Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Tarotkort
Tarotkort
Tarotkort
Ebook262 pages2 hours

Tarotkort

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Tarotkortene indeholder hele universets visdom, og kan du tyde tarotkortene kan du få andel i denne visdom og dermed få vejledning til at leve livet og træffe vigtige valg på livets vej. Tarotkort kan benyttes i en selvudviklingsproces til at fortælle om sider af dig selv, du ikke er bevidst om og aktivere ukendte personlige ressourcer. Du får en grundig indføring i hvordan du lægger og fortolker tarotkort. Du lærer om tarotkortenes oprindelse, forskellige oplægstyper, hvordan du laver tolkninger, samt naturligvis en meget grundig beskrivelse af de 78 kort. Vi gennemgår tre af de mest populære tarotsæt - Rider Waite, Art Noveau og Aleister Crowley.

LanguageDansk
PublisherNetSpirit
Release dateMar 7, 2016
ISBN9781311080080
Tarotkort
Author

NetSpirit

NetSpirit er Danmarks største hjemmeside om spiritualitet og din indgang til konstruktiv viden om spiritualitet - kort sagt et overblik over det spirituelle univers. Alle vores bøger er ganske gratis og frit tilgængelige.

Read more from Net Spirit

Related to Tarotkort

Related ebooks

Reviews for Tarotkort

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Tarotkort - NetSpirit

    Intro

    Der knytter sig mange myter til tarotkortenes oprindelse. En religiøs teori går ud på, at på det tidspunkt Atlantis var spået til at synke, samledes de okkulte mestre i Atlantis for at finde en måde at bevare byens hellige visdom på. De mente, at uanset hvad der ville ske i fremtiden, ville mennesker altid have lyst til at spille spil, og de udviklede derfor et sæt spillekort, som i symbolsk form indeholdt hele universets visdom. Kortene blev malet på læder, undgik ødelæggelse under oversvømmelsen og blev efterfølgende spredt af sigøjnere.

    Andre kilder mener, at tarotkortene stammer fra den gamle ægyptiske gud Thot, fra biblioteket i Alexandria eller fra vægmalerier i det ægyptiske tempel Memphis. Den mest sandsynlige forklaring er at tarotkortene stammer fra det femte århundredes Italien, hvor de blev udviklet som en okkult udgave af almindelige spillekort.

    Der findes et rigt udvalg af tarotkort. Foruden den almindelige rektangulære form kan man få cirkelrunde kort eller enorme rektangler og man kan få tarotkort hvis valg af motiver spænder fra inspiration over sagnhistorier om Kong Arthur, til nutidige motiver af biler og højhuse. Netop symbolikken i kortene og herunder deres tolkning har ikke overraskende altid været et stort diskussionsemne. Et af de første sæt tarotkort vi kender til var et usædvanlig smukt sæt kort, fremstillet i år 1428 af maleren Antonio Cicognara til fyrsteslægten Colleoni fra Bergamo i Italien. De italienske miniaturemalerier var flotte, men svære at tolke og i takt med at tarotkortene blev mere udbredte og populære var der behov for at få kort der var lette at fortolke.

    Dette ledte i slutningen af det femte århundrede til skabelsen Marseilles tarotsættet af B.P. Grimaaud, der netop koncentrerede sig om at være let at fortolke. Sættet blev hurtigt populært og benyttes den dag i dag. Et andet hovedsæt af tarotkort, der har inspireret til mange andre sæt kort er det tarotsæt som A.E.Waite udgav i 1910 i London. Kortene blev tegnet af Pamela Colman Smith, udgivet af forlaget William Rider and Son. og kaldes for Rider-Waite kort. Dette var det første sæt kort hvor der også var billeder på den del af tarotsættet, der kaldes Den lille Arkana. Førhen var illustrationerne på disse kort blot kortfarven og antallet - f.eks. på kortet Tre Bægre var der kun et billede af tre bægre.

    Et andet populært sæt tarotkort er Aleister Crowleys. Crowley havde beskæftiget sig med tarotkort fra omkring år 1900 og var utilfreds med kvaliteten af de dengang eksisterernde kort, så da han mødte kunsteren Freida Harris i år 1937 bad han hende om at tegne et nyt sæt. Dette arbejde kom til at vare over fire år og selv om bogen The Thoth Tarot Deck, som beskriver og illustrere kortene udkom i år 1947, udkom selve kortsættet først i slutningen af tresserne. Men det var en udgivelse præget af meget dårligt fotografisk arbejde og først i 1977, da der blev lavet en ny reproduktion ud fra orginaltegningerne, var der tale om en udgivelse, der yder de flotte malerier retfærdighed.

    Foruden disse tre hovedsæt; Marseilles tarotsættet, Rider-Waite kort og Aleister Crowleys, findes der rundt omkring mange spændende, kreative og sjove eksempler på tarotkort. Nogle af disse har valgt katte, dyr, kvinder, stemningsbilleder fra byer og meget andet, som deres gennemgående tema.

    Dit valg af tarotkort bør foretages ud fra hvilken type, du umiddelbart føler dig fortrolig med og som du instinktivt føler noget for. Af praktiske retningslinier kan dog skelnes til at kort indenfor hovedkategorierne letter din egen mulighed for at hente tolkningsmuligheder fra diverse kilder og at for store eller for små kort er upraktiske. Kreativiteten og mangfoldigheden blomstre når vi kigger på hvilke tarotkort, der findes. Der findes utallige, nogle med dyr, nogle med kvinder, nogle med motiver inspireret af børnehistorier og eventyr, etc.

    The Ship of Fools Tarot, af Brian Williams / Llewellyn Worldwide

    The Inner Child Cards, af Isha og Mark Lerner / Bear and Company

    Tarot de Paris, af J. Philip Thomas / St. Martin's Press

    Roots of Asia Tarot, af Klanprachar og Boonyawan / AGMulle

    Golden Tarot of the Tsar, af A. A. Atanassov / Lo Scarabeo

    Animal Tarot, af Paula Gibby / Privat forlag

    Tarot of the Sephiroth, af Mori og Jill Stockwell / US Games

    William Blake Tarot, af Ed Buryn. Udgivet af: Thorsons / Harper Collins

    Tarot of the Saints, af Robert M. Place / Llewellyn

    Aleister Crowley & Frieda Harris / US Games

    Sacred Circle Tarot, af Anna Franklin & Paul Mason / Llewellyn

    Röhrig Tarot af Carl W. Röhrig / Bluestar

    Hvordan du gennemgår bogen

    Bogen er bygget kronologisk op, således at de enkelte begreber forklares i den rækkefølge de er relevante. Du kan springe rundt mellem afsnittene, hvis du har lyst, men skal så blot være opmærksom på at efter de enkelte begreber og fagudtryk en gang er forklaret refereres, der blot til disse, som om at du kender dem.

    Da du gerne skulle kunne læse bogen uden internetforbindelse er beskrivelserne af de enkelte tarotkort medtaget sidst i bogen. Brug dem som reference - altså brug indholdsfortegnelsen til at navigere frem og tilbage.

    Der er dog også henvisninger til uddybning og funktioner på NetSpirit (min hjemmeside) som du bliver nødt til at have en internetforbindelse for at benytte. Alle disse er dog supplement og bogen kan sagtens læses uden brug af internettet.

    Du kan eventuelt indledningsvis trække et tarotkort og stille spørgsmålet; Hvad får jeg ud af denne bog? Træk et - eller flere - kort ved at klikke på nedenstående billede. (Og ja, det er så en af de funktioner som fordre internetforbindelse!)

    Rigtig god fornøjelse med tarotkort.

    Tarotkortene

    Et Tarotsæt består af 78 tarotkort. Disse er opdelt i tre forskellige kategorier. Den første kategori er den store arkana. Denne består af 22 kort, som siges at være symbol for 22 prøvelser et menneske skal igennem for at opnå indsigt og forståelse af sig selv og universets sammenhæng. Den næste kategori er Hofkortene. Denne kategori består af 16 kort, som henviser til personer, der er vigtige i vort liv og hvad vi ønsker at beherske. Og endelig er den sidste kategori den lille arkana, der består af 40 kort. Den lille arkana er inddelt i fire underkategorier - Stokke, Bægre, Sværd og Mønter - som hver repræsenterer forskellige aspekter af personligheden.

    I det følgende vil disse forskellige kategorier blive gennemgået. I nærværende afsnit kigger vi overordnet på kategoriernes betydning og i de følgende afsnit dykker vi ned i de enkelte kategorier. Efter du således har fået en forståelse for hvad tarotkort egentlig er for noget kigger vi nærmere på hvorledes du kan benytte tarotkort til eget brug og hvorledes du kan benytte tarortkort overfor andre. Men den tid, den glæde. Foreløbig kigger vi overordnet på den første kategori, der benævnes Den store arkana.

    Den store Arkana

    Arkana Major betyder de store hemmeligheder/mysterier. Målet for den religiøst inspirerede tarotoplægger er at føre mennesket fra ubevidsthed om at være en del at det større, vi er kommet fra (symboliseret ved Narren, som er det første kort i Arkana Major), til at blive en bevidst del af det større, vi er kommet fra (symboliseret ved Universet, som er det sidste kort i Arkana Major). Arkana Major beskriver således menneskets fulde spirituelle udviklingsproces gennem genfødslerne - frem mod igen at blive en del af den guddommelige energi, som det oprindeligt udsprang af. For at forstå hvad dette egentlig betyder skal vi omkring hvad det betyder at have en spirituel udvikling.

    Når man taler om et menneskes spirituel udvikling hvad taler man så om? Hvad er det man skal igennem og komme frem til? Kosmisk bevidsthed, i kontakt med sit højere Selv etc. er nogle af de bud man kan støde på - men hvordan og hvorledes? Undertiden hævdes det at det spirituelle udelukkende kan begribes ved at man lever sit liv spirituelt - og herunder at den spirituelle udvikling er noget, der derfor vanskeligt lader sig definere, konkretisere og opstille en udviklingsvej for.

    Et argument for at der ikke kan opstilles en plan for den spirituelle udvikling er:

    Det spirituelle må leves og kan ikke begribes med hjernen. Der er ikke tale om en livsanskuelse eller teori. Spiritualisme må gennemtrænge hver porre i ens hud og hver celle i kroppen, være i hvert eneste åndedrag. Spiritualitet forstår man først når man erkender og kommer i kontakt med sin egen guddommelige natur og oplever en kosmisk bevidsthed.

    For mange kan dette forekomme som en afvisning ved indgangen til det spirituelle univers. Og der kan argumenteres for det stik modsatte, nemlig at der for den spirituelle udvikling er en ganske fast plan for hvorledes denne skal foregå. Det er jo ganske individuelt hvordan man har lyst til at begive sig af sted på sin spirituelle rejse. Nogle vil helst følge nogle faste retningslinier, mens andre i højere grad hælder til spirituel udvikling igennem at leve sit liv spirituelt. I det følgende vil der søges at gøres rede for hvordan den spirituelle udvikling kan foregå, hvad det er man skal igennem og komme frem til.

    Det var oprindelig Paulus som funderede over menneskets grundlæggende struktur og opdelte menneskets i legeme, sjæl og ånd, ud fra betragtningen at ethvert menneske består af liv, bevidsthed og legeme. Mens lægevidenskaben og naturvidenskaben stadig i meget udpræget grad fastholder at mennesket kun består af krop, har åndsvidenskaben udvidet denne betragtning til at mennesket består af, eller eksistere på, syv eksistensplaner.

    Udgangspunktet er at alt i universet består af den samme substans eller energi. Universet opdeles så i forskellige planer hvor energien har forskellig fortætning og vibrerer med forskellige frekvenser. Dette leder frem til antagelsen at mennesket eksisterer på syv forskellige plan, eller energiniveauer kaldet eksistensplaner. Det antages endvidere at mennesket som udgangspunkt er skabt som et guddommeligt væsen med altoverskyggende visdom og klarhed og at mennesket er på vej tilbage til denne tilstand.

    Der anlægges følge anskuelsesvinkel: Mineraler, planter, dyr og mennesker - kort sagt alt - har en guddommelig kerne kaldet Monaden. Som udgangspunkt er alt født som guddommeligt, men umiddelbart efter fødslen starter Monaden en bevægelse med at synke ned igennem de syv eksistensplaner. For hvert plan iklædes den et nyt grovere lag, hvis kvaliteter tilegnes. Monaden lærer så at sige at bruge det mentale, det astrale, det fysiske etc. Dette kaldes involution (tilbagegangsproces). Når Monaden har nået det groveste plan; det fysiske, er involutionen til ende, og bevægelsen vender. Evolutionen (den fremadskridende udvikling) indtræder. Monaden begynder sin rejse tilbage mod de højere planer, den faldt fra - gennem de forskellige planer, som udfoldes et for et.

    Bevægelsen er vendt opad mod stadig højere grader af bevidsthed. Monaden starter sin rejse fra det laveste plan i det fysiske plan - mineralriget. Efter flere inkarnationer (genfødsler) i mineralriget har Monaden opnået de erfaringer fra mineralriget, der er nødvendige for den videre udvikling, og inkarnere derefter i hhv. planteriget, dyreriget og menneskeriget. Menneskeriget består igen af flere planer, der skal gennemleves, førend Monaden er klar til at inkarneres i højere, åndelige planer. Mennesket ses således som et væsen, der på én gang lever i mange verdener.

    Egentlig er mennesket et udødeligt bevidsthedsvæsen, som mens det er i den fysiske verden, midlertidigt har glemt sin guddommelige oprindelse. Monaden er blevet nedsænket i mørke for at få de erfaringer, der engang vil sætte det i stand til at blive medarbejder på det Guddommelige plan.

    Mennesket består således ifølge denne tænkning af en række legemer af forskellig vibrationshastighed. Ligesom planernes vibrationer bliver grovere og grovere, jo længere ned mod det fysiske plan, de kommer, svinger også menneskets legemer langsommere og langsommere, jo nærmere man kommer det fysiske plan. Menneskets liv og bevidsthed skulle ifølge denne tankemåde fungerer gennem mange niveauer af finere eller grovere stof.

    Hvert niveau udgør en selvstændig verden eller et eksistensplan. For at kunne være til stede på de enkelte bevidsthedsplaner, må mennesket (bevidstheden) kunne iklæde sig et legeme, der er dannet af det pågældende plans stof, og i disse finere legemer kan bevidstheden opleve, handle og høste erfaringer på de indre planer. Opfattelsen er altså at mennesket består af en række legemer, der eksistere på forskellige plan. Energilegemerne repræsenterer bevidsthed på forskellige svingningsniveauer og når mennesket udvikler sig bliver det i stand til at komme i kontakt med den indsigt og erkendelse, hvert legeme repræsentere. De syv eksistens-planer er den udvikling vi mennesker skal igennem på vores spirituelle rejse. Dette er, om man så må sige, rejseplanen for den spirituelle udvikling.

    De 22 kort i den store arkana kan således ses som billeder på udviklingsveje, universelle principper, universelle erfaringer, hvert eneste menneske gerne skulle drage i løbet af sit liv. Jung kaldte disse principper for de store arketyper, der opleves ens, uanset kulturel eller familiær prægning.

    IMG_00000308

    Hofkortene

    Hofkortene, også kaldet de kongelige symboler, er 16 kort, der demonstrerer mesterskab på forskellige bevidsthedsniveauer. Hvis et hofkort trækkes viser det at mesterskab på et vist niveau er blevet realiseret og er aktuel i den pågældende situation. Hofkortets serie viser på hvilket bevidsthedsniveau mesterskabet p.t. finder sted eller demonstreres.

    Hofkortenen og den lille arkana består tilsammen af fire serier (Stokke, Bægre, Sværd og Mønter). Hver af disse serier består af 14 kort. Kortene fra 1 til 10 i hver serie benævnes blot ud fra deres nummer og den serie de tilhører. Eksempelvis Stokkenes nr. 1, Stokkenes nr. 2 etc. op til Stokkenes nr. 10. Ligeledes for de andre tre serier. Eksempelvis Bægernes nr. 1, Bægernes nr. 2 etc. De første ti kort i hver serie hører til den lille arkana, som vi gennemgår nedenfor. De sidste fire kort i hver serie

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1