Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Antidepressiva
Antidepressiva
Antidepressiva
Ebook193 pages3 hours

Antidepressiva

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Depressief? Zoek niet naar excuses; zoek naar oplossingen.
De twintig verhalen in dit boek barsten van informatie en humor, twee krachtige wapens om depressies mee te bestrijden.
Een depressieve zeurpiet denkt nu: «Antidepressiva in boekvorm? Dat gaat bij mij niet werken». O nee? Bewijs het maar. Lees gewoon elke dag een hoofdstuk. Het kost niets en er zijn geen bijwerkingen (hoewel... er zijn lezers die klagen over pijn in hun bek van het lachen).
Er zijn twee mogelijkheden: of je bent voorgoed genezen, of je voelt je fantastisch omdat je gelijk hebt gehad. Moet je daarom lachen? Natuurlijk. De antidepressiva werken nu al!

LanguageNederlands
Release dateDec 17, 2020
ISBN9789492389107
Antidepressiva
Author

Ronaldo Siète

Wie wil er nou iets lezen over de schrijver van een boek? Het is veel leuker om het boek zelf te lezen. En het allerleukste is nog wel: de boeken van Ronaldo Siète zijn gratis, "shareware", dus vraag niet hoe het kan maar profiteer er van.

Read more from Ronaldo Siète

Related to Antidepressiva

Related ebooks

Related articles

Reviews for Antidepressiva

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Antidepressiva - Ronaldo Siète

    Antidepressiva

    Door: Ronaldo Siète

    If you change the way you look at things,

    the things you look at change.

    (Wayne Dyer)

    Polderdam, 31st of December 2020

    ISBN: 978-94-92389-10-7

    Uitgeverij: Editorial Perdido (www.editorialperdido.eu)

    Author-right: @ 2020 by Ronaldo Siète

    Author-right photo cover: @ 2020 Ronaldo Siète

    Inhoudsopgave

    Titelpagina

    Voorwoord

    Bierkaai

    Broekenweek

    Losers!

    Persconferentie

    Superman

    La Cola Española (de Spaanse Rij)

    Mijn Beste Vriend

    Rood Lampekapje

    Het Meester Edelman Syndroom

    Moderne Slavernij

    Afzeikchinees

    Boer K.

    Geboden en Gerechten

    In Memoriam

    Interview

    Soap Serie

    Successtory

    Depressie

    De Rivier

    Shareware boek

    Dit is een shareware boek. Je hebt toestemming om het gratis te downloaden, te bezitten, te printen, te kopiëren, te lezen, naar anderen te sturen en de teksten erin te gebruiken. Je kunt bijna alles doen met dit boekbestand en zijn teksten, behalve er geld mee verdienen, want dat is het recht van de auteur die de teksten heeft geschreven.

    Als je dit boek leuk en nuttig vond, dan zou het fijn zijn als je mij, de schrijver, een bedankje zou sturen, bijvoorbeeld door de shareware-bijdrage van € 1,- (één Euro) over te maken op bankrekening NL96 KNAB 0258 6957 22 t.n.v. Admi 365 BV. De (vrijwillige) opbrengst van dit boek wordt gebruikt om een school te bouwen in Haïti, een van de armste landen ter wereld. Op www.editorialperdido.eu vind je meer informatie over dit project en sharewareboeken.

    Je kunt me ook helpen door het boek of de downloadlink door te sturen naar je vrienden. Ik wil graag nog meer mensen laten genieten van mijn verhalen. Dat kan alleen als ik een beetje hulp krijg met de promotie.

    Shareware boeken hebben grote voordelen voor de lezers: je mag het boek eerst lezen en pas daarna bepaal je of het de moeite waard was om de bijdrage van € 1,- (één Euro) te betalen. Een shareware boek is veel goedkoper dan de commerciële variant. Je mag het zonder problemen kopiëren en doorsturen naar je vrienden. Shareware boeken zijn geschreven voor het plezier, niet voor het geld, en dat plezier spat er vanaf.

    Shareware boeken hebben ook voordelen voor de schrijvers: elke auteur krijgt een Euro per verkocht boek, wat meer is dan hij van een commerciële uitgeverij zou krijgen. Hij heeft de garantie dat zijn werk niet geweigerd wordt wanneer de uitgever verwacht er niet genoeg aan te verdienen. Als er genoeg inkomsten tegenover staan, zal hij met nog meer plezier aan een volgend boek beginnen.

    Elk voordeel heb ze nadeel, maar alle nadelen van shareware boeken zijn voor de uitgevers, die helaas niets meer kunnen verdienen aan de creativiteit van anderen, en voor de belastingdienst, die de BTW op zelfgeschreven boeken op 0% heeft vastgesteld.

    Er is één maar: de lezer bepaalt, door het betalen van die Euro, of shareware boeken een succesvol alternatief zijn voor de traditionele commerciële boeken. Lezers zijn over het algemeen intelligente mensen. Ik denk dat ze slim genoeg zijn om de beste keuze te maken. Heb ik gelijk?

    Disclaimer

    This is a work of fiction. The situations in this book, no matter how much you like them to be true, are fiction. The people in this story, no matter how likely you want them to exist, are fiction. Truth is stranger than fiction. That's why I write fiction: so you can learn to find a better truth.

    Dit werk is het product van de fantasie van de schrijvers. De situaties in dit boek, hoe graag je ook wilt dat ze waar zijn, zijn fictie. De mensen in dit verhaal, ongeacht hoe waarschijnlijk je wilt dat ze bestaan, zijn fictie. De waarheid is vreemder dan fictie. Daarom schrijven we fictie: zodat we een betere waarheid kunnen vinden.

    De taalfouten in dit boek zijn opzettelijk. Ten eerste geeft elke gevonden taalfout aan elke lezer een vrolijk gevoel van superioriteit ten opzichte van een team van professionele schrijvers, proeflezers, correctoren en uitgevers. Ten tweede is elke taalfout een protest tegen het onmenselijk (onmensenlijk?) moeilijk maken van de Nederlandse taal: als het nationaal dictee door niemand foutloos kan worden opgeschreven, dan staat het eisen van «foutloos Nederlands» als slagingsvoorwaarde bij een inburgeringscursus gelijk aan een openlijke uiting van discriminatie. Als onze kinderen moeten leren dat je schrijft kippENsoep, tomatENsoep, groentEsoep, maar die kinderen eten geen soep en ze weten ook niet hoe ze die soep moeten koken, dan vind ik dat we met elkaar de verkeerde keuzes maken. Als schrijftaal net zo eenvoudig zou zijn als spreken, dan kan 12 jaar basisonderwijs aan kennis over voeding en leven worden besteed, in plaats van aan het leren van onlogische grammatica en spelling. Waarom maken we taal zinloos ingewikkeld? Daar wordt niemand beter van.

    Voorwoord

    De wereld verandert. Of iedereen daar nou zo gelukkig mee is, dat vraag ik me wel eens af. Feit is dat wij, de mensen, ervoor verantwoordelijk zijn dat de wereld verandert en in welke richting.

    Ik heb geprobeerd om daar over na te denken. Het resultaat vind je hier, in een bundel verhalen, zo grappig als ik maar kan over zo'n serieus onderwerp, hoewel het eigenlijk ongepast is om maar een beetje dom te gaan zitten lachen over iets wat zo triest is.

    Het gaat er niet om of ik gelijk heb. Aan het einde heeft iedereen gelijk. Of niemand. En omdat het het einde is, heeft verder niemand er wat aan. Mijn taak is duidelijk. Een schrijver moet leveren wat de lezer verwacht: emoties en informatie.

    De informatie die ik wil delen is simpel: denk na. Domheid is een ongeneselijke ziekte, die voor zoveel ellende heeft gezorgd dat een mens er depressief van zou kunnen worden. Het meest effectieve medicijn tegen een depressie is: relativeer en rationaliseer (met andere woorden: denk na).

    De emoties zijn in mijn geval ook vrij beperkt: lach. Humor is het beste medicijn tegen vrijwel alle kwalen. Doktoren zouden grappige boeken moeten voorschrijven als anti-depressiva. Zoals de dokter die tegen zijn patiënt zei: Ik heb goed nieuws voor u en slecht nieuws. Het slechte nieuws is: u heeft een vreselijke ziekte en u hebt niet lang meer te leven. Het goede nieuws is: u heeft ook alzheimer dus morgen bent u dat slechte nieuws al lang weer vergeten.

    Deze bundel is het resultaat van mijn 'denk na', gekruid met 'lach'. Ik zou graag willen dat dit de wereld kon veranderen, dat iedereen na het lezen van dit boek voortaan zou denken «ja, zo moet het dus, vanaf nu komt alles goed», dat iedereen nog lang en gelukkig zou leven. Helaas. Het is maar een boek. Het zijn maar woorden. Er zijn zoveel verschillende mensen met allemaal hun eigen voorkeuren en gebreken, dat zou geen taak zijn die voor een enkele sterveling is weggelegd. Verwacht er dus ook maar niets van, of hooguit gewoon een serie letters waar je misschien een keer om kunt lachen en heel misschien ook iets van kunt leren.

    De critici zeggen dat je beter dit boek niet kunt lezen. De critici zeggen dat ik niets anders doe dat hetzelfde verhaal elke keer opnieuw vertellen. De critici hebben daar wel gelijk in. Ik vertel steeds hetzelfde verhaal, net als Agatha Christie, die op elke eerste pagina een lijk tevoorschijn toverde en op elke laatste pagina de moordenaar ontmaskerde. Agatha Christie informeerde ons dat het percentage van opgeloste moorden gerust op 100% kan worden gesteld en gaf ons het gevoel dat altijd alles goed afloopt (behalve dan voor het lijk en voor de moordenaar). Ik vertel steeds hetzelfde verhaal, net als al die tekstschrijvers die ons gratis 3.000 reclameboodschappen per dag bezorgen, met hun boodschap «NIEUW: als je een probleem hebt hoef je alleen maar geld uit te geven en dan is het weer opgelost» met het bijbehorende gevoel «geld uitgeven is heerlijk». Ze leveren zelfs oplossingen tegen onzichtbare vlekken in het wasgoed, een probleem dat inderdaad nodig 'opgelost' moet worden.

    Ik vertel inderdaad steeds hetzelfde verhaal, en het ergste van dat verhaal is: het is niet eens mijn eigen verhaal. Het is het verhaal «El Río» van Harrie M. Potter, een verhaal dat ik uit het Spaans heb vertaald en dat als laatste in deze bundel is opgenomen. Omdat je, om uit een depressie te komen, eerst duidelijk wilt weten wat nou precies 'goed' is voordat je de goede kant op gaat. Omdat ik vind dat het een verhaal is dat vertelt moet worden. Omdat het richting heeft gegeven aan mijn evolutie, zoals sinds de eerste geschiedenis van de mens altijd verhalen richting hebben gegeven aan onze evolutie, en nog steeds zijn het verhalen, boodschappen (over het oplossen van onzichtbare vlekken bijvoorbeeld) die ons handelen beïnvloeden en onze toekomst bepalen.

    Dus de critici hebben inderdaad gelijk, al is het mijn persoonlijke mening dat kritiek zinloos is. Doe het dan lekker zelf beter, als je het allemaal zo goed weet..., zeg ik dan meestal. Maar ja, dat is dan weer kritiek op die critici en dat is natuurlijk zinloos.

    Bierkaai

    depression is silent

    you never hear it coming

    and suddenly it's

    the loudest voice in your head

    (uit: «Home Body», by Rupi Kaur)

    Een depressie is een ophoping van negatieve emoties in je hoofd. Vechten tegen een depressie is als vechten tegen de bierkaai: je bent al verloren voordat je eraan begint. Door die depressie ben je er namelijk al van overtuigd dat je dat gevecht nooit kan winnen, dat het allemaal zinloos is, dat duizenden medici met jaren van opleiding en schatten van ervaring die vijand niet kunnen verslaan, dus jij alleen maakt natuurlijk geen schijn van kans.

    Een depressie is geen leger met een miljoen soldaten. Een depressie is een sluipmoordenaar, een terrorist die mijn gedachten verziekt met negatieve emoties. Ik hoef niet eens lang te zoeken: mijn vijand zit gewoon in mijn hoofd. Daar kan echt niemand anders bij, alleen ikzelf.

    Voordat ik het gevecht aanga wil ik zeker weten dat ik zo goed mogelijk voor de dag kom. Ik kies de juiste wapens, ik zorg ervoor dat ik in de beste conditie ben die ik maar kan bedenken, en mijn strijdkreet is dezelfde als die van Sir William Churchill in de Tweede Wereldoorlog: Geef NOOIT NOOIT NOOIT op!

    Drie ingrediënten.

    3. Strijdkreet

    Het derde ingrediënt, Geef Nooit Op, betekent simpel: hou nooit op met in dit boek te lezen. Pak het erbij als je voelt dat negatieve emoties weer the loudest voice in your head dreigen te worden.

    Vechten tegen de bierkaai is niet een slag bij Waterloo waarmee je in één dag de vijand de nekslag toedient; het is een 80-jarige oorlog tegen een vijand die al jaren je leven verziekt, en zo'n hardnekkige tegenstander kan je alleen overwinnen als je de strijd nooit opgeeft.

    2. Goede Conditie

    Het tweede ingrediënt, Goede Conditie, daar kan je zelf aan werken:

    1. Eet zo gezond en natuurlijk mogelijk. Veel groente en fruit, regelmatig noten, eieren, zuivel en vis, matig met vlees en graanproducten, zo weinig mogelijk voorverpakte producten, vet, zout, suiker en alcohol.

    2. Eet alleen de drie dagelijkse maaltijden (ontbijt, lunch en diner) en leer de slechte gewoonte van tussendoortjes zo snel mogelijk af.

    3. Beweeg elke dag, minimaal een half uur, beter een uur of meer, en liefst in de buitenlucht. Wandelen of fietsen is uitstekend, maar ook huishoudelijk werk (gezond koken, opruimen en schoonmaken) is een prima therapie.

    4. Drink genoeg water, thee en/of koffie. Geen alcohol en geen frisdrank. Drink 1 liter per 30 kilo lichaamsgewicht en verdeel het over de dag. Water heeft een reinigend effect, het is uitstekend voor ons lichaam en zelfs onze geest werkt beter wanneer we genoeg drinken.

    5. Slaap genoeg en ook op de juiste uren (22:00 - 07:00). Zorg voor een goede balans tussen activiteiten, passieve ontspanning en slapen.

    6. Doe zoveel mogelijk dingen waar je plezier aan beleeft en zorg dat je vooral plezier beleeft aan gezond en natuurlijk eten, het moment van elke dagelijkse maaltijd, je regelmatige wandeling en het fijne gevoel dat je overhoudt van een opgeruimd huis en een lekkere maaltijd, lekker op tijd naar bed en uitslapen...

    Je zult zien dat je je niet alleen beter gaat voelen, maar ook dat je wat overgewicht verliest en meer energie hebt om het gevecht aan te gaan.

    Maak niet de fout om in één keer alles te veranderen, maar doe het stap voor stap, een verandering per maand, volhouden, niet opgeven, en een maand later doe je de volgende stap vooruit. Om je hierbij te helpen kan je het gratis boek, «OverEten, OverLeven» lezen. Je kunt het bestellen met een e-mail naar Editorial Perdido (het email-adres vindt je op de copyright pagina).

    1. Wapens

    Het eerste ingrediënt, de juiste wapens om een depressie te bestrijden, haal je uit dit boek, «Antidepressiva»:

    - Duidelijke informatie

    - Positieve emoties

    - Rationaliseren

    - Relativeren

    Negatieve emoties ga ik te lijf met mijn verstand: rationaliseren en relativeren (het leven is veel te kort om tijd te verliezen met piekeren en treuren, dus ik kan beter nu beginnen met te genieten van de tijd die ik nog heb). Mijn gevoel van angst (er zit een monster onder mijn bed) verdwijnt als ik gewoon onder mijn bed kijk en zie dat er niets is om bang voor te zijn (informatie). Mijn gevoel van minderwaardigheid (ik ben niet goed genoeg) val ik aan door een lijst te maken van dingen die ik goed kan (en waar ik plezier aan beleef, positieve emoties) en door me te realiseren dat het helemaal niet nodig is om de beste te zijn (relativeren, rationaliseren). Mijn gevoel van lusteloosheid pak ik aan door leuke dingen te doen, en als ik de dag begin met 'een klusje', dan zijn die leuke dingen de beloning die ik mezelf geef na mijn overwinning op mijn eigen lusteloosheid. Informatie is: zoek niet naar excuses; zoek naar oplossingen.

    Ik ga het gevecht pas aan als ik gewapend ben met de juiste informatie, de beste tactiek, de kennis van de zwakke punten van de vijand. Boeken lezen dus. Grappige boeken. Informatieve boeken. Boeken met gevechtstraining. Gratis boeken. Boeken zoals «Antidepressiva», maar ook «Happiness Now» van Andrew Matthews. Je kunt zelf op zoek naar andere titels.

    Lach!

    Het gevecht zelf is nog veel leuker: lach. Lach je depressie uit. Doe wat je kunt om je zo prettig mogelijk te voelen. Negatieve emoties verdwijnen als je je voortaan alleen nog maar bezig houdt met het zoeken naar positieve emoties. Je kunt ook je negatieve emoties ombuigen naar positieve emoties, gewoon door op een andere manier naar de dingen te kijken.

    Omdat ik duidelijke informatie had beloofd, zal ik dit beter uitleggen.

    Als jij de dokter was, hoe zou je dan een alcoholist van zijn verslaving afhelpen?

    Zou je hem in de kroeg zetten, tussen andere alcoholisten, en ze met elkaar laten praten?

    Of zou je hem meenemen naar een tropisch eiland waar geen druppel alcohol te vinden is, hem laten wennen aan het leven zonder drank, hem bezig houden met allerlei prettige bezigheden waardoor hij leert dat het leven ook leuk is zonder dronken te zijn?

    Probeer het gewoon: zoek naar een prettige omgeving, met prettige mensen die prettige dingen doen, en kijk of je je aan hun gewoontes aan kunt passen, zonder ze lastig te vallen met jouw treurige verhalen, want daar wil je nou juist van af.

    Uw schrijver, uw dokter

    Vanaf nu ben je je

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1