Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal
Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal
Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal
Ebook104 pages1 hour

Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Heeft u problemen met uw hond en weet u niet goed hoe u hiermee om moet gaan? Misschien begrijpt u uw dier niet goed of weet uw hond niet wat u hem wilt duidelijk maken?

 

De lichaamstaal van een hond heeft vele facetten en is voor ons mensen niet altijd te interpreteren. Deze gids is in de eerste plaats bedoeld om u de taal van de hond en zijn expressieve gedrag te leren, zodat u uw huisdier goed kunt trainen. Want dit werkt alleen als je hem begrijpt en inziet wat de behoeften van je vriend zijn. Onderweg zult u ook veel leren over agressief gedrag, mogelijke oorzaken en oplossingen voor problemen.

 

Daarnaast leert u hoe u het algemene gedrag van uw hond kunt beïnvloeden en krijgt u inzicht in de psychologie van honden, zodat u samen een ontspannen en plezierig hondenleven kunt hebben.

 

De inhoud van het boek omvat:

  • Algemene psychologie van de hond
  • Lichaamstaal van honden
  • Expressief gedrag van honden
  • Beheersing van agressief gedrag
  • Impulscontrole bij honden
  • Beïnvloeding van hondengedrag

 

De taal van de hond bestaat uit geluiden, d.w.z. blaffen, en vooral uit zijn lichaamstaal. Hier komen de gezichtsuitdrukkingen op het gezicht van de viervoeter in het spel, evenals de vele gebaren die met het hoofd, de staart en het hele lichaam worden gemaakt. Hier is het nuttig om iets over de psychologie van een hond te weten als u uw hond goed wilt trainen en wilt dat hij een trouwe metgezel wordt.

 

Veel plezier en succes met lezen, snuffelen en leren.

 

LanguageNederlands
PublisherPaul Van Dijk
Release dateJul 12, 2022
ISBN9798201360979
Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal

Read more from Paul Van Dijk

Related to Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal

Related ebooks

Related categories

Reviews for Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal - Paul Van Dijk

    Hondengedrag, Hondenpsychologie en Hondentaal

    Paul van Dijk

    ––––––––

    D:\Downloads\Depositphotos_126747064_xl-2015.jpg

    Figuur 1: De hond doet zijn favoriete dagelijkse bezigheden

    Inhoud

    Lijst van figuren

    Algemene psychologie van de hond

    Principes van hondenpsychologie

    Feiten in hondenpsychologie

    Lichaamstaal: de taal van de hond begrijpen

    Wat wil uw hond u vertellen?

    Communicatie van de mens met de hond

    En hoe praat je hond tegen je?

    Expressief gedrag van de hond

    De gebaren en gezichtsuitdrukkingen van de puppy -  eerste beginselen

    De gezichtsuitdrukking

    De gebaren

    De luit

    De geursignalen

    Agressief gedrag van de hond

    Hoe u het gedrag van uw hond beïnvloedt

    Grondbeginselen van het onderwijs

    Samenvatting

    De hond bijt... wat nu?

    Training van bijtremming bij puppies

    Blaft de hond te veel?

    Help: De hond wordt volwassen

    Bedelen aan de tafel

    Bezoekers ontvangen

    De hond alleen thuis laten

    Het hoogtepunt van de dag - de wandeling

    Stressbeheer: stress herkennen en verminderen

    Happy dog

    Impulscontrole bij honden

    Lijst van bronnen

    Over deze serie:  Mijn hond voor het leven

    Lijst van figuren

    Figuur 1: De hond doet zijn favoriete dagelijkse bezigheden

    Foto 2: Puppy maakt zich heel klein.

    Figuur 3Er zijn veel commando's en handsignalen

    Figuur 4: Visueel signaal "Zit

    Figuur 5: Visueel teken "Plaats

    Figuur 6: Visueel teken "Uit

    Algemene psychologie van de hond

    U hebt besloten een puppy te nemen of u hebt al een viervoeter? Nu zit u met het probleem dat u uw hond niet begrijpt of niet echt kunt interpreteren wat hij u wil vertellen. Of het omgekeerde is waar: Uw hond begrijpt u niet of kan niet interpreteren wat u hem wilt vertellen. Vergeet vooral niet dat een hond zijn eigen taal heeft en die ook gebruikt. De oorsprong ligt bij de wolf, want alle honden stammen daarvan af. Bovendien, van welk ras een hond ook is, het blijft een roofdier. Een hond denkt en voelt op deze manier. U moet deze achtergrond altijd in gedachten houden. De taal van een hond bestaat uit geluiden, d.w.z. blaffen, en vooral uit zijn lichaamstaal. Hier komen de gezichtsuitdrukkingen op het gezicht van de viervoeter in het spel, evenals de vele gebaren die met het hoofd, de staart en het hele lichaam worden gemaakt. Hier is het nuttig om iets over de psychologie van een hond te weten als u uw hond goed wilt trainen en wilt dat hij een trouwe metgezel wordt.

    Dat klinkt ingewikkeld, vind je niet? Eigenlijk is het helemaal niet ingewikkeld. Simpel gezegd, het beschrijft eigenlijk alleen maar hoe je dier van binnen tikt. U moet in staat zijn het gedrag van uw hond te analyseren en te begrijpen. Dit is de enige manier om te leren hoe je goed met je dier communiceert. Dit is precies wat wij u hier willen leren, zodat u uw viervoeter goed kunt begrijpen en deze kennis kunt gebruiken om hem alles te leren wat hij moet weten.

    Zoals reeds gezegd, stammen alle honden af van wolven. De wolf is een roofdier en dat is de hond ook, ondanks de domesticatie door de mens. Eveneens bewaard van de wolf is het feit dat de hond ook graag in een roedel leeft en dat er daar een hiërarchie bestaat. Het hoogstgeplaatste dier is de alfawolf. In de hond-mens relatie, is de mens natuurlijk het alfa dier en de hond moet zijn bevelen opvolgen. Als dit niet het geval is, kunnen er problemen met de hond ontstaan, zelfs agressie. Dit zal in een later hoofdstuk worden besproken. Daarom is het zo belangrijk om regels op te stellen en ze te volgen of de hond ze te laten volgen en ze nooit te veranderen. Denk er echter altijd aan uw hond als een hond te behandelen en hem nooit te vermenselijken. Hij is en blijft een hond en geen kind. Vanaf het begin, of u uw viervoeter nu als pup of als volwassen hond krijgt, moet u hem leren in een roedel te leven en u als roedelleider te accepteren. Zodra de hond in uw leven komt, zal hij u ofwel zien als plaatsvervanger van de moeder, ofwel naar u kijken voor bescherming als een alfadier. U zult een goed evenwicht moeten vinden tussen genegenheid, liefde, maar ook discipline om ervoor te zorgen dat uw vriend een goede start maakt aan uw zijde.

    Je moet bijvoorbeeld nooit toestaan dat je hond probeert je te domineren. Dit kan het geval zijn met een puppy als het je wil bespringen tijdens het spelen. Dit mag niet gebeuren. Als dat zo is, haal hem dan van je af en leg hem voorzichtig op zijn rug naast je. Op je rug liggen betekent onderwerping voor de hond. Zo leer je hem dat je hoger in rang staat dan hij.

    Neemt uw puppy voorwerpen van u aan om mee te spelen? Nogmaals, hij wil je domineren en je moet dit afwenden. Geef hem geschikt speelgoed voor honden om mee te spelen. Dit is het enige speelgoed dat hij mag gebruiken. Als uw hond toch iets van u pakt om mee te spelen, geef hem dan een duidelijk Nee om hem duidelijk te maken dat dit niet gewenst is.

    Aaien en traktaties zijn natuurlijk welkom voor honden. Maar overdrijf niet met je liefde en genegenheid. Uw huisdier moet leren begrijpen dat beloningen alleen worden gegeven als hij ze heeft verdiend. Als uw hond een door u gewenst gedrag vertoont of naar uw commando's luistert, moet u hem belonen met een traktatie. Uw hond zal de beloning associëren met de actie die hij uitvoerde en zal weer op dezelfde manier handelen. Zo leert hij je bevelen te gehoorzamen.

    Neem zoveel mogelijk tijd om met uw trouwe viervoeter te spelen of te wandelen. De ervaring in de hondenpsychologie heeft aangetoond dat een hond dringend behoefte heeft aan de gezelligheid van zijn referentiepersoon, maar ook aan contact met zijn soortgenoten. Als deze socialisatie ontbreekt, kunnen later gedragsproblemen en ongehoorzaamheid ontstaan.

    Uw hond zal altijd zijn eigen voordeel zoeken, in welke situatie u zich ook bevindt. Maar je kunt dit gedrag in je voordeel gebruiken. Bovendien zijn alle honden zeer goede acteurs. Wanneer het erom gaat hun eigen belangen te doen gelden, kunnen zij zich in geheel nieuwe rollen storten om hun doel te bereiken. Je moet leren dit te begrijpen.

    Bijvoorbeeld, denk je dat je hond zich misdraagt op dit moment? Heroverweeg alstublieft uw mening. Kan het ook zijn dat je dier je niet begrepen heeft? Helaas is deze mogelijkheid de meest voorkomende oorzaak van vermeend wangedrag, omdat met het gebrek aan begrip en de daaruit voortvloeiende slechte communicatie tussen de mens en de hond, misverstanden worden voorgeprogrammeerd.

    Uw viervoeter begrijpt de betekenis van een bepaald woord of commando niet. Hij of zij laat zich vooral leiden door uw toon, d.w.z. de manier waarop u uw hond aanspreekt. Bovendien zijn hondeneigenaars bereid hun dier veel te veel te antropomorfiseren. Dit leidt tot nog meer misverstanden en rampen. Een hond is bijvoorbeeld niet wraakzuchtig, hij zal hooguit een kort moment knakken. Uw dier zal het voorval snel vergeten. Stel u de volgende voorbeeldsituatie voor die zich zeker al heeft voorgedaan: U loopt met uw dier aan de lijn en het trekt er zo hard aan, dat u het moeilijk kunt tegenhouden. Natuurlijk spreekt u tegen uw viervoeter,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1