Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)
Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)
Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)
Ebook103 pages1 hour

Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

Kişilik araştırmaları ve kişilik portreleri ile insanların farklı kişiliklerini tanıyın, anlayın ve okuyun. Diferansiyel psikoloji, kişinin insanlığın geri kalanından gizlenen ve bir sır olan kişiliğiyle ilgilidir. Belirli insanların belirli davranışlarını açıklayan ve haklı çıkaran derin bir alandır. Ancak, sadece kendi kişiliğinizi bulmak ve buna göre güçlü ve zayıf yönlerinizi test etmek için değil, aynı zamanda zor bir dönemden geçen insanlara yardım etmek için de psikoloji alanında yüksek lisans derecesine ihtiyacınız yoktur.

 

Bu kitap, hemcinslerinizi daha iyi anlamanıza ve buna bağlı olarak başkalarıyla işbirliğinizi geliştirmenize yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu çalkantılı ve fırtınalı zamanlarda, insanlar genellikle kendi yaşamlarında biraz rahatlamaya ihtiyaç duyarlar. Kişilik psikolojisi sıklıkla ve özellikle günlük yaşamda uygulandığı için diferansiyel psikolojide durum böyle olabilir. Kişilik bozukluğundan muzdarip olan veya davranışlarını ve görünümlerini değiştiren travmatik deneyimler yaşamış olan ağır hasta insanlara yardım etmekle ilgilidir.

 

Bu kitapta insan ruhu hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacak birçok bölüm bulacaksınız:

  • Diferansiyel psikoloji araştırması
  • Kişilik psikolojisi nedir?
  • Tip teorisi: kişilikler nelerdir?
  • Yetiştirilme tarzı ve çevresel faktörler
  • 7 illüstrasyon ile

 

Ancak kişilik psikolojisinin yardımıyla iş dünyasında da büyük avantajlar elde edilebilir ve hatta aile ve arkadaş ortamında bile özellikle yararlı olabilir. Sonuçta, kim patronunun kişiliğini öğrenmek ya da bir iş arkadaşının neden diğerlerinden açıkça farklı olduğunu anlamak istememiştir ki? Kitabı şimdi satın alın ve diferansiyel psikoloji hakkında ilk izleniminizi edinin.

LanguageTürkçe
PublisherYusuf Yilmaz
Release dateFeb 6, 2023
ISBN9798215036822
Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)

Read more from Yusuf Yilmaz

Related to Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)

Related ebooks

Reviews for Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi) - Yusuf Yilmaz

    Diferansiyel Psikoloji (Kişilik Psikolojisi)

    Yusuf Yilmaz

    İçerik

    Giriş

    Diferansiyel Psikoloji

    Bu nedir?

    Buna ne için ihtiyacım var?

    Yıllar boyunca yapılan araştırmalar

    Kişilik gelişimi

    Genetik faktörler

    Çevresel faktörler

    Kişiliğime giden yol

    Tip teorisi - hangi kişilikler vardır?

    Analistler

    Diplomatlar

    Muhafızlar

    Araştırmacılar

    Kapanış sözleri

    Kaynakça

    Şekillerin listesi

    İllüstrasyon 1Herkesin iş yerinde farklı davranışları ve hedefleri vardır.

    Şekil 2: İnsanlar yaşamları boyunca farklı mizaçlar geliştirirler.

    Şekil 3: Kişilik terimi muğlaktır.

    Şekil 4: Uyarıcı-tepki

    Şekil 5'Duygusal zeka' ile insanları daha iyi anlamak

    İllüstrasyon 6Kişilik gelişiminde belirleyici bir faktör olarak aile

    İllüstrasyon 7Olumsuz sorunlar ruhsal yük oluşturur

    İllüstrasyon 8: Enneagram

    Giriş

    Bir insanın kişiliği o kadar çeşitli ve benzersizdir ki, her insan yıllar içinde otomatik olarak kendine has bir kişilik geliştirmiştir. Çocukluktan itibaren ruhumuz sürekli olarak gelişmeye devam eder ve kişiliğimiz de büyümeyi asla durdurmaz. Bu bizi sadece olağanüstü bir gelişim aşamasına sahip olmayan biyolojik akranlarımızın çoğundan değil, aynı zamanda kendi etimizden ve kanımızdan da ayırır.

    Her birimiz komşumuzdan veya iş yerindeki bir meslektaşımızdan tamamen farklıyız ve hatta kendi ailemiz ve arkadaş çevremiz içinde bile birbirimizden önemli ölçüde farklıyız. Örneğin, belirli bir grup insanla anlaşamamamız pek de nadir değildir çünkü bu grubun üyeleri farklı bir karaktere sahiptir, bazıları bizimkinden temelde farklı bir kişiliğe sahiptir ve bu nedenle iyi bir iletişimin var olabileceği bir seviyede değildir. Bu nedenle zıt kutuplar birbirini çeker sözü her zaman doğru değildir. Kişiliği kendimizinkine benzeyen ve kendimizle ya da kendi kişiliğimizle özdeşleştirebileceğimiz benzer düşünen insanları aramayı tercih ederiz. Bireysel kişiliklerimizin tamamen farklı bir şekilde algıladığı ve işlediği ve bu nedenle söz konusu konuşmalarda asla gerçek bir anlaşmaya yol açmayacak konular hakkında hararetli tartışmalar yapmaktansa, aynı fikirleri paylaştığımız canlı sohbetler yapmayı tercih ederiz.

    İllüstrasyon 1Herkesin iş yerinde farklı davranışları ve hedefleri vardır.

    Hayatımızın her bir aşamasını kişiliğimize göre özel olarak seçeriz. Çalışma ortamımızda kendimizi rahat hissedebilmemiz için, orada bizimle benzer iş görüşlerine sahip, benzer düşünen insanlarla tanışmamız gerekir. Temelde farklı yaşam görüşlerine ve buna bağlı olarak davranışlarımıza sahip olduğumuz için psikolojik olarak uymadığımız bir arkadaş grubu, herhangi bir nedenle bir arkadaşlık gelişmiş olsa bile uzun sürmeyecektir. Dolayısıyla, hayatımızın aşamalarını, özellikle belirli bir yaşa ulaşıldıktan sonra, içimize işlemiş ve değiştirilmesi zor faktörlere göre seçeriz.

    Ama neden? Her bir kişinin birbirinden tamamen farklı olmasına katkıda bulunan faktörler nelerdir? Bu kişi nasıl büyüdü ve sizden temelden tamamen farklı olan biri hangi dış etkileri yaşadı? Kişiliğinin bugünkü haline gelmesi için neler yaşadı ve nelere katlanmak zorunda kaldı?

    Farklılık psikolojisi, bir kişinin davranışlarını analiz eden ve sadece belirli insanlar arasındaki farklılıklara işaret etmekle kalmayıp aynı zamanda bunları bilimsel olarak açıklayan ve böylece herkes için erişilebilir kılan davranışsal psikolojiye yakından bağlıdır. Bu sadece bir kişinin genel yetiştirilme tarzı ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu nasıl öğrendiği ile ilgili değildir, aynı zamanda diğer dış faktörlerle de ilgilidir ve kalıtım da bir kişinin davranışında ve buna bağlı kişiliğinde önemli bir rol oynar.

    Yeni doğan bebeklerde, doğumdan hemen sonra henüz gerçek bir eğitim uygulamadıkları için gerçek ebeveynler tarafından tamamen hayal edilmeyen diğer bebeklerden bazı farklılıklar gözlemlenebilir. Bu nedenle, söz konusu yetiştirme tarzı veya zihnin ezberlediği ve üzerine inşa ettiği deneyimler gibi dış etkiler meselesinin yanı sıra, bir çocuğun gelişimi çoğu zaman yatkınlıkları ebeveynlerden ve hatta daha uzak ailelerden miras alınan genetikle de ilgilidir. Çocukların genellikle tıpkı ebeveynleri gibi oldukları ve genetik akrabalarının kendi çocukluklarında yaptıkları benzer hataları yaptıkları boşuna söylenmiyor. Dolayısıyla, çocuklar ebeveynlerine benzedikleri ve bazen düpedüz onlarla karıştırılabildikleri gibi, düşünce süreçleri de en çok yakın akrabalarınınkine benzer. Ancak bu da her zaman doğru değildir, çünkü bir kişilik inanılmaz derecede karmaşık ve geniştir ve ebeveynler çocuklarının gelişimine her zaman ayak uyduramazlar. Bu durum çoğu zaman bunaltıcı olabilir ve hatta umutsuzluğa bile yol açabilir çünkü bir çocuğun zihni önemsiz şeylere dayalı olarak gelişmeye devam eder ve bu nedenle bazen ebeveynler veya vasiler tarafından şekillendirilemeyen veya etkilenemeyen tamamen benzersiz bir kişilik geliştirirler.

    Küçük çocuklarda bile kendi kişiliklerinin gelişimi gözlemlenebilir. Bazı çocuklar büyük gruplar halinde oynamayı tercih eder ve buna bağlı olarak gürültülü olurken, bu gürültülü ve huysuz kişiliğe güçlü bir karşıtlık geliştiren ve buna bağlı olarak daha sessiz olmayı tercih eden ve aynı zamanda resim yaparken veya bir bebekle ya da yapı taşlarıyla oynarken olduğu gibi kendilerini iyi meşgul edebilen bazı istisnalar her zaman vardır. Bu nedenle psikolojide dışadönük (dışa dönük) ve içe dönük (içe dönük) ayrımı yapılabilir. Her bir çocuk arasındaki farklılıklar neredeyse sonsuzdur ve bazen ilk başta öyle görünmese ve bazı çocuklar davranışlarında benzer olsa bile, temelde tamamen farklıdırlar ve dolayısıyla benzersizdirler.

    Şekil 2: İnsanlar yaşamları boyunca farklı mizaçlar geliştirirler.

    Özellikle okulda, bu bir noktada tamamen netleşir. Kişilik olarak birbirine benzeyen öğrencilerin kendi sınıflarında gruplar oluşur. Bunlar genellikle daha popüler gruplardır, çünkü özellikle sadece birbirleriyle uyum sağlayan ve bu nedenle birbirlerine benzeyen değil, aynı zamanda bir okulun sınıflarında en çok insan olarak ve buna bağlı olarak yüzde olarak temsil edilen belirli kişilikler vardır. Öte yandan, erken yaşta kader darbeleri ve travma yaşamak zorunda kalan bir çocuk, bu gruplarla bir bağ kuramayacaktır çünkü bu kötü deneyimlerin bir sonucu olarak oluşmak zorunda kalan tamamen farklı bir kişiliğe sahiptir. Belki de bu çocuklar bir zamanlar çok canlı bir düşünce ve hareket tarzına sahiptiler ve ruhları kaderin bu ağır darbelerinden etkilenmemiş ve bu nedenle kısa bir süre içinde tamamen değişmemiş olsaydı, muhtemelen bu popüler gruplara dahil olurlardı. Bu nedenle, bazı öğrencilerin tam da farklı oldukları için, kişilikleri, karakterleri ve dolayısıyla davranışları farklı geliştiği için alay konusu olduklarını tekrar tekrar görüyorsunuz. Örneğin iyi bir arkadaş grubuna sahip olan ve çevresiyle iyi ilişkiler kuran çocuklar bile, travmatik deneyimler gibi dış etkiler nedeniyle davranışları değiştiğinde kısa bir süre içinde evlatlıktan reddedilebilirler, ancak aslında bundan hiç sorumlu olmadıkları gibi, kaderin bu tür darbelerinden sonra verdikleri tepkilerden dolayı da suçlanamazlar.

    Peki kişinin tamamen kişisel olan kendi kişiliği gerçekte nasıl ortaya çıkar? Ebeveynlerin kendi çocuklarının tam olarak olmasını istedikleri gibi olması için ne yapmaları gerekir?

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1