització dels seus titulars, llevat d’excepcions previstes per la llei. Adreceu-vos a CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos) si us cal fotocopiar o escanejar algun fragment d’aquesta obra (www.conlicencia.com; 91 702 19 70 / 93 272 04 47).

    El propòsit d’aquest llibre

    Em plau presentar-vos el llibre de Oriol Xirinachs Tornem Jesús als pobres. En aquest opuscle es recullen i s’amplien notablement les reflexions que es van fer en un seminari organitzat pel Secretariat per als Marginats de la Diòcesi de Barcelona.

    El seminari fou fruit d’una inquietud que manifestaren Pilar Malla i el mateix Oriol Xirinachs. Són moltes les persones creients que dediquen temps i talents per dignificar la vida dels més petits i exclosos, són moltes les institucions que hi ha a casa nostra que treballen en l’anomenat Quart Món. No cal que faci una valoració de la seva feina, ja que el seu treball és molt reconegut. La seva sol·licitud estarà en molts casos motivada per la seva fe cristiana. Molts d’ells han reconegut en el pobre i desvalgut el rostre de Crist. Són creients que s’han pres molt seriosament que la veritable caritat és sempre gratuïta. Lluny, tota intenció de fer proselitisme. La qüestió és com, en aquests ambients, fer present Jesucrist. Conscients, com molt bé diu el papa Francesc, que la principal pobresa és la pobresa espiritual. Jesús va néixer, viure i morir en el marges de la societat, i la seva resurrecció és la manifestació que en la situacions més límits de l’existència, hi ha per a ells esperança. La Pilar i l’Oriol em proposaren que convoqués persones que treballen en diferents camps de la marginació: en presons, en el món de la prostitució, a Càritas, en el món dels sense sostre, etc. Així, amb alts i baixos, durant uns mesos ens anàrem trobant. La característica principal d’aquestes trobades és que no es teoritza massa, sinó que es compartiren experiències. L’Oriol anava prenent notes, i donava forma per escrit a les nostres reflexions, i al final ens presentà aquest llibre: Tornem Jesús als pobres.

    Agraeixo molt sincerament la feina de l’Oriol, de segur que ens ajudarà a tots a continuar reflexionant perquè es pugui fer realitat l’anunci de Jesús a Nazaret: "Els pobres seran evangelitzats". El títol del llibre expressa molt bé el seu contingut, tornar Jesús als pobres, ja que si bé és cert que el Senyor ha vingut per a tots, són els pobres, i no els savis i rics, els qui millor el poden rebre, però com l’eunuc dels Fets dels Apòstols, necessiten d’un Felip que els anunciï que Déu els estima, que el Crist s’identifica amb ells, i que l’Esperit es manifesta en ells.

    Agraïm també a José Ignacio González Faus, que ens ofereix unes reflexions sobre Jesús i els pobres, que trobareu com a epíleg i que enriqueixen el contingut del llibre, i al CPL la seva edició en la col·lecció Emaús.

    Tant de bo que aquest llibre susciti reflexió i debat, i sobretot ens serveixi a tots per no oblidar-nos dels més pobres. Tornar Jesús als pobres significa fer de mitjancer perquè siguin conscients que el Crist està amb ells malgrat que les circumstàncies de la vida a vegades fan impossible que el reconeguin.

    Josep M. Jubany Casanovas

    Delegat de Pastoral Social de la diòcesi de Barcelona

    Primera part

    Ai de mi si no anunciés l’Evangeli!

    (1 Corintis 9,16)

    Però l’àngel els digué: No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria (Lc 2,10)

    L’Esperit del Senyor reposa sobre meu perquè ell m’ha ungit. M’ha enviat a portar la bona nova als pobres (Lc 4,18)

    Presentació

    A l’hora de presentar aquesta reflexió és necessari situar-la en el marc on ha sorgit per tal de poder entendre el seu objectiu i el seu abast. Un petit grup de cristians, presents en el món dels pobres des d’entitats d’Església, aplegats en el Secretariat per als Marginats de la diòcesi de Barcelona, ens qüestionàvem el fet que la nostra presència entre ells, tot i voler ser evangelitzadora, quedés reduïda a una dimensió de promoció social o ajuda, quan per a nosaltres una evangelització plena entenem que ha d’arribar a l’anunci explícit de la persona de Jesús: la seva vida, gestos i paraules. Per diverses raons reconeixíem que, o no en sabíem, o no trobàvem la manera adequada de fer-ho.

    Constatàvem que l’abundant literatura sobre el tema de l’evangelització dels pobres s’entenia i es concretava amb l’opció pels pobres o pel compromís, que d’una forma gairebé exclusiva girava entorn el raonar, matisar, defensar.. de mil i una forma l’exigència cristiana d’aquella acció alliberadora i de promoció dels pobres.

    Cal encara afegir-hi, com a estímul per a aquesta reflexió, la voluntat de donar les raons de la nostra opció davant molts compromesos que defensen que aquest compromís ja és l’evangelització. Evidentment que nosaltres entenem aquest compromís social com a part integrant i necessària d’aquesta evangelització, però creiem que no és tota l’evangelització.

    Són molts els textos, tant del magisteri, com de reconeguts teòlegs, que afirmen aquesta nostra convicció (vegeu els textos de les dues pàgines següents). Però no volem recórrer a l’argument d’autoritat, ja que la nostra opinió és que aquest anunci surt del mateix Evangeli; que hauria de ser una cosa normal, i que si no ho fem és degut a unes raons que ens han portat a aquesta manera d’entendre i de fer, especialment en el nostre món occidental, malgrat tot, ric i benestant, cosa que és important de remarcar, ja que és el teló de fons d’aquesta

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1