Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Från skam till fab
Från skam till fab
Från skam till fab
Ebook208 pages2 hours

Från skam till fab

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Från skam till fab - en bok om livsavgörande förändring.

Boken beskriver Ulrikas förändringsresa, från fylla och ångest till nykter och trygg - älskad.
Det hände inte över en natt och var inte heller något som hon gjorde på egen hand. Ja, att sluta dricka - att inte börja dricka igen är ett eget ansvar men för att kunna leva nyktert behövs hjälp från andra. Gemenskap, verktyg och hopp.

För att ha fokus på förändring har Ulrika bjudit in flera kvinnor som berättat om deras kriser, uppbrott, sjukdomar - och hur de nu äger sina liv och tagit makt över sin historia.

Den här boken är skriven för dig som vill få inspiration till att förändra ditt liv, att sluta med något du inte mår bra av eller är medberoende till någon som lever ett destruktivt liv.

Du kan göra det, du kan också gå från skam till fab!
LanguageSvenska
Release dateJul 27, 2021
ISBN9789180272339
Från skam till fab
Author

Ulrika Skogland

Ulrika är en alldeles vanlig kvinna i 50-årsåldern som har valt att tala öppet om sitt liv som alkoholist, både i aktivt missbruk och som nykter. Hon har föreläst tillsammans med Systembolaget i 2019-års Alkoholrapporten som hade temat "Alkohol och arbetsliv", då som vittnet. Nu med 10-års nykterhet, tre barn i tonåren och jobb som säljare vill hon med sin historia bidra till att stigmatiseringen av alkisar försvinner. Målet är att det ska vara lika självklart att prata om problem med alkohol som ett brutet ben. För att ge en bred bild av förändring deltar Anette, Hillevi, Pernilla, Agneta, Jo, Louise, Ulrika och Anna med sina livshistorier. De flesta handlar om andra ämnen än alkohol såsom utmattning, medberoende, droger med mera.

Related to Från skam till fab

Related ebooks

Related categories

Reviews for Från skam till fab

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Från skam till fab - Ulrika Skogland

    Här finns plats att skriva en personlig hälsning till den vän som du köper boken till.

    Eller en påminnelse till dig själv om varför du köpte boken till dig.

    Alternativt så skriver jag något fint till dig som köpt boken från mig

    Innehåll

    Ordlista för oinvigda

    Förord

    Inledning

    Pudelns kärna

    Begreppen

    Förklaringar och råd

    Min berättelse

    Hur det var

    Vad som hände

    Hur det är idag

    Barn och hem

    Arbetsliv

    Ursprungsfamilj, vänner och nätverk

    Kropp och själ

    Fab Changes

    Berättelser

    Agneta Trygg

    Anette

    Hillevi Wahl

    Jo

    Louise

    Mia Kafkios

    Pernilla Alexandersson

    Ulrika Strandsten

    Djupdykningar

    Att leva i en våldsam relation

    Försök att sluta dricka

    Några år senare, ett nytt försök

    Mitt första år som nykter

    Samtal

    Anna Sjöström

    Samtal med Jo och Anette

    Statistik och forskning

    Efterord

    Tack

    Lästips

    Ordlista för oinvigda

    12-stegsprogrammet

    Ett självhjälpsprogram som skapades av AA i mitten av 1930-talet. Bygger på litteratur som grundarna Bill och Bob skrev ner i det som kallas Stora boken.

    AA

    Anonyma Alkoholister – självhjälpsgemenskap där det enda syftet är att hjälpa andra alkoholister att sluta dricka. Se www.aa.se

    DAA

    Drug Addicts Anonymous (samlar flera beroenden). Se www.daa.nu

    GAD

    Generaliserat ångestsyndrom. En diagnos som innebär ångest som inte är relaterat till någon särskild händelse eller tanke utan generell ångest.

    Gemenskapen

    Kort för självhjälpsgemenskapen.

    Krigshistorier

    Minnen av händelser (från tiden i aktivt beroende) som berättas på självhjälpsmöten som nykter. Syftet med krigshistorier är att visa och berätta hur dåligt hen mådde och vilka konsekvenser som följde. Exempelvis hur man kan förneka att ha druckit när man knappt kan stå upp eller prata. Det är viktigt att komma ihåg hur dåligt det var så att vi inte frestas att återgå till gamla mönster.

    Livshistorier

    Kallas också Life Stories. När deltagare på självhjälpsmöte delar med sig av hur det var, vad som hände och hur det är idag.

    Minnesotamodellen

    Behandling som bygger på 12-stegsprogrammet.

    NA

    Anonyma Narkomaner, se www.nasverige.org

    Nynykter

    Första tiden som nykter, när man behöver mycket hjälp och stöd av vänner i gemenskapen. Det är inte ovanligt att känna sig nynykter hela sitt första år.

    PTSD - Posttraumatiskt stressyndrom.

    Avser en form av ångeststörning, eller trauma- och stressrelaterat syndrom som kan uppkomma efter ett trauma. I synnerhet sådana som innefattar dödshot alternativt varit katastrofartade, samt sexualiserat våld.

    Självhjälpsmöten

    Möten i till exempel AA:s eller NA:s regi i syfte att hjälpa deltagare att tillfriskna tillsammans. Att tillfriskna innebär att inte dricka eller droga längre och att arbeta med att må bättre och vara till service för andra människor.

    Trauma

    Skada. Ett psykiskt trauma är ofta resultatet av en chockartad och smärtsam upplevelse som skapar så mycket stress och överväldigande känslor att de blir svåra att hantera. Svåra händelser kan framkalla både fysiska och psykiska reaktioner.

    FÖRORD

    Alltså jag tyckte inte att det var så farligt. Jag har alkoholism nära mig i min familj men Marielle, hon var upprörd och lite äcklad. Hon sa till mig att det skulle bli svårt att respektera dig nu efter det här.

    Trots att det är tjugotre år sedan kommer jag ihåg ordalydelsen exakt. Det var efter en jobbfest, faktiskt den första som jag hade spårat ur på med just det här företaget. Det var egentligen inte min mening att gå på festen. Jag kände mig inte i form och i det tillståndet brukade jag tacka nej till jobbarrangemang. Samtidigt ville jag delta eftersom jag ville vara en del av gruppen. Ville vara som alla andra. Nu i efterhand kändes det såklart som att jag borde ha lyssnat till min magkänsla. Sanna tittade på mig, fylld av empati och brydde sig om mig. Hon såg min ångest och skam och ville hjälpa till.

    Fan att jag hade gått på festen!

    Å ena sidan hatade jag Marielle som såg ner på mig, å andra sidan skämdes jag och fick ångest när jag funderade över hur många andra som reagerade och kände som hon gjorde.

    När kom egentligen tanken på att skriva den här boken, en bok som blottar mitt liv som alkoholist? Var det när jag, tretton år efter festen ovan, både livrädd och lättad inte bara berättade att jag var alkis utan gjorde det på jobbet = ingen väg tillbaka? Eller var det ett tag in i mitt första nyktra år när jag höll på att förgås av skam för hur jag levt? Kanske var det för ett par år sedan när jag kände mig arg över att vi ser på mäns och kvinnors drickande så olika? Nåja, idag vet jag i alla fall vad jag vill förmedla – hopp.

    För dig som har någonting i ditt liv som skaver och som du vill ändra:

    Det går att förändras och det går att leva – nästan helt utan skam.

    Varför är det så svårt att påbörja, genomföra och hålla fast vid förändringar?

    En förklaring är vår hjärna och hur vi är skapta för att reagera med rädsla för nya saker.

    All förändring kräver kraft och mod, kräver sårbarhet. Belöningen av förändringen präglas inledningsvis av ovisshet och rädsla. Detta parallellt med att vi inte kan hindra utveckling. Vatten som står stilla börjar lukta illa och alla som tycker att åldrande är jobbigt får ändå acceptera att alternativet är att dö. Och livet blir bättre, det går att förändras – med hjälp. För mig har självhjälpsmöten, vänner och familj spelat en avgörande roll i min resa från alkis till nykter. Från skam till fab. Det har hjälpt mig att vara ärlig, sårbar och att faktiskt kunna ha roligt med andra.

    Våren 2019 blev jag ombedd att vara Systembolagets ansikte utåt i Alkoholrapporten med tema Alkohol och arbetsplatser. Jag hade tidigare fått behandling för min alkoholism genom min arbetsgivare. I en föreläsningsserie skulle min roll vara att vara vittnet, att berätta om hur det är att vara alkoholist och framgångsrik på arbetet. Andra föreläsare var forskare och personer som arbetar med alkohol- och drogrelaterade frågor på arbetsplatser professionellt.

    När jag tog beslutet att medverka tog jag samtidigt beslut om att vara öppen med min bakgrund. Det var varken enkelt eller självklart. Jag funderade över hur mina barn och min ursprungsfamilj skulle tänka, inte bara nu utan även framåt. Jag försökte överväga riskerna att jag alltid skulle vara förknippad med min alkoholism och inte kunna arbeta med vanliga jobb. Har en företagsledare förtroende för en tidigare missbrukare när de ska ta hjälp med digitalisering till exempel? Kan vi acceptera kollegor och ledare som är både och?

    Det får framtiden utvisa.

    Hur som helst är det viktigare för mig att visa att det går att bryta destruktiva beteenden. Jag har fått otroligt mycket hjälp, värme och medmänsklighet. Det är mer värt än att jag ibland känner mig dömd, dum och ovärdig när jag berättar om hur alkoholismen präglat mitt liv.

    Läs de kapitel som känns angelägna för dig.

    Kanske är du bara intresserad av lösningen i våra historier – hoppa då över resten. Jag hoppas att du i första hand behåller det som talar till dig så kanske du kan återvända till boken och ta till dig de andra delarna vid ett annat tillfälle.

    INLEDNING

    I den här boken delar jag med mig om berättelser från mitt liv. Det är mina minnen av hur det var och även skrivet ur mitt perspektiv. Jag har ändrat en del namn och har heller inte berättat allt, med hänsyn till andra inblandade.

    Jag var inte en helt igenom rutten person innan jag blev nykter och är inte heller ett helgon nu. Det påpekandet är säkert en självklarhet för dig som läsare men jag vill ändå poängtera det. Det är inte perfektion jag strävar efter, det är att leva ett bra liv.

    Vad var då min skam? Vad bestod den av?

    Jag skämdes mest för kombinationen att vara kvinna och alkoholiserad. Att jag tappade kontrollen över hur mycket jag drack och att jag betedde mig illa mot andra. Jag gjorde dumma och farliga saker, umgicks med män som inte var schyssta. Jag skämdes över att andra tyckte att jag var svag som inte kunde dricka lagom mycket. Eller var det min egen röst? När blev det fult och äckligt med en full kvinna? Det kanske alltid har varit så?

    Jag vet faktiskt inte.

    Däremot vet jag att jag skämdes så att det gjorde ont över att vara mamma och alkoholist. Det är en gottgörelse för resten av mitt liv, att vakna varje dag nykter och ha förutsättningar att vara närvarande. Jag skämdes för alla farliga situationer som jag försatt mig i, allt våld jag utstått och alla dåliga relationer jag hade haft. Att inte riktigt veta om det var sant att jag förtjänat att bli slagen, våldtagen till exempel, för att jag varit full.

    På självhjälpsmöten märkte jag tidigt en skillnad mellan hur kvinnor och män berättade sina historier. Många män berättar sina krigshistorier med humor och viss stolthet. Fokus är på lösningen – att de visserligen gjort fel och varit skitstövlar men nu är de nyktra och vill fokusera på det. För kvinnor med PTSD och trauma kan livsberättelser dra upp sår och många gånger är vi brottsoffer och inte förövare. Krigshistorierna kan istället för skratt öka på skammen.

    En av mina historier är när jag blev inlåst i en lägenhet ett dygn med en man som våldtog och slog mig. Jag hade följt med honom hem frivilligt efter en heldag på krogen. När jag skulle gå på morgonen sa han att det bara varit ett skämt, att jag hade kunnat gå när jag velat. Var det så? Hade jag läst honom fel? Eller ångrade han sig och blev rädd att jag skulle anmäla honom för våldtäkt?

    Ett annat minne är när en HR-bekant på ett kundmöte berättar för mig om sin alkoholiserade svärmor som blivit för full på en familjetillställning. Alltså kan hon inte skärpa sig? Det blir så pinsamt, när barnen dessutom är med. Då tittar skammen fram hos mig på ett annat sätt, även som nykter. Vi hade pratat om sjukdomen alkoholism och hur viktigt det är att arbetsgivare agerar i tid när det finns problem. Men privat – Skärp dig kvinna. En farmor som blir full, det är inte ok.

    Arbetet med min egen skam, att äga min historia, ser jag som en process. Livet blir bättre för varje dag och jag tycker om mig själv nu. Att vara sårbar och öppen har varit och är en fortsatt stor hjälp. Det och att dela med mig av mina erfarenheter för att hjälpa andra. Den här boken, Från skam till fab, handlar inte bara om mig och min historia – hur det var, vad som hände och hur det är idag. Den handlar framför allt om förändring och om livet efter det att de där avgörande stegen har tagits.

    I boken delar nio kvinnor med sig av sina spännande och inspirerande berättelser om hur de gått igenom livskriser, lärt sig och förändrat sina liv. De har alla gjort upp med skammen och lämnat den bakom sig. De är alla fab på sitt sätt och jag vill åskådliggöra förändring även utanför mitt alkoholperspektiv. Jag är så tacksam att jag fått intervjua dessa hjältinnor och dela med mig till dig som läsare.

    Can you remember who you were, before the world told you who you should be?

    - Danielle LaPorte

    PUDELNS KÄRNA

    I don’t believe shame is helpful or productive. In fact, I think shame is much more likely to be the source of destructive, hurtful behavior than the solution or cure.

    - Brené Brown

    Min erfarenhet är att skam är en nästan ständigt närvarande känsla vid missbruk och beroende. Mycket i tillfrisknande handlar om att möta sina känslor av skam och bearbeta dem för att kunna börja leva annorlunda. Att inte fly från det som är obehagligt eller gå till attack utan att vara tillräckligt trygg för att inte fastna i skammen och bedöva sig med alkohol eller droger.

    Skam är en kraftfull och smärtsam känsla som påverkar hela ditt inre liv. Drogen eller alkoholen kan bli en slags självmedicinering genom att blockera skamkänslor. Du får en vila från ohanterliga känslor. Forskning visar att individer med en tendens till skam är sårbara för en rad psykologiska komplikationer, exempelvis svårigheter att hantera ilska och låg självkänsla. Eftersom skam så starkt berör det egna självet kan den även slå ut andra processer som handlar om perspektivtagande och empati.

    I en studie med namnet On the importance of distinguishing shame from guilt: relations to problematic alcohol and drug use (Dearing, Stuewig & Tangney) undersöks samband mellan skam/skuld och missbruk av alkohol och droger. Antal deltagare var strax över 800 och data inhämtades via skattningsformulär. De finner stöd i studien för hypotesen om ett starkt samband mellan skam och drog- och alkoholmissbruk. Att vara mer benägen att känna skuld kunde relateras till minskad förekomst av drog- eller alkoholmissbruk. I studien fastslås inga orsakssamband. Det vill säga skam kan vara både en orsak till och en konsekvens av missbruk. Sannolikt är bilden komplex och båda riktningar i sambanden kan tänkas vara aktuella.

    You either walk inside your story and own it or stand outside your story and hustle for your worthiness.

    - Brené Brown

    Begreppen

    Skam: känslan att jag är värdelös och fel. Inte att jag gjort fel utan känslan av att jag är otillräcklig.

    Känslan får mig att fortsätta dricka/droga/äta eller vad det kan vara som missbrukas. Mycket energi och tid används till att fundera över vem som vet att jag är fel. Att slå på mig själv för att jag inte förmår förändra och fundera över vad som gjort att jag blivit på detta sätt – ovärdig.

    Skuld: känslan av att jag har gjort fel men det definierar inte

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1