Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Hästnäring och Kokbok för Hästar
Hästnäring och Kokbok för Hästar
Hästnäring och Kokbok för Hästar
Ebook149 pages1 hour

Hästnäring och Kokbok för Hästar

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Gör dina egna hästgodis: Kul i ditt eget kök - Receptboken

 

Oavsett om det gäller friska hästar som bara behöver en ny stimulans i sin dagliga träning eller sjuka hästar som lider av ett svagt immunförsvar och behöver lite hjälp, är utfodring med hästgodis ett otroligt sätt att stärka bandet mellan ryttare och häst: Att ge hästar godis är ett fantastiskt sätt att stärka bandet mellan ryttare och häst.

 

Trenden med hästgodis har funnits i några år nu, men det är först nyligen som det verkligen har blivit aktuellt att göra dessa godsaker själv. I samma anda som den här trenden kommer nya recept från ryttare som har lagt ner mycket tid på att belöna sina husdjur.

 

Innehållet i boken är:

  • Introduktion
  • Grunderna i hästnäring
  • Hästgodis - bakgrundsinformation
  • Att göra godis själv - teorin
  • Att göra godis själv - praktiken med många recept
  • Slutsats

 

I den här boken har några av de bästa recepten samlats, med en svårighetsgrad som inte ens barn med sina föräldrar kan gå fel på. Dessutom kan vart och ett av dessa recept ändras så att godiset alltid kan anpassas till hästens förutsättningar. Vissa hästar måste följa en strikt diet och därför är socker inte ett lämpligt lim, andra hästar tål frukt ganska dåligt och ytterligare andra är allergiska mot vissa växter. Eftersom varje häst är annorlunda och hästägaren alltid vet bäst om sina vanor och problem, innehåller denna receptbok även en teoriavdelning där det förklaras exakt hur hästens mage egentligen fungerar, vilka örter som är särskilt hjälpsamma och vilka växter man helst bör hålla sig borta från.


Med kunskapen i den här boken kan fantasin få fritt spelrum och med lite tålamod kommer de första egna recepten snart att växa fram.

LanguageSvenska
PublisherFinn Olsson
Release dateSep 26, 2022
ISBN9798215823460
Hästnäring och Kokbok för Hästar

Read more from Finn Olsson

Related to Hästnäring och Kokbok för Hästar

Related ebooks

Related categories

Reviews for Hästnäring och Kokbok för Hästar

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Hästnäring och Kokbok för Hästar - Finn Olsson

    Hästnäring och Kokbok för Hästar

    Finn Olsson

    Innehåll

    Introduktion till

    Hästnäring - Vad är det som gäller?

    Hästens matsmältningskanal

    Sammansättningen - Vad behöver en häst?

    Hästgodis - bakgrundsinformation

    Gör det själv i stället för att köpa

    Att göra godis själv - teorin

    Naturliga sammansättningar

    Fördelar med örter och växter

    Vad man kan göra utan

    Att göra godis själv - praktiken

    Innehållsförteckning för recepten

    Fruktiga vardagliga godbitar

    Fruktiga kamomillkakor

    Kakor med rödbetor

    Kakor med anis och rödbetor

    Rödbetskakor med Reishi

    Fruity Crunchies

    Björnbär-rosékakakor utan havre

    Kött på ängar utan spannmål

    Havrekakor med björklöv

    Havregrynsgröt och bananbar

    Bananbröd med havreflingor

    Bananbitar

    Banan Kokosnöt Cookies

    Banan-morotsbar

    Kakor med banan och gurkmeja

    Banankakor med spätta och timjan

    Blåbärsbananer med hirs

    Kakor med vitlök

    Päronkakor

    Morot-havre tärningar

    Äpple-hirs och täljare

    Äppeltalare med fänkål

    Äpple och morot taler

    Överraskande äpple

    Söta jordgubbsplattor med nässlor

    Kakor med nypon och linfrö

    Biscuits med nypon och hibiskus

    Söta blommor kakor

    Kakor med marigoldblommor, hallon och morötter

    Kakor med marigoldblommor, jordgubbar och malva

    Söta sommarkakor

    Individuella örthörnor

    Superfood-mix

    Godis för vintersäsongen

    Hosta godis för hästar

    Lakritsjulkakor

    Äppel kanel julkulor

    Kakor med vetekli och solrosfrö från solrosfrön

    Bitar av spelt

    Honungsbomber

    Nötbar med röda vinbär

    Pumpa och svart kummin

    Hästkaka och müsli

    Födelsedagstårta

    Äppelpaj

    Äpple-banankaka

    Äppel- och rödbetstårta

    Morotskaka

    Hästmüsli

    Avslutande kommentarer

    Källor

    Introduktion till

    Människan och hästen har en historia som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden. Under århundradena har hästar använts för många olika ändamål. De arbetade till exempel på landsbygden och användes på slagfält för flera tusen år sedan, när krigare fortfarande slogs på höga hästar med lans och sköld. Hästar har alltså alltid funnits med i människors liv. Sedan 1600-talet har ridsporten också blivit särskilt stor och både discipliner och tekniker utvecklas ständigt. Dessutom erkändes hoppning som en olympisk disciplin runt år 1900. Därför är det uppenbart att vi människor under årens lopp har lärt oss hur vi kan förbättra hästutfodringen. Genom studier och till och med vetenskapliga analyser vet man nu hur hästars matsmältning fungerar, och även om det inte finns några fler mysterier att lösa är det just en komplicerad fråga.

    Hästens mage är särskilt komplex och betydligt större än en ryttares mage, men den tål mycket mindre än vad en människas mage tål. Hästar måste se upp med vad de äter och har utvecklat ett mycket speciellt sinne för detta i naturen. De håller sig borta från växter som har negativa effekter på hälsan eller som är svåra att smälta, och det gör de på ett naturligt sätt. Dessa växter kan se ut som en välsmakande och frisk växt, men ändå håller sig hästar borta från dem. Deras intuition är mycket bättre än människans, men de flesta hästar lever inte längre i det vilda utan hålls i stall eller på betesmarker av duktiga ryttare. I båda fallen finns det bara ett begränsat utbud av mat. Lite mer kan konsumeras på betet, men näringsbalansen är långt ifrån täckt, även i en nästan fri uppfödning.

    Människor måste alltså se till att hästarna mår bra, och inte bara genom att tillhandahålla logi. En häst behöver skötsel och hovarna behöver också regelbunden uppmärksamhet. Viktigast är dock den dagliga utfodringen av hästen. En ryttare måste känna till exakt vad en häst behöver, eftersom det inte är möjligt att få in rätt näringsämnen och ingredienser i hästens kropp enbart genom huvudfodret. Istället kan behandlingarna bidra till att lindra obehag och stärka kroppen ytterligare.

    Många stora företag har specialiserat sig på just detta, men dessa godbitar tillverkas i stora mängder och alla hästar tål dem inte, även om de tillverkats just för detta ändamål. Hästens mag- och tarmsystem är så komplext att vi endast genom observation och tester kan ta reda på vad en häst verkligen behöver. Att göra egna hästgodis är därför särskilt värt att göra. Det finns många olika typer och sammansättningen kan anpassas optimalt till hästens näringsbalans. Därför är det viktigt att en hästägare som tar hand om den dagliga utfodringen av sin häst förstår de grundläggande principerna.

    Hästar tål till exempel bara vissa livsmedel, och även om dessa godsaker smakar särskilt gott för människor är det viktigt att förstå att hästgodis inte är enkla kex. Den här bakboken skrevs därför inte bara för att ge hästar det de skulle få i sig i naturen, utan den ger också chansen att ge din egen häst nya smaker som skiljer sig från det monotona huvudfodret.

    Recepten som beskrivs i den här boken kan alla modifieras och varje läsare bör känna sig uppmuntrad att experimentera och ha roligt med bakning. Under processen kan det säkert bli lite kaotiskt inom kökets fyra väggar. Örter, grönsaker och till och med frukt kan odlas i den egna trädgården, även om en del av dem naturligtvis måste importeras. Bananer finns till exempel sällan i en tysk trädgård. Att ge hemgjorda godis är dock en av de mest naturliga foderformerna som en häst kan få i mänsklig uppfödning. Käkarna stärks av de torkade kexen, ingredienserna kan hjälpa tarmfloran, hovarna, håret och pälsen, astmatiker kan få hjälp och till och med kolik och kramper kan minskas genom enkel utfodring med hästkex. Det måste naturligtvis sägas att utfodring med hästgodis inte ersätter ett besök hos läkaren eller medicinering. Om en häst lider av en sjukdom är det mycket viktigt att prata med en veterinär om att utfodra med godis i förväg. En professionell person vet alltid bättre, och därför är det alltid värt att rådgöra med honom eller henne.

    Men godis hjälper också när hästen är vid god hälsa. Immunförsvaret kan stärkas, liksom det naturliga bakterieförsvaret, men hästkakor är särskilt användbara vid vardagsträning. De kan användas som en mycket speciell belöning, vilket gör att inte bara hästens prestationer förbättras, utan även förhållandet mellan människa och häst. Det spelar ingen roll om man väljer kex eller kex, till morgonmüslien, som mellanmål, för rollis eller snarare för en hel kaka. I boken finns en mängd olika recept som kan användas för hästar i alla åldrar och med olika ursprung och som även är lämpliga för allergiker.

    Innan vi beskriver de första recepten, som kan varieras och testas efter eget gottfinnande, måste vi dock klargöra några grundläggande frågor. Vilka växter är mycket giftiga för hästar, även om de är mycket hälsosamma för människor? Vad tål det komplexa mag-tarmsystemet och vad bör man helst undvika? Kort sagt: Hur exakt fungerar hästnäring egentligen?

    Hästnäring - Vad är det som gäller?

    När det gäller hästnäring måste man skilja mellan om en häst bor i ett stall eller om den går på bete. Bete är den mest naturliga formen av kroppens egen matning och behöver därför inte mycket uppmärksamhet från människans sida. Gräs är till exempel en basföda som vildhästar också äter i det vilda, och nästan uteslutande. Om en häst föds upp på en betesmark måste man se till att det alltid finns tillräckligt med betesmark. Det handlar inte ens om betesmarkens storlek, utan snarare om hur många olika arter av betesväxter som finns på en betesmark, och naturligtvis måste man se till att det alltid finns tillräckligt med gräs även på hösten och vintern. Därför måste betet bytas ut då och då. Herdarna byter betesmark till sina getter och kor var tredje månad. Hästar äter dock inte lika

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1