Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ayurveda
Ayurveda
Ayurveda
Ebook178 pages1 hour

Ayurveda

Rating: 5 out of 5 stars

5/5

()

Read preview

About this ebook

Her får du en let anvendelig test til bestemmelse at din egen ayurvediske konstitution foruden nyttige metoder til selvdiagnosticering og afbalancering at din konstitution. Du får kostplaner og forklaring på hvordan man via ayuveda forebygger mange forskellige lidelser, samt en gennemgang af de helbredsmæssige fordele ved gode seksuelle relationer. Kort sagt får du nøglen til de ayurvediske "hemmeligheder” bag fysisk, seksuel og åndelig sundhed!

LanguageDansk
PublisherNetSpirit
Release dateFeb 29, 2016
ISBN9788740409284
Ayurveda
Author

NetSpirit

NetSpirit er Danmarks største hjemmeside om spiritualitet og din indgang til konstruktiv viden om spiritualitet - kort sagt et overblik over det spirituelle univers. Alle vores bøger er ganske gratis og frit tilgængelige.

Read more from Net Spirit

Related to Ayurveda

Related ebooks

Related articles

Reviews for Ayurveda

Rating: 5 out of 5 stars
5/5

1 rating0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ayurveda - NetSpirit

    Ayurveda

    Author: NetSpirit

    Publisher: Smashwords, Inc.

    ISBN: 9788740409284

    License: Thank you for downloading this ebook. This book remains the copyrighted property of the author, and may not be redistributed to others for commercial or non-commercial purposes. If you enjoyed this book, please encourage your friends to download their own copy from their favorite authorized retailer. Thank you for your support.

    nyt-blomster3

    Ayurveda

    Ayurveda (Ayur Veda, indisk), betyder Livets videnskab og er et naturmedicinsk behandlingsprogram, der opstod i Indien for omkring 4000 år siden. Målet for ayurveda er at skabe et sundt legeme og et sundt sind, altså en holistisk tankegang, der i modsætning til den vestlige opdeling af videnskaberne, søger at integrere de mange forskellige såvel fysiske som psykiske årsager til at vi mennesker kommer i ubalance og bliver syge.

    Ayurveda er baseret på urteterapi, kostterapi, og en lærdom, der har til formål at erkende sjælens egenskaber bl.a. ved hjælp af meditation og yoga. Behandlingen af en lidelse sker derfor foruden fysisk og medicinsk også ved at blive bevidst om personlighedens selvdestruktive tanker, der har skabt lidelsen i det fysiske legeme.

    Idet Ayurveda søger at inddrage mange forskellige overvejelser og fremgangsmåder i dets søgen efter at frembringe raske mennesker i såvel fysisk som psykisk forstand, er dets afgrænsninger lidt svævende og de fremgangsmåder, der foreskrives talrige og inddrager såvel ens kost, sexliv, og samspil med familie, venner etc. Men dette er set ud fra den vestlige tankegang, hvor vi er opdraget til at der skal være systematik, afgrænsning og klare fremgangsmåder. For en østerlænding er det et langt mindre problem at begrebet forholder sig holistisk til forebyggelse og behandling af sygdomme og lidelser af såvel fysisk som psykisk art.

    At ayurveda har en holistisk tilgangsvinkel til sundhed betyder at der ikke skelnes mellem de forskellige tilgange til at forebygge og helbrede sygdomme. Alt ses som afhængig af hinanden. Ayurveda erkender at psykiske mønstre og problemer er roden til, at mange fysiske sygdomme opstår. Men der huskes også på at dårlig mad og drikke, ikke blot giver kroppen utilstrækkeligt med næringsstoffer, men de genererer og ødelægger også de biokemiske processer i kroppen. Når næringsstoffernes optagelse og affaldsstoffernes udskillelse i kroppen hæmmes af tilsætningsstoffer, tungmetaller, sprøjtegifte, medicinrester etc. svækkes cellernes funktion, og dermed hæmmes organer. Ayurveda er en filosofi, hvilket også afsløres af dets navn Ayurveda, der er sanskrit og betyder Livets videnskab. For at forstå ayurveda, kigger vi indledningsvis på de tre hovedmåder, ayurveda foreskrives til at bringe et menneske i balance:

    Ayurvedas tre fremgangsmåder til balance:

    1) Ændring af kost og levevis

    2) Urtepræparater

    3) Afbalancering af kroppens energier

    a-nyt-001

    Ændring af kost og levevis

    Sund kostvejledning

    Ayurveda har en holistisk tilgangsvinkel til sundhed. Dette betyder, at der ikke skelnes mellem de forskellige tilgange til at forebygge og helbrede sygdomme. Alt ses som afhængigt af hinanden. Ayurveda erkender, at psykiske mønstre og problemer er roden til, at mange fysiske sygdomme opstår. Men der huskes også på, at dårlig mad og drikke, ikke blot giver kroppen utilstrækkeligt med næringsstoffer, men genererer og ødelægger også de biokemiske processer i kroppen. Når næringsstoffernes optagelse og affaldsstoffernes udskillelse i kroppen hæmmes af tilsætningsstoffer, tungmetaller, sprøjtegifte, medicinrester etc., svækkes cellernes funktion, og dermed hæmmes organer.

    Ikke overraskende er det første delbegreb, som Ayurveda således består af, det som vi kan kalde sund kostvejledning. Vi behøver ikke pakke det ind i diverse indiske begreber. Det er slet og ret ganske almindelig gammeldags snusfornuft at være opmærksom på, hvad vi propper i munden. Vi kommer senere i kurset meget mere ind på, hvad Ayurveda foreskriver som god kost, og behandler også de forskellige kategorier af mad, som Ayurveda opererer med - en livsfremmende (sattva), en aktivitetsskabende (rajas) og en livshæmmende (tamas), - men for nuværende nøjes vi med at fastslå, at det første delbegreb, Ayurveda består af, er sund kostvejledning.

    Sund levevis

    Den næste måde hvorpå Ayurveda søger at forebygge og behandle sygdomme er ved sund levevis. Og her er vi måske allerede ved hovedårsagen til begrebets popularitet. For sund levevis betyder i Ayurveda sammenhænge forkælelse af krop og sind på alle de måder man overhovedet kan tænke sig. Man kan sige at det næste delområde, som Ayurveda består af dækkes af begrebet Wellness. Wellness, der direkte oversat betyder velbefindende er et begreb, der defineres ud fra hvad der giver det enkelte menneske velbefindende. Spørgsmålet om, hvad der er wellness for den enkelte afhænger derfor helt af den enkeltes individuelle krav og behov.

    Det er med andre ord op til en selv at besvare spørgsmålet om, hvordan man bedst får fred i sjælen, hvilke teknikker og terapiformer, der er de rigtige, og hvad der fører til et alment forbedret velbefindende og en bedre fysisk tilstand. Heraf følger at begrebet meget hurtig kommer til at omfatte en lang række ting. Spiritualitet, kurophold, afslapning, yoga, stressovervindelse, sund ernæring etc. I sidste ende er det jo en individuel sag hvorledes man får et harmonisk liv, med fred i sjælen.

    Brug af urtepræparater

    Ganske vist kalder Ayurveda selv, den anden fremgangsmåde, der foreskrives til at bringe et menneske i balance for - Urtepræparater - og herved vil man normalt umiddelbart forstå præparater, der er fremstillet af urter, men i prakis benyttes ikke blot urter, men tillige forskellige dele af dyr og planter, der pulverniseres. Der er her tale om ælgammel medicin, som den er blevet praktiseret i Østen i flere tusinde år. Der kigges således blot på gamle opskrifter på urte-, plante- og mineralprodukter, og hvis disse har ry for at virke, ja så benyttes de.

    I vesten er denne tradition for brug af gamle opskrifter på urte-, plante- og mineralprodukter forsvundet. Dette skyldes dels kristendommen og dels den vestlige måde at anskue lægevidenskaben på. Sidstnævnte kommer vi ind på nedenfor, under punktet Den vestlige kontra den østlige tankegang. Førstnævnte, - at kristendommen har sit væsentlige medansvar for, at denne tradition nærmest er forsvundet fra vesten, - skyldes, at kristendommen forbandt den med begrebet hekse.

    Omkring år 1300 havde kristendommen fået så meget magt, at en systematisk forfølgelse af anderledes tænkende mennesker og religioner var mulig. Man anklagede folk for at være hekse eller kættere, hvis de afslørede kendskab til helbredelsesmetoder - eller en hvilken som helst anden indsigt i naturens love og verden - end den kirkeligt godkendte lære. I ly af kirkens motiver om magt trivedes massehysteri om hekse blandt lægmand. Der var næsten ikke den årsag, der ikke kunne bruges som påskud til at udråbe hinanden som hekse. Blev husdyrene syge, mælken sur, eller slog høsten fejl, var det sikkert landsbyens særling, en handicappet eller forhadt nabokone, der havde forhekset familien ved at have kastet onde øjne eller ved at have udtalt skadelige besværgelser.

    Uden at svælge for meget i hekseprocesserne kan nævnes, at de var aldeles frygtelige med tortur, der kunne få enhver til at sige, at man var heks bare for at undgå yderligere smerte og fornedrelse. Men inkvisitorerne var ikke tilfredse med blot at få heksen til at tilstå. De skulle tillige angive andre hekse, og ofte stoppede torturen ikke, før et vis antal var angivet. Det kan ikke undre, at der kom mange tilståelser og mange angivelser af nye hekse. Mere end noget andet satte bogen Malleus Maleficarum (Heksehammeren) fra 1486 skub i de næste århundreders hekseprocesser over hele Europa.

    Den beskriver detaljeret, hvordan hekse kan identificeres, anklages, tortureres og domfældes. Hele proceduren - alle de prøver og torturmetoder for at få den stakkels kvinde til at tilstå - finder man i denne bog, der blev udgivet af de tyske dominikanermunke, Krämer og Sprenger. Disse to herrer har ikke haft noget bedre syn på kvinder end de fleste gejstlige på deres tid, og de har formået at stable talløse prøver på benene for at afsløre, hvilket slags væsen kvinden kunne være.

    I Danmark blev den første heks brændt på bålet i Stege i 1540 og de sidste hekse henrettet i år 1693. De officielle Hekseprocesser sluttede definitivt efter retssagen mod nogle besatte kvinder i Thisted i år 1699, hvor Højesteret konkluderede, at kvinderne var hysterikere og anklagerne bedragere. Så sent som i 1722 kom en heks dog på bålet i Salling, og i 1897 blev en såkaldt heks lynchet i Vendsyssel. Alene i Danmark mistede op

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1