Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Opdracht In Amlwch
Opdracht In Amlwch
Opdracht In Amlwch
Ebook63 pages50 minutes

Opdracht In Amlwch

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Een detective van Scotland Yard in het Victoriaanse Londen krijgt opdracht een verdwijning in het verre Amlwch te onderzoeken, meer voor zijn eigen bescherming dan een noodzaak de verdwijning op te lossen. In Amlwch ontdekt hij dat de verdwijning een duistere oorzaak heeft en moet hij zich tot het uiterste inspannen zijn verstand te bewaren, laat staan het vege lijf te redden.

'Opdracht in Amlwch' is in het Nederlands eerder in Wonderwaan 24 verschenen en in het Engels in Cyaegha Magazine. Een uitgave in 'Mythos Evolved' is in voorbereiding.

LanguageNederlands
PublisherMike Jansen
Release dateAug 15, 2013
ISBN9781301138760
Opdracht In Amlwch
Author

Mike Jansen

Mike has published flash fiction, short stories and longer work in various anthologies and magazines in the Netherlands and Belgium, including Cerberus, Manifesto Bravado, Wonderwaan, Ator Mondis and Babel-SF and Verschijnsel anthologies such as Ragnarok and Zwarte Zielen (Black Souls).Obviously he lives in the Netherlands, in Hilversum which is close to Amsterdam. He has won awards for best new author and best author in the King Kong Award in 1991 and 1992 respectively as well as an honorable mention for a submission to the Australian Altair Magazine launch competition in 1998More recent publications in various English language ezines and anthologies.http://www.meznir.info======================= NEDERLANDS =======================Mike heeft Flash Fiction, korte verhalen en langer werk gepubliceerd in verschillende verhalenbundels en bladen in Nederland. Daaronder de magazines Cerberus, Wonderwaan, Ator Mondis en de Babel-SF en Verschijnsel verzamelbundels zoals Ragnarok en Zwarte Zielen. Vanaf 1991 is Mike aan het schrijven geweest aan verschillende korte verhalen en is hij begonnen aan zeven romans. Die allemaal niet af kwamen om uiteenlopende redenen. Daarnaast heeft hij in verschillende King Kong Award en Millennium Prijs Jury's gezeten en heeft hij samen met Roelof Goudriaan een jaar of tien aan Babel Publications gewerkt.In 1991 won hij de Rob Vooren prijs voor beste nieuwe auteur en in 1992 de King Kong Award voor beste korte verhaal, samen met Paul Harland. In 2012 won Mike zowel de jury- als de publieksprijs in de Baarnse Cultuurprijs en de Thor Verhalenwedstrijd van het SaBi Verhalenforum. Daarnaast won hij de Fantastels 2012 award.Na een schrijfhiaat van zo’n tien jaar schreef Mike eind 2011 zijn debuutroman, De Falende God, een breed opgezette dark fantasy roman, eerste deel van een pentalogie. Het tweede deel ‘In Schaduwen van Weleer’ verscheen in de loop van 2012 bij Verschijnsel.Meer recent schrijft hij ook veel in het Engels en publiceert op de Engelse markt voor bladen en verzamelbundels, mede omdat daar in Nederland niet genoeg ruimte voor is.Een bezigheid die hij ook weer heeft opgepakt is het hoofdredacteursschap voor uitgeverij Verschijnsel (de voortzetting van Babel Publications), waar zijn voornaamste aandachtsgebied de e-publicatie-markt is.Hij woont in Hilversum met zijn gezin en naast schrijven werkt hij ook nog wel eens voor een cutting edge technologiebedrijf en doet dat redelijk internationaal.

Read more from Mike Jansen

Related to Opdracht In Amlwch

Related ebooks

Related articles

Related categories

Reviews for Opdracht In Amlwch

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Opdracht In Amlwch - Mike Jansen

    Recent reed ik samen met Tais Teng naar onze uitgever, Verschijnsel, in Mechelen. Tijdens die rit bespraken we natuurlijk het vertellen en schrijven van verhalen. Tais had net daarvoor mijn verhaal ‘Opdracht in Amlwch’ gelezen in de meest recente Wonderwaan (nummer 24) en hij vond dat een goed verhaal, hoewel hij toch wel aangaf dat het compacter en efficiënter had gekund. Ik legde Tais uit waarom ik het verhaal –opzettelijk- zo geschreven had en hieronder vertel ik het nog eens:

    Het oorspronkelijke verzoek van het Wonderwaan team was een verhaal te schrijven in de traditie van Lovecraft, Smith and Chambers. Daarop (her)las ik die auteurs en bestudeerde hun schrijfstijl. Opvallend vond ik het oog voor detail in de vroege jaren twintig van de twintigste eeuw en een wat afstandelijke manier van vertellen. Vervolgens zocht ik een plek en een tijdperk om het verhaal dat in mijn hoofd ontstond, te plaatsen en te voorzien van zoveel mogelijk authentieke details als ik kon vinden.

    Het eigenlijke verhaal speelt zich in een landhuis in Amlwch, om precies te zijn op deze locatie +53° 24' 49.46, -4° 20' 36.09 De ruïne van het landhuis ligt er nog als je op Google Maps kijkt. De hoofdpresoon loopt door Amlwch en ziet het dorp zoals het toen moet zijn geweest. Het schip waarop hij aankomt, was een schip dat daadwerkelijk de vele havens in Zuid- en Oost-Engeland langsvoer. De herberg waar hij logeerde bestond al vanaf de middeleeuwen. De bierlicentie die boven de open haard hing bestond echt en was dat jaar vergeven aan de eigenaar van de herberg. De mensen die de hoofdpersoon moet onderzoeken bestonden echt, de jaren van hun overlijden zijn correct, hun familie, specifiek de vierde Baron van Alderley, had inderdaad een antiekverzameling met documenten van de oude mystici, zoals John Dee.

    Mijn onderzoek was uitgebreid en ik vermengde veel feiten en details met fictie tot een coherent verhaal, waarbij ik de schrijfstijl van Lovecraft probeerde te emuleren. Inderdaad, het zou veel compacter kunnen, maar ik wilde een bepaald effect bewerken.

    Toen Tais Teng dat hoorde, zei hij: ‘schrijf een soort voorwoord voor je verhaal, zodat lezers begrijpen waarom je het op deze manier geschreven hebt. Want nu ik weet wat er speelt, lees ik het nog een keer en zal ik me afvragen of de details die je beschrijft feit of fictie zijn.

    Hilversum, augustus 2013

    Mike Jansen

    Over Opdracht in Amlwch

    Lovecraft en ik hebben altijd een haat-liefde verhouding gehad. Enerzijds waren de hele Mythos en alle derivaten daarvan ontzettend interessant, aan de andere kant had ik soms een ‘so what’ gevoel als ik weer eens een verhaal las. Ik denk dat het de vermeende hulpeloosheid van de hoofdpersonen in Lovecrafts verhalen was die me tegenstond. Toch heeft de Mythos cult status bereikt en doordrenkt het een belangrijk spectrum van het Genre. Dus toen het verzoek van redactie Wonderwaan kwam om een Mythos verhaal voor nummer 23 te schrijven, moest ik hier toch eens verder induiken.

    Lang verhaal kort, wat me duidelijk werd na lezen van het nodige Lovecraft, Chambers, Derleth, Hodgson en Smith was dat de intentie van de schrijvers, zoals het op mij overkwam, het uitleggen van het universum was en de plaats van de mens daarin. De methode die ze daarvoor gebruiken is de aanwezigheid van onmetelijke krachten voor wie de mens maar een onbetekenende eendagsvlieg is, van een slapende god op de bodem van de oceaan tot gekmakende toneelstukken die over onnoembare entiteiten gaan.

    Gaandeweg werd me duidelijk dat Lovecraft c.s. eigenlijk hele menselijke verhalen schreven waarin hun hoofdpersonen, soms tevergeefs, opboksen tegen de nare dingen die het leven op hun pad gooit. Maar in plaats van hun eigen innerlijke ‘cthulhu’ te benoemen gebruikten ze de Mythos om hun angsten te verwoorden en het fatalisme inherent aan het leven gestalte te geven. Het is natuurlijk psychologie van de koude grond maar voor mij verklaart het een en ander.

    Terug naar de uitdaging van Wonderwaan. Ik schrijf graag en veel, maar wel in mijn eigen universa waarin mijn eigen creaties rondlopen. Dus wel de thematiek, maar niet de feitelijke invulling zoals die door de Mythos wordt ingegeven. Gelukkig staat het me vrij iets toe te voegen dat nog niet bestaat,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1