Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag: Den dömda staden
Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag: Den dömda staden
Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag: Den dömda staden
Ebook375 pages5 hours

Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag: Den dömda staden

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Första volymen om det episka slaget i Stalingrad under andra världskriget.Nazisternas krigslycka hade varit god och de hade börjat lägga en hel kontinent under sina arméstövlar. Vid Stalingrad vände dock vinden och nederlaget ändrade krigets dramaturgi. Men historieskrivningen har varit skev både från tyskt och ryskt håll. Med gedigna efterforskningar hjälper Christer Bergström till att ge en mer korrekt bild av vad som faktiskt hände."Stalingrad - nya perspektiv" redovisar tidigare okänd fakta och bidrar genom forskningsarbete i ryska och tyska arkiv med ökad kunskap om Stalingrads, numer Volgograd, roll under andra världskriget.-
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateNov 4, 2022
ISBN9788728446881
Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag: Den dömda staden

Read more from Christer Bergström

Related to Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag

Titles in the series (2)

View More

Related ebooks

Reviews for Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag - Christer Bergström

    Christer Bergström

    Stalingrad

    Nya perspektiv på ett episkt slag. Del 1, Den dömda staden

    SAGA Egmont

    Stalingrad - nya perspektiv på ett episkt slag. Del 1, Den dömda staden

    Omslagsfoto: Geopix / Alamy Stock Photo

    Copyright © 2022 Christer Bergström och SAGA Egmont

    Alla rättigheter förbehålles

    ISBN: 9788728446881

    1. e-boksutgåva

    Format: EPUB 3.0

    Denna bok är skyddad av upphovsrätten. Kopiering för annat än personligt bruk får enbart ske efter överenskommelse med förlaget samt med författaren.

    www.sagaegmont.com

    Saga är en del av Egmont. Egmont är Danmarks största mediekoncern och ägs till fullo av Egmontfonden, som donerar knappt 13,4 miljoner euro årligen till utsatta barn.

    Till minnet av min käre kusin

    Lennart (1962-2021)

    Denna bok har producerats med generöst stöd från följande personer, till vilka författaren vill rikta ett särskilt varmt tack:.

    Bengt Högberg

    Bengt Lindgren

    Lars Hemström

    Hans Königsson

    Leif Persson

    Niklas Bergström

    Lars Göran Dedorson

    Lars Karlsson

    Anders Olsson

    Patrick Borg

    Anders Bask

    Tomas Nordmark

    Niels Bendsöe

    Björn Ahlberg

    Rudiger Glassing

    Mikael Åkerlund

    Thomas Adamsson

    Andreas Larsson

    Bengt Håkansson

    Michael Gustafsson

    Åsa Tillberg

    Christer Olausson

    Anders Ryström

    INLEDNING

    Slaget vid Stalingrad innebar den tyska arméns största och mest ödesdigra nederlag under andra världskriget. Inget annat påverkade den tyska arméns självförtroende och stämningarna hos befolkningen så mycket som detta.

    Av denna anledning är mycket av historieskrivningen om Stalingrad i stor utsträckning felaktig. Eftersom tyska officerare kommit att dominera berättelsen i västvärlden om kriget på östfronten under andra världskriget, har historiska fakta medvetet förvanskats och åtskilligt har sopats under mattan.

    Sovjetisk och rysk historieskrivning hade, och har, också en tendens att släta över några av de misstag som gjordes på den sovjetiska sidan, men inte i samma utsträckning som hos de tyska revisionisterna, av en helt naturlig anledning: Sovjetunionen vann kriget. Men när det gäller Röda armén under den tyska sommaroffensiven 1942 finns det ett antal anmärkningsvärda förvanskningar i gammal sovjetisk historieskrivning som även letat sig fram till publikationer i västvärlden.

    Den version av slaget vid Stalingrad som kommit att dominera lyder ungefär som följer: Sommaren 1942 inledde Hitler sin andra stora sommaroffensiv på östfronten. Hans mål var att erövra de sovjetiska oljefälten samt omringa och förinta Röda arméns förband i området. Allt detta misslyckades eftersom ryssarna skickligt drog tillbaka sina arméer, och Hitler begick misstaget att dela upp sina styrkor mellan Kaukasus och Stalingrad. Pådrivna av spärrförband som öppnade eld mot sina egna soldater när dessa försökte dra sig tillbaka, lyckades ryssarna hålla ut i ruinerna av Stalingrad. Hitler gjorde ett annat misstag genom att överlåta flankskyddet vid Stalingrad åt svaga rumänska och italienska styrkor, och på grund av detta kunde Röda armén bryta igenom och omringa general Paulus’ 6. armé i Stalingrad. Tyska 6. arméns öde avgjordes när Hitler förbjöd den från att bryta sig ur inringningen och istället försökte försörja den från luften, vilket var dömt att misslyckas från början. När Paulus kapitulerade den 31 januari 1943, tillfångatogs 90 000 tyska soldater av ryssarna, som genom en kombination av ren oaktsamhet och brutalitet lät nästan 95 procent av dem dö.

    Sammantaget ger detta faktiskt en förvrängd – om än mycket vanlig – bild av slaget. Endast ramberättelsen, den tyska sommaroffensiven, omringningen av Stalingrad och 6. arméns undergång, är korrekta. Flera decennier av djupgående forskning i primärkällor leder till slutsatsen att allt annat ovan behöver granskas, omprövas och kompletteras med fler perspektiv, aspekter och fakta. Faktum är att flera nyckelfakta om slaget har utelämnats i tidigare historieskrivning, som ofta förlitat sig på källor som visat sig vara felaktiga. När dessa nya fakta och perspektiv presenteras här, tillför de helt nya dimensioner till förståelsen av slaget. Nu, 80 år efter denna episka strid, redovisas författarens omsorgsfulla forskning i denna bok i två volymer. En ny syn på slaget om Stalingrad växer fram på sidorna i detta verk.

    Denna bok med fokus på markkriget under slaget vid Stalingrad är en fortsättning på författarens tidigare bok Operation Barbarossa 1941: Hitler mot Stalin och kompletterar hans serie Black Cross/Red Star om luftkriget på östfronten.

    TIDSLINJE

    1 september 1939 Andra världskriget utbryter i och med Tysklands invasion av Polen.

    22 juni 1941 Tyskland invaderar Sovjetunionen.

    6 december 1941 Sovjetiskt motanfall vid Moskva. Storbritannien och det Brittiska samväldet förklarar krig mot Tysklands allierade Finland.

    7 december 1941 Japan anfaller Pearl Harbor.

    5 april 1942 Hitler presenterar riktlinjerna för sommaroffensiven 1942 i sitt Führerdirektiv nr 41.

    30 april 1942 Führerdirektiv nr 41 utvecklas till operation Blå. 28 juni 1962 Operation Blå inleds.

    30 juni 1942 I Nordafrika når Rommels axeltrupper el-Alamein.

    16 juli 1942 Tyska 29. Infanterie-Division når Tsimljanskaja vid Nedre Don sydväst om Stalingrad men uppehålls där av sovjetiskt motstånd i fjorton dagar.

    23 juli 1942 Führer-direktivet, nr 45, kallat Fortsättning av operation Braunschweig, beordrar en omedelbar offensiv in i Kaukasus för att erövra oljefälten.

    6. Armee inleder sin offensiv i Donkröken, med sikte på Stalingrad.

    28 juli 1942 Stalin utfärdar Order nr 227, Ni sjagu nazad, Inte ett steg bakåt.

    30 juli 1942 En sovjetisk offensiv inleds mot den tyska kilen vid Rzjev, nordväst om Moskva. Efter drygt en veckas resultatlösa anfall avbryts offensiven.

    31 juli 1942 Hitler utfärdar en ny order: Nästa och samtidigt den viktigaste uppgiften för Heeresgruppe A är att snabbt ta Svartahavskusten i besittning för att eliminera fiendens flotta och säkra tillförseln till de egna styrkorna över havet för vidare operationer, medan Heeresgruppe B ska anfalla mot Stalingrad med 4. Panzerarmee från söder och 6. Armee från norr. 4. Panzerarmee bryter ut ur brohuvudet vid Tsimljanskaja och avancerar över stäppen mot Stalingrad.

    8 augusti 1942 Hoths tyska 4. Panzerarmee hejdas sydväst om Stalingrad.

    9 augusti 1942 Oljefälten vid Majkop i Kaukasus erövras av tyskarna.

    6. Armee krossar det sista sovjetiska motståndet i den östligaste delen av Donkröken.

    17 augusti 1942 Kremenskaja i den nordöstra delen av Donkröken återerövras av ryssarna i ett motanfall.

    19 augusti 1942 Den sovjetiska så kallade Sinjavino-offensiven, som syftar till att undsätta det omringade Leningrad, inleds. Striden pågår till långt in i oktober, men den sovjetiska målsättningen uppnås inte.

    21 augusti 1942 Vid Serafimovitj i norra delen av Donkröken upprättar ett sovjetiskt anfall ett brohuvud på höger sida om floden.

    23 augusti 1942 Tyska 6. Armee går över Don och når Volga norr om Stalingrad. Det första anfallet mot staden Stalingrad avvärjs. Stalingrad utsätts för kraftfulla bombanfall.

    29 augusti 1942 Hoths 4. Panzerarmee bryter igenom sydväst om Stalingrad och tvingar därigenom alla sovjetiska förband väster om Stalingrad att dra sig tillbaka in i staden. Alla tyska försök att ta Krasnoarmejsk och Beketovka söder om staden slutar dock i misslyckanden.

    3 september 1942 Sovjetiska Stalingradfronten inleder det första av en hel serie av taktiskt resultatlösa anfall mot den tyska kilen mellan floderna Don och Volga norr om Stalingrad.

    7 september 1942 Tyska Ll. Armeekorps bryter igenom väster om Stalingrad och når utkanten av staden.

    9 september 1942 General-lejtenant Tjujkov övertar befälet för sovjetiska 62. armén i Stalingrad.

    13 september 1942 Zjukov och Vasiljevskij presenterar sin plan för en motoffensiv i Stalingrad-Donkröken-området för Stalin. Tyska förband tränger in i staden Stalingrad, gatustrider uppstår. Samtidigt har den tyska offensiven i Kaukasus kört fast utan att de viktigaste oljefälten i Groznyj och Baku har erövrats.

    15 september 1942 Tyskarna erövrar krönet av gravkullen Mamajev Kurgan i Stalingrad.

    16-21 september 1942 Slaget om spannmålssilon i Stalingrad.

    1 oktober 1942 Den tyska armén börjar deportera Stalingrads civilbefolkning till Belaja Kalitva.

    3 november 1942 Brittisk seger vid el-Alamein i Nordafrika.

    8 november 1942 Allierade trupper landstiger i Marocko och Algeriet.

    19 november 1942 Operation Uranus: Den sovjetiska Sydvästfronten inleder sin offensiv från brohuvudens vid Serafimovitj och Kletskaja i den norra delen av Donkröken.

    20 november 1962 Sovjetiska Stalingradfronten inleder nästa fas av operation Uranus genom ett anfall sydväst om Stalingrad.

    23 november 1942 De två sovjetiska fronterna länkar samman vid Kalatj och omringar därmed 6. Armee vid Stalingrad.

    25 november 1942 Operation Mars, den andra stora sovjetiska offensiven mot den tyska kilen vid Rzjev nordväst om Moskva, inleds.

    12 december 1942 Operation Vinterstorm, försöket att undsätta 6. Armee, inleds genom en offensiv av 4. Panzerarmee söder om Stalingrad.

    16 december 1942 Sovjetiska Voronezj– och Sydvästfronterna inleder operation Lilla Saturnus, en offensiv mot italienska 8. armén i Don-sektorn omedelbart väster om området där operation Uranus inletts i november. Inom några dagar krossas italienska 8. armén och ett område 240 km brett och 135 km djupt mellan floderna Don och Donets rensas från axeltrupper. Detta tvingar tyskarna att avbryta operation Vinterstorm, 48 km från Stalingrads kittel.

    24 december 1942 Tyska 4. Panzerarmee drivs tillbaka av sovjetiska Stalingradfrontens motanfall. Den tyska flygtransportbasen Tatsinskaja erövras av ryssarna.

    31 december 1942 Tyskarna påbörjar sitt tillbakadragande från Kaukasus.

    6 januari 1943 Flygblad fälls från luften över Stalingrads kittel där 6. Armee uppmanas att kapitulera.

    8 januari 1943 Ryska parlamentariker anländer till Stalingrads kittel för att erbjuda 6. Armee att kapitulera, men detta avvisas av general Paulus. Ett förband från Röda armén når Manytjskaja vid Don, bara 30 kilometer öster om Rostov.

    10 januari 1943 Operation Ring, sovjetiska Donfrontens anfall mot Stalingrads kittel, inleds.

    12 januari 1943 Sovjetiska Voronezj-fronten inleder en storoffensiv söder om Voronezj som fullständigt utplånar ungerska 2. armén. Vid Leningrad inleder ryssarna operation Gnista, som sex dagar senare lyckas öppna en landförbindelse till den belägrade staden.

    16 januari 1943 Flygbaserna Pitomnik och Basargino inne i Stalingrads kittel intas av sovjetiska trupper.

    24 januari 1943 Flygbasen Gumrak inne i Stalingrads kittel intas av sovjetiska trupper.

    31 januari 1943 Befälhavaren för 6. Armee, Friedrich Paulus, nyligen befordrad till Generalfeldmarschall, kapitulerar i den södra fickan i Stalingrad.

    2 februari 1943 Den norra fickan i Stalingrad kapitulerar. Slaget är över.

    MILITÄRA GRADER

    SOVJETISKA POLITISKA GRADER OCH DERAS MOTSVARIGHET

    ORDFÖRKLARINGAR OCH FÖRKORTNINGAR

    Notera! För tydlighetens skull skrivs tyska förband på tyska I boken, alla andra förband (med undantag för flygförband) på svenska.

    II./KG 51 Luftwaffes förbandsförkortning, indikerar II. Gruppe på KG 51. Varje Gruppe hade ett romerskt nummer inom sin Geschwader (se nedan). En Gruppe bestod av en stabsgrupp (Stab) på 4 flygplan plus tre Staffel. Varje Staffel hade ett arabiskt nummer inom Geschwader (se nedan).

    9./JG 52 Luftwaffes förbandsförkortning, indikerar 9. Staffel av JG 52 (av III. Gruppe).

    Abtellung Bataljon (pansar, artilleri eller kavalleri) (tysk).

    AD (Aviatsionnaja Divizija) Flygdivision (sovjetisk).

    AE (Aviatsionnaja Eskadrilja) Flygdivision (sovjetisk).

    AK (Armia Krajowa) Hemvärnet, polsk motståndsrörelse.

    AP (Aviatsionnyj Polk) flygregemente (sovjetiskt).

    AR (Artillerie-Regiment) Artilleriregemente (tyskt)

    Armee Armé (tysk).

    Armégrupp En militär organisation med övergripande ansvar för de militära operationerna på ett mycket stort frontavsnitt, består av flera arméer.: Front på ryska, Heeresgruppe på tyska.

    Armeekorps Armékår (tysk).

    Aufklärung Spaning (tysk).

    Aufklärungsgruppe Spaningsflottilj (flyg) (tysk).

    Ausf. (Ausführung) Modell (tysk).

    Aviadlvizija eller Aviatsionnaja Dlvlzlja

    Flygeskader (sovjetisk).

    Aviaeskadrilja eller Aviatsionnaja Eskadrilja

    Flygeskader (sovjetisk).

    Aviakorpus eller Aviatsionnyj Korpus Flygkår

    (sovjetisk).

    Aviapolk eller Aviatsionnyj Polk Flygregemente (sovjetiskt).

    Aviatslja Vojenno-Morskogo Flota Marinflyg, VVS VMF (sovjetiskt).

    Aviazveno Svyazl Sambandsflyg (sovjetiskt).

    BAD (Bombardirovotjnaja Aviatsionnaja Divizija) Bombflygdivision (sovjetisk).

    BAK (Bombardirovotjnyj Aviatsionyj Korpus) Bombflygkår (sovjetisk).

    BAP (Bombardirovotjnyj Aviatsionyj Polk) Bombflygregemente (sovjetisk).

    Batalllon Bataljon (Tysk).

    Bau-Lehr (konstruktion-lärande) Tyskt kodnamn för Brandenburger specialtrupper.

    Befästningsregion (Ukrepljonnyj Rajon) Sovjetiskt militärt förband för försvar av vissa viktiga områden förberedda som befästa områden.

    Bf (Bayerische Flugzeugwerke) Tysk flygplanstillverkare; originaltillverkaren av Messerschmitt 109 och 110. Bf 109 Tyskt enmotorigt, ensitsigt jaktflygplan.

    Bf 110 Tyskt tvåmotorigt, tvåsitsigt jakt–, attack–, spanings– och nattjaktflygplan.

    Boston USA-tillverkat tvåmotorigt attackbombplan av typ Douglas A–20.

    Brandenburger Beteckning på tyska specialtrupper.

    Curtlss Amerikansk flygplanstillverkare. DB (Daimler-Benz) tysk motortillverkare. Divizija (Fält–)division eller flygeskader bestående av fyra till sex regementen (sovjetisk).

    Do (Dornier) Tysk flygplanstillverkare.

    Douglas A–20 USA-tillverkat tvåmotorigt attackbombplan av typ Douglas, kallades även Boston.

    Eskadrilja (Flyg–)division (sovjetisk).

    F (Fernaufklärung) (Strategiskt) långdistansspaningsflyg (tyskt).

    FAB (Fugasjnaja Aviatsionnaja Bomba) Högexplosiv flygbomb (sovjetisk).

    Fernaufklärungsgruppe (Strategiskt) långdistansspaningsflyg (tyskt).

    Fi (Fieseler) Tysk flygplanstillverkare.

    Fi 156 Storch Tyskt enmotorigt sambands– och spaningsflygplan.

    Flak (Fliegerabwehrkanone) Luftvärnsartilleri (tyskt).

    Fliegerkorps Flygkår (tysk).

    Flotilija Flottilj; sovjetisk liten regional flotta.

    Focke-Wulf Tysk flygplanstillverkare.

    Front (I sovjetiska sammanhang) Sovjetisk motsvarighet till armégrupp.

    Frontovniki Smeknamn på sovjetiska frontsoldater.

    Fw (Focke-Wulf) Tysk flygplanstillverkare.

    Führerreserve (Ledarens reserv) en pool av tillfälligt arbetslösa högt uppsatta militärer som väntar på nya uppgifter (tyska).

    Förstörarbrigad (Istrebitelnaja Brigada) Sovjetiskt förband för att bekämpa fiendens fallskärmsjägare och sabotörer bakom de sovjetiska linjerna.

    G eller Gv (Gvardejskij) Garde (sovjetiskt); se nedan.

    Garde Sovjetisk hederstitel för speciellt framstående förband

    Gebirgsjäger Bergsjägare, soldater som specialiserats på strid i bergsmiljö (tysk).

    Gebirgsjäger-Division Bergsdivision (tysk).

    Gebirgs-Armeekorps Bergskår (tyska).

    Geschwader (Flyg–)eskader (tysk).

    Geschwaderkommodore Chef för flygeskader (tysk).

    GKO (Gosudarstvennyj Komitet Oboronyj), Statskommittén för försvarsangelägenheter (sovjetisk).

    Gorbatij Puckelrygg, sovjetiskt smeknamn på ll-2-attackflygplanet GOSPLAN (Gosudarstvennyj planovij komitet sovjeta ministrov) Den sovjetiska regeringens statsplaneringskommission.

    Grossdeutschland Stortyskland, namn (1942) på en tysk motoriserad infanteridivision.

    GRU (Glavnoje razvedjvatel’noje upravlenije) Huvudunderrättelsedirektoratet vid generalstaben för de väpnade styrkorna i Sovjetunionen.

    Gruppe (Flyg-)flottilj (tysk). Gruppenkommandeur Flygflottiljchef (tysk).

    Gruppo Autonomo Caccia Terrestre Oberoende jaktflygflottilj (italiensk). Gruppo (Flyg–)flottilj (italiensk).

    Grupul Bombardament Bombflygflottilj (rumänsk).

    Grupul Vânâtoare Jaktflygflottilj (rumänsk). Gv se G.

    H (Heeresaufklärung) (taktiskt) arméspaningsflyg (tyskt).

    Hawker Brittisk flygplanstillverkare.

    He (Heinkel) Tysk flygplanstillverkare.

    He 111 Tyskt tvåmotorigt bombflygplan. Heer Wehrmachts armé.

    Heeresaufklärungsgruppe (taktisk) arméspaningsflygflottilj (tysk). Heeresgruppe Armégrupp (tysk).

    Heeresgruppe Mitte Armégrupp Mitten (tysk).

    Heeresgruppe Nord Armégrupp Nord (tysk).

    Heeresgruppe Süd Armégrupp Syd (tysk).

    Heinkel Tysk flygplanstillverkare. Henschel Tysk flygplanstillverkare.

    Hs (Henschel) Tysk flygplanstillverkare.

    Hs 123 Tyskt enmotorigt, ensitsigt attackbiplan.

    Hs 126 Tyskt enmotorigt, tvåsitsigt sambands– och taktiskt spaningsflygplan vid armén.

    Hs 129 Tyskt tvåmotorigt ensitsigt attackflygplan.

    Hurricane Brittiskt enmotorigt, ensitsigt jaktflygplan från Hawker.

    I (Istrebitel) Jaktflyg (Sovjetiskt).

    I-153 Sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt jakt– och attackflygplan från Polikarpov (biplan).

    I-15bis Sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt jaktplan från Polikarpov (biplan).

    I- 16 Sovjetisk enmotorigt, ensitsigt jaktplan från Polikarpov

    I.A.R. (Industria Aeronautica Romana) Rumänska flygindustrin (rumänsk flygplanstillverkare).

    I.A.R.80 Rumänskt enmotorigt, ensitsigt jaktflygplan.

    IAD (Istrebitel’naja Aviatsionnaja Divizija) Jaktflygeskader (sovjetisk).

    IAK (Istrebitel’nyj Aviatsionnyj Korpus) Jaktflygkår (sovjetisk).

    IAP Istrebitel’nyj Aviatsionyj Polk) Jaktflygregemente (sovjetiskt).

    II (lljusjin) Sovjetisk flygplanstillverkare.

    II- 2 Sovjetiskt enmotorigt, en– eller tvåsitsigt attackflygplan.

    II-4 Sovjetiskt tvåmotorigt lljusjin-bombflygplan.

    Iljusja Sovjetiskt smeknamn på attackflygplanet II–2.

    lljusjin Sovjetisk flygplanstillverkare.

    Immelmann Namn på StG 2 (taget efter flygaresset från första världskriget Max Immelmann).

    Infanterie Infanteri (tyskt).

    Isjak Åsnan, sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt

    Polikarpov I–16 jaktflygplan.

    J (Jagd) Jaktflyg (tyskt).

    Jagdgeschwader Jakteskader (tysk).

    Jagdstaffel Jaktflygsdivision (tysk).

    Jagdwaffe Jaktflygvapen (tyskt).

    Jak (Jakovlev) Sovjetisk flygplanstillverkare.

    Jak-1 Sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt jaktplan.

    Jakovlev Sovjetisk flygplanstillverkare.

    JG (Jagdgeschwader) Jakteskader (tysk).

    Ju (Junkers) Tysk flygplanstillverkare.

    Ju 52 Tyskt tremotorigt transportflygplan.

    Ju 87 Tyskt enmotorigt, tvåsitsigt störtbombflygplan.

    Ju 88 Tyskt tvåmotorigt bomb/störtbombflygplan, nattjaktflygplan och spaningsflygplan.

    Junkers Tysk flygplans– och motortillverkare.

    Jäger-Division (Jägardivision) Beteckningen på en tysk infanteridivision med endast två infanteriregementen istället för tre, och med de tunga vapnen mer decentraliserade.

    KA (Krasnaja Armija) Röda armén.

    KAE (Korpusnaja Aviatsionnaja Eskadrilja) Flygdicision vid en (fältarmé–)kår (sovjetisk).

    Kampfflieger Stridsflygare; bombflygare (tysk).

    Kampfgeschwader Stridseskader, tysk bombflygeskader.

    Kampfgruppe Stridsgrupp, tysk tillfälligt sammansatt arméförband eller tysk bombflygflottilj.

    Katjusja Lilla Katja, sovjetiskt raketartilleri.

    KBF (Krasnoznamjonnyj Baltijskij Flot) Sovjetiska Östersjöflottan.

    Kette Kedja, tysk taktisk flygformation (tre flygplan).

    KG (Kampfgeschwader) Bombflygeskader (tysk).

    KGr (Kampgfruppe) Bombflygflottilj (tysk).

    KGrzbV (Kampfgruppe zu besonderen Verwendung) Bombflygflottilj för särskilda (transport)uppdrag (tysk).

    KGzbV (Kampfgeschwader zu besonderen Verwendung) Bombeskader för särskilda (transport)uppgifter (tysk).

    Kommandeur Se Gruppenkommandeur.

    Kommissarie eller Politruk (polititjeskij rukovoditel) Politisk officerare, ansvarig för politisk fostran och kontroll av militären (sovjetisk).

    Kommodore Se Geschwaderkommodore.

    Komsomol (Kommunistitjeskij sojuz molodjozji) Kommunistiska ungdomsförbundet (Sovjetiskt).

    Kradschiitzen-Bataillon Motorcykelburen infanteribataljon (tysk).

    KV (Kliment Vorosjilov) Sovjetisk tung stridsvagn.

    KV-1 (Kliment Vorosjilov 1) Sovjetisk tung stridsvagn.

    KV-2 (Kliment Vorosjilov 2) Sovjetisk tung stridsvagn med en 152 mm haubits.

    LaGG (Lavotjkin, Gorbunov, Gudkov) Sovjetiska flygplanstillverkare.

    LaGG-3 Sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt jaktflygplan.

    Landser Tillnamn på tyska soldater. Legion Kondor Kondorlegionen (även namn för KG 53).

    LG (Lehrgeschwader) Skoleskader (tysk).

    Luftflotte Luftflotta (tysk).

    Luftseger Ett bekräftat nedskjutet fientligt flygplan.

    Luftwaffe Flygvapen (tyskt).

    M Motor (rysk).

    Macchi Italiensk flygplanstillverkare.

    Matilda brittisk infanteristridsvagn.

    MBR (Morskoj Blizjnyj Razvedtjik) Marint kortdistansspaningsflygplan (sovjetiskt).

    MBR-2 Sovjetiskt tvåmotorigt spaningspontonplan från Berijev.

    Mc.200 Saetta Italienskt enmotorigt, ensitsigt jaktplan från Macchi.

    Me (Messerschmitt) Tysk flygplanstillverkare.

    Messerschmitt Tysk flygplanstillverkare.

    MG (Maschinengewehr) Kulspruta (tyska).

    MiG (Mikojan & Gurevitj) Sovjetisk flygplanstillverkare.

    MiG-3 Sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt jaktplan.

    NBAP (Notjnoj Bombardirovotjnyj Aviatsionnyj Polk) Nattbombflygregemente (sovjetiskt).

    Nebelwerfer (Rökgranatkastare) Tyskt raketartilleri.

    Neman Sovjetisk flygplanstillverkare.

    NKGB (Narodnij komissariat gosudarstvennoj bezopasnosti) Folkkommissariatet för statssäkerhet (sovjetiskt).

    NKVD (Narodnij Kommissariat Vnutrennich Del) Folkkommissariatet för inre angelägenheter (sovjetiskt).

    OAG (Osobaja Aviatsionnaja Gruppa) Specialflygflottilj (sovjetisk).

    OIAE (Otdel’naja lstrebitel’naja Aviatsionnaja Eskadrilja) Oberoende jaktflygdivision (sovjetisk).

    OKH (Oberkommando des Heeres) Arméstaben (tysk).

    OKL (Oberkommando der Luftwaffe) Flygstaben (tysk).

    OKW (Oberkommando der Wehrmacht) Staben för de väpnade styrkorna (tysk).

    OMRAP (Otdelnij Morskoj Razvedjvatelnyj Aviatsionnyj Polk) Oberoende marint flygspaningsregemente (sovjetiskt).

    ORAE (Otdefnaja Razvedjvatefnaja Aviatsionnaja Eskadrilja) Oberoende flygspaningsdivi– sion (sovjetisk).

    Ostheer Östarmén de tyska väpnade styrkorna på östfronten.

    Pe (Petljakov) Sovjetisk flygplanstillverkare.

    P-40 USA-tillverkat enmotorigt, ensitsigt jaktplan från Curtiss.

    Pak (Panzerabwehrkanone) Pansarvärnskanon (tysk).

    Panzer 38(t) (Panzerkampfwagen 35 tschechisch) Tysk benämning på tjeckoslovakiskkonstruerad lätt stridsvagn använd av tyskarna under andra världskriget.

    Panzer I Tysk lätt stridsvagn.

    Panzer II Tysk lätt stridsvagn.

    Panzer III Tysk medeltung stridsvagn.

    Panzer IV Tysk medeltung stridsvagn.

    Panzer VI Tiger Tysk tung stridsvagn.

    Panzer 38(t) (Panzerkampfwagen 35 tschechisch) Tysk beteckning för en tjeckoslovakisk-tillverkad lätt stridsvagn som användes av Tyskland i början av andra världskriget.

    Panzer Stridsvagn, pansar (tysk).

    Panzergruppe Pansargrupp; gruppering av tyska pansarkårer.

    Panzerkampfwagen Stridsvagn (tysk).

    Panzerkorps Pansarkår (tysk).

    PBAP (Pikirujusjtjij Bombardirovotjnyj Aviatsionnyj Polk) Störtbombarregemente (Sovjetiskt).

    Pe–2 Sovjetiskt tvåmotorigt bombplan.

    Pik As Spader ess (namn på JG 53).

    Polikarpov Sovjetisk flygplanstillverkare.

    Politruk (Polititjeskij Pukovoditel) Politisk officerare, ansvarig för politisk skolning och kontroll av militären (sovjetisk). Se även Kommissarie.

    Polk Regemente (sovjetiskt).

    PPSj–41 (Pistolet-pulemjot Sjpagina, Sjpagins kulsprutepistol) Sovjetisk magasinmatad 7,62 mm kulsprutepistol.

    PVO (Protivo-Vozdusjnaja Oborona) Hemortens luftförsvar (sovjetiskt).

    Pz (Panzer) Stridsvagn (tysk). RS (Reaktivnij Snarjad) Flygburen raketprojektil (sovjetisk).

    R-5 Sovjetiskt enmotorigt lätt bomb– och spaningsflygplan från Polikarpov.

    R-Z En uppgraderad version av det sovjetiska enmotoriga lätta bomb– och spaningsflygplanet R-5.

    Rata Råtta (Spansk) tyskt och spanskt tillnamn för det sovjetiska enmotoriga, ensitsiga jaktflygplanet Polikarpov l-16.

    RegiaAeronautica Kungliga italienska flygvapnet.

    Riddarkorset En av de högsta tyska militära utmärkelserna.

    RLM (Reichsluftfahrtministerium) Flygministerium (tysk).

    Rotte Tysk taktisk flygformation (två flygplan).

    Rottenflieger Rotetvåa (tysk).

    Rottenführer Roteetta (tysk).

    Röda armén Sovjetunionens armé.

    S (Schlacht) Attack(flyg) (tysk).

    SA (Smestannaja Aviatsionnaja Divizija) Sammansatt flygdivision (Sovjetisk). SA (Smestannij Aviatsionnyj Polk) Sammansatt flygregemente (Sovjetiskt).

    Saetta Pil, italienskt enmotorigt, ensitsigt MC.200-jaktflygplan.

    Savoia-Marchetti Italiensk flygplanstillverkare.

    SB (Skorostnoj Bombardirovsjtjik) Höghastighetsbombflygplan (sovjetiskt); ett särskilt tvåmotorigt sovjetiskt bombplan från Tupolev.

    SBAP (Skorostnoj Bombardirovosjtjnyj Aviatsionnyj Polk) Regemente för höghastighetsbombflygplan (sovjetiskt).

    SchG (Schlachtgeschwader) Attack(flyg) eskader (tysk).

    Schlachtflieger Attackflyg (tyskt).

    Schlachtgeschwader Slageskader; attack(flyg)eskader (tysk).

    Schwarm Svärm, tysk taktisk flygformation (fyra flygplan, grupp).

    Schützen-Brigade Infanteribrigad (tysk).

    SjAD (Sjturmovaja Aviatsionnaja Divizija) Attackflygdivision (Sovjetisk).

    SjAP (Sjturmovoj Aviatsionnyj Polk) Attackflygregemente (Sovjetiskt).

    SjKAS (Sjpitalnyj-Komaritskyj Aviatsionnyj Skorostrelnyj) Snabbskjutande flygplanskulspruta; 7,62mm, konstruerad av Komaritskij och Sjpitalnyj (sovjetisk). Sjturmovik Sovjetiskt attackflygplan. SjVAK (Sjpitalnyj-Vladimirov Aviatsionnaja Krupnokalibernaja) Grovkalibrig flygplanskanon; 20 mm, konstruerad av Vladimirov och Sjpitalnyj (sovjetisk).

    Skyttedivision Infanteridivision (sovjetisk). Skyttekår Infanterikår (sovjetisk).

    SM (Savoia-Marchetti) Italiensk flygplanstillverkare.

    SovjetunionensHjälte (Geroj Sovjetskogo Sojuza); titel för den högsta sovjetiska utmärkelsen (hederstiteln) för tapperhet i strid.

    SS (Schutzstaffel), Skyddssektion, nazistiska politiska väpnade styrkor (tyska).

    St (Se Stuka).

    Stabschef Ledaren för stödjande stabsfunktion, ej militär grad.

    Staffel (Flyg–)division (tysk); vanligen bestående av tolv flygplan.

    Staffelkapitän (Flyg–)divisionchef (tysk).

    Stavka Högkvarter för den sovjetiska generalstaben.

    StG (Sturzkampfgeschwader) Störtbombflygeskader (tysk).

    Storch Tyskt enmotorigt Fieseler Fi 156-sambands– och spaningsflygplan.

    Stormkanon Bepansrat stridsfordon vars grundläggande uppgift är att understödja infanteri med hjälp av en grovkalibrig kanon. Även betecknad infanterikanonvagn.

    Stuka (Sturzkampfflugzeug) Störtbombflygplan (tysk).

    Stukageschwader Tysk störtbombflygeskader.

    Sturmgeschiitz Stormkanon (tysk).

    Su (Suchoj), Sovjetisk flygplanstillverkare.

    Su-2 Sovjetiskt enmotorigt, tvåsitsigt lätt bombflygplan från Suchoi.

    T Stridsvagn (sovjetisk).

    T-34 Sovjetisk medeltung stridsvagn.

    T-60 Sovjetisk lätt stridsvagn.

    T-70 Sovjetisk lätt stridsvagn.

    Taran Ramning i luften (sovjetisk).

    TB (Tjazjyolyj Bombardirovsjtjik) Tung bombflygplan (sovjetisk).

    Tiger Tysk Panzer VI tung stridsvagn.

    Tokarev SVT–40 (Samozarjadnaja Vintovka Tokareva, Obrazets 1940 goda, Tokarev halvautomatiskt gevär, modell 1940) Sovjetiskt halvautomatiskt gevär av fabrikat Tokarev.

    Tjajka Måsen Polikarpov l–153, sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt jakt– och attackflygplan (biplan).

    TjF (Tjornomorskij Flot) Svartahavsflottan (sovjetisk).

    Tu (Tupolev) Sovjetisk flygplanstillverkare.

    Tupolev Sovjetisk flygplanstillverkare.

    U (Utjebnij) Grundutbildning (Sovjetisk).

    U-2 Sovjetiskt enmotorigt, tvåsitsigt skol– och lätt bombflygplan från Polikarpov (biplan).

    Underofficer En militär officer som inte har fått officersfullmakt; alla grader av korpral och sergeant.

    UT (Utjebno-Trenirovotjnyj) Grundutbildning (flygplan) (sovjetisk).

    UT-1b Sovjetiskt enmotorigt, ensitsigt Jakovlev-skolmonoflygplan.

    UTI (Utjebno-Trenirovotjnyk Istrebitel) Grundläggande jaktflygskolflygplan (sovjetiskt).

    Valentine Brittisk infanteristridsvagn.

    Vitse-Admiral Viceamiral (sovjetisk).

    VM (Vojenno-Morskoj Flot SSSR) Sovjetunionens marina styrkor.

    VO (Vojennyj Okrug) Militärdistrikt (sovjetiskt).

    VVS (Vojenno-Vozdusjnyje Sily) Militärt flygvapen (sovjetiskt). Waffen Vapen (tyska).

    Waffen-SS De (stridande) väpnade styrkorna vid SS.

    Wehrmacht Tysklands försvarsmakt.

    Wehrmachtführungsstab Ledningen för Tysklands krigsmakt.

    Wiking Viking, Waffen-SS division (tysk).

    WNr (Werknummer) Tillverkningsnummer för flygplan (tyska).

    Z (Zerstörer) tungt jaktflyg (tysk).

    Zerstörer Förstörare; tungt jaktflyg eller marin jagare (tysk).

    Zerstörergeschwader Tung jaktflygeskader (tysk).

    ZG (Zerstörergeschwader) Tung jaktflygeskader (tysk).

    DEL I

    EN ARMÉS UNDERGÅNG

    Kapitel 1

    Dödsmarschen

    Vi togs till fånga helt odramatiskt. De sårade som satt och väntade i skenet av stearinljus i källaren såg först filtstövlarna, sedan pälskappan och slutligen hela den sovjetiska officer som kom nedför trappan i spetsen för ett antal skyttar med kulsprutepistoler. Några av tyskarna sträckte händerna i vädret, men officeren tycktes inte märka det. På bruten tyska frågade han vem som förde befälet och om någon hade vapen. Hans följeslagare tog plats i varje hörn. Tyst, som om ett högt skrik skulle ha skadat de av döden märkta svårt sårade männen, sa de några ord på ryska till sin anförare. Denne vände sig till militärläkaren, dr Gerlach: ’Läkarna kvarstannar hos de sårade. Alla som kan gå ska gå ut’. Sedan gav han Gerlach och mig ett paket cigarretter.²

    – Så beskrev Otto Rühle, en tysk fältläkare, tillfångatagandet, när 6. Armee kapitulerade i Stalingrad.

    "Ruki verch! Hände hoch! – Upp med händerna!" Över hela det sista lilla område som tyskarna hade hållit i Stalingrad skreks orden ner i källare till hus som låg i ruiner och in i bunkrar. Sjuka, utmattade, svältande människovrak haltade eller gick uppför trapporna eller ut ur bunkrarna till det strålande solskenet där sovjetiska soldater väntade i snön med höjda vapen.

    Gottfried Greve från tyska 94. Infanterie-Division berättade: Utan att säga ett ord ställde vi upp oss på ett led. De flesta av oss hade bara en tom ryggsäck och en filt som bagage, men det kändes som om vi var tungt lastade.³ Så började fem års fångenskap för Gottfried Greve innan han kunde återvända till sitt hemland 1948.

    Fångar togs lugnt och stilla utan överdrifter av de segrande trupperna, sa löjtnant Gottfried von Bismarck av 76. Infanterie-Division: Båda sidorna var dödströtta på det hela och glada att det äntligen var över.⁴ Det sätt som fångarna behandlades på skilde sig mycket åt. Wilhelm Gereke från 71. Infanterie-Division sa: "Frontsoldaterna erbjöd oss cigarretter och cigarrer från vårt förrådslager som de erövrat. Dessa soldater stal inte av oss. Med orden ’vojna kaputt, skoro damyj!’ [Kriget är slut, snart får ni damer!] ställdes alla vi fångar, cirka 250 till antalet, upp på ett led och ledsagade av en vakt påbörjade vi marschen söderut.⁵ En annan tysk soldat, Oberfeldwebel Konrad Drotleff, hade en helt annan upplevelse: Ryssarna tog våra kängor, vapenrockar och vadhelst de hade bruk för. Jag blev vittne till hur några mina kamrater blev misshandlade när de vägrade att lämna ifrån sig sina persedlar."⁶

    Gefreiter Josef Zrenner från 305. Infanterie-Division, å andra sidan, tillfångatogs av soldater i Röda armén som enligt honom behandlade oss humant, de slog oss inte, även om fångarna plundrades på sina klockor och medaljer.⁷ Zrenner överlevde och återvände hem efter kriget. Wilhelm Bernau från Luftwaffes 9. Flak-Division hade samma erfarenhet. Den första sovjetiska soldat som närmade sig honom sedan han blivit tillfångatagen frågade vad som fanns i hans plåtburk. När Bernau sa att det var mat, sa ryssen bara ät upp den snabbt, sedan måste du ställa upp. Bernau tillade: Vi togs tillfånga på ett nästan kamratligt sätt. Det förekom inga fysiska övergrepp, inte ett ont ord yttrades.⁸ Bernau hade tur som fortfarande var vid god hälsa och överlevde. I november 1945 blev han en av de första fångarna från Stalingrad att friges, och han återvände hem till Tyskland.

    Så var det emellertid inte för de flesta tyska och rumänska soldater som kapitulerade i Stalingrad. I två månader hade den ranson som delades ut till de tyska soldaterna i Stalingrad stadigt skurits ner till nivåer som orsakade allvarlig undernäring redan i december 1942. De första soldaterna dukade under av svält redan samma månad, och därefter växte deras antal dag för dag tills de nådde katastrofala nivåer. Fläckfeber och gulsot hade grasserat bland soldaterna sedan september, och vid slutet av året hade dessa sjukdomar utvecklats till epidemier som krävde tusentals liv. De sista veckorna före kapitulationen fanns ingen medicinsk behandling tillgänglig för det växande antalet sårade soldater, och de sista dagarna fick de inte ens någon matranson. Fläckfeber och gulsot var de vanligaste sjukdomarna bland fångarna, men tusentals drabbades också av lunginflammation, skörbjugg, tuberkulos, tyfus och difteri. Hjärtproblem och allvarliga njurproblem orsakade av undernäring var vanligt förekommande. Infektioner från sår och svält försvagade motståndet mot alla dessa sjukdomar, som därigenom samtliga blev potentiellt dödliga. Många av soldaterna hade också flera infektioner.

    Nästan alla som togs tillfånga i slutet av januari eller början av februari 1943 bar på embryot till en dödlig infektion, sa överste Wilhelm Adam vid den tyska arméns

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1