Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Differentiële psychologie
Differentiële psychologie
Differentiële psychologie
Ebook113 pages1 hour

Differentiële psychologie

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De verschillende persoonlijkheden van mensen herkennen, begrijpen en lezen met persoonlijkheidsonderzoek en persoonlijkheidsportretten.

 

Differentiële psychologie gaat over iemands persoonlijkheid, die verborgen is en een mysterie voor de rest van de mensheid. Het is een diepgaand gebied dat bepaald gedrag van bepaalde mensen verklaart en rechtvaardigt. Je hebt echter geen masterdiploma in de psychologie nodig om niet alleen je eigen persoonlijkheid te ontdekken en je sterke en zwakke punten dienovereenkomstig te testen, maar ook om mensen te helpen die een moeilijke tijd doormaken.

 

Dit boek is bedoeld om u te helpen uw medemensen beter te begrijpen en daardoor uw samenwerking met anderen te verbeteren. In deze turbulente en stormachtige tijden hebben mensen vaak behoefte aan wat verlichting in hun eigen leven. Dit kan het geval zijn met de differentiële psychologie, aangezien een persoonlijkheidspsychologie vaak en vooral in het dagelijks leven wordt toegepast. Het gaat grondig om hulp aan ernstig zieke mensen die aan een persoonlijkheidsstoornis lijden of die traumatische ervaringen hebben gehad waardoor hun gedrag en uiterlijk zijn veranderd.

 

In dit boek vindt u vele hoofdstukken die u zullen helpen om meer te leren over de menselijke psyche:

  • Het onderzoek van differentiële psychologie.
  • Wat is persoonlijkheidspsychologie?
  • Type theorie: Wat zijn de persoonlijkheden?
  • Onderwijs en omgevingsfactoren
  • Met illustraties

 

Maar met de hulp van de persoonlijkheidspsychologie kunnen ook in de wereld van het werk enorme voordelen worden behaald, en het kan zelfs bijzonder nuttig zijn in de omgeving van familie en vrienden. Wie heeft er immers nooit de persoonlijkheid van zijn baas willen leren kennen of willen begrijpen waarom die ene collega op het werk zo duidelijk anders is dan de anderen?

 

Koop het boek nu en krijg een eerste indruk van differentiële psychologie.

LanguageNederlands
PublisherPaul Van Dijk
Release dateAug 1, 2022
ISBN9798201970789
Differentiële psychologie

Read more from Paul Van Dijk

Related to Differentiële psychologie

Related ebooks

Related articles

Reviews for Differentiële psychologie

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Differentiële psychologie - Paul Van Dijk

    Differentiële Psychologie

    Paul van Dijk

    Inhoud

    Inleiding

    Differentiële Psychologie

    Wat is het?

    Waar heb ik het voor nodig?

    Onderzoek door de jaren heen

    Persoonlijkheidsontwikkeling

    Genetische factoren

    Omgevingsfactoren

    De weg naar mijn persoonlijkheid

    Type theorie - welke persoonlijkheden zijn er?

    Analisten

    Diplomaten

    Bewakers

    Onderzoeker

    Afsluitende woorden

    Bibliografie

    Lijst van figuren

    Figuur 1: Iedereen heeft verschillende gedragingen en doelen op het werk.

    Figuur 2: Mensen ontwikkelen in de loop van hun leven verschillende temperamenten.

    Figuur 3: De term persoonlijkheid is dubbelzinnig.

    Figuur 4: Prikkel-respons

    Figuur 5: Mensen beter begrijpen met "emotionele intelligentie

    Figuur 6: Het gezin als bepalende factor in de persoonlijkheidsontwikkeling

    Figuur 7: Negatieve problemen belasten de psyche

    Figuur 8: Het Enneagram

    Inleiding

    De persoonlijkheid van een mens is zo divers en uniek dat ieder mens in de loop der jaren automatisch een heel eigen persoonlijkheid heeft ontwikkeld. Vanaf onze kindertijd blijft onze psyche zich permanent ontwikkelen en ook onze persoonlijkheid stopt nooit met groeien. Dit onderscheidt ons niet alleen van veel van onze biologische soortgenoten die geen buitengewoon ontwikkelingsstadium hebben, maar ook van ons eigen vlees en bloed.

    Ieder van ons is totaal verschillend van onze buurman of een collega op het werk en zelfs binnen onze eigen familie en vriendenkring verschillen wij aanzienlijk van elkaar. Het is bijvoorbeeld niet bepaald zeldzaam dat wij niet kunnen opschieten met een bepaalde groep mensen omdat de leden ervan een uitgesproken karakter hebben, waarvan sommigen een fundamenteel andere persoonlijkheid hebben dan wij en dus niet op een niveau zitten waarop goede communicatie zou kunnen bestaan. Het gezegde tegenpolen trekken elkaar aan is dus niet altijd waar. Wij zoeken veel liever naar gelijkgestemden wier persoonlijkheid op de onze lijkt en met wie wij ons evenzeer kunnen identificeren als met onszelf of met onze eigen persoonlijkheid. Wij hebben veel liever levendige gesprekken waarin wij dezelfde meningen delen dan verhitte debatten over onderwerpen die onze individuele persoonlijkheden op een totaal verschillende manier opnemen en verwerken en die daarom nooit tot een echte overeenstemming in die gesprekken zullen leiden.

    Figuur 1 Iedereen heeft verschillende gedragingen en doelen op het werk.

    Wij kiezen elke fase van ons leven specifiek volgens onze persoonlijkheid. Wij voelen ons alleen op ons gemak in onze werkomgeving als we er gelijkgestemden ontmoeten die er dezelfde kijk op werk op nahouden als wij. Een groep vrienden waarin wij psychologisch niet passen, omdat wij fundamenteel verschillende opvattingen van het leven hebben en dienovereenkomstig ons gedrag, zal niet lang standhouden, zelfs indien er om de een of andere reden reeds een vriendschap zou zijn ontstaan. Wij kiezen dus selectief de fasen van ons leven door factoren die diep in ons verankerd zijn en moeilijk te veranderen, vooral nadat een bepaalde leeftijd is bereikt.

    Maar waarom is dat? Welke factoren dragen bij tot het feit dat iedereen totaal verschillend is van elkaar? Hoe is de persoon opgegroeid en welke invloeden van buitenaf heeft iemand ondergaan die van de grond af totaal anders is dan jij? Wat heeft hij moeten doormaken en wat heeft hij moeten doorstaan om zijn persoonlijkheid te laten worden tot wat het nu is?

    De differentiële psychologie is nauw verankerd in de gedragspsychologie, die het gedrag van een persoon analyseert en niet alleen de verschillen tussen bepaalde mensen aan het licht brengt, maar deze ook wetenschappelijk verklaart en aldus voor iedereen toegankelijk maakt. Het gaat niet alleen om de algemene opvoeding van een persoon en hoe hij of zij heeft geleerd wat fout en goed is, maar het gaat ook om andere externe factoren en erfelijkheid speelt ook een grote rol in het gedrag van een persoon en de daarmee samenhangende persoonlijkheid.

    Reeds bij pasgeborenen kunnen bepaalde verschillen met andere baby's worden waargenomen, die de eigenlijke ouders zich volstrekt niet kunnen voorstellen, omdat zij onmiddellijk na de geboorte nog geen echte opvoeding hebben toegepast. Het is dus niet alleen een kwestie van invloeden van buitenaf, zoals genoemde opvoeding of ervaringen die de geest onthoudt en waarop hij voortbouwt, maar vaak heeft de ontwikkeling van een kind ook te maken met de genetica, waarvan de aanleg is geërfd van de ouders en zelfs van verderaf gelegen familie. Er wordt niet voor niets gezegd dat kinderen vaak net zo worden als hun ouders en dezelfde fouten maken die hun genetische verwanten in hun eigen jeugd hebben gemaakt. Dus net zoals kinderen op hun ouders lijken en soms ronduit voor hen kunnen worden aangezien, lijken hun denkprocessen ook het meest op die van naaste verwanten. Maar ook dit is niet altijd waar, want een persoonlijkheid is ongelooflijk ingewikkeld en uitgebreid, en ouders kunnen de ontwikkeling van hun kind niet altijd bijhouden. Vaak kan dit overweldigend zijn en zelfs tot wanhoop leiden omdat de geest van een kind zich blijft ontwikkelen op basis van triviale zaken en het daardoor een geheel eigen persoonlijkheid ontwikkelt die soms niet door de ouders of verzorgers kan worden gevormd of beïnvloed.

    Zelfs bij kleine kinderen kan de groei van hun eigen persoonlijkheid worden waargenomen. Hoewel sommige kinderen het liefst in grote groepen spelen en dienovereenkomstig luidruchtig zijn, zijn er altijd bepaalde uitzonderingen die een sterk contrast met deze luidruchtige en temperamentvolle persoonlijkheid hebben ontwikkeld en dienovereenkomstig liever stiller zijn en zich ook goed kunnen bezighouden, zoals bij het schilderen of het spelen met een pop of met bouwstenen. In de psychologie kan men daarom het onderscheid maken tussen extravert (naar buiten gericht) en introvert (naar binnen gericht). De verschillen tussen elk individueel kind zijn bijna eindeloos en ook al lijkt het soms op het eerste gezicht niet zo en lijken bepaalde kinderen in hun gedrag op elkaar, toch zijn zij in wezen totaal verschillend en dus uniek.

    Figuur 2: Mensen ontwikkelen verschillende temperamenten in de loop van hun leven.

    Vooral op school wordt dit op een gegeven moment helemaal duidelijk. In de eigen klassen worden groepen gevormd van leerlingen die qua persoonlijkheid op elkaar lijken. Dit zijn meestal de populairdere groepen, omdat er bepaalde persoonlijkheden zijn die bijzonder vaak niet alleen met elkaar harmoniëren en dus op elkaar lijken, maar die ook het vaakst in menselijkheid en dus procentueel in de klassen van een school vertegenwoordigd zijn. Een kind daarentegen, dat op jeugdige leeftijd noodlottige en traumatische ervaringen heeft moeten ondergaan, zal geen aansluiting vinden bij deze groepen, omdat het een geheel andere persoonlijkheid heeft, die zich als gevolg van deze slechte ervaringen heeft moeten vormen. Misschien hadden juist deze kinderen ooit een zeer levendige manier van denken en handelen, en zouden zij waarschijnlijk in deze populaire groepen zijn opgenomen, indien hun psyche niet door deze zware noodlottige gebeurtenissen was aangetast en daardoor binnen korte tijd volledig was veranderd. Zo zie je maar weer dat bepaalde leerlingen geplaagd en gepest worden juist omdat ze anders zijn, omdat hun persoonlijkheid, hun karakter en dus ook hun gedrag zich anders ontwikkeld heeft. Zelfs kinderen die bijvoorbeeld in een goede vriendengroep zaten en goede banden met hun omgeving hadden, kunnen binnen korte tijd verstoten worden als hun gedrag verandert door invloeden van buitenaf, zoals traumatische ervaringen, hoewel zij daar eigenlijk helemaal niet verantwoordelijk voor zijn en er ook geen schuld aan hebben dat zij reageren zoals zij reageren na zo'n noodlottige gebeurtenis.

    Maar hoe komt de eigen, geheel eigen persoonlijkheid eigenlijk tot stand? Wat moeten ouders doen zodat hun eigen kind precies wordt wat zij willen dat het is? Welke externe prikkels zijn

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1