Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Origami
Origami
Origami
Ebook110 pages1 hour

Origami

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Origami: Kağıt Katlama Sanatı - Bir parça kağıttan eşsiz bir sanat objesi nasıl yaratılır.

 

Gazeteden katlayıp su birikintisinde yüzdürdüğünüz küçük kayıkları hatırlıyor musunuz? Ya da duvarları boyarken saçınıza boya sıçramasını önleyen kağıt şapka? Ve mutlaka bir noktada kağıttan bir uçağın sınıfta süzülmesine izin vermişsinizdir. Çocukken doğal olarak yaptığınız tüm bu figürler origamiye atfedilebilir.

 

Origami, Japon kağıt katlama sanatıdır. Bunun için genellikle özel origami kağıtları kullanılan tek bir kağıt parçasından, herhangi bir noktadan birbirine yapıştırılmadan veya kağıt kesilmeden en heyecan verici figürler yaratılır. Kelebekler, turnalar, böcekler ve kutular ve hatta üç boyutlu modeller gibi diğer birçok figür bu şekilde yaratılır. Ancak geometrik süslemeler ve hatta insan figürleri de kağıttan bir sanat eserine dönüştürülebilir. Yapımı kesinlikle daha kolay olan tek renkli modeller mümkündür, ancak origami ile çok renkli şekiller de üretilebilir. Yeni teknikler sayesinde plastik formlar bile mümkün hale geldi.

 

Kitapta aşağıdaki konuları bulacaksınız:

  • Origami nedir?
  • Tarihsel arka plan
  • Bilimsel yönleri
  • Modern zamanlarda origami
  • Katlama teknikleri
  • Hangi kağıdı kullanmalıyım?
  • Yeni başlayanlar için origami figürleri
  • Çok sayıda resim ve talimat

 

Kendinizi Japon kağıt katlama sanatına bırakın ve çeşitli teknikleri tanıyın. Davetiye için uygun bir hediye bulamıyorsanız, neden kendiniz bir tane yapmıyorsunuz? Böyle bir sanatı yanınızda getirdiğinizde ev sahipleriniz kesinlikle çok şaşıracaklardır. Okurken, göz atarken ve kağıt katlarken iyi eğlenceler.

LanguageTürkçe
PublisherYusuf Yilmaz
Release dateFeb 6, 2023
ISBN9798215906644
Origami

Read more from Yusuf Yilmaz

Related to Origami

Related ebooks

Related categories

Reviews for Origami

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Origami - Yusuf Yilmaz

    Origami

    Yusuf Yilmaz

    İçerik

    Origami nedir?

    Tarihsel arka plan

    İlk yazılı talimatlar

    Zengin üst sınıfın sanatı

    Erken Avrupa'da Origami

    19'uncu yüzyılda çocuklar için origami

    Modern Çağın Origamisi

    Origaminin tanınmış şahsiyetleri

    Origaminin Parçaları

    Klasik Origami

    Origami köpek

    Origami balık

    Vinç

    Modüler origami

    Origami Kutusu

    Lale

    Boxpleating

    Origami Loco

    Pureland

    Origami Dinozor

    Kirigami

    Basit açılır kart

    Lotus Çiçekli Pop-Up Kart

    Kinetik Origami

    Nautilus Spirali

    Buruşma

    Origaminin diğer alanları

    Çok Parçalı Origami

    Iso Alanı

    Mozaiklemeler

    Islak Katlama

    Origami Sanatının Geometrik İlkeleri

    Bilimsel yönleri

    Günümüz toplumunda origami...

    ...bir hobi olarak

    ...insanlar arasında bir bağlantı olarak

    ...bir profesörlük olarak

    ...eğitimde

    Psikolojide Origami...

    ...meditasyon olarak

    ...günlük yaşamda huzur için

    Günümüzde Origami: Eski Tekniklerde Değişiklikler

    Katlama teknikleri

    Origami için hangi kağıtlar kullanılabilir?

    Washi kağıdı

    Chiyogami kağıdı

    Yeni başlayanlar için origami

    Katlama talimatlarının diyagram olarak gösterilmesi

    Bazı basit origami modellerinin katlama talimatları

    Temel formlar

    Yeniden katlamak için basit şekiller

    Klasik origami figürleri için daha fazla resimli talimat

    Kapanış sözleri

    Kaynaklar

    Origami nedir?

    Origami terimini daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Ama bunun arkasında ne olduğunu da biliyor musunuz? Origami Japonca bir kelimedir ve katlanmış kağıt anlamına gelir. Bu aslında her şeyi anlatıyor: Bir kağıt parçasından çok çeşitli figürler katlanıyor. Origami sanatı olan bu teknikte ne yapıştırıcı ne de makas kullanılıyor. Ancak özel origami kağıdı sayesinde çok renkli objeler yaratmak mümkün.

    Şaşıracaksınız, çünkü çocukluğunuzda mutlaka origami ile karşılaşmışsınızdır. Hiç kağıttan uçak yaptınız mı? Eminim böyle bir uçak sınıfınızdan çoktan geçmiştir. Klasik kağıttan kayığı ve duvarları boyarken takılan gazete kağıdından yapılmış kağıt şapkayı mutlaka biliyorsunuzdur. Peki ya Cennet ve Cehennem oyunu? Şimdi aklınıza gerçek çocukluk anıları geliyor, değil mi? Çocukken yaptığınız tüm o küçük el işleri origamiden başka bir şey değildir, çünkü bir parça kağıttan bir kağıt şapka yaptınız.

    Bir nesne veya oyuncak yaratın.

    Ancak bu arada origami tüm tekniklerde daha da gelişti. Örneğin bugün çalışılacak kâğıdı nemlendirerek güzel heykeller yapmak kolaylıkla mümkün. Ve evet... bazı türler için makas ve yapıştırıcı bile kullanabilirsiniz. Şimdi bunun nasıl çalışabileceğini merak ediyor musunuz? Daha sonra bu kılavuzun devamına göz atın ve çeşitli kağıt katlama teknikleri hakkında bilgi edinin. Büyülü hayvanlar veya geometrik figürler yaratmayı öğrenin.

    Ancak bundan önce, origaminin ilk olarak nasıl ortaya çıktığına ve ilk olarak ne zaman ve nerede kullanıldığına dair bir fikir edineceksiniz. Origami kağıdı da çok özel bir şeydir ve özel bir üretim yöntemine tabidir. Başlangıçta normal kağıt da kullanabilirsiniz, ancak zamanla bu artık yeterli olmayacaktır. Bu nedenle, bu çok özel makale hakkında da burada bilgi alacaksınız.

    Tarihsel arka plan

    Başta da belirtildiği gibi, bu kağıt katlama sanatı Japonya ve Çin'de ortaya çıkmıştır. Origami kelimesi Japonca oru ve kami kelimelerinden oluşmaktadır. İlki katlama, ikincisi ise kağıt, yani kağıt katlama anlamına gelmektedir.

    Çağımızdan çok önce, kağıt ilk olarak antik Çin'de üretildi. İlk figürlerin zamanımızın birinci veya ikinci yüzyılında bu kağıttan geliştirildiği ve yapıldığı varsayılabilir. Ancak bunun hangi duruma borçlu olunduğu bir muamma olarak kalmaya devam etmektedir.

    Yedinci yüzyılın sonlarına doğru, Çinlilerin kağıt yapımındaki sırrı muhtemelen Budist rahipler tarafından Japonya'ya getirilmiştir. O dönemde ipekböceklerinin kozaları önce kaynatılır, sonra öğütülür ve kurutulurdu. Bu, şimdi düzeltilmesi gereken çok ince ama ipeksi bir tabaka oluşturdu. Kağıt hazırdı.

    Şimdi, 14. yüzyıl civarında origami sanatı gelişti, ancak kağıt katlamakla uğraşan sadece çok küçük bir insan topluluğu vardı. Origami henüz çok iyi bilinmiyordu ve gerekli olan kağıt çok pahalı olduğu için lüks mallardan biriydi. Bu zanaat 16. yüzyılın sonlarına kadar aile içinde nesiller boyu aktarılan bir gelenek haline gelmemiştir. Böylece, zaman içinde origami sanatında ustalaşan daha fazla insan oldu. 

    Kağıt katlama sanatı da Mısır ve Mezopotamya'da oldukça bağımsız bir şekilde ve Çin ya da Japonya'dan herhangi bir gelenek olmaksızın ortaya çıkmıştır. O zamanın Mezopotamya'sı bugünkü Irak ve Suriye'nin kuzey doğusudur.

    Buradan, 16. yüzyıl civarında, bu kağıt sanatı ilk olarak İspanya'ya ulaştı ve oradan yavaş yavaş Avrupa'ya yayıldı.

    Başlangıçta sadece geleneksel figürler vardı. Örneğin turna Japonya'dan miras kalmıştır ve kravat olan pajarita İspanya'da yaratılmıştır. Yeni figürlerin eklenmesi 20. yüzyıla kadar gerçekleşmemiştir. Bunlar, yeni kreasyonlarıyla eski gelenekleri yıkan Japon Akira Yoshizawa tarafından yaratıldı. Aynı zamanda, deneyimsiz kişilerin anlaşılır katlama talimatları yardımıyla bu figürleri yeniden üretmesini mümkün kılan bir sistem ortaya çıktı.

    Japon kadın Sadako Sasaki'nin radyoaktif kirlenme nedeniyle yakalandığı lösemiyle turna katlayarak mücadele etmek istemesi nedeniyle kağıttan katlanan turnalar dünya çapında tanınmış ve Uluslararası Barış Hareketi ile nükleer savaşa karşı direnişin sembolü haline gelmiştir. Hiroşima'ya atılan atom bombalarının kurbanlarından biriydi. Sadako bunu yaptı çünkü bir Japon efsanesine göre 1.000 origami turna kuşu katlayan kişinin tanrılar tarafından bir dileği kabul edilecekti. Hatta bu kâğıttan turnalardan yaklaşık 1.600 tane yaptı ama ne yazık ki origami sanatı boşa gitti çünkü Sadako henüz 12 yaşındayken öldü. Turna Japonya'da çok önemlidir çünkü burada kutsal bir kuş olarak kabul edilir ve güvercin gibi barışın sembolüdür.

    Daha önce de belirtildiği gibi, kağıt üretimi zaman içinde daha kolay ve hepsinden önemlisi daha ucuz hale geldi. Bu durum sayesinde kağıt katlama sanatı giderek daha da yaygınlaştı. Bugün origami sanatının klasikleri olarak kabul edilen figürler Edo dönemi olarak adlandırılan dönemde yaratılmıştır. Bu dönem 1603'ten 1868'e kadar sürmüştür.

    Artık kâğıt katlama, dini amaçlardan çok bir eğlence olarak kullanılıyordu. Böylece yeni figürler icat edildi ve katlama teknikleri aktarıldı.

    İlk yazılı talimatlar

    Japonya'da 19. yüzyıla kadar origami hakkında sadece sözlü gelenekler vardı, çünkü ülke kendini dünyanın geri kalanından izole etmişti. Bu izolasyon sırasında, Japon sanatı söz konusu olduğunda Japonya'da önemli çalkantılar ve değişiklikler meydana geldi.

    18. yüzyılın sonunda, kağıdın nasıl katlanacağına dair

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1