Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)
Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)
Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)
Ebook91 pages1 hour

Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ergenlik ve çocukluk döneminde gelişim psikolojisinin temelleri

 

Küçük bir çocuğun gelişimi sadece büyüleyici değil, aynı zamanda inanılmaz derecede karmaşıktır. Çocuklar, daha zor olamayacak gelişim aşamalarından geçerler. Bunlar, bu küçük varlıkların yalnızca yaşamlarının ilk yıllarında tırmanmak zorunda oldukları değil, aynı zamanda tüm yaşamlarını şekillendirecek olan gerçek dağlardır. Ancak çocuklar bu gelişim aşamalarından tek başlarına geçmezler.

 

Çocuğun ebeveynleri, çocuğun psikolojik gelişiminde çok merkezi bir rol oynar. İlk büyük engeller aşıldığında ve ilk başarılar kaydedildiğinde her zaman oradadırlar. Bununla birlikte, küçük çocukların gelişimi her zaman olumlu değildir: bu çocukların hayatlarının geri kalanını etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabilir; sonuçta, çocukluk her yetişkin yaşamının temelidir.

 

Kitap aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

  • Psikolojik gelişim neden önemlidir?
  • Çocuğun yaşamının ilk yılları
  • Ahlaki oluşum ve öz saygı
  • Günümüzde çocukluk ve ergenlik
  • Gelişimsel sorunlar
  • Genetik ve çevresel faktörler
  • Ebeveynler çocukları nasıl destekleyebilir?
     

Ebeveynlerin, kendi çocukları aniden gelişimsel sorunlar yaşadığında önlerindeki engeller karşısında umutsuzluğa kapılmaları alışılmadık bir durum değildir. Bu durum çocukluk döneminin zor geçmesine neden olur ve aile içi ilişkiler de bu tür sorunlardan büyük zarar görebilir.

 

Bu kitap, çocukların bu sorunlardan neden sorumlu tutulamayacağını tam olarak açıklamayı amaçlamaktadır. Aksine, gelişim yolunda olabilecek tüm tehlikelerden korunmalıdırlar. Bu tam da her ebeveynin farkında olması gereken bir durumdur.

 

Bu kitap, gelişim psikolojisinin temellerini anlamanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.

LanguageTürkçe
PublisherYusuf Yilmaz
Release dateFeb 6, 2023
ISBN9798215653586
Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)

Read more from Yusuf Yilmaz

Related to Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)

Related ebooks

Reviews for Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Gelişim Psikolojisi (Çocuk Psikolojisi) - Yusuf Yilmaz

    Gelişim Psikolojisi

    (Çocuk Psikolojisi)

    Yusuf Yilmaz

    Küçük bir çocuğun gelişimi sadece büyüleyici değil, aynı zamanda inanılmaz derecede karmaşıktır. Çocuklar, daha zor olamayacak gelişim aşamalarından geçerler. Bunlar, bu küçük yaratıkların yalnızca yaşamlarının ilk birkaç yılında tırmanmak zorunda oldukları değil, aynı zamanda tüm yaşamlarını şekillendirecek olan gerçek dağlardır. Ancak çocuklar bu gelişim aşamalarından tek başlarına geçmezler.

    Çocuğun ebeveynleri, psikolojik çocuk gelişimi alanında çok merkezi bir rol oynamaktadır. İlk büyük engeller aşıldığında ve ilk başarılar kaydedildiğinde her zaman oradadırlar. Bununla birlikte, küçük çocukların gelişimi her zaman olumlu değildir: bu çocukların hayatlarının geri kalanını etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabilir, sonuçta çocukluk her yetişkin yaşamının temelidir.

    Ebeveynlerin, kendi çocukları aniden gelişimsel sorunlar yaşadığında önlerindeki engeller karşısında umutsuzluğa kapılmaları alışılmadık bir durum değildir. Bu durum çocukluk döneminin zor geçmesine neden olur ve aile içi ilişkiler de bu tür sorunlardan büyük zarar görebilir.

    Bu kitap, çocukların bu sorunlardan neden hiçbir şekilde sorumlu tutulamayacağını tam olarak açıklamayı amaçlamaktadır. Aksine, gelişim yolunda olabilecek tüm tehlikelerden korunmalıdırlar. Bu tam da her ebeveynin farkında olması gereken bir durumdur.

    İçindekiler tablosu

    Giriş

    Çocuklukta doğru psikolojik gelişim neden bu kadar önemlidir .

    Yaşamın ilk yılları

    Ahlaki eğitim

    Özsaygı

    Günümüzde çocukluk ve gençlik

    Kalkınma sorunları

    Genetik faktörler

    Çevresel faktörler

    Ebeveyn yardımları

    Ebeveynler çocuklarına psikolojik gelişim evrelerinde nasıl yardımcı olabilirler .

    Kapanış sözleri

    Giriş

    Bir insanın ruhu sadece özellikle büyüleyici değil, aynı zamanda çeşitli ve benzersizdir. Yıllar geçtikçe, her insan genellikle diğer insanlarınkinden çok farklı olan bireysel bir kişilik geliştirir, bu nedenle farklı yaşam yolları ve hayalleri vardır, aynı zamanda her bireyin başa çıkması gereken çok çeşitli sorunlar da vardır. Bir kişiyi olduğu kişi yapan, kişiliğidir. İnsanı insan yapar ve dolayısıyla ilgi ve yeteneklerini geliştirir.

    Bununla birlikte, bir kişilik geliştirmek için, çocuklukta, hatta çok daha erken yaşlarda başlayan farklı bir psikolojik gelişime ihtiyaç vardır. Doğum sadece hayatın başlangıç noktası değil, aynı zamanda psikolojik gelişimin de başlangıç çizgisidir. Bu andan itibaren insanoğlunun ruhu kendini şekillendirmeye devam eder. Her ne kadar istenmeyen duraklamalar, duraksamalar ve hatta düpedüz U dönüşleri veya sorunlu durumlar olsa da, psikolojik gelişimde bir son nokta yoktur; sonuçta kişiyi özgür bir birey yapan deneyimleridir. Gelişim düzeyleri bizimkinin altında olan biyolojik türdeşlerimizin çoğundan farklı olmamızın nedeni budur. İnsan ruhu, ölçülmesi ve hatta kurallara bağlanması zor olan büyüleyici bir gelişim geçirir. İnsanın ruhu gezegendeki en karmaşık ruhlardan biridir, ancak biz sadece ruhları bizimki kadar gelişmemiş hayvanlardan farklı değiliz, aynı zamanda birbirimizden ve dolayısıyla kendi etimizden ve kanımızdan da farklıyız.

    Doğru psikolojik gelişim, daha sonraki yetişkin yaşamının başlangıç noktası olduğu için çocuklukta özellikle önemlidir, ancak bazı çocuklar için bu yol kolay bir yol değildir. Çocuğun deneyimleri ve genetik yapısı da dahil olmak üzere, sonuçta çevresindeki herkes için, ancak özellikle yakın aile için ve hatta çocuğun kendisi için zor olabilecek sorunlara neden olabilecek birçok faktör vardır.

    Hayal kırıklığı ve kaygı çocuğun peşini bırakmayabilir, aynı zamanda stres bozuklukları ve travma tepkileri de görülebilir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişimsel bozukluklar ortaya çıkabilir, bu nedenle çocuk nihayetinde kendi türünden farklı olabilir. Bunun daha sonraki yetişkin yaşamı üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Doğru psikolojik gelişimden yararlanamayan çocukların düpedüz acı çekmesi pek de nadir görülen bir durum değildir ve çoğu ebeveyn, kendi çocuğunun acı çektiğini görmenin bir ebeveynin hayatındaki en kötü duygu olduğunu söyleyebilir.

    ––––––––

    Bu nedenle ebeveynler genellikle zor zamanlar geçirir ve nadiren de olsa düpedüz umutsuzluğa kapılabilirler çünkü ebeveynlik zamanının çok daha kolay olacağı düşünülmüştür. Birçok ebeveyn için, kendi çocuklarının dış etkenler nedeniyle gelişim sorunları yaşadığını ya da örneğin nesilden nesile aktarılan sorunlar nedeniyle diğer çocuklarla iyi bir bağ kuramadığını görmek en korkunç duygulardan biridir. Bir çocuk için hayatı zorlaştırabilecek faktörler neredeyse sonsuzdur ve her ruh farklı geliştiğinden veya belirli tepkilere farklı tepki verdiğinden, en küçük başarısızlıklar bile çocuğun nihayetinde yaşamak zorunda olduğu travma tepkilerine yol açabilir. Birçok ebeveyn böyle bir durumda ne yapacakları konusunda genellikle hiçbir fikre sahip değildir, sonuçta ortaya çıkabilecek onlarca faktör vardır, ancak buna gerek yoktur. Ancak söylenebilecek olan, çocukların ve gençlerin psikolojik alanda gelişimsel sorunlar yaşama olasılığının son yıllarda önemli ölçüde arttığıdır. Bunun faktörleri de neredeyse sonsuzdur. Kitlesel medya tüketimi önemli bir rol oynamaktadır, çünkü çocuklara yanlış rol modelleri öğretmektedir, ancak aynı zamanda ne mükemmel bir vücut ne de mükemmel bir görünüm olmamasına rağmen mükemmel bir gerçekliği teşvik eden reklamlar da bunda önemlidir. Çok küçük yaştaki çocuklarla genel etkileşim gittikçe sertleşiyor ve genel yetişkin yaşamı da mutlaka kolaylaşmıyor. Özellikle de günümüzde kuşak farklılıkları her zamankinden daha fazla olduğu için. Bu nedenle ebeveynler, tam da günümüzün dış etkileri nedeniyle çocuklarıyla yakınlaşmaya başlamakta bile zorlanmaktadır. Ne de olsa, bu çocuklar genellikle kendi akıllarına sahip olan ve bazen belirli evrelerden geçen çocuklardır. Yine de her çocuğun ebeveynlerine ihtiyacı vardır. Bu nedenle gelişimsel sorunları olan bir çocuk kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır.

    Ancak bu o kadar kolay değildir. Örneğin depresyona, sonsuz bir düşüş sarmalına ya da çıkış yolu olmayan bir uçuruma düşen ve bundan kendi başına kurtulamayan bir çocuk, nadiren de olsa ebeveynlerinin yardımını reddeder. Ancak, bu ebeveynlerin suçu değildir, en azından çoğu durumda değildir, ancak elbette depresyonu veya çocuğun genel ruh sağlığını ciddiye almayan çok muhafazakar veliler gibi istisnalar her zaman vardır, ancak daha ziyade çocuk mevcut durumdan bunalmıştır. Düşünceler kafasını karıştırır çünkü örneğin en iyi arkadaşlarının bu şekilde hissetmediğini çok iyi bilir. Okuldaki veya aynı sınıftaki diğer çocukların kendisinden çok daha iyi hayatları olduğunu hisseder ve umutsuzca bunun nedenini, örneğin neden kabul edilmeyip zorbalığa maruz kaldığını bulmaya çalışır.

    Çocuğun kesinlikle herkesin ve dolayısıyla tüm dünyanın kendisine karşı olduğunu düşünmesi alışılmadık bir durum değildir. Kimse nasıl olduğunu sormadığı için değil, daha ziyade aynı deneyimleri ve düşünceleri paylaşabilecek kimse olmadığı için yalnız bırakılmış hissediyor. Bu nedenle çocuk yanlış anlaşıldığını hisseder ve olayların koşullarını ve kendi düşüncelerini açıklasa bile ebeveynlerinin onu asla anlamayacağını düşünür. Bu

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1